Sayfa 18 / 32 İlkİlk ... 8161718192028 ... SonSon
511 ile 540 arası toplam 951 sonuç

Konu: Fenerbahçe SK

Quote Originally Posted by OMANA View Post
    Fenerbahçe istikrarı sağlayamadığı ve kötü olduğu sezonlarda çok farklı skorlarla kazandığı maçlara tanık olmuşumdur..bir hafta bakarsınız takım toplanır yemin eder...falan çıkar farklı galip gelir sonrasında bir bakarsın yine hüsran...

kötü oynanan maçlardan sonra suç herzaman teknik adama kesilir..kaznılan maçlardan sonra başkanlar öne çıkar...

oysaki hiçbir zaman takımın gerçek bir analizi yapılmaz medyada hep balon şişirme haberler yapılır

ya takım gerektiğinden çok şişirilir..yada hocanın ve bazı futbolcuların kellesi istenilir...30 yaşına girdim ve kenimi bildim bileli bu böyle....

fenerbahçenin bu şişirme yanlısı izahatsız ve şuursuz medyası yine görev başında...

trabzon maçında volkanın kurtardığı büyükşehir maçında kimsenin kurtaramadığı son ylların en formsuz fenerbahçesi..lige havlu atmış hacettepeye gollar yağdırınca herşey unutuldu..

her tarafta yeni sayfa açtık lig yeni başladı..14 final maçımız kaldı gibi şişme haberlerden geçilmiyor..
    ama kimsenin son haftalarda çıkışta olan ve fenerbahçenin herzaman zorlanndığı gençlerbirliği karşısında fenerbahçenin nasıl galip gelebileceği hakkında bir gram düşüncesi bile yok...

fenerbahçeye tarihinden beri sürekli gereksiz gaz bombardımanı yapam medyanın bu şişirmeleri en fazla bu hafta sürer gençlerbirliği maçında alınacak br beraberlik veya olası malübiyette aynı mdya bu hafta yazdıklarını unutarak yine kelle istemelere başlar..

oysaki tartışılması gereken önemli meseleler var...

mesela hacettepeye karşı 5 -0 galip girilen bir ikinci yarıya bile çift santrafor oynayamayan Fenerbahçe başka hangi maçta ve hangi durumda çift santrafor oynayacak...

mesela Uğur Boral denilen kendini Milanın futbolcusu olarak görüp bir lütüf fenerbahçede oynadığını sanan futbolcumuz hep canı istediğinde top oynarken gerektiğinde onu klübeye çekecek aklını başına devşir burası fenerbahçe babanın çiftliği gibi canın isteyince top oynayamazsın diye uyarıyı teknik adamlarımız ne zaman yapacak...

peki sağ kanatta dievit-collin kazım ve burak varken 4. sağ kanat oyuncusu gökhan emreciksini alan..hatta gücü yetyse 5. sağ kanat olarak özer hurmacının 6. mehmet topuzun peşinde koşup neredeyse sağ açıklardan bir takım kurmayı planlayan yönetime!!!! sol kanatta tuncayı yedeği uğur boral kaldı vederson aslında bir bek bir tanede sol kanada oyuncu alınmalı hangi medya çıkıpta diyecek..

fenerbahçenin bir türlü hucumda çoğalamamasına ...bir türlü defansının organize olamamasına..bir türlü orta sahada dirençli basamamasına..bir türlü defanstan ileriye aklı başında top çıkarılamamasına kim hangi medya ne zaman dur diyecek...

Fenerbahçenin maçlarını izlerken kalbi duracak kadar heycanlanan bir taraftarıyım ama hacettepe maçında atılan goller hiçte bana gelecek için umut vermedi hatta bazı kalıtsal ve kronikleşen sorunlarımızın çözülmesinin ertelenmesine sebep oldu kanaatindeyim..

umarımıki...ben yanılırım...
    Haklısın ama oyuncuların maçtan sonraki konusmalarında pek rehavet olmadıgından bence daha iyi olabilir bundan sonraki dönem diye içimden geçiriyorum.

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Fenerbahçe istikrarı sağlayamadığı ve kötü olduğu sezonlarda çok farklı skorlarla kazandığı maçlara tanık olmuşumdur..bir hafta bakarsınız takım toplanır yemin eder...falan çıkar farklı galip gelir sonrasında bir bakarsın yine hüsran...

oysaki hiçbir zaman takımın gerçek bir analizi yapılmaz medyada hep balon şişirme haberler yapılır

ya takım gerektiğinden çok şişirilir..yada hocanın ve bazı futbolcuların kellesi istenilir...30 yaşına girdim ve kenimi bildim bileli bu böyle....

fenerbahçenin bu şişirme yanlısı izahatsız ve şuursuz medyası yine görev başında........

Fenerbahçenin maçlarını izlerken kalbi duracak kadar heycanlanan bir taraftarıyım ama hacettepe maçında atılan goller hiçte bana gelecek için umut vermedi hatta bazı kalıtsal ve kronikleşen sorunlarımızın çözülmesinin ertelenmesine sebep oldu kanaatindeyim..

umarımıki...ben yanılırım...

bu yorumu hacettepe maçından sonra yazmıştık...
    Fenerbahçeyi fenerbahçe medyası denilen gazcı ama analiz yeteğinden yoksun gürühtan çok daha objektif görebiliyoruz....keşke yanılsaydık....

cengiz kardeşim kötü günde laf söyleyen çok olur onlardan biri olmak istemem ama bugünkü maçta gördümki Uğur boral denen oyuncumuzun mental değerlerinde böyle giderse büyük düşüşlere gebe...toparlanması dileğimiz ama 21 hafta 2 hafta top oynayıp 19 hafta bitik olan bir oyuncuyu sadece fiziksel değerlerle veya teknik yetersizliğiyle ifade edemeyeceğim.
    BÖBÜRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR

Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
    Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...”
    Şeyh Edebali

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

bu yorumu hacettepe maçından sonra yazmıştık...
    Fenerbahçeyi fenerbahçe medyası denilen gazcı ama analiz yeteğinden yoksun gürühtan çok daha objektif görebiliyoruz....keşke yanılsaydık....

cengiz kardeşim kötü günde laf söyleyen çok olur onlardan biri olmak istemem ama bugünkü maçta gördümki Uğur boral denen oyuncumuzun mental değerlerinde böyle giderse büyük düşüşlere gebe...toparlanması dileğimiz ama 21 hafta 2 hafta top oynayıp 19 hafta bitik olan bir oyuncuyu sadece fiziksel değerlerle veya teknik yetersizliğiyle ifade edemeyeceğim.
    bugün maç izleyemedim halı saha organizasyonundan dolayı.
    nasıldı bugün uğur? zaten pek mental olarak olgun biri gibi girmedik ama..

Bu arada Özer sağ kanat değil, Emre Belözoğlu gibi oynuyor bu sene.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

ne yazayımcengiz yazacak bi şeyi olsa yazayım..sen halı sahada olaraktan daha iyi yapmışın izlenecek hiçbişey yok..eğer illede merak ediyorsan İstanbul büyükşehir belediye maçını hatırla..bir sürü poziyon verdik orta saha o kadar ağırki ne çıkabiliyor ne geri koşabiliyor...

zaten takım olarak toptan bir mental düşüş var maçlara kendilerini veremiyorlar ama uğurunki artık neredeyse ikinci yarı başladığından beri aynı (haccettepe haric) hala sinirim üzerimde...sakinleşip yazzam daha iyi olur..uğur işte bildiğin gibi büyük maç olacak kendini gösterecek ...vaya kulağı çekilince 1 haftalık yırtınacak (kocaeli maçı) ..

Şeyh Edebali

Nesil
    2003

Ugur'u savunduguma inanamiyorum...

O suni cim sahada, o kadar cok kosan hic bir oyuncuda ne akil kalir ne de ciger..

O sahada kazanmanin yolu topu kosturmak. Topa hakim olup rakibi yormak.

Aragones bunu yapmak yerine, kosturmayi tercih etti..

Fenerbahce rakibinden daha fazla kosarak bir yere varacak kadroya sahip degil. Rakibinden daha akilli oynamasi lazim.

Yas ortalamasi 28 olan bir takimdan bir oraya, bir buraya kosturmasini beklemenin yararini ancak bizim sevimli ihtiyar biliyor...

ne yazayımcengiz yazacak bi şeyi olsa yazayım..sen halı sahada olaraktan daha iyi yapmışın izlenecek hiçbişey yok..eğer illede merak ediyorsan İstanbul büyükşehir belediye maçını hatırla..bir sürü poziyon verdik orta saha o kadar ağırki ne çıkabiliyor ne geri koşabiliyor...

zaten takım olarak toptan bir mental düşüş var maçlara kendilerini veremiyorlar ama uğurunki artık neredeyse ikinci yarı başladığından beri aynı (haccettepe haric) hala sinirim üzerimde...sakinleşip yazzam daha iyi olur..uğur işte bildiğin gibi büyük maç olacak kendini gösterecek ...vaya kulağı çekilince 1 haftalık yırtınacak (kocaeli maçı) ..
    Zaten ugur boral ı günahım kadar sevmiyorum.Bi geçen seneki avrupa maçlarında etkili oldu.Onun dışında bir tane maç yok iş yaptığı...Her transfer sezonu kötüleşti Fenerbahçe bi Tuncay bi Appiah bi Aurelio derken böyle saçma sapan bir kadro çıktı geldi zaten karşımıza...

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Ugur'u savunduguma inanamiyorum...

O suni cim sahada, o kadar cok kosan hic bir oyuncuda ne akil kalir ne de ciger..

O sahada kazanmanin yolu topu kosturmak. Topa hakim olup rakibi yormak.

Aragones bunu yapmak yerine, kosturmayi tercih etti..

Fenerbahce rakibinden daha fazla kosarak bir yere varacak kadroya sahip degil. Rakibinden daha akilli oynamasi lazim.

Yas ortalamasi 28 olan bir takimdan bir oraya, bir buraya kosturmasini beklemenin yararini ancak bizim sevimli ihtiyar biliyor...

vallahi bende inanamadım hayatımda onca davaya girdim birçok haksız durumlardaki insanları bile savunmak zorunda kadlım (meslek icabı) ama uğur boralı savunmak istemezdim...

aragones dedemiz suni çim sahada futbolcularını koşturması hatadır elbet ama bugün halı sahadan gelen cengiz kardeşim bence uğur boraldan daha çok koşmuştur daha çok mücadele etmiştir tahinim

Şeyh Edebali

Topu koşturacaksın, dediğiniz doğru. Ama bunu yapacak olan Alex, Emre, Deivid'in 3 ü de kötünün de ötesinde berbat oynarsa, mağlup olursun. Fenerbahçe bence bugün 4-5 yemediğine şükretmeli.

O Deniz Barış ne iş yapar biri bunu açıklasın. Selçuk'u mumla arattı Fenerbahçelilere.
    Gökhan Emreciksin denen adam maçtann sonra hekemin elini tutup saatini kontrol ediyor.1 saat uzatma verse ne yapacak.Önünden geçen topa sadece bakan biri olarak. fenerbahçe'de zihniyet değişmeden bu takımın ileriye gitmesi zor.
    Yıldız olmak kolay değil, ışık saçmak için önce yanmak gerek.

"PAS VEREBİLECEĞİNİZ BİR ARKADAŞ"

Quote Originally Posted by hhkahraman View Post
    Topu koşturacaksın, dediğiniz doğru. Ama bunu yapacak olan Alex, Emre, Deivid'in 3 ü de kötünün de ötesinde berbat oynarsa, mağlup olursun. Fenerbahçe bence bugün 4-5 yemediğine şükretmeli.

O Deniz Barış ne iş yapar biri bunu açıklasın. Selçuk'u mumla arattı Fenerbahçelilere.
    Gökhan Emreciksin denen adam maçtann sonra hekemin elini tutup saatini kontrol ediyor.1 saat uzatma verse ne yapacak.Önünden geçen topa sadece bakan biri olarak. fenerbahçe'de zihniyet değişmeden bu takımın ileriye gitmesi zor.
    Ne zaman iyi oynayacak abicim bu alex emre deivid ? sezon sonu mu iyi oynayacak ? Belkide galip gelinirse çıkışa geçilecek bir maçta oynamayacak da...

Nesil
    2007
    Yer
    Ankara

Abi Alex daha ne yapsın adam en çok gol atan oyuncu. Kanat takıpta uçacak hali yok. 30 yaşına gelmiş. Ve hala asist yapıp gol atıyo. Geçen senede böyleydi. Daha Semihle oynasa sürekli, takım uçar.

Ayrıca bizim oyuncuların transfer değerleri oyunda doğrumu Türkiye'deki oyuncuların. Mesela Güiza 9 M€ denmiş 14 M€ olacakmı acaba?

Quote Originally Posted by THEFM View Post
    Abi Alex daha ne yapsın adam en çok gol atan oyuncu. Kanat takıpta uçacak hali yok. 30 yaşına gelmiş. Ve hala asist yapıp gol atıyo. Geçen senede böyleydi. Daha Semihle oynasa sürekli, takım uçar.

Ayrıca bizim oyuncuların transfer değerleri oyunda doğrumu Türkiye'deki oyuncuların. Mesela Güiza 9 M€ denmiş 14 M€ olacakmı acaba?
    Emre ne olacak Deivid nolacak Uğur nolacak ?

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Sistem sorununuzu sadece motivasyon ile halledemezsiniz..Kaleci Volkanın dediği gibi ..toplantı yaparak düzelmez bu işler sistem ister sistem...

eğer bir takım oyuncuları bir hafta başkanın fırçasıyla öbür hafta toplantılarla maç kazanacaksa..bu sadece bir iki maç sürer fenerbahçede sistem sorunu olduğu çok açık ne oynadığı belli olmayan plansız bir takım güdülenmeyle ...motivasyonla...başkan fırçalarıyla..bir maç kazanırsa diğer maçta çuvallar...

Aziz yıldırım oyunculara bağırıp çağırmayla yani (negatif motivasyon) korkutma yöntemiyle takımı toparlayacağını sanıyorsa çok yanılıyor..

bu aynen bir babanın ders çalışmasını bilmeyen düzenli okuma alışkanlığı olmayan çocuğunu dayak atarak ders çalışmasını istemeye benziyor...

fenerbahçe kensdini bu saatten sonra toparlaması için teknik bir haml yapmak gerekli belki bu hamle risk de doğurabilir belki farklı malubiyette getirebilir ama en azından bir denemesi lazım..

Örneğin..görüyorsunki her hafta fiyaskosun...o zaman vur neşteri.. zaten kaybediyorsun...

neşter ne olabilir..

1- kadroda revizyon: madem bu arkadaşlar maç seçiyor madem fenerbahçe formasını bu kadar ucuz buluyorlar önce bi revizyona git bakalım ne olursa olsun bi dene..mesela...bir hafta kes uğur boralı oynat özgür çeki...mesela kes denizi oynat abdurrahmanı..mesela kes guizayı oynat ilhan parlakı ..ne olacak bundan kötüsümü olacak..gençlerbirliğine karşı ikinci yarı koskoca 45 dakikada doğru düzgün pozisyonun yok...madem istemiyorlar vur neşteri..bir maç yedek klübesinin tadına varsınlar....

2- Sitemde revizyon: haftalar geçimş ligde berbat oynayan bir takımın var..avrupa kupalarına da havlu atmışsın.. ozaman bir haftada farklı bir sistem oyna ne olur yani ölürmüsün ..
    sene başından beri oturtamadığın sistemde inat edeceğine bir kere olsun farklı bir şey dene...

mesela bence bugün fenerbahçenin yapması gereken sistem değişikliği..

4-3-1-2 oynamak..ben olsam işe yaramaz denizi zaten hiç oynatmam...

ancak 4-3-1-2 nin de bir şartı var..
    orta sahanız ile defans arasında bu sistemde sadece bir oyuncu olacağı için (yani emre deniz ) gibi 2 DMC oynayamayacağınız için kanat oyuncularınız muhakkak içede girip tek MC nize yardım etmeli..o zaman bunu kim yapar..uğur boral yapmaz..ama vederson yapar çünkü kanatta da oynasa vedesonun defansif meziyeti Uğurdan daha iyi o zaman rakip takımı karşılamada ...sol kanat ve sağ kanat oyuncularınızda orta sahaya yarım edecek..hatta DR ve DL nizde...

sağ kanatta gökhan gönülün diriliğinde bir sorun yok dievittw her bölgeye koşmayı seven bir oyuncu...ayrıca maçtan öncede talimatı verin..Sağ iç Ve Sol iç görevleride verin..

Hatta benim şöyle bir düşüncem var..Dievit alex kadar teknik ve iyi pas kullanamasada alexten (bu haftadan bahsetmiyorum ama genelde) daha fazla mücadele eden bir oyuncu..Alexin ise bildiğimiz forvet pozisyonunda oynamasında hiç bir sakınca yok zaten golcu bir oyuncu...Ozaman ben olsam Dieviti AMC oynatır önlerinde Alex ve Semihi koyarım..Sağ kanatta Gökhan Emreciksini veya kazımı kullanırım...Bu konda tabi değişik şeylerde yazılıp çizilebilir..Belki benim dediğim taktikte etki etmez..belki kötü olr ..ama herneyse ne en azından bir şey denersin ya..
    .................................................. ..............

Fenrbahçenin araştımasında Allah araştırmacılarımıza kolaylıklar versin.. O kadar değişken performanslar varki iyi versen bir dert kötü versen bir dert hoş arkadaşlarım başarıyla yapıyorlar bu görevlerini...

Fenerbahçenin teknik ekibi yani kondisyonerleri kimler bilmiyorum ama ben bunlara 20 üzerinden 1 veririm bu takım neden bu kadar az mücadele ediyor veya sakatlanan neden bir türlü form tutamıyor anlamıyorum...

Şeyh Edebali

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

DM'de Aurelio olsaydı herşey güllük gülistanlık olurdu, 150CA'lik oyuncuyu çıkarıp 125 CA'lik oyuncu koyarsan birşeyler aksar tabi ki.

Eksikler ayrı mesele, heryere 150 CA'lik adam alacaksan para dayanmaz.Aurelio'nun yerini taktik değitşirerek kapatamazsın.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    DM'de Aurelio olsaydı herşey güllük gülistanlık olurdu, 150CA'lik oyuncuyu çıkarıp 125 CA'lik oyuncu koyarsan birşeyler aksar tabi ki.

Eksikler ayrı mesele, heryere 150 CA'lik adam alacaksan para dayanmaz.Aurelio'nun yerini taktik değitşirerek kapatamazsın.
    cengiz kardeşim aurelio gibi bir oyuncunun eksikliğini çok çok arıyoruz ancak fenerin tek sorunu bu olsaydı keşke..

takımda sistem sorunu muhakkak var..

istanbul belediyeye tek forvet oynayan fenerbahçe takım taktiğini değiştirmiyor bu olacak işmi..

Şeyh Edebali

Nesil
    2006
    Yer
    İnegöl

Olay bu yani 125,150,250 ca.Futbol oynuyoruz,pc karşısında değiliz.

Ki herşey 150 ca'lık adamları almaksa;şişirilmiş bir dünya oyuncu var alsın Fenerbahçe.Hem fazla paraya da gerek yok.Öyle değil mi?

Mantığını cidden anlamış değilim.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by mertayasava View Post
    Olay bu yani 125,150,250 ca.Futbol oynuyoruz,pc karşısında değiliz.

Ki herşey 150 ca'lık adamları almaksa;şişirilmiş bir dünya oyuncu var alsın Fenerbahçe.Hem fazla paraya da gerek yok.Öyle değil mi?

Mantığını cidden anlamış değilim.
    Neden böyle bir düşünceniz oldu ben de anlayamadım açıkçası.

Ben oyundan bahsetmiyorum, oyuncunun yeteneğinin değerinden bahsediyorum.

İnsanların seviye farkı diye addettiklerine biz oyun araştırmasında CA diyoruz, yani Current Ability=Mevcut Yetenek.
    Bunun bir formülü var, tabi her yoruma istinaden bu formülün ne kadar 4/4lük bir teorem içerdiği tartışılır ama amaç araştırma ise bu kalite farkını CA olarak bahsetmemden doğal başka bir şey olamaz.

Yazmaya çok üşeniyordum ama size teşekkür ederim bunun için (ciddiyim), çünkü beni şu an teşvik etmiş oldunuz.

Önce Omana'nın bahsettiğine gelelim.
    Çift forvet oynamak, ofansif oynamak demek değil.Bugün çift santraforu uzun pasla top taşımak için kullanan çok takım var, bunun yaparken topu ileriye taşımak için tekniğe ihtiyaç var.
    Futbolda fizik bu dönemde teknikten öne çıktı, kabul ama hala öne çıkan takımlardaki en pahalı oyuncular yine teknik olanları.Burada sadece tekniğe değil artık fizik olarak her türlü zorluğa dayanıklı teknik oyuncular aranıyor, çünkü fiziği zayıf olanlar rakibin özellikle bütün oyuncuları fizikli olduğu için eziliyor.

Hata tek forvette kalmak mı, peki Güiza-Semih'i yanyana koyduğunda orta sahada fizik olarak, pas organizasyonu olarak oyun kuracak, topu çok çabuk taşıyabilecek, oynatabilecek ne kadar fizikli oyuncun var? Fizikten kastım güç değil, hız, hızlanma, çeviklik, sürekli koşu yapmaya, tempo yapmaya dayanıklılık(kondüsyon) + tabi ki diğer güce dayalı fizikler.

Çift forvet ile oynuyorsanız ya orta sahayı Milan gibi çok deneyimli komple oyunculardan kurulu kuracaksınız, ya da Arsenal gibi sıfırdan alarak (alarak derken max PA olabilecek seviyede oyuncuları ülkesinden kopartıp altyapıya katmak) oyun stiline uygun yetiştireceksiniz.

Her bulduğunuz oyuncu oyun stiline monte edilemez, doğru orta sahayı bulamazsanız bağlantıları kopartırsınız, bu esasen oyunun taktik yönüdür.Elinizdeki malzemeyi tahtaya yazmakla, şu oyuncunun asıl performansı şu bölgedir yazıp taktik oluşturdum efsaneyim demekle olmuyor.Her oyuncunun farklı yoğurt yiyişi vardır, o bölgeyi hangi yollardan nasıl kullandığını diğer oyuncuların kalan bölgelerde birbirlerinin arasında ne kadar boşluk bıraktıklarını, alışkanlıkları, oyunu okumaları, pas şiddeti, pas yönü, hangi ayakla nereye kada topu çıkartabileceklerinden nerelerde ne kadar koştuğuna kadar her şey çok önemlidir.Bunların matematiksel hesaplarını yapmazsanız teknik direktör değilsiniz, 70 milyon halktan birisiniz, taktisyen hiç değilsiniz.

Sahadaki her milimetre hesaplanmak zorundadır.İsveç Milli Takımı'nın çıkışı bu yüzdendir, sanırım Almanya maçında rakibin bütün maçlarını izleyerek pas atılırken bütün oyuncuların durdukları alanları ve mesafeleri hesaplamışlar.Bu pas alanlarında matematiksel olarak pasın gidebileceği ve zorlanabileceği alanları hesaplayarak alan daraltmaya başlamışlar.İsveç Almanya'ya pozisyon vermemişti (Almanya olmayabilir, bilen düzeltsin).

Futbol basit bir spor değildir, futbol=matematiktir.
    Barcelona'da 3 pasla kanat değiştirmek 3 sn sürer, Türkiye'de min 15-20 sn.
    Kanatlar arası paslar futbolun temelidir, presin temelinde başka bir yerdeki savunmadaki oyuncuyu rakibin pas kullanabileceği açıları kapatmak için yardıma çağırmak amaçlı kullanmak yatar.

Futbol=açı diyebiliriz o zaman.
    Pres açılar ile yapılmalı, eskiden herkes çıkardı, bu da arka alanı boşaltmak demekti.Fizikli hızlı oyuncular şişirilen topları alıp öne açıp bam bam diye geçip atarlardı.Futbolda pres artık geriden başlıyor, çünkü presi topun peşinde koşarak değil topun koşmasını engelleyerek yapıyoruz.

Barcelona ve Chelsea koşarak pres yapmıyor, aksine hızlı orta saha oyuncularını geride kısa mesafelerde koşturuyor.Rakibe çıkarken pas vereceği oyuncuların önündeki alana sürekli değişen bir adam koşturuyor.

Rakibin çıkmaması için bütün oyuncuları çıkartıp pres yaptırıp kendi sahasına doğru geri geri yaptırmaya çalışmaktansa geride pas alanı bırakmam, kendi sahasına hapsettiririm daha iyi.Rakip kendi sahasından çıkamazsa sürekli konsantre olmak zorunda, çünkü sürekli gol olmaması için çabalayacak ve eninde sonunda zihinsel yorgunlukla hata yapacak (tabi bu arada bu presi yaparken fiziksel hırpalamak da lazım).

Eğer bütün oyuncuların çıkarsa ve rakip bu pres altında topu ileri taşımayı başarırsa çok kötü kontra yersin ve geride çok az adamın kaldığı için golü yersin.Tamam Fatih Terim bunu yaptı, gayet de başarılı oldu ama sonuçta UEFA takımları daha az pres yapan, daha düşük ortalamalı takımlar ŞL'ne göre.

Bu kadar şeyi anlattım niye anlattım, çift forvetle alakası yok maalesef.Kanatlar arası pas bağlantısı, oyunun yavaşlaması, Selçuk'un topu taşırken pas organizasyonu yapamaması, tekniği zayıflığı nedeni ile topu taşırken bile o kısa alanlarda militmetrik açıları kaybetmesi, topa hakim olamayıp rakibin alan presinde sıkışıp kalması.

Öyleyse Zico niye başarılı oldu?
    Zico bunu gören bir hocaydı, şu anki Aragones oyununun olmayacağını biliyordu.
    Elindeki malzemeyi kullandı ve düşündü, bende ŞL ayarındaki takımlara göre daha az teknik oyuncu var ise nasıl başarılı olurum?..

Ömer Abi'ye sürekli bunu anlattım, çünkü bu gerçek, o da hak verdi.

Zico ben topa hakim olamazsam oyuncularım oyunu yavaşlatacak, alanlar çabuk kullanamayacak ve kontrolü ele alamayacağım diye bambaşka bir organizasyona döndü.

Amacı topa daha hakim olmaz ve tehlikeleri düşürmek.

Aurelio topla çabuk çıkan bir oyuncu değil, uzun mesafe pasörü değil, çok hızlı değil, çok çabuk değil ama çok teknik, sezgileri müthiş kuvvetli, çok dengeli, oyunu iyi bildiği için her türlü oyuncunun ne yapacağını önceden kestiriyor.Teknik olduğu için topa yön veriyor ve saklıyor, profesyonel, istikrar abidesi, her türlü görev için canını verir.Buna mental olgunluk diyoruz, bu oyuncuların mental bölümü kıpkırmızı olur.

Aurelio'yu en geride kullandı Zico, çünkü topa geride yön veriyor, kaybetmiyor, kaybettirmiyor, ayrıca aslen AMC, bu yüzden her türlü topu kısa mesafede doğru seçimler ile dağıtır.Uzun pas atamazsanız AMC olamazsınız, AMC olmaması için daha fazla eksik var da Aurelio'da onu geçelim.

Zico en geride bol pas yapıp maç boyu oyunun kontrolünü tutmayı hedefledi.%70lere varan top kontrolüne rağmen bütün paslar kendi yarısahasındaydı, top rakip sahaya girip hemen geri dönüyordu ya da o yuvarlağın kendi yarı saha kısmında al-ver oluyordu.Böylece rakip topla oynayamadığı için hele hele pres yapmazsa boğuluyordu.Maçın büyük bölümü böylece al-ver ile gidiyordu.

ŞL oynarken her rakip maçı kazanmaya çıkar.Burada Fenerbahçe karşısına eski tip her oyuncuyu ileri taşıyan boğucu pres yapan takım çıkmadı.ŞL esasında her puanın çok değerli olması nedeni ile maçlara korkak başlanan bir lig.Bu da Zico'nun işine yaradı.

Neden Aurelio gidince orta saha çöktü?
    Aurelio Zico'nun temel taşıydı, Zico geride çok pas yaptırırken büyük riske girdi aslında.Burada yapılan her yanlış seçim rakibin kolay çıkmasını sağlar, baskı yemenizi sağlar, çünkü geridesin rakip orta sahayı geçmiş olacak.

Riske girdi çünkü Aurelio aslen AMC olduğu için seçim hatası yapmadı, teknik olduğu için topu doğru kontrol edip açılara oynadı ve topu doğru yere taşıdı.Selçuk her topu istop ederken ayağından açardı, topu aktarırken seçim yapamazdı, kafanızı çevirip bakarsanız önceden göremezseniz biri gelip ayağınızdan çalar ve ya pası rakibe atarsınız.

Böylece kaptırma pahasına çok pas yaptı, kaptırsa da ağır defansı açık vermesin diye iyice geriye gömdüğü için çok da bariz pozisyon görmedi.Kazanmak istediği maçlarda defansı da biraz öne aldı, özellikle içerideki Inter maçında.Böylece daha fazla kısa alanı pasla kullanıp arkaya sarktı.
    Alex rahatladı (Deivid topla sürekli kanattan çapraz ileri içeri dribbling ederek Alex'ten bu yükü aldı ve ikinci playmaker gibi top da dağıtınca Alex markajından biraz kurtuldu, top da ileri-3. bölgeye taşınmış oldu), rakip yorulunca takım halinde daha ileride pas yapmaya başladılar ikinci yarı, Deniz girince daha önce DM oynamış Deniz de kötü seçimler yapmadı, Aurelio'ya ayak uydurdu, Aurelio biraz daha öne çıktı ve Emre gibi CM olarak daha fazla AM gibi pas yapmaya, oyun kurmaya başladı.Daha çok pas, bireysel yetenekler, rakibe tempo yaptırmama, rakibin açıklarını kullanma, yorulan rakip oyuncuları bireysel geçip son vuruşlarda az pozisyon kazanılmasına rağmen ustaca gole çevirme, finishing.

İnanç, güç, tatlı-sert ama motive den bir hoca, yabancı ülkede kendi ülkesinden oyuncular ile kendi dilini konuşan bir hoca.Zico Fenerbahçe'nin başına gelmiş en güzel şeylerden biridir, hele o kadronun başına gelmesi inanılmaz.

Aurelio en az Alex kadar önemli, ne dedim takımda teknik sayısı ŞL seviyesine göre daha az.Alex-Aurelio-Deivid çok teknik oyuncular, hepsi aslında AM özelliklerine sahip.

İnsanlar taktik yaratamayınca her oyuncuyu statikleştirmeye çalışır, her oyuncu her işi yapacaksa ondan gram zevk alamam ben, o makinedir, futbolcu değildir.Alex koşmayabilir, Alex'in koşmamasını ama eksiğin de olmamasını sağlayacak bir organizasyon yaratacaksın.Bu taktik sorunu değildir, bu organize edememe sorunudur.Eğer bir şeyler organize olmazsa karmaşa olur, motive olunamaz, düzen bozulur.O zaman M.City gibi 300 Milyon £ ile o tip oyuncuları doldursunlar, ne kadar başarılı olunur görelim.

Alex'in bu organizasyonda oyunu yavaşlatması doğaldır ama bu takıma pas organizasyonunda 3. bölgede etkinlik de sağlar, artılar, eksiler..

Zico'nun o taktiğinde bir eksik var, küçük takımlara o taktik ve oyuncu özellikleri ile baskı kuramazsın.Çünkü herkes ile her taktiği, her organizasyonu kuramazsın.Bu bir felsefedir, bir deneyim, bilgi sahibi olmaktır.Sahadaki her oyuncu hoca gibi düşünemez, düşünmemeli, sahada 11 tane baş olmamalı, hocanın organizasyonu ve otoritesi kalmaz.11 başa sahip olmak ile 11 baş olmak arasında fark var, sahada ne olursa olsun bir otorite olmalı.Zeka bir oyuncu için olmazsa olmazdır, hangi yönde kullandığınız çok önemli ama.

O yüzden Zico küçük maçlarda baskı kuramayarak kaybetti bazı önemli puanları.

Bence "Ruhsuz Futbol" diye bir şey yoktur.Disiplinli oyuncu vardır, disiplinsiz oyuncu vardır.Futbolu özümseyen, işini severek yapan, hocaların da, yöneticilerin de doğru kişileri kurarak birbirini seven ama tartışmaya açık bir insan topluluğu oluşturduğu futbolcular başarıya ulaşır.Hem eğleneceksiniz hem de işinizi en iyi şekilde yapacaksınız, eğlencenin zamanını bileceksiniz, aşırıya kaçmayacaksınız.Her şeyi 3 kere düşünüp söyleyeceksiniz, 3 kere düşünüp bir sonraki adımı planlayıp yapacaksınız.Hayatın kuralıdır, hovarda yaşayan çabuk söner.Kısacası Professionalism: 20 olacak.

Fenerbahçe Emre-Selçuk ikilemi yaşıyor, biri alanı iyi kullanıp pas yapmaya denemeye çalışıyor ama ortalaması yan pas yapmadığı için düşebiliyor, biri de geride kalıp denemekten korkuyor, pas verirken çok oyalanıyor.
    Alex bu ikilinin uyumsuzluğu nedeni ile ileride markajda kalıp kitleniyor, pas alamıyor, geriye gelip hem yorulup hem de çabuk olmadığı için top taşıyamadığından dolayı en ileride kalan bölge 3. bölgede etkinliği azalıyor.Orta sahadaki klasik pas organizasyonundan da pozisyon çıkmaz bir anda.Amaç 3. bölgeye etkili taşımak, rakibin açıklarını bulmak ve pozisyon hazırlamak.

Aurelio olsaydı oyun bilgisi sayesinde ve tekniği ile Emre ile aynı şeyleri düşünüp daha çabuk pasları organize ederlerdi.

Kiminin bazı değeri düşüktür başka bir yerdeki değeri yüksektir, kiminin tam tersi, oyun stili farklıdır, 150 CA'yi görünce aynı oyuncu değil niye böyle diyebilirsiniz ama oyuncu kalitesi açısından da başka nasıl açıklanabilir? Bence çok da yanlış bir yöntem olmaz, birşeyleri iyi yapan oyuncu taktir edilmeli, herkesin yan görevi her zaman olur ama ağırlıklı bir görevi olmalı, herkes herşeyi yaparsa karmaşa olur.Alex'e hem oyun kur, pas dağıt 3. bölgede kal hem de geri dön savunma yap, kanatlara kontrada gel top taşı hem de geri dön beklerin açıklarını kapa denmez.
    Bunlar bir organizasyondur, Aragones kafasındaki organizasyonu yapmaya çalışıyor, bu yüzden bu organizasyona sahip olamayacak oyuncular nedeni ile başarısız.O zaman bazı oyuncuları gönderip uyumlu oyuncuları alacak.

Aragones hala bana göre world class hoca, taktik uyum sorunu yaşıyor.Aynısı Hiddink de yaşamış bu takımda.Yıllardır aynı tartışma, oyuncuya göre taktik mi, taktiğe göre oyuncu mu?

Fenerbahçe o mantalitedeki oyuncular için bir çok oyuncuyu gönderip çok para harcaması lazım, ayrıca birbirlerine ne kadar uyum sağlarlar o daha büyük problem, o paralar bir anca çöpe gidebilir.

O yüzden yine revizyon yap ama zaten kadrodaki şişkinliklere yapacaksın, o yüzden ...

Zico will come back pls.

ps.
    Aragones, oyunda gerçek hayattaki gibi defansı öne çıkarabilecek yine.Orta sahaya pres konusunda hükmedemeyecek (pres için çıkın diyor ama oyuncular arkası açıldığı için çıkamıyorlar), kanatlar ortaya dalmayacak Deivid hariç o da arkadan gelen Gökhan'a çizgi oyuncusu gibi koridor açıyor.Pres yaptırmaya, önde oynamaya çalışan ama beceremeyen bir Fenerbahçe göreceksiniz.
    Bunun için bir çok ince değeri gözden geçirdik, ve yeniden değerlendirdik, dikkatli olanlar belki farkedebilecekler
    Last edited by Cengo : 25.Şubat.2009 at 00:53

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Cengiz sıkılmada arada böyle güzel yazılar yaz son günlerde okuduuğum en güzel futbol yazılarından biri..

katılmadığım noktalarda var...Aurelonun o derece teknik olduğunu düşünmüyorum..Aurelo nun gidişinin takım için çok ama çok önemli olduğuna senin yukarıdaki yazdıklarının bir kısımınıda düşündüğüm için ben de katılıyorum ama herşeyin aurelo nun gidişiyle alakalı olmadığınıda düşünüyorum...

Çok forvet oynamanın atak oynamak olmadığı hususuda muhakkak doğru Çaykur rize bölümünde 2 defa yazdım bunu..

zaten yazımın özünde de belirttiğim gibi..cengiz o sadece bir örnekti..yani özünde demek istediğim 10 deplasmanın 5 inde yenilmiş fenerbahçe var..değilmi çif forvet olur tek forvet olur 4-3-3 olur ama ne olursa osun bu kadar kötü sonuçlar alan bir takımın hocası bir hamle bir değişiklik yapmalı ...esas önemli nokta burası değilmi..sonuçta denersin olmuyan sistemde inat etmezsin..ve doğruyu bulursun..fenerbahçenin hocası bu yönden çok ama çok kabahatli değilmi..

Şeyh Edebali

Nesil
    2007
    Yer
    İstanbul

Güiza'da Neden Hiç Değişiklik Yok ?

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Değişikliği geçiyorum üstüne artma var o kadar eleştirildi bu mudur yani?
    Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
    Futbolcu Bilgileri
    Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by galatasaray12 View Post
    Güiza'da Neden Hiç Değişiklik Yok ?
    Quote Originally Posted by TaYLaN View Post
    Değişikliği geçiyorum üstüne artma var o kadar eleştirildi bu mudur yani?
    O kadar yazının üzerine sonuç bu mudur?
    Datayı görmeden eleştiriye başladınız.

Ayrıca teknik olarak eleştiri olmadan yazı kabul edemem, amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek, lütfen yazılarınıza çekin düzen verin.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Güiza'nin sogukkanliligini o kadar elestirdik, yine de azalmasina ragmen artmis o özelligi. Finishing'de ayni kalmis. Arastirma bölümünü bosu bosuna tutuyoruz bence, nasil olsa söylenenlere kulak asmiyorsunuz ...
    Güiza icin ayri bir özellik eklersiniz olmadi. Özel hayat iliskileri diye. Orada 1 verirsiniz, istediginiz olur ...
    Hani Güiza sevgilisi yüzünden performans düsüklügü yasiyor ya !

Nesil
    2008
    Yer
    Aydin

g.emreciksin ve abdülkadirde bi fark göremedim :S abdülün pa si kac?
    guiza'yi normal birakarak dogru yapmisiniz, cünkü bu adam gercekten böyle ama aragonesin sistem kurbani maalesef

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by EmperoR View Post
    Güiza'nin sogukkanliligini o kadar elestirdik, yine de azalmasina ragmen artmis o özelligi. Finishing'de ayni kalmis. Arastirma bölümünü bosu bosuna tutuyoruz bence, nasil olsa söylenenlere kulak asmiyorsunuz ...
    Güiza icin ayri bir özellik eklersiniz olmadi. Özel hayat iliskileri diye. Orada 1 verirsiniz, istediginiz olur ...
    Hani Güiza sevgilisi yüzünden performans düsüklügü yasiyor ya !
    Ben anlatamıyorum galiba.
    Fanatiklik yapmak için burayı kullanamazsınız.

O kadar yazının üzerine sonuç bu mudur?
    Datayı görmeden eleştiriye başladınız.

Ayrıca teknik olarak eleştiri olmadan yazı kabul edemem, amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek, lütfen yazılarınıza çekin düzen verin.
    Sadece work rate haricinde sadece 9.0.3'te dokundum.
    Artmış diyerek data ile hiç ilgilenmediğinizi lütfen belli etmeyin.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Peki ABOOO sen mantikli bir neden acikla bakalim Güiza hakkinda. Madem sen bizi kaale almiyorsun, senin yorumlarini dinliyoruz o halde.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by EmperoR View Post
    Peki ABOOO sen mantikli bir neden acikla bakalim Güiza hakkinda. Madem sen bizi kaale almiyorsun, senin yorumlarini dinliyoruz o halde.
    Üslup ve bakış açısını objektif tutmadığınız sürece sadece bu araştırmayı hakeden, baltalamaya çalışmayanlara yorum yazmaya devam edeceğim.

Kimseye açıklama yapma gibi bir zorunluluğum bulunmuyor, gerekli açıklamaları head-researchlerime ve SI Games'e paylaşıyorum, burada herkes birbirine saygı göstermek zorundadır.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Composure 10 olmuş.. indirdim datayı ne kanıtsız eleştiriden bahsediyorsun ABOoo abicim
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Uzun uzun dusuncelerimi yazmadan once Cengiz'in birseyler yazmasini istemistim..

Bence:

1. Ilk temasi zayif. Tek pasi yapabiliyor ama ayagi ile topu cabuk duzeltip iyi vuruslar yapamiyor. Bu sirada da rakip kapatiyor.

2. Onunu kapatan oyunculari gecme meziyeti pek yok. Yani rakip pozisyonunu iyi almissa, saga yatirip, sola yatirip sut cekecek alan yaratamiyor. Onune atilan topa kosacak ve golu atacak. Rakip defansin biraz takipciligi ve hizi varsa Guiza golu atacak alani bulamayacak. Nitekim de bulamiyor Fenerbahce surekli uzun top denese de.

3. Hizli ama kalipli degil. Defans oyunculari cok kolay itip kakiyor. Yere dusmese de dengesini koruyamiyor. Gucunu rakip uzerinde kullanamiyor.

4. Hava hakimiyeti hic yok gibi. Eger rakipten daha iyi pozisyon almissa bazen hava topunu alabiliyor. Boy da zaten 1.80. yani Arda ve Alex ile 4 santim fark var boy olarak. Ziplama becerisinde Arda ile 6 puan fark olmasini gerektiren pek de neden yok.

5. Tek.. ama cok tek ayakli.. Yani adamin sol ayagi ile topa dokunmaya bile korkusu var sanki. Hemen hemen hic dusunmuyor da sol ayagini kullanmayi. Bu sendromu bir de Sabri'de gozlemliyorum surekli. Pas atacak veya sut atacak alani bulmak icin kendi ekseni etrafinda donerken pozisyonu kaybedip duruyor. Halbuki sol ayagini kullanmayi dusunse 1 saniyede ayagindan cikacak top 5 saniye ayaginda kaliyor gereksizce. Rakip de pozisyon aliyor. Tabii sonra da Guiza gol atmak icin igne deliginden topu gecirmek zorunda kaliyor.

5. Soguk kanli degil cunku soguk kanli oyuncu bire birde vurmak yerine calimi dener, en fazla kaptirir ama en azindan denemis olur.

6. Guiza olmasi gerektigi gibidir, Fenerbahce'nin orta saha oyunculari fazla iyi besliyordur.

Guiza benim test oyunlarimda:
    Code:
         Lig Mac   Lig Gol   Toplam Mac    Toplam Gol
    1    30        14        52            27
    2    34        22        52            31
    3    30        14        47            26
    4    30        22        42            27
    5    28        25        42            33
    6    16        13        29            20
    7    22        16        37            24
    8    27        16        46            26
    9    30        21        48            35
    10   26        18        45            30
    11   31        23        47            30
    12   27        16        46            26
    13   28         9        44            18
    14   33        33        53            43
    15   30        17        51            23
    16   33        33        52            38
    17   31        13        45            20
    18   20        12        35            23
    19   32        23        50            30
    20   29        15        41            18

Mac Basina Gol: 0.66 (lig)              0.61 (toplam)

Gercek performans:
    *    16         4

Mac basina ortalamayi tutturmasi icin yapmasi gereken:
    **   18        18
    Oyunda forvetlerin normalden biraz daha fazla gol attigini varsayarsak, Guiza'nin 18 macta 14 golluk performansi bile gayet tatmin edici olur bu seviyede kalmasi icin bence. Ama tahminen Guiza 10 golu zor gecer. Ustelik Cengiz'e katilmiyor ve Fenerbahce'nin Guiza'nin en iyi ozelliklerini ortaya cikartacak bir stil ile oynadigini ve bu nedenle de takimin geri kalaninin etkinliginin azaldigini dusunuyorum.

acaba bunları okudun mu cengiz abİ?
    Last edited by Nocna Mora : 27.Şubat.2009 at 00:04 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
    Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
    Futbolcu Bilgileri

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Composure 10 olmuş.. indirdim datayı ne kanıtsız eleştiriden bahsediyorsun ABOoo abicim
    9.0.2'den ben sadece work ratei 18 istedim.Onu Ömer abi yükseltti sanırım.

Seni ayırıyorum Taylancım, bakış açısı hemen düşmeyecek, fanatiklik yapılacak.Tam tersi şu düşsün bu düşsün diye sürekli görüş alışverişi yapıyoruz, yükselsin dediğimiz çok fazla şey yok büyüklerde.

6 aydan önce değiştirmeyi uygun bulmuyorum, bu Aurelio'ya yapılanın aynısı olur.Etik kurallara aykırı olurdu, 20+ maçını izlemek oldukça yeterli artık, değişiklik olmadı, olmamalı demedim, aksine geriye dönebilenler tam tersini düşündüğümüzün farkına varabilir.

acaba bunları okudun mu cengiz abİ?
    Onun üzerine çok tartıştık, sonuçta Ömer abi bir çok konuda haklı ama Güiza da lig seviyesinde iyi bir oyuncu, önemli olan eksiklerini bulmak.Dünyada herşeyi az çok yapan bir oyuncu fazlası ile pahalı oluyor, bir oyuncunun eksiğini bulmak onları girmek daha önemli, bu onu atılması gereken bir oyuncu yapmamalı, oyun stiline göre çok gol atabilir.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2008
    Yer
    Aydin

guizayi elestirmeden önce bi GSnin kalecisini elestirsenize, adamin bire bir 19 ama bugün gördükki 19 deyil 10 bile verilmez bu adama. hadi önce gs datasina bunu anlatmaya beyler

alin resmi (almanca ama isaretledim )

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

De Sanctis'in birebileri iyidir tek sorun defansdır Meira gibi agır ve pozisyon alması zayıf oyuncular olsa kalede Cech olsun ne yazar

Ayrıca abi o kadar eleştirildi burada, şef bile eleştirdi güiza'nın profilini 20 maça yakın izledik ve değerlendirmen buysa iyi değerlendiremediğini düşünüyorum
    Futbolcu Bilgileri

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

De Sanctis'in birebileri iyidir tek sorun defansdır Meira gibi agır ve pozisyon alması zayıf oyuncular olsa kalede Cech olsun ne yazar

Ayrıca abi o kadar eleştirildi burada, şef bile eleştirdi güiza'nın profilini 20 maça yakın izledik ve değerlendirmen buysa iyi değerlendiremediğini düşünüyorum
    6 aydan önce bilinçli yapılan bir datayı değiştirmeyi etik olarak doğru bulmuyorum, o yüzden değiştirmedim, yukarıda açıkladım, tartışma konu dışına gidiyor.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Sayfa 18 / 32 İlkİlk ... 8161718192028 ... SonSon

Mesaj Yetkileri