Diyordum. Bunu soylemeniz 3-5 mac sonrasindaydi, oyuncunun yedek kalmasindan sonraydi.. bir oyuncu 20-25 mac oynayip basarisiz olduktan sonra dagil.
Guiza tek ornek degil..
Yukarida da yazdim Maldonado'nun
Purovic sezonun ilk yarisinin cogunda sakatti.kayserisporlu purovic..6 maç oynayıp 1 gol atmış...kayserispor forvet arıyor..milli oyuncumuz Semih kadar PA sı var arkadaşın.. şimdi kim dellendi bu durumu kim dedi ne bu rezalet diye...
Neden olmasin peki?Türkiyeye gelen adını sanını duymadığımız yabancılar 140 ÜZERİ PA lar ile oynarken İspanya Ligi gol kralın için nasıl bir profil bekliyordun 140 CA mı bekliyordun yoksa dahamı az...
Gecen sene de bunu tartistik. Oyuncunun gol atma ozellikleri vardir, bu ozellikler oynadigi lig icin, takim icin iyi seviyededir. Ancak bu golleri baska stil ile oynayan liglerde gosterme becerisi oyuncunun yoktur. Pekala bu da mumkundur. Ornegi de bol bol bulunabilir.
Shevchenko Italya'da goller atar, Ingiltere'de nal toplar. Crespo Italya'da iyi golcudur, Ingiltere'de ayni basariyi gosteremez, Michael Owen Ingiltere'de 2 macta 1 gol atar, Ispanya'da 3 macta 1 gol ortalamasina duser, Milan Baros milli takimda golleri siralar, Ingiltere Liginde gol atmakta zorlanir, sonra Turkiye'ye gelir bir cok gol bulur.
Kucuk takimdan buyuk takima gecen her oyuncu da muthis gol becerisi gostermez. Louis Saha Fulham'da iki macta bir gol atar, Man Utd'a gittikten sonra ayni ortalamayi bulamaz. Gilardino Parma da gol ustune gol atar, Milan'da atamaz.. Fiorentina'ya gider yine gol atmaya baslar.
Morientes Real Madrid'de, Valencia'da golleri atar ama Liverpool'da ayni beceriyi gosteremez.
Ama Baggio her gittigi takimda gol atmistir, attirmistir.
Yani olay sadece kalite ile de bitmiyor.. Birisi bana kalite dedi mi benim kalite anlayisim her turlu ortama adapta olup, farkli oynanmasi istendiginde bile bir oyuncunun bunu basarabilmesidir. Bu tip oyuncular vardir dunyada. Ama sayisi da cok azdir. Belli bir taktik ile one cikan oyuncu, baska zit taktiklerde basarisiz oluyorsa bu oyuncu cok kaliteli oyuncu olamaz. Yani yuksek CA sahibi olamaz. Eh zaten CA da ozelliklerin agirlikli toplami ise, CA ne kadar yuksekse, oyuncu da o kadar cok yonlu olmasi gerekir. Guiza'ya uygun bir sekilde oynandiginda cok gol atan bir forvet olabilir, ama onu kaliteli yapacak olan oyun icinde olusan farkli durumlarda nasil oynayacagi olur. Bizim acimizdan bulunmasi gereken de Guiza'nin hangi durumlarda basarili oldugudur.
Biz gidip Sivasspor'u ligin en yuksek CA'li takimi yapmiyoruz? Simdi bile Sivasspor icin ligin en kaliteli kadrosu denilmiyor. Bu Sivas'a haksizlik da degil cunku bu gercek. Bulent Uygun'un basarisi birbirlerine uyan oyuncularin bir araya getirilip, belli bir sistemde gorevlerini yapmasindan doguyor. Belki oyuncular tekil olarak cok kaliteli degil ama bir araya geldiklerinde onemli isler basariyorlar. Ama gel gor ki bu arastirmayi yalapsak yapanlar Sivas'i gorunce en yuksek CA'li oyuncularin Sivas'da olmasi gerektigini dusunuveriyor bazen.
Bu nedenle de ozellikleri olmasi gerektigi gibi yapalim, CA cok da onemli degil yaziyorum hep. Ama Guiza'ya ve oyunda sahip oldugu ozelliklere bakinca, bir de sahada gosterdiklerine bakinca en iyimser durumda bile o 160 CA'yi goremiyorum. Sadece fiziksel ozelliklerine ufak 1-2 puanlik duzenlemeler yapsak, Guiza 150 CA'lik bir oyuncu oluveriyor. Yani o 160'i gormek icin Guiza'nin ozelliklerinin olmasi gerektiginden fazlaya cikartilmasi gerekiyor.
Neden?
Cunku bu adam tek ayakli...
Kesinlikle ayni noktada degiliz. Veritabaninda Arjantin veya Brezilya'da asiri fazla fazla yuksek potansiyelli oyuncu olduguna hala katilmiyorum. Katilmayacagim da. Bu oyuncular teknik ozelliklere sahip bir sekilde yetistiriliyorlar zaten. 8 yasindan 18 yasina kadar biz de dogru duzgun egitim verelim bizim de o kadar yuksek potansiyelli oyuncumuz olsun. Simdi bosuna mi ugrasiyor federasyon akademi sistemi kurmak, futbolu okullara sokmak icin. Bunu ilk biz yapmiyoruz. Bunu bu ulkeler yapti ki bu kadar yuksek potansiyele sahip oyunculari var. Bu oyuncular isin temelini ogrenmis, bu temeli ogrendikten sonra ustune ne kadar koyacaklarini tahmin etmek ise zor. Biz de Arjantin ve Brezilya gibi teknik beceri 8 yasindan beri kafasina kazinmis oyuncular yetistirelim, bizim de o kadar cok yuksek potansiyelli oyuncumuz olsun. Bizim Trabzonumuzda, Sakaryamizda agactan toplaniyor yetenekli oyuncular demekle bitmiyor is...dışardan abartılarak gelmeyen yabancı sayısı çok az zaten..
2008 yılında ben brezilyalılar Arjantinliler oyuncularını abartıyoyorlar abi bak sana kaç tane oyuncusu -9 Pa lı kaçtane -8 palı adam yapmışlar olmaz şey diye konu açtığımda Sen yok diyordun abi arjantinlilerin futbol akademilerini anlatıyordun şimdi arjantinliLlerin ispanyolların abarttığını söylüyorsun ben bunu son 8 ayı FM forumunda olmak üzere yıllardır söylüyorum..
nihayet aynı noktaya gelmişiz çok mutlu oldum buna ama...
Benim itirazim bazi ozelliklerde olan abartilara. Bu da CA'yi belirleyip sonra ozellikleri bu CA'ya uydurma isteginden kaynaklaniyor. CA'yi yanlis belirleyince de oyuncu abartili oluyor. Birdenbire bakiyorsun ki 1.70'lik adamin ziplama becerisi 15 olmus. Bir bakiyorsun ki herhangi muthis bir guce sahip olmayan bir orta saha'nin Strength 20 oluveriyor. Oyuncu cabuk diye hizi 20 veriliyor.. veya uzun mesafede hizli diye hizlanmasi 20 veriliyor, ozen gosterilmedigi icin. Guiza'da bundan nasibini alarak gelmis bir oyuncu. Tabii bence.
Itirazini ben gayet iyi anliyorum..dışarıdan şişme balon gibi gelen nice futbolcuya göstediğin sabrı ve anlayışı biraz olsun Guizayada göstermenizi bekliyorum..
işte itirazım bu noktada...
Ancak maalesef yazdiklarimdan hic bir anlam cikartmadigini da dusunuyorum. Bak burada bir cok neden, yazdim ama takilinan x oyuncu vakti zamaninda neden dusmemisti sorusu. Eh o adam dusmemisti cunku onun durumu Guiza ile ayni degildi.![]()