Ben Ilhan Galatasaraylidir iddiasinda bulunmadim. Ben sadece hikayeyi bildigim kadari ile soyledim. O donemde birbirlerini cok iyi tamamladiklari, iyi dost olduklari icin ayni takima gitmek istemeleri de gayet dogal karsilanacak bir sey. Ancak bu demek olmaz ki Galatasaray onceden Ilhan ile anlasmadi. Gayet dogal seyler bunlar. Futbolcu gitmek istedigi, mutlu olacagi yerde oynar.
Galatasaray'in Avrupa'da kazandigi sadece bir tek basari yok. Yukarida da yazmistim, 1 defa son 4, 3 defa son 8, 1 defa kupa alma basarilari var.2. avrupa siralamasi da goz onunde bulundurulur tabiki ama bundan 8 - 9 yil onceye bakilmaz. su an bir futbolcu gelecek olsa galatasaray in 8 yil onceki uefa sampiyonlugundan ziyada fenerbahcenin gecen seneki sampiyonlar ligi ceyrek finali eminim daha degerlidir su zaman icin. o siralamada birinci fenerbahce ikinci galatasaray ucuncu besiktas olmalidir ama bundada takimin hedefleri ,takimdaki oyuncular ve yoneticilerin yaklasimi avrupadan oyuncularin transferinde daha cok rol oynuyor.
Taraftar sayisi bir bakima takimin gelisme potansiyelini olcer. Yani yolunacak tavuk sayisi.3. hic bir yabanci oyuncunun takim taraftar sayisini kaale aldigina inanmiyorum bu gereksiz bir bilgidir. tabiki ankaraspor fenerbahce degil farki ornegin onemlidir ama besiktasinda stadi her mac doldurabilecek taraftar potansiyeli vardir bu daha onemlidir.
Finansal raprorlar bunu gostermiyor. Galatasaray'in sorunu nakit akimidir. Bu nakit akiminin neden kaynaklandigi da finansal raporlari inceleyince ortaya cikar. Bu nakit akimi sorunlarinin yasandigi donemden beri Galatasaray bir cok yeni kaynak yaratmistir, Ocak ayi ile itibaren yeni stat'da yapilacak localarin 5 yillik satisi ile iyice ortadan kalkmaya baslayacaktir. (yanilmiyorsam loca sayisi olarak yeni stat Avrupa'da ilk 3'e giriyor ve muthis bir gelir kaynagi).4.finansal durumda eminimki besiktas daha ondedir galatasaraydan buna kalibimi basarim. galatasaray su anda borcla ve yoneticilerin fedakarligiyla bu transferleri yapiyor donmeye calisiyor.besiktasta oyle ama galatasarayin borclari beisktasin 2 kati falandir.Ben futbol dunyasindan bir cok unlu kisi taniyorum isterseniz ozelden bunlari konusabiliriz ama emin olunki futbolculara en cazip gelen takim fenerbahce 2. besiktas 3.galatasaraydir finansal konularda.galatasaray futbolcularin paralarini odemekte bile zorlanan bir kulup besiktasa nazaran. ki en onemlisi bu finansal durumdur futbolculari cekmek icin.
Yukarida transferin basarisi onemli degil, isimi onemlidir yazmistin. Simdi transferin basarisi da onemli diyorsun. Benim savundugum tez, Galatasaray'in alabilecegi kadar iyi oyunculari finansal zorluklar yuzunden alamamis olmasidir. Son iki yilda yapilan transferler de finansal zorluklar biraz asildiginda yapilabilecek transferlerin sadece ornegidir. Galatasaray'in onemli oyuncular icin cazibesinin hala oldugunu gosterir.5. transfer yapabilme becerisinde fenerbahcenin bu kadar onde oldugunu dusunmuyorum 3 takimda birbirinden farksizdir.fenerbahce 14 milyon euro verip guizayi getirip o kadar para verip kezmandan yararlanamayip o kadar para verip ortegadan yararlanamiyorsa bana gore basarili degildir sadece parasi cok ust duzeyde oldugu icin diger takimlara gore rahat oyuncu getirebilmektedir. galatasaray ise parasiz doneminde ne getirdigi oyunculari aklima gelenlerle sayalim. lucescu zamani gelen oyuncular kesinlikle lucescunun basarisidir lucescunun tecrubeleridir. fatih terimden sonraki donemlere bakar isek. fatih terim doneminde rezalet bir yabanci politikasi vardi bana gore cok kotuydu fiyasko transferlerdi.gerets doneminde bir tek basarili olan ilic idi. o da taninmamis vasat ustu bir oyuncuydu bunlarin disinda saido vasati asan bir oyuncuydu o da turkiye liginden alinan taninmamis bir oyuncu bunlarin disinda o sene gelen sampiyonluk yerlilerin sayesinde.feldkamp doneminde ise yine bence fiyaskoydu. gecen sene galatasaray da on birde en fazla 2 yabanci oynadi diger yabancilar ya yedekte yada kadroda yoktu yine yerlilerin sayesinde geldi sampiyonluk.
kesinlikle 4 senelik donemden sonra olan yabanci transferleri vasati asamamis zaman zaman fiyasko olmustur
besiktasa bakarsak da hep yabanci oyuncular ile ayakta kalmis yerli oyuncular cok iyi olmadigindan ve yonetim istikrarsizligindan basari gelmemistir.
Aralarindaki belki de oyuncuya odenecek para'dan sonre en onemlisi kadro istikrari. Ozellikle kaliteli kuluplerden teklif alan oyuncularin Turkiye'de var olan kaos ortamina girmek istememesi dogaldir.6 7 8 11 e katiliyorum ama bunun yabanci oyuncu transfer etmek ile bi ilgisi olduguna inanmiyorum.
Bugun uluslararasi futbolu yakindan takip etmis herhangi birisine sorun, Sabri'yi mi daha iyi tanir yoksa Serdar Kurtulus'u mu? Semih'i mi daha iyi tanir yoksa Nobre'yi mi? Kewell'i mi daha iyi tanir yoksa Cisse'yi mi? Sonucta oyuncularin nasil veya neden milli takima cagirildigi fark etmez. Daha fazla goz onunde olduklari ise kesindir. Cok onemli bir etken degil belki de ama yine de ekten.9 dada haklisiniz besiktas bu konuda her zaman basarisiz olmustur ama fatih terimin hep tanidigi oyunculari alma konusunda takintiis yuzunden galatasaryin bu konuda onde oldugunu dusunmekle beraber bununda reputation la alakali oldugunu dusunmuyorum.
Rica ediyorum Besiktas'in finansal raporunu okuyun. (www.imkb.gov.tr) Orada detayli bir sekilde hala 4-5 sene once Besiktas'da oynamis oyunculara dayanan davalar devam ediyor.10 ise tamamen katilmadigim bir konu bana fifadaki 2000den sonra ki davalari tek tek onume getirin o zaman belki kabul ederim ama del bosque konusunda besiktas in adi cikti ve herkes oyle saniyor.
Bu ve benzerlerinin cesitli yargi organlarinda devam ettiginin detayini gorebilirsiniz finansal rapor'da.Bugünlerde Del Bosque konusunda CAS'tan çıkan ağır faturayla karşı karşıya kalan Beşiktaş, FIFA'nın gediklilerinden. 2007 Şubat ayı itibarıyla FIFA'nın elinde 7 ayrı ihtilaf dosyası bulunan Siyah-beyazlı ekibin tarihi skandallarından biri de Nevio Scala ile ilgili. Beşiktaş, İtalyan teknik adamla ilgili ihtilafında 'yetkisiz' olmasına rağmen Türkiye'de yerel mahkemeden karar çıkarmış, ancak kulübün lehine çıkan bu karar FIFA'dan geri dönmüştü.
Bu olaydan ders almayan Beşiktaş, Del Bosque konusunda da 'yetkisi ve geçerliliği' olmamasına rağmen Levent Bıçakcı federasyonu döneminde TFF Yönetim Kurulu'ndan ve Tahkim Kurulu'ndan 'lehte' karar çıkarmayı başardı. Ancak bu kararlar da CAS ve FIFA'da aynı akıbete uğradı. Beşiktaş'ın İtalyan futbolcularından Giunti alacaklarının ödenmemesi nedeniyle siyah-beyazlı kulübü FIFA'ya şikayet etti.
1987-1993 yılları arasında Beşiktaş'ı çalıştıran ve siyah-beyazlı kulübe 3 yıl şampiyonluk kazandırarak tarihe geçen İngiliz Teknik Direktör Gordon Milne de 77 bin sterlinlik alacağını tahsil için icraya başvurdu.
Toplamda Besiktas'i ilk siraya yerlestirecek bir konu saniyorum ki sen de bulamadin. Ben de ugrastim ama ben de pek bulamadim. Daha cok cabalarin bazi konularda Besiktas'i 3. siradan 2. siraya yukseltme cabasinda. Ilk sirada olma sayilarini degistirmeyecek bir caba.