arkadaşlar bir de şunu eklemek istiyorum...takıldık bir UĞUR BORAL GÖKHAN GÖNÜL eksenine gidiyoruz...evet güzel çıkış yaptılar ve sadece bir fenerbahçeli olarak değil..bir futbolsever olarak çok seviniyorum onların bu çıkışına ama sanki bu forumda..

bu iki oyuncu dışında neredeyse oyuncu tarışmıyoruz..tartışma 3-4 oyuncuyla dönüp duruyor..uğur boral... gökhan gönül....volkan...die diye dönüp duruyoruz..tamam bu oyuncular çıkıştalar ve zaten araştırmacılarımızda bunun farkında...geçen yıllardaki uğur ile gökhan gönüle bakın birde bu yıla bak hatrı sayılı bir ilerlemenin yapıldığı görülüyor..örneğin uğur boral yukarıdada yazdım az sabırlı oynatın uğur boral sol kanadı forse edebiliyor.....

ben birazda diğer oyuncuların tartışılmasınıda istiyorum..mesela aylarca sakat kalıp forma giyemedikten sonra kadroya girip ankaragücü maçında 3-4 tane net pozisyonu çıkaran SEDAR KULBİLGE var.. sakatlıktan yeni çıkmış haftalardır oynamayan bir oyuncu nasıl bu kadar hazır ve formda hiç dikkatinizi çektimi..özellikle ankaragücünün defansın arkasına atılan ani toplarda gol poziyonuna girerken serdarın bunu sezip adeta golü çıkarması beni çok etkiledi..sezgileri iyi olan bir kaleci..ayrıca reflex olarakta mükemmel olmasada gayet iyi ...şuan için CA da bir artış beklemiyorum zaten ama önmüzdeki haftalar serdarı nerelere getirecek volkanın 4 haftaki cezasından sonra tekrar kaleye dönebilecekmi...birlikte göreceğiz..ama serdar muhakkak iyi takp edilmeli...

bence bir diğer patlamada devied ..ya gerçekten anlamıyorum..bu adam niye satılmıyor bir tane taliplisi olmazmı bu oyuncunun tabi belki oyun içindeki bir hatadanmı kaynaklanıyor bilmiyorum ama deiviti gerçekten hak ettiği miktara sattım diyen varsa anlından öpüyorum...tabi asıl tarışma niye satılamaması değil...

asıl tartışmayı mental değerleri üzerinden yapmakta buluyorum..bence deivd ilk geldiği zamandakinden çok farklı değil teknik açıdan..evet ilk oynadığı zamana göre fizik özelliklerinide artırdığı bir grçek ama asıl patlamayı mental özellikleri açısından yaptı diye düşünüyorum..tabi takıma alışması takımdaki brezilyalılıarın ona sahip çıkmasınında etkisi çok...ama herkesin satılmasını istediği deivd bugün fenerin en iyi oyuncularından biri olduysa mental değerlerindeki olulu gelişmenin payı çok büyük ...tabi mental değerlerden kasdettimi ne içini doldurayım...

birincisi cesaret...bravery.. deivd ilk geldiğinde fenerbahçeye topa vurmaya çekinen bir hali vardı uzaktan bu kadar isabetli şutlarını ilk sezonda ben görmedim..belki ben kaçırmıiımdır ama özellikle bu sezon gerçekten kaleye yakın mesafelerden güzel şutlar çıkarıyor..ben bunu deivditin 1 yıla tekniğini geliştirmesine bağlamıyorum..ben bunu takımına ısındıkça cesaretinin artmasına daha kendine güvenen bir yapıya gelmesine bağlıyorum...

mental özelliklerinden ikincisi ise soğukkanlılık..bu deivid sahada adeta gölge gibiydi..son vuruşlarda (hatırlayın fenerbahçe -az maçını boş kaleyeatamadığı pozisyon) becerikliydi ama korkaktı..elbette fenerin kjayseri ve trabzon maçında attığı gollar çok önemliydi ama o zaman girdiği pozisyonlarda şimdiki kadar sakn soğukkanlı ve dolayısıyla hüenerli değildi...şimdi ise soğukkanlılıkla cesareti birleştirdi ve ilk geldiği güne göre bayağı bir mesafe kateeti...

diğer bir önemli yönüde gökhan gönüle olan defansif yardımı bakın gökhanın önünde collin kazım oynadığı zamanlara gökhan o alıştığımız ileri çıkışlarını o kadar kolay yapamıyor..ayrıca zaten gökhan tam da bir DR değil aslında bence MR oynamaya daha uygun bir oyuncu gökhan çok pozisyon hatası yapabiliyor ve arkasına oyuncu kaçırıyor..şimdi buradan GÖKHAN GÖNÜL diye sürekli yazan arkadaşlara söylüyorum..DEİVİD iin yardımı olmasın daha doğrusu önündeki sağ kanata atak oyuncusu koşmayan defans yapmayan bir oyuncu olsun...gökhan bugünki gökhan olamazdı..yan diyorumki. gökhanı gökhan yapan birazda Deividin ona olan yardımı...

tabi yine söylüyorum..ben açıkcası her yazdığı oyuncuya Ca da artış PA da artış yapılsın talebiyle yazmıyorum...deivid te (zaten satamadığımız için mecburen kadroda ) fenerle oynadığım zaman gayet iyi verim aldım..ama şurasında bir gerçekki fenerbahçe nin avrupa macerası sürer ve deivid te şuanki gibi orada oynarsa..sanırım önümüzdeki yıllarda deivid i biz değil avrupalı araştımacılar yapacak değerlerini..çünkü fenerde kalacağını sanmıyorum...

yine fenerde göze gelmeyen ama benim çok ama çok beğendiğim bir lugano var..biraz hırçın ve sert oynayan ve çok kart gören bir oyuncu doğrudur...ama bu adamın peşinden juventus koşmuyormu..italya ligi en iyi defans oyuncularının olduğu ve defansı en güçlü takımların yer aldığı bir lig..ben iddia ediyorum italya liginin orta sıradan bir takımı bile sevilladan çok daha iyi bir defansa sahip meslea bir palermonun udinessenin defansı gayet iyi oyunculardan kurulu ama böyle bir ligin en iyi 4 takımından biri olan juve luganonun peşinde..holosko yu ijuve izliyor diye nasıl yaygara kopartıldığını..forumlda holoskonun bu yüzden ne kadar ön plana çıkarıldığını hatırlıyorumda..juve holosko yu isterken çokca bu oyuncudan bahsedenler luganodan niye bahsetmez..

baz daha somutlaşırsak..lugano FM de türkiye liginin en iyi defans oyuncularından biri buna hiç itirazım yok..ben aslında diğer ülke araştımalarına ve orda oyunculara verilen değerleri alıp kıyas yapmayıda çok sevmem daha öncede dedim başkasının yalnışı bizi ilgilendirmez..ama sadece bir ligde veya toplamda değil fransa ingiltere almanya brezilya ispanya ve daha bir çok ligde lugano ile aynı kalitedeki oyunculara öyle değerler verilmişki hayretler içinde kalıyorum...

örnekmi..mesela mesela italyadan barzagli zaccardo..kötü oyuncularmı ..r..iyi oyunclar tabiii ama lugano 160 pa larda iken bunlar 180 küsür..farka bakarmısınız..mesela bir naldo...kötü oyuncumu hayır ama luganodan çok çok mu iyi..mesela avrupalıların patlayacak patlayacak diye bekledikleri kompany..mesla van den borre mesela pique patlayaclar bekliyoruz ama sonunda araştırmacıların elinde patlayacak gibi bunların hiç değilse bir kısmı....

şimdi arkadaşlar bana bu saydıklarım şöyle iyi böyle iyi demesn bende biliyorum hepsi iyi oyunucu ama inanın (ben öyle inanıyorum en azından) bunlar bizim luganodan song dan çok ta iyi oyuncu değiller...eğer böyle devam ederse açıkcası araştırmacı şeflerden rica edeceğim..eğer FM de bir iki oyuncu için acayip değerler verilirse bu önemli değil..tolere edilebilir..amagenel eğilim bu yöndeyse..çok sayıda ülkede böyle yapılmaya devam edilirse kendi ülkelerinin oyuncularını bu kadar şşireceklerse..bizde durumumuzu bi gözden geçirelim diyeceğim...çok çok iyi bir araştırma ekibimiz var ...bundan kuşkum yok..ama eğer herkes bu eğilimdeyse bizim yaptığımız doğrunun da bir anlamı kalmıyor...çünkü malesef doğrular çoğunluğa göre şeklleniyor blimde değil ama sosyal hayatta.....ve FM bir sosyalleşme aslında dsiğer ülkelerle bizim ülkemiz oyuncularının mukayese edildiği bir ortam yaratıyor...ve biz burada çok hassas davranırken eğer bi çok ülke sürekli aynı şeyi yaparsa bizde durumumuzu gözden geçirelim derim....

luganonun özelliklerine gelince...örneğin pozisyon bilgisi gerçekten mükemmel..defansı organize eden yapısı var..mesela dikkat ediyorum..luganonun yanında edu yokken yasin oynarken bile çok sıkıntı olmuor ama lugano yokta yasin edu varken defans allak bullak...fizik değerleri gayet yerinde hava hakimiyetide oldukça i6yi bir tek defanstan oyun kurma yop çıkarma kabiliyetini çok beğenmiyorum..daha iyi olabilirdi...

luganoya ilişkin diyeceklerim şuki ..lugano şuanda benim gözümde o abartılı italyan brezilya alman defans oyuncularından hiç bir eksiği yok..şuan için pa sında Ca sında bir artış yapılmayadabilir...ama eğer bir kaç yıl daha avrupa ülkeleri ve özellikle brrezilya araştımacıları kendi oyuncularını bu kadar şişkin göstermeye devam edeceklerse...bizde lugano gibi song gibi oyuncularımı konusunda yeniden bir değerlendirme yapmalıyız diyorum...

bu kadar uzun bir yazıyı başından sonuna okum a gayreti gösteren arkadaşlara teşekkür ediyorum...yazdıklarım tabiki benim fikirlerim katılmayan arkadaşlarımıza çok saygı duyuyorum ve kıymetli örüşlerinizide bekliyorum...