Quote Originally Posted by perpetua5099
Daum, elinde taktigini cantasinda tasiyan ve her gittigi yerde o taktigi oynatmaya calisan bir teknik direktordur (dikkatinizi cekerim, dizilisten degil taktikten bahsediyorum). Yani elindeki malzemeye gore taktik vermekten daha ziyade, taktigine gore futbolcu alarak basari yakalamayi dusunen bir teknik direktordur.

Fenerbahce gibi Daum'un istedigi futbolculari alan bir takimla Daum Turkiye liginde basarili olmustur. Ancak bu basarinin Daum'un basarisi mi yoksa diger takimlarin basarisizligi mi oldugu tartisilabilir. Boyle dusunmemin nedenini de soyle aciklayayim.

Ilk olarak Daum, maca mudahele edebilen, ve karsi takima karsi kendi sistemine degisiklikler yaparak basarili olabilen bir teknik direktor degildir. Avrupa'daki basarisizligin nedenlerinden en onemlisi de budur. Taktikte oynama yapmaya kalkarsa bile yuzune gozune bulastiran bir teknik direktordur (Manchester'daki Man Utd maci). Karsi takima yeterli onlem alamamak, karsi takimin zaaflarini gorup ona gore taktik verememek Daum'un en buyuk handikapi. Yabanci be pahali oyunculardan kurulan bir omurilik ile (orta sahada 4 oyuncudan 3'u Yabanci, Forvette 2'de 2 yabanci) Turkiye'de basarili olabiliyor Fenerbahce. Ancak buyuk ve onemli maclarda rakip takimlar bu futbolcular kalitesinde futbolcular ile karsi karsiya geldiginde, Daum cozum uretemiyor. Rakiplerin yaptiklari taktiksel degisikliklere seyirci kaliyor ve cozum uretemiyor (ornegin Milano'daki Milan macinda Serginho'ya cozum uretememesi).

Ikinci olarak, su anda 25-30 yas arasinda olgun denilebilecek ve kaliteli Turk futbolcu azdir. Ozellikle anadolu takimlari ya yasi ilerlemis, 30+, veya genc 24 alti oyuncular ile sahaya cikiyorlar. Ortadaki kesim ise eksik. Bazisini Galatasaray, Besiktas ve Fenerbahce transfer etmis, ve Anadolu takimlarina oynatacak fazla kaliteli ve olgun oyuncu kalmamis durumda. Bu da ozellikle Anadolu takimlarinin teknik direktorlerinin farkli taktiksel varyasyonlar denemelerini zorlastiriyor ve bu da Daum'un kisisel bercerileri yuksek olan takimina yariyor.

Ayrica Daum ile genc futbolcular ilerleme kaydedemiyor. Ozellikle Tuncay, Serkan, Mahmut Hanefi, Kemal, Selcuk, Semih gibi oyuncular futbollarina Daum doneminde fazla birsey katamamis oyuncular. Bu oyunculara guvenmek ve oynatip kazanmak yerine, Daum taktigine uyacak hazir futbolcu bulmayi yegliyor. Yabanci oyuncu limitinin yukseltilmesini istemesinin nedeni de bundan baska degil. Yabanci oyuncu limiti kalkarsa Tuncay, Selcuk, Serkan gibi oyuncular da kendilerini yedek bulacaktir. Fenerbahce'de Turkiye'den transfer yapilmasini istememesinin ve yapilmamasinin nedeni de yukarida acikladigim gibi yeterli kalitede ve sisteme oturacak hazir oyuncularin olmamasidir.

Daum basarili mi? Kisinin gorus acisina bagli. Ligde mac kazanmak tek olcu ise, evet basarili. Ancak eger basarili teknik direktorde aradiklariniz onemli maclara takimini iyi hazirlamak, genc futbolculari yetistirmek ve kusturmemek, onemli onemsiz her macta taktiksel acidan dogrulari yapmak gibi ozellikler ise Daum eksik kaliyor.

Kendi açtığım Topic'e sürekli müdahale ettiğim için burdaki herkesten özür dilerim.. Ama bazı eleştirilere dayanamıyorum.. Özür dilerim...

Öncelikle futbolda omurilik nedir? Fenerbahçe'nin omurilik'i nedir? 2 forvet 3 orta saha'dan omurilik olmaz... Takım için çok önemli oyuncular, ona katılıyorum.. Ama zaten yabancı transferi de Ülkenizde ki oyunculardan daha kalitelisini almak için yapılır... Takımın omurilik'i kalecisi, 2 stoperi ve Ön liberosudur.. (4-3-1-2 oynayan takımlar için söylüyorum..)
Daum maç içerisinde taktik değişiklik yapamıyor eleştirisine gelince..
Bu konuda öncelikle Daum'un belli bir sistemi ve düşüncesi olduğunu zaten arkadaş yazmış.. Ama taktik düşüncesinde değişiklik yapmıyor demek veya eline yüzüne bulaştırıyor demek haksızlık olur.. schalke maçlarında yaptığı hamleler bence çok güzeldi.. Örnek olarak Lincoln'ü tutan Aurelio sarı kart görünce aniden onu Selçuk'la değiştirdi.. Ama tabi bu değişikliği herkes farkedemedi.. Çünkü taktiksel değişiklik demek herkese göre maç içerisinde 5 oyuncunun yerini değiştirmesi oluyor... Milan maçında 4'lü savunma ve önünde Ümit Özat'ı süpürücü olarak kullanmayı düşündü.. Bence çok mantıklı bir hamleydi. Çünkü her an Fenerbahçe Savunmasına sarkacak etkili silahları vardı Milan'ın.. Ama düşünce tutmadı.. O gün Fenerbahçe orta sahası nerdeyse iki pas yapamadı.. Böylece ani kaptırılan topların hepsi tehlike oldu.. İsterseniz 3 süpürücü koyun, eğer topla çıkarken topu kaybederseniz tehlikeli atak yersiniz.. (bkz.. ilk gol.. anelka kaptırdı)

Eğer Serkan Balcı Daum döneminde futboluna birşey katmadı diyorsanız ben sizin Serkan Balcı'nın G.Birliğinde ve F.Bahçe'de ki ilk dönemlerini hiç seyretmediğinizi düşünüyorum.. Serkan gibi ani hamlelerin çoğunda başarısız olan ve bu yüzden sürekli sarı kartı olan biri artık dengeli ve akıllı oynuyor.. Kademe yapmayı öğrendi Serkan..Ve bence mükemmel savunması olan ve aynı zamanda hızıyla ileri çıkan mükemmel bir sağ bek yaratacak Daum.. Ama sabır..

Tuncay örneğinde ise İbrahim Akın örneğini vermek yerinde olur.. Tuncay'la İbrahim'in stilleri birbirine benziyor.. (İ.Akın'ı Altay'dan beri izliyorum.. Tuncay'dan daha teknik, daha iyi şut atan ama savruk bir oyuncu) Ama Daum Tuncay'a savunma yapmayı öğretiyor.. Tuncay'ı dengeli hale getiriyor.. Barcelona'da 4-2-3-1 de savunma yapan deco,guily(messi) ve hatta eto'o üçlüsünü aklınıza getirin.. Böyle yıldız oyuncular Alex gibi oynamıyorlar.. Orta sahasına da yardıma gelip takımı rahatlatıyorlar.. Daum G.Birliği maçından sonra Tuncay ve Nobre'ye teşekkür etti.. Çünkü İkisi de takımın ihtiyacı olduğu anda savunma yaptı..
KemalAslan ise Daum'un jokeri ve en çok beğendiği oyuncuydu bence.. Ama onun oynayamayaşının sakatlıklar olduğunu düşünüyorum..

Burada katıldığım tek oyuncu Mahmut Hanefi.. Bence de daha fazla şans bulmalı, oynamalı.. Bu görüşe bende katılıyorum..
Maçlara ise hazırlayamadığı eleştirisinin ise cevabını ben değil Mehmet Yozgatlı ve Nicolas Anelka'nın son açıklamalarını okursanız doğru olmadığını anlayacaksınız..