Sitemizde bildiğiniz gibi turnuva düzenleniyor. Bu işi eğlence olarak yapıyoruz. Ancak benim anlayışıma göre eğlence amaçlı yapılsada daha kusursuz bir turnuva oluşturabiliriz.
Önerilerden bahsederken "ilk olarak ön eleme oynansın ordan gruplara geçilsin" gibi önerilerden bahsetmiyorum.
Öncelikle turnuva takımları konusunda konuşmak istiyorum. Daha öncesini bilemem ama gördüğüm en yüksek kapasiteli turnuvaya 64 takım katılmıştı. Bir anket düzenlense ve en çok istenilen 64 takım takım belirlense ve seçimler bu takımlardan yapılsa nasıl olur diye düşünüyorum. Tabi şimdi bunu neden söylediğimi birazdan daha rahat anlayacaksınız.
64 takım belirlensin ve ona göre seçim yapılsın derken şunu düşündüm. Biz seçimlerimizi böyle yapıyoruz.
1- Zaragoza
2- Everton
3- Tottenham
4- Marsilya
5- Galatasaray
Benim düşündüğüm konuda ise bu 64 takıma her turnuva öncesi numaralar verilir. Örneklersem Zaragoza takımının numarası 23 olsun. Katılım yapan arkadaşlar ilk 5 tercihlerinde takım adı yerine numara söyleyerek tercih belirtirler. Takımların dağılımı kısaca şansa kalacaktır. Son tercihini yapan kişiye Everton gelme olasılığını artırmak daha adil bir seçim için güzel bir uygulama olur diye düşünüyorum. Bu 64 takım haricinde örneklersem Altay'la oynamak istiyorum diyen birisi rakam söylemek yerine takımının adını yazar.
Toplam 18 turnuva düzenlendi. Şimdiye kadar yapılmadı ancak bundan sonra oynanan turnuvalardaki başarılar göz önüne alınarak bir liste düzenlenebilir. Kullanıcı adına göre düzenlenecek bu listede kat sayılar verilerek sıralama oluşturabilir. Çekilişlerde seribaşları bu şekilde belirlenir. Her turnuvada bu liste güncelleneceği için kupaya uzanamayanların başarı durumlarıda ortaya çıkmış olur. Bu kısım biraz uğraşlıdır ancak bu işi yapmaya gönüllü bir çok kişi çıkacaktır.
Buna bir çözüm düşünemesemde belirtmek istiyorum. Takımlar belirleniyor ve grubun tamamlanması için 1 hafta süre veriliyor diyelim. Bu 1 hafta süre içerisinde online gördüğünüzle maçlarınızı yapın deniyor. Bu nasıl yapılır bilmiyorum ama maçların zamanı belirlense çok iyi olacaktır. Dengesiz bir şekilde maçlar oynanıyor. Grupta ben 23 puanda olayım. 2 maçı eksik olan A takımı 20 puanla arkamda yer alıyor. Beni geçerse turnuvaya o devam edecek. A takımı çoktan elenmiş B ekibiyle maça çıkıyor. B ekibini yöneten kişi maça bakmıyor bile. Belki berabere kalıcak veya yeneceği maça aldırmadığı için A takımı 6 puanı alıyor ve ben turnuvadan eleniyorum. Bu sistem nasıl olur bilmiyorum ama eğer uygulanırsa daha ilk günden elenenlerin belirlendiği gruplarla karsılasmayız ve nede olsa elendim diye maçlar aksamaz. Benim aklıma gelen ilk öneride oynacak 3 rakip için günler belirlenmelidir. A takımı ilk 2 gün içinde B takımından başkasıyla oynayamaz. 3. ve 4. günde C takımı dışında bir takımla oynayamaz. 5. ve 6. günde D takımı dışında bir takımla oynayamaz. İnsanlar nasıl denk getirilecek derseniz bu turnuvaya katılan herkes mutlaka 2 günde bir girme imkanı bulur.
Yine turnuvamızda kart sistemi olduğunu biliyoruz. Mesela direk kırmızı gören oyuncu maç cezası alıyor. Peki bir maçta sakatlanan oyuncu neden 2. maçta oynatılıyor. Mesela rakibin bir tek iyi oyuncusu var. Kart görürse oynamıyor ama sakatlanırsa oynuyor. Bence sakatlanan her oyuncu 1 maç oynatılmamalıdır.
Yedekler konusunda sınırlama getirilmelidir. 11+5 gibi.
Daha aklıma geldikçe sizlerle paylaşacağım. Mantıklı veya mantıksız tüm önerileri belirterek doğruyu daha iyi olanı bulmayı hedefliyorum.