Öyle diyorsun da mesela geçen sene Fb bu sezonki kadar bütçe ayırmadı.Roberto Carlos'a bonservis ödenmedi.Diğerleri de ufak tefek.Her sene büyül bütçeler verilcek diye bir olay yok![]()
Öyle diyorsun da mesela geçen sene Fb bu sezonki kadar bütçe ayırmadı.Roberto Carlos'a bonservis ödenmedi.Diğerleri de ufak tefek.Her sene büyül bütçeler verilcek diye bir olay yok![]()
Evet pek transfer yapılmadı.. Sadece kontrat yenilemeleri ve Carlos'la Maldonado alındı.. Zico geldi teknik ekibiyle birlikte.. Tabi bunlar 30 mil. u bulmaz ama oyunda benim elime oyuncu satmadan avrupada kupa almadan bu kadar para hiç geçmedi..
Fenerbahçe'yi almanın bir avantaji daha var ama Aziz Yıldırım'dan para istediğinde genellikle cömert davranıyor![]()
Appiah zaten serbest birakilacak anladigim kadari ile. Eger bu transfer doneminde bir takim ile anlasmaz ise, Ocak ayina kadar sakat oldugunu varsayacagiz. Veya tabii Appiah kendi bir aciklama yaparsa ona gore ayarlariz.
Ekim ortasina kadar hazir olur yaziliyor son zamanlarda. O civarlarda bir tarih donecegini varsayariz.sanırım dievitte oyuna sakat başlayaak kimi yerde 6 ay diyor kimi yerde 4 ay kiminde 14 haftaki 3,5 ay demek yani sakatlığın süresi konusunda farklı farklı bilgiler geliyor yöneticilerimizin tercihi ne olacak...
Her işi biz düzgün yapıyoruz, yabancılar yanlış yapıyor, öyle mi? Ben katılmıyorum bu fikre, adamlar kendi oyuncularını abarttıkça abartıyor, bizim pırıl pırıl yıldızlarımız ise 130-140 CA/PA'larda sürünüyorlar. Bizim takımımız yarı final oynadı ama göreceğiz ki hiç adını bilmediğimiz oyuncular muhteşem özelliklere sahip olacakken bizim yarı final oynayan kadrodan 1 veya 2 oyuncu süper özelliklere sahip olacak. Ben bunu anlayamıyorum, haksızlık olduğunu düşünüyorum.
Peki biz de abartırsak kim düzgün yapacak?
Nasıl düzelecek bu işler?
Hem o kadar niye özeniyoruz o zaman, sallayalım özellikleri nasıl olsa abartı olacak?!?
Birileri hata yapıyorsa diğerleri düzgün yapmaya çalışmalı ki, düzgün yapılan işi görenler düzeltsin, düzeltmeyenler de utansın da zorla düzeltsin.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Bilmiyorum kaç defalarca yazdım burda bunu ama hala ca-pa derdindesiniz. Bir oyuncuyu alın özelliklerine bakın ve size tatmin etmiyorsa o zaman konuşalım tartışalım ama daha özellikleri incelemeden ca düşük diye girişiyorsunuz
Kuşandık SARI-LACİYİ | Saracoğlu yokuşlarında | Siyah çoraplılardan doğan bu sevda | Büyüyor omuzlarımızda
Destanlar yazar tarihinde | Yarattığın değerlerinle | Onurumuzsun sen bizim KANARYA | 25 milyon Taraftarın omuz omuza
Zaptettiğimiz stadlara | Adını kazıyacağız | FENERBAHÇE söyleyecek son sözü | Haklıyız Kazanacağız
Efsane 100 yaşında | Taraftarıyla şanıyla | Dünya döndükçe sürecek, kalpleri hep titretecek, dillerden hiç düşmeyecek | FE-NER-BAH-ÇE
Bir gün girsek biz mezara | Gözümüz kalmaz arkada | Evladıma miras bu sevda
1- ömer şefim Fenerbahçe bu yıl biri avrupa şampiyonu olmuş bir milli takımın antrenörünü ...ayrıca ispanya gibi en büyük liglerden birinin gol kralını transfer etti..bunlar bile bu takımın reputationunun tanınmışlığının yükseldiğini göstermezmi..çok büyük oranlarda değil ama bir kaç puan repitationda artış doğru olmazmı sence...
2- transfer bütçesi mevzuu tartışılıyor biz oyuna girdiğimizde takımlar transfer paralarının büyük kısmını harcamış oluyor o yüzden oyunu açar açmaz büyük meblağlarda transfer bütçesinin olmaması çok mantıklı ancak...son yıllarda takımlarımızda şöyle bir trend var...
eğer takım şampiyonlar ligine kalırsa kadrosunu takviye yoluna gidiyorlar..yani biraz daha transfere meyilli oluyorlar...
fenerbahçe veya galatasaray hiç farketmez...oyuna başlarken düşük bir transfer parasıyla başlayabilir ama şampiyonlar ligine kalırsa 3-5 milyon dolar exstra transfer ücreti vermesi sağlanabilirmi....
harcananan paranın aktarılması daha dogru olmazmı cunku cogunluk sezon basında oyuna baslıyo ve bı cok ulkede harcanan paralar aktarılıyo dıye bılıyorum kalan degıll.....bu da bızım klublerımızle dıger klupler arasında bı dengesızlık olusturmazmı.......
ya bazen düşünüyorum biz farklı oyunlarımı oynuyoruz diye şurda bir tek israilliler şişirmiş oyuncularının pa larını o kadar onun dışında o kadar bariz hata falan yok alın bizdede arda müthiş pa lar alacak belkide ama arda hasan şaş gibi olursa ne olacak hasan şaştan böyle bi düşüş bekleyen varmıydıı..
ardadan da bekleyen kimse yok... ee düşersen adamlar ne şişirmişler demezlermi
emre belezoğlu 175 pa ederdi noldu hangi döneminde 150 yi geçti
hayır kim var bizde ardadan başka rüyamı görüyorsunuz anlamıyorum behrami barnetta tabiki bizim gençlerimizden daha yetenekli adamlar alman liginde oynuyor türkiye ligiyle birmi
Fikirlerim burada
behrami barnetta hocam bunuda dedın ya helal olsun barnetta kım ben yanlıs adammı ızledım 1 sezon boyunca leverkusende onemlı olan hangı lıgde oynadıgı degıl bugun topuzda ardada kazımda semıhte servette topal baltada sabrıde almanya yada daha uzerı lıglerde oynayabılırr
bu saydıklarından hangisi bayern münichte direk oynar
hangisi galatasarayda direk oynar
biri türkiye biri almanya ligi şampiyonu al ölç biç sonra karar ver
Fikirlerim burada
Bu sene ceyrek final oynamis Schalke. Bir onceki sene ceyrek final oynamis PSV, ondan onceki sene yari final oynamis Villarreal. UEFA'da final oynamis Rangers ve Zenit. Sampiyonlar liginde gruptan iki senedir ust uste cikan Celtic. Bu kuluplerin hepsi Fenerbahce'nin altinda reputation olarak.
Ayrica, Fenerbahce'nin reputation'i 157 seviyesinde. Yani 152-162 civarinda CA sahibi olan oyunculari transfer etmek icin ideal bir takim. Son bir kac senede yapilmis transferler de bunu bize gostermiyor mu?
Oyunda eksik olan, ve yansitilmasi gereken, Fenerbahce'nin yukarida saydigim kuluplerin cogundan cok daha yuksek seviyede maas onerebilmesi oyunculara/teknik direktorlere. Bu da umuyorum ki yansitilacak FM 2009'da.
Bu zaten devre arasinda butcenin fazlalastirilmasina, ya da sezon sonunda daha yuksek butcenin teknik direktorun emrine verilmesi ile gerceklesiyor.2- transfer bütçesi mevzuu tartışılıyor biz oyuna girdiğimizde takımlar transfer paralarının büyük kısmını harcamış oluyor o yüzden oyunu açar açmaz büyük meblağlarda transfer bütçesinin olmaması çok mantıklı ancak...son yıllarda takımlarımızda şöyle bir trend var...
eğer takım şampiyonlar ligine kalırsa kadrosunu takviye yoluna gidiyorlar..yani biraz daha transfere meyilli oluyorlar...
fenerbahçe veya galatasaray hiç farketmez...oyuna başlarken düşük bir transfer parasıyla başlayabilir ama şampiyonlar ligine kalırsa 3-5 milyon dolar exstra transfer ücreti vermesi sağlanabilirmi....
Ancak oyun Ingiliz oyunu, finansal sistem Ingiliz sistemi ve elde olmayan parayi harcama, yani gelecek yillarin gelirlerini simdiden harcama daha cok Akdenizlilerin yapmaya meyilli oldugu bir sey..
Last edited by perpetua : 14.Temmuz.2008 at 18:42
Fenerbahce'nin reputation'i 157 seviyesinde....
belkı yerı burası degıll ama gsnın kac?
Maaş konusunda Ömer abiye katılıyorum.Fenerbahçe'nin alabileceği oyunculara bazen oyunda maaş bütçesi yetmiyor.
Alex'in sıçraması biraz artmalı, zira Alex iyi sıçrayabilen bir oyuncu. 6 seviyesinde şu an benim oyunumda, bu 10-12 civarında olmalı.
Saha içi tercihlerine de mutlaka bu madde eklenmeli:
- Comes Deep to Get the Ball
İlave olarak ise, bunlar da eklenebilir:
- Dictates Tempo
- Plays Short Simple Passes
Sıçrama boy ile de alakalı, yükseltirsen her yerde bol bol kafa topu alır.
Heading'e bakman daha mantıklı, off the ball+heading+decisions yeterli zaten.
Dictates Tempo özellikle çıktı, tempo yapmaya uğraşırken -topla- çok fazla dribbling yapmaya çalışıyordu.
Plays Short Simple Passes'ı niye istiyorsun ki?
Alex düşünmeden anlık mı pas versin, oyun zekasını hiç kullanmasın mı?
Comes Deep to Get the Ball
Alex top almak için geriye gelmiyor, sebebini öğrenebilir miyim?
PPM'leri yeni baştan düzeltmiştim herkes için, PPMler için sorun olduğunu sanmıyorum, bu arada Tarık sen niye yazmıyorsun onu bilmiyorum![]()
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Jumping'in boy+sıçrama yeteniği , bir başka deyişle kafa topu alabilme yeteneği olduğunu biliyorsundur sanırım egowich, peki 10 Alex'in kaç kere sıçrayıp rakip defans oyuncularından kafa topu aldığını gördün, şahsen ben hiç görmedim.6 tam yerinde bir değer, 12 alamayan defans oyuncuları bile var!Attığı kafa golleri genelde off the ball ve heading ile alakalı...
Oyunda boyu uzun olup da sıçraması düşük olanlar var. Ben Alex'in sıçramayı iyi yaptığını düşünüyorum. Kafa gollerinde de bu görülüyor.
Comes Deep to Get the Ball, kesinlikle eklenmeli. Alex top almak için sık sık geriye geliyor, aksini iddia eden ile futbol konuşmam. Bu yılki tüm Fenerbahçe maçlarını izledim, oyun sıkıştığında, orta saha veya defans oyuncuları oyunu kuramadığında Alex sürekli topu geriye almaya geliyor.
Fenerbahçe'nin tüm maçlarını seyrettin mi de görmedin?! Ben bütün maçlarını seyrettim son derece dikkatli bir şekilde, geçen yıl da çıplak gözle izlediğim maçlarda da hep gördüm ki Alex iyi sıçrıyor. Çok iyi sıçrıyor demiyorum, bu 6 değeri benim gördüğüm Alex için az bir değer, 10-12 civarında olmalıdır. Ayrıca ben gol pozisyonlarından bahsetmiyorum, birçok kez kalecinin veya defansın rastgele ileri attığı toplarda Alex kafaya yükselip almıştı.
Alex'in kafa golleri, dogru yerde dogru zamanda olmasindan ve oldukca iyi kafa vurusu yapabilmesinden baska bir sey gostermiyor.
Alex icgudusel olarak top almak icin geri gelen bir oyuncu degil. Ona bu gorev verildigi zaman geri geliyor.Comes Deep to Get the Ball, kesinlikle eklenmeli. Alex top almak için sık sık geriye geliyor, aksini iddia eden ile futbol konuşmam. Bu yılki tüm Fenerbahçe maçlarını izledim, oyun sıkıştığında, orta saha veya defans oyuncuları oyunu kuramadığında Alex sürekli topu geriye almaya geliyor.
Alex'in birisi ile ayni anda kafa topuna cikip o topu aldigini kac defa gorduk? Bombosken herkez kafa topu alir. Esas meziyet baskasi ile ziplayip hakimiyet kurmak. Arada sirada iyi pozisyon aldigi icin kafa vurmak degil.Fenerbahçe'nin tüm maçlarını seyrettin mi de görmedin?! Ben bütün maçlarını seyrettim son derece dikkatli bir şekilde, geçen yıl da çıplak gözle izlediğim maçlarda da hep gördüm ki Alex iyi sıçrıyor. Çok iyi sıçrıyor demiyorum, bu 6 değeri benim gördüğüm Alex için az bir değer, 10-12 civarında olmalıdır. Ayrıca ben gol pozisyonlarından bahsetmiyorum, birçok kez kalecinin veya defansın rastgele ileri attığı toplarda Alex kafaya yükselip almıştı.
Alex'in ziplamasi ne 10 olur.. ne 12.
Alex'in kafa golleri dışında aldığı toplardan bahsediyorum. Sıçramalarından...
İçgüdüsel olarak top almak diye bir şey var mı? Futbolda içgüdü mü var? Alex öyle veya böyle geriye gelip top alıyor sürekli, yani buna gereksinim duyduğu için geriye gelip top alıyor.
Alex'in birisi ile aynı anda kafa topuna çıkıp o topu aldığını gördüm de şimdi ben bunu nasıl göstereceğim, beynimdeki o anı nasıl sana göstereceğim? Hangi maç olduğunu hatırlamıyorum ama bunu birçok kez gördüm. Gökhan Zan ile birlikte çıkıp da gol attığı var şimdi aklıma gelen ama o da tam olarak jumping ile ilgili değil.
İçgüdüsel dediğin oyun alışkanlığı.
Alex geriye basıp alan daraltmayı, geriye gelip sık sık top alıp oyunu açmayı sevmez.
Aksine ileriye kaçarak top alıp saklamayı seviyor, zaten öyle bir timing var ki santraforlar bile o kadar top saklayamıyor çoğu zaman.Tamamen deneyim.
Hızından ötürü top sürerek rahat geçemediği için de geri gelmesi hemen pas vermesi demek, Alex kolay kolay pas hatası yapmayan, her anı gören bir oyuncu.Doğal olarak da ileride defansa yaklaştıkça rakip defans açıklarından daha fazla yararlanarak çok tehlikeli paslar atıyor, durdurulamaz yapıyor takımı.
2 DMC/MC yerine tek DMC olunca takım zoraki geliyor, bkz Chelsea maçı.
Yoksa baskıdan açık alan bulur takım ama o anlarda yüzüne bakın, müthiş bir burukluk var limon yemiş gibi.Öyle alışmamış, fiziği, kasları ona göre gelişmemiş, oyunun defansif yanını bilmiyor, kendini koşmaya alıştırmamış, çift kat kasları yok, ciğeri o seviyeye alışmamış.
Chelsea gibi bir takım tek DMC olmaz, o zaman birinin geri koşması lazım, kanatlar içeri gelirse de top yapamazsın, Anadolu takım değil bunlar..
Alex geri dönmez, o yüzden kabul etmen gerekiyor, çünkü tartışalacak bir konu değil.
Alex 175 cm, uzun değil, Alex zıplayamıyor, kas çalışması yapmamış,parmak ucu çalışılır, tekniği vardır bu işin.
Fiziği de müsait değil, zaten çabalamıyor da.
Doğru yerde doğru anda zıplıyor, zıparken doğru anda rakibe yükleniyor, alabileceği açı ve top hizası hesaplamalarını yaparka zıplıyor, her topa zıplamıyor, onu forvetler yapar..
Last edited by Cengo : 20.Temmuz.2008 at 00:03
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Arkadaşlar Alex'in dribbling kaç ? 802 yüklü değil bende.O yüzden soruyorum.
Yahu Alex geri döner demiyorum zaten, defans yapar veya pres yapar da demiyorum. Geriye gelip top alır. Yaptığı şey basit, maçlarda top mesela Aurelio'nun ayağında veya stoperlerden birinin ayağında iken Alex ileri uçtan geliyor dibine kadar topu alıyor, sağa veya sola paslayıp geri kaçıyor görev bölgesine veya bazen topu aldığında arkasında markajcı olduğundan pası aldığı isme tek pasla geri veriyor topu, ama sonuç itibariyle geriye gelip top alıyor çoğu zaman. Hatta bu yüzden Emre transferinin iyi olduğunu söyleyenler bile var, zira Fenerbahçe oyun kurmakta zorlanıyordu ve Alex geriye gelip top almak zorunda kalıyordu, ancak Emre transferiyle bu durum biraz daha azalabilir.
Alex'in gizli özelliklerinde important matches 18 olarak girilmiş, bence bu değer çok fazla. Alex büyük maçlarda pek görünmeyen bir isim, Chelsea maçı da buna örnek olarak gösterilebilir. Bence bu 18'den daha da aşağıya düşülmeli.
Colin Kazım'ın hareket tercihlerinde de "Sık Sık Adam Geçmeyi Sever" özelliği olmamalı, bir yıl boyunca böyle bir şey görmedik Kazım'dan. Kazım'ın kilosu 67 görünüyor oyunumda, bu gerçek olamaz, Kazım 185 boyunda ve görünüşe göre de kilosu hiç de 67 gibi durmuyor, en az 80'dir.
Can Arat'ın önceden sezme özelliği sanki abartılmış gibi geldi bana, 16 değeri çok fazla, daha düşük olmalı.
Maldonado'nun hareket tercihlerine Plays Short Simple Passes ve Plays No Through Balls eklenmeli.
Kezman'ın gizli özelliklerindeki important matches değeri de fazla diye düşünüyorum, 19'den daha düşük olmalı. Shoots With Power özelliği de tercihlerinden kaldırılmalı.
Gs maçlarıda Alexin Important Matches özelliğine örnek gösterilebilir.Kazımı EURO 2008'de çokca gördük sık sık adam geçtiğini.Canla Yasinde ufak düşürme yapmakta yarar var bende 802 varken Eduyla Lugano satılıp onlar oynatılıyordu.Gerçek hayatta Avrupada Canla Yasin'e güvenebilir mi Fenerbahçe ?