-
Öncelikle uyarımı yapayım. Çok uzun bir yazı olacak, sabredemeyecek olan geçsin, ilgilenmesin.
Günlerce Güiza'nın finishing'i bu forumlara konu olurken hep sadece okuyarak izlemeyi tercih ettim. Her iki tarafta da arkadaşların isyanlarını, serzenişlerini takip ettim. Elbette bu konu tartışılırken birçok eksik kıyas ya da kıyas hatası yapıldı, Baros'un şuyken Güiza'nınki bu gibi. Aklıselim bir şekilde bunların hatalı olduğu ve farklı açılardan, mesela oyun yapısından, lig farklılığından, Güiza'nın arkasında farklı oyuncular oynamasından, vs bakılıp mantıklı değerlendirmeler yapıldı. Ondan sonra, zayıf ve kuvvetli yönlerini tartışalım, bir Güiza profili çıkarmaya çalışalım, o profil üzerinden notlama yapalım denildi ama pek bir sonuca ulaşılamadı gördüğüm kadarıyla.
Güiza'nın finishing'inin bu kadar üst düzey olmasından yakınan arkadaşların serzenişlerine hak veriyorum. Çünkü biz hep oyunda gerçeğe yakın istatistikler ve performanslar çıkarıyor mu çıkarmıyor mu onu sorgulatıyoruz oynayanlara. Ekseriyetle yapılan geri bildirimlerde Güiza'nın ligin tozunu attırdığı sonuçlarına alıyoruz. Güiza'nın oyunda gerçekteki yarım sezonda koyduğu performanstan çok yüksek seviyede bir performans koyması ister istemez bu tarz tepkilere yol açıyor. Anlıyorum.
Diğer yandan bu tepkilere tepki veren arkadaşlara da hak veriyorum. Çünkü araştırmacı olarak genelde bize yeni gelen oyuncuları tam izlemeden karar vermemek, profili üzerinde değişiklik yapmamak veritabanın sağlığı açısından önemli. Ancak şu var; biz ortaya koyduğumuz işin olması gerektiği gibi yapıyoruz, kalitesiyle övünüyoruz ancak dışarıda bu işi yapanlardan gelen oyuncular üzerinde aynı kalitede çalışılıyor mu? Evet, bir-iki maçlık izlenime göre kesinlikle değişiklik yapmamak lazım ama 20-25 artık aşağı yukarı bir fikir veriyordur. Göze çarpan özelliklere ayar yapılması gerekir. Belirgin bir özelliği düşükse yükseltmek, abartıysa olması gereken yere indirmek gerekir. Ben açıkçası Sivasspor'a gelen Bilica üzerinde önemli değişiklikler yapmak zorunda kaldım çünkü o şu 20-25 maçlık periyotta kendini Türkiye'ye kabul ettirdi ve artık ligin göze çarpan bir stoperi ve oyunda Sedat'ın Murat'ın gerisinde yedekte yokları oynayıp da bir sezon sonra bir Brezilya takımına postalamak zorunda kalmamalıydım. Ben üzerinde çalıştığım data üzerinden örnek verebildim. Bilica gibi diğer Anadolu takımlarına nice yabancı transferler gidip geliyor, bize gelen profillerde ya yerlerde sürünen bir oyuncu ama ligde gayet iyi bir performansı var ya da gelen profilde sanırsınız ki Bundesliga'nın değişmez oyuncularından ama yarım sezon sonra memleketine gönderilip yeni transfer yapılıyor. Yani yeri gelince bize dışarıdan gelen oyunculara el atmak konusunda bir sezonu beklemek anlamsız oluyor.
Güiza ile ilgili fikirlerime gelince... Fenerbahçeli bazı arkadaşların Güiza'nın gerçek perfomansından çok uzak olduğu düşüncelerini ve ya ikinci yarı ya da gelecek sezon belki patlama yapıp ligin tozunu attırabileceği ümitlerini anlayışla karşılıyorum. Evet bu adamın yarım sezonluk performansı çok kötü ama kellesini giyotine koymakta çok aceleci davranıyoruz gibi geliyor bana. Kumaş kesinlikle berbat değil var bu adamda bir şeyler ama sürekli aksi giden bir şeyler de var; composure diyin, decisions diyin, technique diyin, concentration diyin, ne derseniz diyin.. Ve bu adam bir şekilde golleri sürekli kaçırıyor. Ama en önemli noktanın adaptation olduğunu düşünüyorum ben F.Bahçeli arkadaşların penceresinden bakınca. Güiza bir şekilde ne ülkeye, ne F.Bahçe'ye, ne oyun sistemine, ne oynadığı arkadaşlara, vs alışamadı. İyimser çabaları var, gayret ediyor, koşuyor, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Olabildiği kadar.
Yalnız Güiza'daki bu durumu sadece adaptation'la açıklama yapmak yeterli olmaz. Sadece composure'a bağlayarak bu durumu açıklayamıyoruz malesef. Gerekirse İspanyol'ların profilini bir köşeye atıp baştan F.Bahçe araştırmacılarının sıfırdan profil üretmeleri gerek; muhakkak çalışmışlardır bu konu üzerinde de. Cengiz'in takımı ve oyuncuları üzerinde çok kafa patlattığını, herkesin göremediğini görmeye çalıştığını ve çok önemli tespitli olduğunu biliyor, emeğine teşekkür ediyorum.
Güiza'nın abartıldığı, finishing'inin 18 olmayacağı yönünde temcit pilavı gibi geri dönüşlerin olması elbette can sıkıcı ve bir noktadan sonra F.Bahçeli arkadaşların patlaması normal. Ama artık cidden 18 olan değerin üstünde cesur olmakta da fayda var. Siz bakmayın, filanca forvetinki 10'sa Güiza'nınki 3'tür 5'tir gibi abuk cümlelere. Yadsıyamayacağımız bir husus şu ki Güiza'nın bitiricilik konusunda önemli sıkıntısı var. Katılıyorum topa Türkiye'den forvetlerden farklı bir şekilde vuruyor, değişik bir tarzı ve bu göze hoş geliyor ancak 18 bence de etmez. Evet, yarın bir gün bu adam golleri dizmeye başlayınca o zaman koparıp 11-12'lere attığımız finishing değerini tekrar yükseltmek yanlış yaptığımızı gösterir ama bekleyip görelim politikamıza da zarar vermemek için 15-16 gibi bir değer vermek ilk planda olumlu bir adım olur.
Son olarak görüşlerini saygıyla okuyup değer verdiğim Omana, keskin sirke küpüne zarardır. Son mesajın bence çok yaralayıcı, geri dönüşlere değer verdiğini biliyorum ama artık tamamen bu konuda kendinizi içe kapatıp sürekli savunma içgüdüsüyle Güiza ile ilgili haklı-haksız her eleştiriye böyle tepki vermeyin lütfen. Mantıklı yapılanları ayıklayıp cevap verin, abuk subuklara aldırış etmeyin bile. Ama hala durumu anlıyorum, benim Sivasspor datasında ısrarla savunduğum ama ekseriyetle tepki gelen bir konu olsa ben de sinirlenirdim. Ama gelen yoğun tepkiyi anlamaya çalışmak da önemli bir adım atmaktır, en azından ekibime ve şefime danışırdım.
Sürç-ü lisan ettimse, affola. Sabredip okuyanlara, hadi okumayanlara da çok teşekkür ederim
Mesaj Yetkileri