Quote Originally Posted by extensor View Post
Süper bir idman yaptım acayip terliyim duşa girmeden önce bir bakayım dedim kim neler yazmış. Ömer abinin yazısını bulamadım üzüldüm... İlhanım hala sistem peşine düşmüş. Ama bu maç sistemlik bir maç değildi.

Aklıma bişey geldi onuda yazayım üşüye üşüye

çok eskiden bir ümit milli maç izlemiştim. Bir ülke Türkiye rakibi ise Portekiz'di
Portekiz ümit milli de hiç adını duymadığımız adamlar oynuyordu. Cristiano Ronaldomuymuş Qaresma mıymış neymiş?
Türk ümit milli takımında ise şimdi mancester unt. ta oynayan ve yılın oyuncusu seçilen kemal, İnterde oynayan selçuk oynuyordu. Türk milli takımı içerde dışarda kazanmıştı o maçı. O skorlardan belliymiş.Kimin daha yetenekli yıldız futbolcu olacağı

Şaka bir yana hakikatten almıştı iki maçıda Türkiye. Hamurumuz daha iyiydi yani şu anki Portekiz milli takımından.
Her dönem bizim hamurumuz iyidir zaten. Benim bloguma yazdığım bir yazı vardı ümit milli takımla ilgili.

Mesele hamur da değil ama böğreği yapmakta.
Genel yorumun doğru Sinancığım. Zaten gençler hakkında yazdığın makaleye tamamen katılmıştım. Ancak ben genel manada başarısızlıktan öte dünkü başarısızlık hakkında yoğunlaşmak istediğim için teknik analizden bahsetmiştim sana.

Şimdi sana ve diğer ilgilenen ve konu hakkında yorum yapan arkadaşlara bir soru sormak istiyorum. Sezon başında bu kadroyu Mircea Lucescu'ya vermiş olsaydı Fenerbahçe, bugün bu kadar başarısız olur muydu? Takım kalitesi bazında iki takım arasında farklar var, bu açık zaten. Ancak takımınız kaliteli değil diye kaybedeceksiniz diye bir kaide yok. Fenerbahçe Arsenal gibi belli başlı sistem takımı değil. Bunu sahada oynanan oyun bazında değil de, genel manada belirtmek isterim. Dünyanın hemen her yerinde oyuncu arama ekipleri olan, dünya çapında oyuncu menajerleri ile temasta olan bir kulüptür Arsenal ve bir teknik adamdır Arsene Wenger.

İki sayfa önce bahsini yaptığınız Galatasaray'a gelelim yeniden. UEFA şampiyonu olduktan sonra Lucescu'ya emanet edilmişti takım. Oyuncular dağılmıştı başka kulüplere, yerine transferler yapıldı. Galatasaray o sene çeyrek final oynadı Şampiyonlar Ligi'nde (yanlış hatırlıyorsam mazur görün). Kısa vadede başarı budur işte. Belli bir sistemininiz yoksa, başarısızlığa tahammülünüz yoksa mecburen takımınızı kısa vadede başarılı yapabilecek bir teknik adama emanet etmelisiniz. Aragones'in önceden böyle bir başarısı, veya başarısızlığı var mıydı?

Tek forvetli sistemlerde başarılı olabilmek için, orta sahanın birbirini iyi tanıması, her oyuncunun bölgesini iyi tanıması ve parsellemesi, bir oyuncu dışında tüm orta saha oyuncularının hücum becerisi olması gerekmez mi? Geçen seneki Fenerbahçe'ye baktığımızda Deivid gibi, Alex gibi, solda Uğur gibi, forvetin arkasında hücuma dönelik çok iyi orta saha oyuncularını görebiliyor muyuz? Bu sene Alex nerede? Forvetin arkasında serbest mi? Yoksa orta sahada mı? Peki Alex daha çok final pası alacak adam mı, yoksa final pası atacak adam mı? Alex savunma yapabilir mi? Maldonado Aurelio kadar cesur bir oyuncu mu? Bakın teknik mi diye sormuyorum, hücum hareketi yapacak kadar cesur mu?

Bu Fenerbahçe, dün Arsenal karşısında 4 tane gol atabilecek kadar net pozisyon buldu mu, bulamadı mı? Peki geçen seneki Fenerbahçe Arsenal karşısında bu kadar aciz olur muydu?

Kocaeli maçına dönelim. O günkü Fenerbahçe'nin yedek kadrosuna bakalım. Yedek kadrosundaki hangi oyuncu Kocaeli'nde banko oynayamaz? Fenerbahçe Gaziantep maçında golü Alex'in marke etmesi gereken adamı marke etmemesi yüzünden yedi.

Sistemde yanlışlar var. Pancu'ya Lucescu DM olmayı öğretebilir. Ama Alex 30 yaşından sonra MC olamaz. Alex AMC'dir. Bu oyunculardan kurulu bir kadroya bu sistem oynatılamaz.

Genç oyuncuların yetiştirilmesinde Türkiye'nin yaptığı hatalar, Fenerbahçe'nin transfer politikası tamamen farklı tartışılması gereken konular.