PC ve MAC Sürümünün Temel Özellikleri!

# Widescreen desteği
# Asistan Menejerlerden gelen öneriler. Kısaca bu özellikten bahsedersek temelde Asistan Menejerimiz bizlere Genel ve Motivasyona yönelik geri bildirimlerde bulunmakta. Maç içinde rakip takımın taktiği hakkında sunduğu raporlar ve bizim taktiğimize karşı alınan önlemler konusunda bizleri bilgi sahibi etmekte.
# Medya özellikleri her yıl biraz arttırılır. Bunu her yeni FM'de yeni bir özellik olarak duymaktan bizde bıktık aslında fakat bu sene çok güzel bir özellik cidden oyuna eklenmiş durumda. Basın Toplantıları! Artık takım seçtiğimizde ve sezon içerisinde çeşitli basın toplantıları yapmak durumunda kalacağız ve bu toplantılar sadece laf olsun diye değil oyunda medya ile kuracağımız ilişkide çok büyük bir yer kaplayacak.
# Geliştirilmiş Antreman özelliği bir diğer değinilen konu. Bu konuda bir çok profesyönel'den yardım aldıklarını belirtiyor Miles Jacobson. Genç bir yıldız adayını nasıl yetiştirmek gerektiği kuşkusuz ki önemli ve doğru bir antreman programı başarıya giden yolda bizlere büyük yardımda bulunabilir.
# Football Manager 2009 içerisinde yer alacak olan 51 tane lige ait yeni datalar girildi.
# Tüm takımların finans bilgileri araştırma takımı üyelerinden gelen yeni bilgiler doğrultusunda düzenlendi ve çok daha gerçekçi hale getirildi.
# Arayüz çok daha kullanışlı hale getirildi.
# Transfer sistemi tamamen değiştirilmiş durumda Football Manager 2009'da. Sıfırdan tasarladıkları bu alanda artık bilgisayar çok daha gerçekçi transfer hamleleri yapmakta.
# 3D Maç Motoru konusu sanırım hepimizin en çok merakla beklediği özellikti ve Miles Jacobson bu konuya uzun uzun değindi. Artık Football Manager 2009'da 3D maç motoru bizleri mükemmel özellikleri ile bekliyor olacak. Motion Capture tekniği sayesinde çok gerçekçi hareket olanakları sunan oyunun maç motoru için Miles; "Kesinlikle şahane oldu" açıklamasını yapmaktan kaçınmıyor ve ekliyor; Yıllarca üzerinde çalıştık ve hiçbir oyun motorumuz bu kadar çok testten geçmemişti. Fakat şunuda belirtmekte fayda var, bazı kullanıcılar 3D maç motoru ile oyunu oynamayı istemeyebilirler, bu tip bir durumda eskisi gibi 2D olarak maçlarını seyretme şansları olacak Football Manager 2009'da.
# 3D Maç Motoru içerisinde Time Bar adı verilen bir bar vasıtası ile anında oyunu durdurup pozisyonları ileri-geri alabilme şansına sahip olacağız. Yine istediğimiz açıdan maçları seyredebilir (TV Bakış Açısı) ve tam ekran moduna geçebiliriz. Ayrıca maç motoru içine eklenen ve widget adını verdikleri bir sistem ile maçı seyrederken aynı ekrana bir çok ekstra bar koyabilmemiz mümkün. Bunlar hakkında örnek vermemiz gerekirse; Oyuncu Reytingleri, Saha Radarını söyleyebiliriz.
# 3D modun ilerleyen yıllarda geliştirileceği söyleniyor.
# Sanırım stadların hepsi şimdilik aynıymış.
# Animasyonlar olacakmış. Bunun üzerinde hala çalışıyorlarmış. Ama çok seveceksiniz diyor.
# Linuxda çalışmayacakmış.
# Konsol versiyonları olmayacakmış.
# Birçok kamera açısı olacakmış.
# Taraftarlar yapılmaya çalışılmış ama başarısız olmuşlar.
# Maç motorunda ten rengi, boy-kilo ve saç rengine dikkat edilmiş.
# Demo hakkında bilgi yokmuş. Zamanı gelince açıklanacakmış.
# Oyun tamamlanmadığından dolayı sistem gereksinimlerini açıklamıyorlarmış. Ama Laptoplarda problem olmayacağı kesinmiş.
# Oynanış kodları aynı ama görüntü kodları farklı olacağı için 3D modu maç sonucuna olumsuz etki yapmayacakmış.
# Diğer yenilikler hakkında da yazı yayınlayacaklarmış.

Kaynak: Resmi ve Gayri Resmi Forumlar
-------------------------------------------------------------------------------

Oyundaki Yenilikler ve Videoların Tercümesi!

# Mac esnasinda yardimciniz rakibi ve kendi takiminizi analiz edip oyuncularinizin psikolojik durumlari, rakibin taktiksel aciklarini, sizin taktiksel aciklarinizi ve duzeltmeniz gerekenleri size bildiriyor. Boylece daha fazla taktiksel savas icerisine girebilirsiniz.
# Size gelen haberler cok daha fazla detay icerecek, daha fazla cesitlilik olacak haberlerde.
# Transfer dedikodulari haberleri listesi bile olacak, gercekteki gibi bazilari tamamen uydurma, bazilari ise gercekcilik payi olan haberler olacak.
# Gorev basina ilk getirildiginizde, maclardan once ve sonra basin toplantilari duzenleyebileceksiniz. Bu toplantilarin sonucu olarak gazetecilerle gecinmeniz de onemli olacak. Sorulara verdiginiz cevaplara gore onlar da size ayni sekilde davranacak.
# Artik oyuncularinizin ozel hareketler(Ronaldinho, C.Ronaldo’nun yaptigi hareketler gibi) ogrenmelerini saglayabileceksiniz. Tabi gidip Servet’e Ronaldinho’nun meshur flip-flap’ini ogretmeye calisirsaniz calismayacak. Ama her oyuncuya ona ozel seyler ogretmek onlarin gelisimine yardimci olacaktir.
# Artik menajerler bayan da olabilecek.
# Yonetim guveni (Board Confidence) bolumune daha cok detay eklendi. Takim huzuru, kulup prestiji gibi.
# Oyunda artik 51 ulkeden toplam 350.000 futbolcu ve antrenor oyuna eklenmis bulunuyor.
# Oyunun arayuzu daha kullanisli olacak sekilde degistirildi ve genis ekran (dizustulerde ozellikle) secenegi de eklendi.
# Transfer sistemi bastan sona yenilendi. Artik transferler cok daha gercekci ve duzenli olacak. Oyunun gercek hayattaki transferleri tahmin edebilme ozelligi ust seviyeye cikarildi.
# 3 boyutlu mac motoru secenegi. Sifirdan tasarlanmis olmasina ragmen gayet guzel gozukuyor. Mac motoru 2D motor tum hatalardan arindirdiktan sonra 3D ve 2D secenekli olmak uzere tasarlandi. Yani 3 boyut veya 2 boyutta izlemeniz macin akisini degistirmeyecek. Maci geri sarma secenegi de eklendi, boylece gozunuzden birsey kacarsa hemen alttaki cubuktan geri sariyorsunuz ve sonra devam ediyorsunuz.
# “Eger oyunu birine tavsiye etmem gerekirse, 10 dakika oyna gerisi gelir derim.”
# “O kadar cok detay var ki kendinizi kaptiriyorsunuz.”
# “Oyun bir sure sonra hayatinizi ele geciriyor, devamli oynamak ve oynamak istiyorsunuz.”
# “Bir kiz arkadasimi kaybettim bu oyun icin. cok derin bir sey bu.”
# “Oynadikca kendinizi gercekten o buyuklerle bir saymaya basliyorsunuz.”
# “Kulubunuzu gelistirmek, buyutmek, daha yukseklere cikarmak icin her seyi yapmaktan zevk aliyorsunuz”
# Miles Jacobson - Studyo Yonetmeni: “Football Manager(o zamanki adiyla Championship Manager) efsanesi resmi olarak Paul Collyer tarafindan Kuzey Ingiltere’de 1994′te baslatildi. Fakat ilk olarak 1991′de Oliver ve Paul temelini atti. Ogrenci olan bu ikili, piyasada dogru duzgun menajerlik oyunu olmadigini gorup kendileri bir tane yaptilar. Daha sonra bir arkadasari bunu London’daki bir yayinci sirkete gonderdi, ve cok sasirtici bir sekilde oyunu begenildi ve kabul edildi. Daha sonra bu sirket ismini Eidos’a cevirdi. 1991′de ilk oyun cikarildi ve 2.sini cikarmaya yetecek kadar satis yapti. O gunden bu yana her yil oyun cikartiliyor.”
# “Bu oyun bana gore daha cok bir gorev.”
# “Gunde en az 2 en fazla 5 saat oynuyorum” - AFC Wimbeldon’li bir oyuncu.
# “Gunde 12 saat oynuyorum. Bir basladiniz mi herseyi unutuyorsunuz ve kaptiriyorsunuz kendinizi.” - Ingiltere Rugby Takimi oyuncusu.
# “24 saat araliksiz oynadigimi hatirliyorum.”
# Miles Jacobson - Studyo Yonetmeni: “2005′te SEGA ile yaptigimiz sozlesme sonrasinda cok guclu bir iliski kurduk onlarla. SEGA gercekten bizim arastirma-gelistirmemize onem veriyor ve bunlarin iyi bir oyun yapmanin gereksinimi oldugunu biliyor. SEGA ile ilk yaptigimiz oyun FM 2005′ti ve o zamana kadar en cok tutan oyun olmustu ve oyle kalmasini saglamak icin cok calistik.”
# “Oynadigim tek oyun” - ShortList.com Editoru.
# Miles Jacobson - Studyo Yonetmeni: “Oyunun basarili olmasi bizi cok sasirtiyor cunku biz aslinda oyunu kendimiz icin de yapiyoruz. Oyunu en cok oynayan bizleriz. Forumlarimizdan aldigimiz bilgileri degerlendirerek oyunu yapilandiriyoruz. Bizi oyunu gelistirmeye iten sey bu. Sadece ovmek bize yetmiyor. Elestiri de esas isimize yarayan sey. Neyse ki bunun icin eski Liverpool oyuncusu Ray Houghton var. Bizim tum hatalarimizi o soyluyor ve oyunu gelistirmek de bundan ibaret.”
# “Benim buradaki rolum esas olarak mac motoru. Gelistirilmesi icin gerekenler kucuk hatalarin yok edilmesi ve oyuncunun olmasi gereken yere gitmesi. Oyunu hicbir zaman mukemmellestiremeyiz cunku futbol da mukkemmel bir oyun degildir. Oyunu yapabildigimiz kadar gercekci yapiyoruz. Ben burada hep hatalari bulup gelistirmeye calisiyorum. Yapmak istedigimiz bu, her sene oyunu gitgide gercege yaklastirmak.” - eski Liverpool oyuncusu Ray Houghton
# “Arsene Wenger veya Ferguson olma firsati buluyor ve o gucu hissediyorsunuz.”
# “Ucuz oyuncular bulup onlari yeni Rooney yapmak muthis bir zevk.”
# “Her zaman genceri alip onlari oynatip deneyim kazanmalarini saglayarak gelecek sezonlar icin yatirim yaparim her zaman.”
# “Oyunda buldugunuz 16-17 yasindaki gencler gercekte de goruyorsunuz ki gercekten iyi birer 16-17 yasinda genc oluveriyorlar. Cok daha gercekci oluyor boylece.”
# Miles Jacobson - Studyo Yonetmeni: “Oyunun yapimcilari olarak bir futbolcu veya menajer bu oyunu oynamadan tatmin olamiyoruz cunku onlar bu oyunun gercekleri. Yillar once Polonya teknik direktorune nasil teknik direktor olunur diye bir soruya cikip FM oynayin demesi bizi gercekten sevindirdi. Chelsea’nin eski bas yetenek avcilarindan birinin Chelsea icin oyuncu bulurken FM’nin databaseini kullandigini soylemesi bizim icin cok sey ifade ediyor.”
# “Maddi acidan sikintida olan bir kulupteyseniz ve oyuncu aramak istiyorsaniz, FM’yi kullanmak hic de kotu bir fikir degil.” - DJ ve CM’nin yapimcilarindan Mark Chapman.
# Miles Jacobson - Studyo Yonetmeni: “Oyun her sene cok daha fazla gucleniyor. Satislar da her gecen sene artiyor. FM 2008′de yanlis hatirlamiosam 22 hafta boyunca Ingiltere’de 1. sirada kaldik. Dunya’da 1 milyon satan nadir oyunlardaniz. Ne kadar basarili olursak o kadar da gelistirerek citayi yuksek tutmak istiyoruz. FM 2009′da goreceksiniz ki bu seneki calismalarimiz cok ozel. Programlamanin sonuna dogru geliyoruz. Ben dunyadaki en sansli insanim cunku son birkac aydir FM 2009′u oynuyorum ve herkesin oynayabilmesini sabirsizlikla bekliyorum.

Kaynak: http://www.turkfutbolforum.com