Sayfa 15 / 32 İlkİlk ... 5131415161725 ... SonSon
421 ile 450 arası toplam 951 sonuç

Konu: Fenerbahçe SK

Nesil
    2007
    Yer
    Zonguldak

ıyıde burda takım puanına degıl oyuncunun bıreysel puanına bakılıyor sanırım penaltı atamdan gol kralı oldu dıyorsun penaltısıs 15 mi oyle bıse neden 15 neye dayanarak 15 dıoyorum ozmn bende.

sora dıyosun zor golu taıyor zor golu atıyorsa neden kolay golu atamıyor?

Öncelikle herkesler selamlar.Tüm yorumları okudum ve birkaç şey yazma gereği duydum.
    Güiza hakkında çok konuşulmuş.Bende hasta bir fenerliyim ve futboldan çok iyi anladığımı iddia ediyorum.
    Arkadaşlar güiza öyle ahım şahım özelliği olan bir oyuncu değil.bir kaç yerde okudum guiza hızlı bir oyuncu falan yazmışlar.bence hiç alakası yok.
    Güiza'nın çok önemli iki özelliği var.
    Birincisi guiza çok ama çok iyi ofsayt bozar.yani guizayı çok nadir görürsünüz ofsayta düştüğü zaman.yanı defansın arkasına ofsayta düşmeden çok ii sarkar.bir diğer özelliği ise güizanın yapabildiği ikinci şey sadece dikine atılan toplara ii koşular yapabilip defansın arkasına sarkıyor burada da az önce yazdığıum 1. özelliği iyi olduğu için yapabiliyor.yani sıçraması kötü kafa vuruşları kötü olduğu için kanat organizasyonlarına guiza etkili değil.guizanın en etkili oldugu pozisyonlar kendisine derinlemesine yerden atılan paslara yaptıgı kosulardır.bunun dışında güiza öyle abartılacak bir oyuncu değildir.yediğimiz 14 milyon euroluk bir kazıktır.
    FM dilinden konuşmadığım için özür dilerim.
    Ama tekrar belirteyim futboldan reel futboldan sistemden taktikten oyun anlayışından çok ama çok iyi anladığımı iddia edebilirim.Saygılarımla...
    Bu arada çalışmalarınızda kolay gelsin.Bizler için çok çalışan Türksportal ailesine Teşekkürü bir borç bilirim...
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    bu arada ben 30 yaşındayım neden 22 yaşında görünüyorum anlamadım
    Kontol Panelimde doğum tarihim Doğum Günü Tarihi - January 27, 1987 olarak gözüküyor. Benim gerçek doğum tarihim : September 5, 1979
    yönetici bir arkadaş düzeltirse sevinirim.
    Last edited by ehumania : 02.Şubat.2009 at 13:42 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)

Quote Originally Posted by thehell61 View Post
    ıyıde burda takım puanına degıl oyuncunun bıreysel puanına bakılıyor sanırım penaltı atamdan gol kralı oldu dıyorsun penaltısıs 15 mi oyle bıse neden 15 neye dayanarak 15 dıoyorum ozmn bende.

sora dıyosun zor golu taıyor zor golu atıyorsa neden kolay golu atamıyor?
    Güiza bence baskiyi kaldiramiyor,buda onun performansini etkiliyor herhalde.

Anticipation 14, Determination 16,Off to ball 16, Finishing 15-16, strength 13 gibi özellikler bence iyidir.

Bide söyle birsey var. Alex Güiza ile oynamayi sevmiyormus gibi geliyor bana,cünkü Güiza Alex'e top indiremiyor.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Jay CutLer View Post
    Kimse belirtmemis galiba Volkan Babacan'in boy ve kilosunu oyuna girseniz artik diyorum fm 2006 dan beri boy ve kilosu girilmemis duruyor.
    Tüm oyuncuları kontrol edeyim, teşekkürler.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Bence boy-kilo değerlerinin oyunda etkinliği olmadığı sürece girilmesi mantıksızlık.

Sizler içinde boşa zaman kaybı(ABOOO)

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by baristayfur View Post
    Bence boy-kilo değerlerinin oyunda etkinliği olmadığı sürece girilmesi mantıksızlık.

Sizler içinde boşa zaman kaybı(ABOOO)
    Zaten db için aşırı bir çaba sarfetmeme gerek yoktu, FM 08'de iyiydi, 9.0.0 ve 9.0.1'den hemen hemen data oturdu, 9.0.3 ile de hemen hemen eksiksiz olacak.İlla ki bir şeyler çıkarsa değiştiririz, her sene inen-çıkan olur.Gerçi bizim ligde inenden bol bir şey yok, inen bol çıkan yok.

Lafı amma uzattım,uzun sürmedi zaten çok işi olmadığı için.
    Kısaca (benim için) Fb db ile aslen işim bitmiş durumda şu an, gözünüze ne çarparsa söyleyin değerlendirelim, transfer dönemi bitti sonuçta, zaman kısa.

Quote Originally Posted by YusufT19 View Post
    Güiza hakkinda sunlari yazmak istiyorum. La Liga iyi takip ettigimi düsünüyorum ve gecen yil Mallorca'nin cogu macina baktim.

Mallorca tamamen Kontrataga dayali futbol oynuyordu,top Arango'ya yada Ibagazaya sonrada birakin bunlar birseyler yapsinlar.

Güiza'ya topu hep önüne dogru atiyorlardi,oda topu önüne alip ya bitirici vurusu yapiyordu yada birazcik topla oyalanip topu diger takim arkadaslarina aktariyordu. Yani demek istedigim..Güiza'nin arkasinda cok kosan ama ayni zamanda cok akilli ve oyunu iyi okuyabilen 2 tane oyuncu vardi. Güiza cezasaha ici golcüsüdür,pek posizyonlara kendisi yaratmaz ama önsezgileri ve posizyon alma konusunda baya iyidir.

Güiza "penaltisiz" gol krali oldu, ama kac tane penalti kacirdigini bilenler varmi acaba? Mac basina ortalama kac tane gol posizyonuna girdigini bilen varmi?
    Güiza'nin en basit posizyonlar'dan atamadigini ama en zor acidan ve posizyondan cocuk oyuncagi gibi gol atabildigini bilen varmi?

Güiza bence iyi oyuncudur,suanki gösterdigi performansin sebebleri vardir.
    Güiza suan Galatasaray'da olsaydi 10+ golden fazla atmis olurdu.
    Kesinlikle haklısın, sorun sol kanat ve orta sahanın göbeği aslında.
    Aragones'in elinde istediği tarz malzeme yok ki istediğini oynatsın, defansif oyun formatı oyuncuları hepsi.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    Manisa/Akhisar

Bir şey sormak istiyorum.Volkan Babacan'ın potansiyeli ile ilgili araştırmacı arkadaşlar ne düşünüyor?Kupa maçlarında kendini kanıtladı sonuçta Volkan...

Nesil
    2008
    Yer
    Frankfurt am Main

1,92 cm 86 kg

resmi sitede yazmiyor bende Wikipedia'dan aldim.

Nesil
    2007
    Yer
    Bursa

Baros'a verilen değerden sonra birde Guiza'ya verin Finishing'e bakıyorum ne yalan söyleyeyim içim gidiyor , bu oyunda bence gerçekciligini kaybetti , şimdi yüzüme yapıstırılacak lafıda biliyorum geçen sene ''penaltısız'' 27 gol attı , böyle bir geçmişi olan adama bu deger anca verilir , e o zaman getafedeki döneminide ele alıcaksınız , Nasıl Baros'un Lyonda Porsmuth'daki günlerini ele aldıgınız gibi , ayrıca bir arkadaş demişki Arango İbagaza hazırlıyordu Guiza atıyordu , her takımda Arango , İbagaza şartmı yoksa ne yapıcaksın Finishingi 18 mi yapıp geçiştireceksin , Guiza'ya verilen degeler yüksek olupta Finishing =18 ise , baros taki finishing =12 ise isaçmalıktan ibarettir ama Guiza : 10 , Baros'ta 12 olursa o zaman eyvallah.
    Nush İle Uslanmayanı Etmeli Tekdir
    Tekdir İle Uslanmayanın Hakkı Kötektir

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul

"Güiza iyi pas alamıyor, pozisyona giremiyor" argümanı geçersizdir, Güizanın aşağı yukarı her maç karşı karşıya kaçırdığı 2-3 pozisyonun faturası geri kalan 10 arkadaşına çıkarılamaz. Güiza'nın yeterli pozisyona girebilmesi için bu pozisyonların sayısının en az 5-6 olması gerekiyorsa, ve ancak o zaman bu 5-6 pozisyondan birini gol yapabilecekse, zaten çok da bitirici bir oyuncu olmadığını kabul etmek lazım. Semihi ele alalım, daha bu hafta Alex'e kafayla indirdiği top asist oldu. Keza gene Semih çok da güçlü olmayan fiziğine rağmen sağa sola kafayla top servisi yapabilen bir oyuncu. Yine ceza sahasında topu bir şekilde önüne düşürebilen ve kaleyi görmese bile o topu yüksek yüzdeyle gol yapabilen bir oyuncu. 20 maçtır izlediğimiz Güizada bu özelliklerin hangisi var? Hepsini geçelim, karşı karşıya Rüştüye attığı aşırtma gol dışında ayağının becerisi ile ilgili yorum yapabileceğimiz bir golü var mı? Bağlamak istediğim nokta, bazı oyuncular bazı sezonlarda iyi bir hava yakalarlar. bu havayla mesela yılların Arif Erdemi kariyerinin sonunda gol krallığını İlhan mansızla paylaşabilir.Bazı oyuncular da her sene en az 15 gol ortalaması tutturur. Alex gibi. O bakımdan sağlıklı bir bitiricilik (ve Güizanın durumunda ayrıca pace ve composure, hatta concentration) dağıtımı yapmak için oyuncunun son 3-4 sezonu beraber değerlendirilmeli. Yoksa Güiza off the ball olsun first touch olsun (ki yegane 2 yeteneği de bu gibi) gayet yeterli olduğunu ve en kısır maçta bile en az 2 pozisyon yakalayabildiğini kanıtladı. Kanıtlayamadığı şey ise bariz biçimde bunları gole çevirme becerisi.

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Cengiz düşür şu adamın finishinginide rahat etsinler be kardeşim ya...

ne çok battı adamın finishingi...üerine yazmayan yok...oyunda o kadar çok gerçekliğe aykırı yön var...genel eleştiriler bölümüne yazmıştım...

bedavaya inanlılmaz oyuncuları almalar...al satçılıktan milyon dolarlar kazanmalar..oyunda adeta hileli oyunu gibi brezilyalılar var iki üç seneye değerinin 5 katına satıyorsun...maç motorunda saçma sapan olaylar oluyor...faln falan...

ama hiçbiri gerçekliğe aykırı değil...

bir kaç kişi haricinde kimsenin sesi çıkaz...

guizanın finishingi 18 ya...

bütün gerçekliği bozan bu...

düşür cengiz kardeşim senden rica ediyorum...

düşürde bazı arkadaşlarımız geceleri rahat uyusun artık..çünkü bir çıban gibi adeta bir yara gibi içlerine dert olmuş bu deşilmedikçe geçmiyor sızısı
    BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Öncelikle uyarımı yapayım. Çok uzun bir yazı olacak, sabredemeyecek olan geçsin, ilgilenmesin.

Günlerce Güiza'nın finishing'i bu forumlara konu olurken hep sadece okuyarak izlemeyi tercih ettim. Her iki tarafta da arkadaşların isyanlarını, serzenişlerini takip ettim. Elbette bu konu tartışılırken birçok eksik kıyas ya da kıyas hatası yapıldı, Baros'un şuyken Güiza'nınki bu gibi. Aklıselim bir şekilde bunların hatalı olduğu ve farklı açılardan, mesela oyun yapısından, lig farklılığından, Güiza'nın arkasında farklı oyuncular oynamasından, vs bakılıp mantıklı değerlendirmeler yapıldı. Ondan sonra, zayıf ve kuvvetli yönlerini tartışalım, bir Güiza profili çıkarmaya çalışalım, o profil üzerinden notlama yapalım denildi ama pek bir sonuca ulaşılamadı gördüğüm kadarıyla.

Güiza'nın finishing'inin bu kadar üst düzey olmasından yakınan arkadaşların serzenişlerine hak veriyorum. Çünkü biz hep oyunda gerçeğe yakın istatistikler ve performanslar çıkarıyor mu çıkarmıyor mu onu sorgulatıyoruz oynayanlara. Ekseriyetle yapılan geri bildirimlerde Güiza'nın ligin tozunu attırdığı sonuçlarına alıyoruz. Güiza'nın oyunda gerçekteki yarım sezonda koyduğu performanstan çok yüksek seviyede bir performans koyması ister istemez bu tarz tepkilere yol açıyor. Anlıyorum.

Diğer yandan bu tepkilere tepki veren arkadaşlara da hak veriyorum. Çünkü araştırmacı olarak genelde bize yeni gelen oyuncuları tam izlemeden karar vermemek, profili üzerinde değişiklik yapmamak veritabanın sağlığı açısından önemli. Ancak şu var; biz ortaya koyduğumuz işin olması gerektiği gibi yapıyoruz, kalitesiyle övünüyoruz ancak dışarıda bu işi yapanlardan gelen oyuncular üzerinde aynı kalitede çalışılıyor mu? Evet, bir-iki maçlık izlenime göre kesinlikle değişiklik yapmamak lazım ama 20-25 artık aşağı yukarı bir fikir veriyordur. Göze çarpan özelliklere ayar yapılması gerekir. Belirgin bir özelliği düşükse yükseltmek, abartıysa olması gereken yere indirmek gerekir. Ben açıkçası Sivasspor'a gelen Bilica üzerinde önemli değişiklikler yapmak zorunda kaldım çünkü o şu 20-25 maçlık periyotta kendini Türkiye'ye kabul ettirdi ve artık ligin göze çarpan bir stoperi ve oyunda Sedat'ın Murat'ın gerisinde yedekte yokları oynayıp da bir sezon sonra bir Brezilya takımına postalamak zorunda kalmamalıydım. Ben üzerinde çalıştığım data üzerinden örnek verebildim. Bilica gibi diğer Anadolu takımlarına nice yabancı transferler gidip geliyor, bize gelen profillerde ya yerlerde sürünen bir oyuncu ama ligde gayet iyi bir performansı var ya da gelen profilde sanırsınız ki Bundesliga'nın değişmez oyuncularından ama yarım sezon sonra memleketine gönderilip yeni transfer yapılıyor. Yani yeri gelince bize dışarıdan gelen oyunculara el atmak konusunda bir sezonu beklemek anlamsız oluyor.

Güiza ile ilgili fikirlerime gelince... Fenerbahçeli bazı arkadaşların Güiza'nın gerçek perfomansından çok uzak olduğu düşüncelerini ve ya ikinci yarı ya da gelecek sezon belki patlama yapıp ligin tozunu attırabileceği ümitlerini anlayışla karşılıyorum. Evet bu adamın yarım sezonluk performansı çok kötü ama kellesini giyotine koymakta çok aceleci davranıyoruz gibi geliyor bana. Kumaş kesinlikle berbat değil var bu adamda bir şeyler ama sürekli aksi giden bir şeyler de var; composure diyin, decisions diyin, technique diyin, concentration diyin, ne derseniz diyin.. Ve bu adam bir şekilde golleri sürekli kaçırıyor. Ama en önemli noktanın adaptation olduğunu düşünüyorum ben F.Bahçeli arkadaşların penceresinden bakınca. Güiza bir şekilde ne ülkeye, ne F.Bahçe'ye, ne oyun sistemine, ne oynadığı arkadaşlara, vs alışamadı. İyimser çabaları var, gayret ediyor, koşuyor, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Olabildiği kadar.

Yalnız Güiza'daki bu durumu sadece adaptation'la açıklama yapmak yeterli olmaz. Sadece composure'a bağlayarak bu durumu açıklayamıyoruz malesef. Gerekirse İspanyol'ların profilini bir köşeye atıp baştan F.Bahçe araştırmacılarının sıfırdan profil üretmeleri gerek; muhakkak çalışmışlardır bu konu üzerinde de. Cengiz'in takımı ve oyuncuları üzerinde çok kafa patlattığını, herkesin göremediğini görmeye çalıştığını ve çok önemli tespitli olduğunu biliyor, emeğine teşekkür ediyorum.

Güiza'nın abartıldığı, finishing'inin 18 olmayacağı yönünde temcit pilavı gibi geri dönüşlerin olması elbette can sıkıcı ve bir noktadan sonra F.Bahçeli arkadaşların patlaması normal. Ama artık cidden 18 olan değerin üstünde cesur olmakta da fayda var. Siz bakmayın, filanca forvetinki 10'sa Güiza'nınki 3'tür 5'tir gibi abuk cümlelere. Yadsıyamayacağımız bir husus şu ki Güiza'nın bitiricilik konusunda önemli sıkıntısı var. Katılıyorum topa Türkiye'den forvetlerden farklı bir şekilde vuruyor, değişik bir tarzı ve bu göze hoş geliyor ancak 18 bence de etmez. Evet, yarın bir gün bu adam golleri dizmeye başlayınca o zaman koparıp 11-12'lere attığımız finishing değerini tekrar yükseltmek yanlış yaptığımızı gösterir ama bekleyip görelim politikamıza da zarar vermemek için 15-16 gibi bir değer vermek ilk planda olumlu bir adım olur.

Son olarak görüşlerini saygıyla okuyup değer verdiğim Omana, keskin sirke küpüne zarardır. Son mesajın bence çok yaralayıcı, geri dönüşlere değer verdiğini biliyorum ama artık tamamen bu konuda kendinizi içe kapatıp sürekli savunma içgüdüsüyle Güiza ile ilgili haklı-haksız her eleştiriye böyle tepki vermeyin lütfen. Mantıklı yapılanları ayıklayıp cevap verin, abuk subuklara aldırış etmeyin bile. Ama hala durumu anlıyorum, benim Sivasspor datasında ısrarla savunduğum ama ekseriyetle tepki gelen bir konu olsa ben de sinirlenirdim. Ama gelen yoğun tepkiyi anlamaya çalışmak da önemli bir adım atmaktır, en azından ekibime ve şefime danışırdım.

Sürç-ü lisan ettimse, affola. Sabredip okuyanlara, hadi okumayanlara da çok teşekkür ederim

Nesil
    2006
    Yer
    İnegöl

Finishing,composure vs. bir kenara bırakıp Güiza'dan düşük CA'ya sahip oyuncuları sunmak istiyorum size.

Güiza 160,Adriano 160,Rocchi 160,Oliviera 160
    Lisandro 159
    Cruz,Elmander,Keane,Obasi,Palacio,PATO,Suarez,Yaku bu 158
    Babel 157
    Crespo,MATA! 156
    Pizzaro,Reyes 156
    Grafite,Higuain,Iakuinta,Kalou,Kuyt,LAVEZZİ!,Marti ns,Niang,Quagliarella,Love 155

Güiza'dan Ca olarak altta oyuncular böyle 155'in altında göze batan oyuncular ise;

Helmes,Olic,Rossi,Zarate,Bellamy,Pogrebnyak,Walcot t,Defoe,Giovinco,Podolski

14. Default

Quote Originally Posted by OMANA View Post

ne çok battı adamın finishingi...üerine yazmayan yok...oyunda o kadar çok gerçekliğe aykırı yön var...genel eleştiriler bölümüne yazmıştım...

bedavaya inanlılmaz oyuncuları almalar...al satçılıktan milyon dolarlar kazanmalar..oyunda adeta hileli oyunu gibi brezilyalılar var iki üç seneye değerinin 5 katına satıyorsun...maç motorunda saçma sapan olaylar oluyor...faln falan...

düşürde bazı arkadaşlarımız geceleri rahat uyusun artık..çünkü bir çıban gibi adeta bir yara gibi içlerine dert olmuş bu deşilmedikçe geçmiyor sızısı
    OMANA artık bu yazılanlardan dolayı isyan etmişsin bu çok belli ama senin gerçekçiliği bozan şeyler diye anlattığın problemler başka, oyuncu profil problemleri başka. Ayrıca Guiza'nın Finishing 18 Heading 16. bu değerlerde büyük ölçüde euro 2008 e dayanılarak verildi ama unutulan şu adam arkasında sağında solunda pas çıkaracak, orta açacak veya oyunu kuracak dünya yıldızları varda da o performansı sergiledi. hepsi br yana oyunda Composure 9 olarak verilmiş peki soruyorum Composure özelliği 9 olupta Finishing 18 olan olabilir mi? açıkçası pek olur gibi görünmüyor. bu iki özelliğin arasında bir bağ olması gerekir. biri diğerinin 2 katı bu kadar fark olmamalı. David Villa'nın da Finishing 18 Guiza'nında aralarında bi fark olmamalı mı?

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul

İyi vallahi, sırf fb başlığında 15 sayfa yorum olsun, haldır haldır gökhan böyle, uğur şöyle, volkan budur alex şudur diye yorum yapılsın, ama Güizanıza laf söylenmesin. Burası kullanıcılar fikir belirtsin diye var kardeşim, isteyen istediği yorumu saygı çerçevesinde yapabilir. Nedir bu "batma" lafı falan? Güiza ile ilgili batması gereken tek şey 17 milyon euroluk bonservis bedelidir, o da sana bana batacak birşey değildir. Yoksa Güiza olmasa da ai olsun oyuncular olsun databaseden fenere 18 bitiricilikli adam bulmakta sıkıntı çekmez.

Nesil
    2008
    Yer
    Denizli - İzmir

Güiza compurse olmadan gol atamaz.Saki değil karşı karşıya pozisyonlarda çoğu zaman paniklediğini görüyorum ben.Ancak iyi bitirici(bkz.Bjkye attığı gol).Yani topu gerektiği yere yollayabiliyor.Sakin olmadığı için çok gol kaçırdığı kanısındayım.
    Daniel Bryan'ın sakalının kılıyız !

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by ehumania View Post
    Güiza'nın çok önemli iki özelliği var.
    Birincisi guiza çok ama çok iyi ofsayt bozar.yani guizayı çok nadir görürsünüz ofsayta düştüğü zaman.yanı defansın arkasına ofsayta düşmeden çok ii sarkar.bir diğer özelliği ise güizanın yapabildiği ikinci şey sadece dikine atılan toplara ii koşular yapabilip defansın arkasına sarkıyor burada da az önce yazdığıum 1. özelliği iyi olduğu için yapabiliyor.yani sıçraması kötü kafa vuruşları kötü olduğu için kanat organizasyonlarına guiza etkili değil.guizanın en etkili oldugu pozisyonlar kendisine derinlemesine yerden atılan paslara yaptıgı kosulardır.bunun dışında güiza öyle abartılacak bir oyuncu değildir.yediğimiz 14 milyon euroluk bir kazıktır.
    FM dilinden konuşmadığım için özür dilerim.
    Genel olarak ben de bu yoruma katiliyorum.

Ek olarak FM bazinda aciklamayi yapmak gerekirse:

Oyunda gozlemledigimiz Guiza, bir cok farkli yuksek seviyeli ozelligi bulunan ve bu nedenle de cok gol atmayi basaran bir oyuncu. Karsisina hangi taktikle cikarsaniz cikin, bir turlu karsisindaki takimin aldigi onlemleri alt ust etme yolunu bulup basarili olabilen bir oyuncu. Her ne kadar gercekte izledigimiz Guiza boyle bir adam olmasa da.

Guiza'nin bu sekilde ortaya cikmis olmasinin nedeni de esasinda gayet basit. Burada genelde CA konusunda yorumlardan kacmak istememiz de bundan doguyor. Oyuncunun takiminda gosterdigi performansa (beceriye degil, performansa) bakarak bir CA belirleyip, sonra da bu CA'ya uygun ozellikleri doldurdugumuzda karsimiza gercekte sahip oldugu ozelliklerden daha iyi ozelliklere sahip bir Guiza ortaya cikiveriyor.

Boyle bir Guiza'nin ortaya cikmasi da cok anormal degil esasinda. Yillardir kullanilan oyuncuya belli bir CA verip, ondan sonra ozellikleri dagitma dusuncesi SI'in arastirmacilarin belli limitlerde olmasini saglayan bir sistemdi.

Biraz geriye gidersek CA ile ozellikler arasinda bir bag yokken, oyunculara verilen ozellikler CA ile etkilestiriliyor ve oyuncu sadece ozellikleri kadar degil, CA'si kadar performans gosteriyordu. Yani bir oyuncunun bitiriciligi 20 ise, CA dusuk oldugu surece oyun icindeki bitiricilik 20'nin daha altinda bir deger olarak kullaniliyordu. Bu nedenle de bir cok yuksek ozelliklere sahip oyuncular veritabaninda yer aliyor ancak o ozelliklerin gerektirdigi performans yerine dusuk CA sayesinde daha dusuk performans gostererek dengeyi sagliyordu. Bir bakima oyunda gorunen ozelliklerin onemi pek de fazla degildi. Ornek vermek gerekirse, bitiriciligi 20 olan ama CA'si 140 olan oyuncunun bitiricilik becerisi, bitiriciligi 20 olup, CA'si 180 olan oyuncu kadar iyi degildi (bu CM 1'den CM 4'e kadar olan surede gerceklesti).

Ancak isler 2D motorunun ortaya cikmasi ile degisti. Bitiriciligi 20 olan oyuncu, CA ne olursa olsun, sadece bitirici vurus yapma konusunda diger 20 bitiricilik sahibi oyuncular ile ayni beceriyi gosterebilmeye basladi. Yani CA'nin rolu azaldi ve sadece CA ile PA arasindaki fark onem kazandi. CA ile PA arasindaki fark ne kadar yuksekse, oyuncuya verilen ozellikler de o kadar fazla yukseldi. Ancak burada bir eksiklik vardi. 140 CA sahibi olan bir oyuncu, 170 CA sahibi olan bir oyuncudan daha yuksek ozelliklere sahip olabiliyor ve daha basarili olabiliyordu. CM4, CM 03/04 gibi oyunlarda dusuk CA sahibi, ancak yuksek ozelliklere sahip olabilen oyuncularin muhtesem performanslar gosterebilmesi (mesela Orri Freyr Oskarsson, Maxim Tsigalko) CA ile ozellikler arasinda bir bag olmamasindan kaynaklandi.

FM ile beraber sistem daha da ilerledi ve ozellikler ile CA arasinda matematiksel bir iliski olusturuldu. Bu iliski sayesinde oyuncunun mevkiisine gore onemli olan ozelliklerin yuksek olmasi sadece yuksek CA sahibi oyuncular icin mumkun oldu. Yani CA ne kadar yuksekse, oyuncu da o kadar yuksek ozelliklere sahip olabilmeye basladi. Oyuncuyu daha etkili/etkisiz yapmak icin sadece CA'nin yukseltilmesi/dusurulmesi yetmemeye basladi. Bunun sonrasindaki her FM'de ozelliklerin CA icindeki onem seviyelerinde ufak degisiklikler oldu (mesela her FM surumunde oyuncunun hizi ve hizlanmasi gittikce daha onemli oldu, FM 2009 ile beraber oyuncularin zayif ayaklarini ne kadar iyi kullanabildiklerinin onemi gelisti vs.)

Bu gelismeler ile beraber arastirma stilinde de degisiklik gerekmeye basladi. CA'nin inis/cikislari oyuncunun performansina gore degisebilirken, artik CA oyuncunun kalitesini (ozelliklerinin toplamini) gostermeye basladi.

Bu degisim ile bir oyuncu buyuk ligde oynuyor diye yuksek olmasi ongorulen CA'si zaman zaman bazi oyuncularin almasi gerektiginden daha yuksek ozelliklere sahip olmasina neden oldu. Ayni sekilde kucuk takimda oynadiklari icin dusuk CA sahibi olmasi ongorulen oyuncularin bazi ozellikleri mecburen dusuk tutuldu. Burada verilebilecek en guzel orneklerden birisi de Aguero'nun guc ozelliginin bir FM surumunde 16'ya firlamis olmasiydi. Her ne kadar ebatlarina gore Aguero kuvvetli bir oyuncu olsa da hic bir sekilde Aguero'nun kuvveti dunyanin her yerinde futbol oynayan bir cok "azman" ile ayni seviyede olmamaliydi. Modric'in 13 seviyesinde olan gucu, Rio Ferdinand'in aldigi 13 seviyesinde olmamaliydi.

Arastirmacilarin bunu fark etmesi ve bu konuda duzeltme yapmaya baslamasi da son 1 yilda olusmaya basladi. Bu nedenle de arastirmayi yapmak eskisinden daha zor (ancak bir o kadar da zevkli - en azindan benim acimdan) bir hal aldi.

Bir oyuncu ne kadar cok yonlu ise, o kadar yuksek CA sahibi olmasi gerekti. Cok teknik ama fizik olarak zayif, veya cok fizikli ama teknik olarak zayif oyuncular, takimlarinda sadece belli bir gorevi yapmak ile gorevlendirilmis oyuncular'in (yani bir bakima sistem oyunculari) yuksek CA sahibi olmamasi gerektigi ortaya cikti. Tabii bu gelismeler olurken yuzlerce arastirmacinin bu gelismelerin hepsini hemencecik kavramasi ve uygulamasi da mumkun olmadi.

Arastirmacilarin hepsinin bile durumu hemen kavramadigi ortamda, arastirma disinda olan ve bu gelisimleri takip etmemis kisilerin bu degisimlere karsi anlayis gostermesini, durumun tamamini anlamasini da beklememek lazim. Bu nedenle de eger bir oyuncu gercek performansindan daha az veya daha yuksek performans gosteriyorsa bunu fanatiklik olarak algilamak yerine bunun ortaya cikmasinin bazen de teknik nedenlerden oldugunu bastan kabul etmek daha dogru bence. Burada kimsenin Guiza'nin yilda 35 gol atan oyun performansinin gercekci oldugunu savunacagini sanmiyorum. Ama esas sorulmasi gereken, Guiza'nin basari eksikliginin bitiricilik mi, yoksa baska ozellikler mi oldugu.

Ispanyol arastirmaci arkadaslar Guiza'nin son bir yilda gosterdigi ustun performansi goz onunde tutarak kendisini cok onemli bir forvet oyuncusu yapmis. Guiza da elimize bir cok onemli meziyeti olan bir oyuncu olarak gelmis. Tabii bir cok onemli meziyeti olan, yuksek CA sahibi bir oyuncu bir cok sisteme uyabilen bir oyuncu olmali. Yani nasil oynatirsaniz oynatin, verim alabileceginiz bir oyuncu olmali. Guiza'nin boyle bir oyuncu oldugunu, ozellikle Fenerbahce ile gosterdikleri ile, soylemek cok zor. Ancak tabii bu da demek degil ki Guiza kotu bir oyuncu. Aksine Guiza bir cok oyuncu gibi sadece bazi yonleri kuvvetli (hatta belki de cok kuvvetli) olan ancak her oynadiginiz sekil ile verim alamayacaginiz bir oyuncu. Sahaya sur, sana mac kazandirsin diyemeyeceginiz bir oyuncu.

Boyle olunca da kendisini dunyanin sayili santraforlarindan yapacak bir CA'ya sahip olmamasi gereken bir oyuncu.

Yapilmasi gereken, Guiza'yi Ispanyol liginde etkili ancak Turkiye liginde etkisiz olacak hale getirmek.

Turkiye acisindan bakarsak bunu yapmanin da belki de en kolay yolu, Guiza'nin bitiriciligini dusurmek. Ama belki de en yanlis olan Guiza'nin bitiriciliginin dusmesi, Guiza'yi oyunda komple forvet yapan diger ozelliklerde ve takimdaki/ligdeki diger oyuncularda oynama yapmak belki de en dogru olani. Goz onunde tutulmasi gereken de bu esasinda. Yani onemli olan Guiza'yi sadece bazi taktiklerde basarili olabilecek, ancak her taktik ile basarili olamayacak duruma getirmek.

Tipki Turkiye ligindeki diger oyuncular ile yapmaya calistigimiz gibi.

Umarim yazdiklarim herkez icin aciklayici olmustur ve hic bir yarari olmayan "fanatiklik yapma" ithamlarinin sona ermesini saglar.
    Last edited by perpetua : 05.Şubat.2009 at 03:35

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Yazmama gerek kalmadan bir üst cevapta herşey özetli.9.0.3'de herkes detaylı olarak inceleyebilecek zaten.İyi niyetin için teşekkürler.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

bir oyuncunun değerlerine ilişkin tartışma yapılmasından daha doğal hiçbir şey olamaz..

forumumuzun bir çok bölümü var çok içerikli... futbola hatta başka spor dallarına kadar magazinden kültür sanata kadar çok kapsamlı bir forum..

ama itiraf etmeliyimki bu forumda en çok yaptığım şey takım ve oyuncu araştırmalarına ilişkin eleştirilerimi ve beklentilerimi yazmak..

kendimin en çok yaptığı şeyi başka insanlarında yapmasından daha doğal karşılayacağımız ne var..

sanıyorlar ki fenerbahçeli bir oyuncunun eleştirilmesinden rahatsızım... burada kendimi yanlış anlatımışım demektir..

Guizanında fenerbahçeli bir başka oyuncununda her türlü eleştirilmesi hiç te benim için bir sorun teşkil etmiyor...hiçbirisininde avukatı değilim..

ayrıca eleştiri yapılırken açıklayıcı ve detaylı olmasını insanlardan sadece rica edebilim kimsenin amiri memuruda değiliz herkesin bir tarzı var ve kendini ifade etmek istediği gibi anlatır derdini...

bu tartışmada çizginin taştığı ve artık söylenmemesini düşündüğüm bir noktaya gelince müdahil oldum ..

oda bilerek ve istenerek hatta kasıtlı olarak fenerbahçe araştırmasının abartıldığı yorumları oldu..

....bir kişinin yanlışını eleştirebilirsin ..bir araştırmayı hatalarınan dolayı eleştirebilirsin..

ama tüm hukuk ahlak ve öğreti sistemlerinde insanların kasıtlı ve art niyetli davrandığını söylemek için ispat gerekir.. hatta tüm hukuk sistemlerinde insanların kasıtlı davrandığı sebebiyle yapılan ithamlar doğru çıkmazsa bunun hesabını bu ithamı atanlar verirler...

elbetteki buradaki mevzuu böylesine önemli bir mevzuu değil en nihayetinde bir oyun ...ve onun araştırması...

ama böyle bile olsa...

insanlara art niyetle kasıtlı davranıldığı yönünde atılan ithamlar en hafif ifadeyle ispat edilemiyorsa karaktersizliktir...

ben bu sene türkiye birinci ligini izliyorum..Kimse bana zorla otur birinci ligi izle oyuncular için tek tek notlar al demedi..kendim isteyerek yapıyorum...

benim beğenmediğim oyuncuları beğenenler çıkacak beğenmeyenler çıkacak...
    yapacağım hataları yüzüme vuranlar olacak....ve hepsine teşekkür edeceğim...kim eleştirirse hepsine teşekkür edeceğim...

ama biri çıkar sen kasıtlı olarak birinci ligden şu oyuncuyu şu takımı abartıyorsun...anlamına gelecek cümleler kurarsa o zaman gerçekten üzüleceğim...

fenerbahçe araştırması için onca kötü şey yazdım bugüne kadar ama hiçbir zaman insanları kasıtlı olmakla bilerek bir hatayı yapmakla suçlamadım...

benim hassasiyetim bu noktada...

yoksa istenilen yorum yapılsın hiç ama hiç sorun değil...

forum moderatörü arkadaşlarında bu noktaya dikkatini çekmek isterim...

çok dikkatliler hatta ben bile korkuyorum yanlış bir cümle kurmaktan. ceza yemekten zaman zaman yazdıklarımdan..

ama bazen şunuda düşünüyorum..mesela ufak bir argo söz çok çok kırıcı olmayabilir karşınızdaki insan için ama örneğin kast art niyet gibi ithamlar belki içerisinde argo niteleyebileceğimiz bir hususu taşımasa bile kişiyi daha fazla rencide edici olabilir...

aslında tüm bu yazdıklarım son atlan 5-10 mesaj için değil zaten toparlanmış eleştirilerde cevaplarda...

ama olayın belli dönemlerinde dedilerki...Fenerbahçe araştırmasında hep böyle yapılayor...sürekli oyuncular şişiriliyor..sürekli galatasaraylı oyuncular kötü fenerbahçeli oyunuların profili iyi...bunu yazanlar araştırma ekip şefinin galatasaraylı olduğunu ve gördüğüm en objektif adam olduğunu biliyorlarmıydı acaba...

işte benim tepki gösterdim yorumlar bunlar...

bu tarz bir tartışmaya koyduğum son noktadır bu cümlelerim zaten...kırıcı olmuşsam ve bazı arkadaşlarımı incitmişsemde bundan üzgün olduğumu belirtmek isterim...
    Last edited by OMANA : 05.Şubat.2009 at 17:18
    BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Arkadaşlar Semih i hiç bi versiyonda oynatamadım.Felaket oynuyor sorunu nedir acaba ?

Nesil
    2006
    Yer
    Karabük

Guiza'nın Finishing i 16 lara çekilmeli 18 çok abartı...Semih in of the ball özelliği daha iyi olabilir kanaatimce...Ve son olarak Selçuk son zamanlardaki çıkışıyla CA sını yükseltmeyi haketti...

Quote Originally Posted by zemlinskis View Post
    Guiza'nın Finishing i 16 lara çekilmeli 18 çok abartı...Semih in of the ball özelliği daha iyi olabilir kanaatimce...Ve son olarak Selçuk son zamanlardaki çıkışıyla CA sını yükseltmeyi haketti...
    Bence Guiza'nın bitiriciligi gayet uygun yeri geldiginde öyle vuruşlar yapıyorki bazı çok iyi forvetleri bile geçiyor.Bir arkadaşımız söylemiş sakinligi düşük diye,bencede o yüzden zaten birebir de pek etkili kalamıyor ve bitiriciligi düşük gibi gözüküyor ama dedigim gibi 18 uygun.Onu geçtim de Semih'in zaten off the ball özelligi 19 degil mi ?

Nesil
    2008
    Yer
    Denizli - İzmir

Quote Originally Posted by ForeverFener View Post
    Bence Guiza'nın bitiriciligi gayet uygun yeri geldiginde öyle vuruşlar yapıyorki bazı çok iyi forvetleri bile geçiyor.Bir arkadaşımız söylemiş sakinligi düşük diye,bencede o yüzden zaten birebir de pek etkili kalamıyor ve bitiriciligi düşük gibi gözüküyor ama dedigim gibi 18 uygun.Onu geçtim de Semih'in zaten off the ball özelligi 19 degil mi ?
    Ben demiştim.Dünkü maçta gördük güiza pozisyonları iyi bitirebiliyor.Ancak bir türlü sakin olamıyor.Uğur Boral'ın pas özelliği 1 puan düşebilir.Gereksiz paslar atıyor.Carlosa özellikle .Maçta sanırsınız Carlostan hellallik alıyor .Pasları gerektiğinde tam yerini bulmuyor.

Nesil
    2007
    Yer
    Bursa

Tamam yahu ben anlamıyorum herhalde ; Onca maç pozisyonları harcayan ,pozisyonda son vurusları hiç yapamayan , boş kaleye kaçıran, Güiza dün bir gol attı , pozisyonları bitirebiliyor finishing'i gayet yerinde denilmeye başladı ?

Quote Originally Posted by Alicanfmfan View Post
    Tamam yahu ben anlamıyorum herhalde ; Onca maç pozisyonları harcayan ,pozisyonda son vurusları hiç yapamayan , boş kaleye kaçıran, Güiza dün bir gol attı , pozisyonları bitirebiliyor finishing'i gayet yerinde denilmeye başladı ?
    Ben dünkü maç olmadan yazdım kardeş.Örnek olarak Beşiktaş maçını verebilirim sana.Boş kaleye kaçırdı diye bitiriciliginin düşük olması gerekmez ki kaza olabilir vs. başka durumlar olabilir.Ki tek boş kaleye kaçıran oyuncu o degil.Anelka da geçen sene eski takımında kaçırmıştı hatırlar mısın bilmiyorum.Birebir de etkisiz kalıyor ama orası dogru.

Nesil
    2008
    Yer
    Denizli - İzmir

Sakin değil güiza demekten dilimde tüy bitti.İsterse bitiricilik:20 olsun bence sakinlik olmadan atamaz.Hatta FMden örnek veriyorsak Pobrebnyak'a benzetilebilir.Gerektiğinde iyi vuruşlar yapıyor ama sakin değil .

Nesil
    2007
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by Notts County96 View Post
    Sakin değil güiza demekten dilimde tüy bitti.İsterse bitiricilik:20 olsun bence sakinlik olmadan atamaz.Hatta FMden örnek veriyorsak Pobrebnyak'a benzetilebilir.Gerektiğinde iyi vuruşlar yapıyor ama sakin değil .
    Vallahi bende her sezon 30'dan aşagı atmıyor

Nesil
    2008
    Yer
    Denizli - İzmir

Bende gol atamadı sezon boyunca .Güiza hakkındaki tek eleştirim.Sezon boyu 1 maç oynatmadım adamı .Golü yok.Reale 25.000.000$ye gidiyor.Bunu nereye yazsam bilemedim .

Guiza da benim kariyerimde 30 a yakın gol atmıştı

Nesil
    2006

ben burdan sunu anladim bu arastirmadaki ve ya forumdaki fenerli arkadaslar cok fanatik yada o kadar mantikli aciklama yapip da sebeplerini sunanlar futboldan hic anlamiyor.(bazi sacma sapan yorumlari aldirmadan yaptim bu yorumu)

Sayfa 15 / 32 İlkİlk ... 5131415161725 ... SonSon

Mesaj Yetkileri