Gecen sezon sona erdikten sonra bir kaciniza Fenerbahce'nin bu sezon cok onemli bir karar vermesi gerektigini soylemistim.

Aziz Yildirim'in onunde iki secenek vardi. Ya bir onceki sezon kazanilan avrupa basarisini tekrarlamak icin su anda oynamaya hazir oyuncular alacak ve bu oyuncularla ayni basariyi tekrarlamaya calisacakti, ya da mevcut takimin gecen sezon zirveye ulasip en iyi performansini gosterdigini fark edip sil bastan yeni bir takim kuracakti.

Ilk secenek risksiz gorunuyordu, eklenen oyuncular kalitelerini ortaya koyarsa ve bir onceki sezon basarili olan oyuncular ayni seviyede devam ederse basarilar devam edecekti. Ancak bir onceki sezon basarili olan oyuncularin ayni seviyeyi korumalarini beklemek esasinda en buyuk hata idi.

Aurelio'nun ayrilmasi tabii etki eder. Ancak Aurelio olsa da iddaa ediyorum durum cok farkli olmazdi. Tabii bunu kanitlamak, test etmek mumkun degil. Ancak sonucta Aurelio da 31 yasina geldi sayilir. Her ne kadar onemli meziyetleri olan bir oyuncu olsa da bir onceki sezon oynadigi mac sayisini da goz onunde bulundurarak ayni performansi gostermesini beklemek mantik disi idi. Ozellikle Euro 2008'de milli takim ile oynadiktan sonra. Zaten Euro 2008 sonrasi formda olan, surekli sakatlanmayan hangi futbolcumuz var?

Ikinci secenek daha riskliydi. Gecen sezon bu kadar basarili olmus takim bozulurmuydu? Tabii bozulmazdi ama tek bir yildiza odaklanmak yerine, takimin cehresinin degismesi gerektigi taa gecen sezondan belliydi. Belki Zico kalsaydi, 1-2 yildiza odaklanmak yerine, yani kadroya cila yaptirmak yerine, icinin doldurulmasini isteyecekti. Zaten gecen sezon da istedigi buydu. Kim bilir, belki de Zico yonetim tarafindan ille de sadece cila cekilecegini dusunerek bu kadar yuksek bir meblag istedi yonetim'den, kadronun durumunun bu oldugunu ongorup, yonetimin kendisinin gorevine son vermesini engellemek icin.

Simdi Aragones'i elestirmek mumkun. Diyebiliriz ki belli bir dizilise, belli bir taktiksel mantiga cok fazla sadik kaliyor, farkli planlar uretmiyor. Sonucta her yidigin bir yogurt yigisi vardir. Aragones'in bu oldugunu goreve getirmeden once bilmek gerekirdi diye dusunuyorum.

Aragones istifa eder mi? Neden etsin ki? Buyuk paralar teklif edilerek hayatinda ilk defa farkli bir ulkede calismasi icin kontrat yapmis. Belki de son kontrati ve cok yuklu bir para karsiliginde bu kontrati yapmis. Enayi mi ki istifa edecek? Burada belki de sorgulanmasi gereken, Aragones'in verecegi bir seyin olup olmadigi. Kendisinin eline genc bir kadro verilse ve bu kadroyu egitmesi, tecrubelendirmesi istense Aragones'in basarisiz olmasi goz onune alinir. Ancak kadro pek de genc degil.

Aziz Yildirim bir kumar oynadi. Ve simdilik kaybedecekmis gibi gorunuyor. Seneye yeni takim kurulmasi, yeni teknik direktor, oyuncularin birbirlerine alismasi, tecrube kazanmasi vs. vs. derken gecen sezon kazanilan basarilarin kazanilmasi icin 3-4 yillik yeni bir olusum gerekiyor.

Neden mi? Cunku alttan as oyuncularin yerine gececek yetenekteki oyuncularla doldurmadi Fenerbahce kadrosunu. Ilk 11'e yapilan tecrubeli oyuncu transferlerleri ile basariyi surdurmeye ugrasti. Ancak artik bu kadronun suresi doldu.