Quote Originally Posted by OMANA View Post
Ömer abi kaç gündür niye anlatamıyorum sana düşüncemi ya..

önceden çok daha ayrı düşündüğümüz konularda bile beni anladığını düşünürdüm katılmazdın ama en azından demek istediğim anlaşılırdı...

bu konuda artık kendimi eletireceğim belki de yazı yazma konusunda bir süre bir köşeye çekileceğim..

abi paputation demek sadece fenerbahçe galatasarayın istediğni alması veya alamaması mevzuumu...

abi şöyle bir örnek vereyim...

sen bu oyunu bizim bildiğimizden de ötesinde biliyorsun..

önceden Bank asyadan birinci lige çıkmak ne demekti..

ölüp ölüp dirilirdik.

Peki Süper Lige ilk sezon çıkan takımların durumu ne olurdu..

Süper ligde tutunmak için atla deveyi seçerdik...

abi şimdi oyun açılırken bir sürü iyi oyuncuyu ucuza alabiliyorsun..

bir sürü oyuncuyu bedavaya alabiliyorsun..

Kariyer bölümüne bir göz at abi..

Serkan Çalıkla oynayan alt lig takımlarını göreceksin..
Manisasporla oyun kuruyorum 5 milyon dolar oyuncu satışından kazanıyorum ...

abi elbetteki oyuncuların fiziksel teknik mental özellikleri eleştirilsin..Bunu zaten bende çok yapıyorum...Ama oyunda bir iki oyuncunun bazı değerlerindeki abartıların çok daha ötesinde çok daha önemli hususlar var gerçekliğe aykırı..

Hep mevzuu oldu abi son defa söyleyim...Guizanın finishingi abartılı 18 yüksek..yani buna takmış değilim her oyuncuya göre istenilen düzenleme yapılacaktır zaten..

ama yine diyorum...

Guizanın finishinginde ki yüksekliği oyunun en büyük gerçekciliğe aykırı hususu değildir..Seneye 15 yapılır olur biter...
ama

oyun bu derece kolaylaşınca oynanabilirlik azalıyor...Bakın diğer menejerlik oyunlarının teknik alp yapısı görsel grafiklerinin FM den hiçbir eksiği yok hatta fazlası var...

ama neden FM kadar onlar rağbet görmüyor...

birincisi oyuncu profilleri konusunda ki hatalarmı...

evet elbette onunda payı çok ama

en büyük neden saçma seviyesinde kolay olmaları...
Fenerbahçeye ikinci senesinde leonel messiyi getirirsem o zaman benim bu takımda yapamayacağım şey kalmaz...

FM allaha şükür ki henüz bu seviyelerde değil...inşallah ta omayacak...Ama artık biraz el atılması lazım abi..

oyun içerisinde 8-10 tane büyülü oyuncu var.. Hangi kariyerimi açsam bakıyorum 5-6 sene sonra kadrom neredeyse aynı..vukcevic..witsel..leo ..oscar cardozo..keirson..falan falan..

peki diğer insanlar ne yapıyor diye bakıyorum...Kariyerleri okuyorum...aynı...durum aynı...parası olan gider GARAYI alır defans sorunu biter...

ha bu oyuncuların kalitesi ve bunlara bu kaliteyi veren ben değilim ne yapabiliriz diyebilirsiniz...

ama diyorum ki...

önceki yıllarda bu kadar basit değildi durum ...çünkü birincisi bedavadan oyuncuları alıp şişme finans artuışları transfer bütçeleri yapılamıyordu...

ikincisi ülkesinden yeni gelen oyuncu şak diye takımda döktüremiyordu...Bir alışma süresi vardı

önceden hangi oyuncuyu alırsan al bir fenerbahçe bir bursayı kayseriyi öyle kolay yenemiyordu...

şimdi oyuna sokmuşlar 3-5 tane oyucu keirson sisiner oldum sattım ya..geleni vur gol geleni vur gol..

gökhan inler 20 tane uzaktan gol attı bir sezonda ya..

Velhasıl abi sadece bunu fenerin galatasarayın istediği oyunxcuları alıp almaması kadar basit bir mevzuu değil..

türkiye liginin tümü için benzeri bir durum olduğu kanaatindeyim...
Yazdıklarını okuyunca bende bir yorum getirmek istedim esasında aynı şeylerden bahsediyoruz.En basitinden geçen seneki oyunda 100 milyara her türlü takıma alınabilen Piatti reelde 13 trilyon gibi bir rakama Almeira'ya transfer oldu sezon başında.2-3 seneye kadar inanılmaz oyuncular gelebiliyor haklısın,yardımcı program kullananlar için oyun dahada basitleşiyor.

Ben Trabzonspor'a Feghouli'yi aldım 2. sezonun ortasında 5 trilyon bedelle,sezon sonunda Arsenal'e 55 trilyona sattım,bugun kralı bu işte,bunun gibi bir sürü örnek verebilir kendi oyunlarından sanırım herkes.Simülasyonlarda bu tarz şeylerin olmasına ben karşıyım sizin gibi.

Birde genç oyuncular 2009'da potabsiyellerine en geç 3 sezonda ulaşıyorlar,yaşları, PA'ları kaç olursa olsun,regen sorunu almış başını gidiyor.Kim bugünlerde 3 milyara 5 milyara oyuncu alıp 2-3 sezon sonra 20-30 trilyona satabiliyor? Kimse.Bu noktada hemfikiriz.

Bu sorunun çözmüde basit yıllardan beri söylüyoruz ama bunu yapmaya cesaret edemezler.Bu oyunun tamamen sıfırdan kodlanması gerekiyor,en ince ayrıntısına kadar.Yoksa 9.3.0 üzerinden çalışmaya başlayıp gelecek sezonki oyunu yazmaya,kodlamaya çalışıyorlar,buda sürekli klasik sorunları beraberinde getiriyor.

Zamanında İspanya liginde öyle bir bug vardıki akıllara zarar.A Takıma 3,B takıma 3 C takıma 3 yabancı oyuncu kaydettirip sadece 3 AB dışı oyuncuyu kadroda bulundurabilecekken 9 yabancı oyuncuyu bile ilk 11 de oynatabiliyorduk.Keza TSL'dede öyle kamyonla yabancı alıp 8 ine lisans ver gerisini sat,tüccar işine dönüyor bi yerden sonra olay.

Bu oyunu SI gerçekten simülasyon yapıp gerçekle çok yakın paralele getirmek istiyorsa gelecek sezon için yeni eklentilerle uğraşmak yerine çok çok iyi data çalışmalarının yanısıra gerçekçiliği bozan bu tarz etmenleride yeniden kodlayıp düzgün bir şekle getirmek zorunda.

Bunların yanında tüm bu karlı yolları tercih etmeyebiliriz zamanında Metin Oktay'ın Galatasaray'a karşı oynamayı reddedip,profesyonelliği reddettiği gibi ama o zamanda yönettiğimiz takımlarla 10-15 senede bir yerlere gelemiyoruz.

Dünya çapındaki tüm araştırmalar daha sağlıklı ve geniş ekiplerle yapılsa,oyunda gerçekçi değerleriyle çok sayıda oyuncu olsada bizde insanüstü regenlerle falan uğraşmasak reel bir oyun oynayabilsek..Ama bunları yapmak değiştirmek cesaret işi.

Devrim demek 3D yi FM'ye sokmak değil,gerçekçiliği ön planda tutup bu tarz eklentileri 2. planda oyuna eklemektir.Ben 2010'dan umutluyum bakalım neler getirecek bizlere..