Şimdi şundan bahsetmek istedim. Futbol hem savunma hem hücum demektir. Birini çok iyi yapıp diğerinde eksik kalırsanız bir yere kadar birşeyleri başarırsınız. Fenerbahçe veya X bir takım iyi savunma yapamadığı gibi hücum olarakta kilit anlarda iyi değiliz demek istedim. Diyelim ki Fenerbahçe deplasmanda 3-2 kaybetmiş olsaydı. Burada 1 gol atması gerekecekti değil mi? İngiliz takımları ne yapıyor maçlar başlamaz öyle hale getiriyor ki daha birşey anlamadan bakıyorsunuz 2-0 olmuştur. Bizim takımlarımız bunu yapamıyorlar. Yoksa Fenerbahçe'ye deplasmanda hemen gol lazım diye birşey söylemedim.
Futbol anlayışı böyleyken zaten bir yerlere gelmek imkansızdır. Şimdi bakın sahaya 11 kişi çıkardığınız zaman bu adamlar sahada mecbur yayılacaklar. Bu şekilde de taktik olmuş oluyor. 4-4-2 olabilir veya farklı kombinasyonlar denenebilir. Benim anlayışıma göre taktik bu değildir. Yani olayın Galatasaraylı olmakla bir sisteme alışmakla, Zico mu Kalli mi işi daha iyi bilirlerle alakası yoktur.
Zico'dan konu açtın bende fikrimi belirtmek isterim. Zico'nun oyun anlayışı belli taktik değiştirmiyor çünkü başka bir beceresi yoktur. İş sıkışırsa çıkar Deivid'i al Kazım'ı, Uğur'u çıkar al Wedersen'u, Kezman'ı çıkar al Semih'i. Bu taktikmidir.
Ben şunu anlatmak istedim. Örneklersem daha iyi anlaşılacaktır.
Türkiye - İsviçre maçını herkes hatırlar. Maç 3-1 olduğunda dakika 51'lerdeydi. Sonra maç birden lay lay lom havasına girdi ve dakika 80-85 oldu. Ama Türkiye durmuştu. Bunun sebebi İsviçre öyle bir hale getirdi ki arada geçen onca zamanda müthiş seyirci desteğini alan Türkiye etkili olamadı. Çoğu maçtada bu tarz durumlar olmuştur. Golü yerseniz atacağız diye yüklenirsiniz yahu daha 30 dakika var mutlaka atarız derken bi bakarsınız maç bitme noktasına gelmiş siz hala kendi sahanınzda hazırlık paslarıyla hücuma çıkmaya çalışıyorsunuz. İşte taktik oyunu kilitlemem budur.
Maç Fenerbahçe'nin maçı olduğu için onun üzerinden konuşuyoruz. Maç başladı normal seyrinde giderken Fenerbahçe gol buldu diyelim. O dakikadan sonra maç kabir azabına dönmeye başlar. Yüklenen Sevilla karşılamaya çalışan Fenerbahçe olur. Biz oyunu soğutmayı rakibi durdurup maçı unuturmayı bilmiyoruz.
İşte bahsettiğim şey bu ve bunu Zico gibi ligimizdeki diğer hocalarda yapamıyor.