-
galatasaray başlığında da yazmıştım,galatasaray araştırması zayıf ayak konusunda çok rahat yüksek değerler verirken fenerbahçeli oyuncular hakettiklerinin altında değerler alıyorlar.
öncelikle semih'ten başlamak istiyorum.şu andaki sol ayak değeri 14.semih'in sol ayağını sağ ayağına çok yakın bir oranda kullandığını düşünüyorum.tam olarak saymadım ama sağ ayağıyla hemen hemen aynı sayıda sol ayak golü var.hepsini saymayacağım fakat sol ayak yeteneği gerektiren bazı golleri : geçen sezon gençlerbirliği(dış),
almanya maçında ayağının ucuyla attığı gol,
bu sezonki ankaragücü kupa maçı(her ne kadar direk gol masa da yaptığı vuruş),
ligdeki sivasspor maçındaki golü,
yine aynı şekilde kupadaki sivas maçında 20 küsürüncü dakikalarda sivas ceza sahasının civarında topu sol ayağının dışıyla çekip attığı güzel bir çalım var(bu çalımı atınca faul yapıldı),
mtk maçındaki aşırtma golü,
kayserispor maçındaki kaleciden dönen topu yere sekmeden düzgün bir vuruşla attığı gol.
ayrıca bu gollerinin dışında oyunu açma anlamındaki paralel olarak isabetli paslar attığını sıkça gördüm.
ayrıca her ne kadar 16 gibi bir değer verilmiş olsa da semih'in heading değerinin daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum.geçen seneki kayseri(dış),ankaraspor(iç),gençlerbirliği(dış),ka yseri(iç),gençler(iç),issiçre maçı,mtk maçındaki golleri ve partizan maçında guiza'ya yaptığı asistler daha yükseğini hakettiğinin göstergesi.özellikle tam olarak kafa vurmayıp hassas ve küçük dokunuşlarla yönlendirdiği gol,asist ve diğer paslardaki isabetliliği bile bu becerisini kanıtlıyor.
semih'in pası 903 ile birlikte artmış.ca 147 pa 150 olmuş.yanılmıyorsam santrforlar en verimli çağlarını 29 yaşında ve daha sonrasında yaşıyorlar.semih gbi 1983 dıoğumlu olan ve daha önemlisi gelişimini sürekli ve katederek yapan bir oyuncu için 3 ca lık farkın daha az olduğunu düşünüyorum.
alex'e gelecek olursak,yukarıda bazı mesajlarda arkadaşların da belirttiği gibi 12-13 civarı bir değer daha mantıklı olur.alex sağ ayağını fazla kullanan bir oyuncu değil fakat bu o ayağının zayıf olduğu anlamına gelmez.alex zaten genel olarak topla çok az oynayan, olabilecek en kısa zamanda topu ayağından çıkaran,aldığı pasların çoğunu tek top oynayan bir oyuncu.
ayrıca alex'in bazı maçlarda özellikle kendi yarısahasından kontratağa çıkarken forvet ve kanattaki oyunculara sağ ayağıyla attığı uzun,isabetli pasları hatırlıyorum.geçen sene yanlış hatırlamıyorsam konya ya da denizlispor maçında sağ ayağıyla sert bir şut çıkarmıştı,kaleci topu tutamayıp sektirmişti ve dönen topta semih gol atmıştı.
Dirtiness
Kirlilik
Oyuncunun saha içinde ne kadar fazla kirli hareket yaptığı (rakibin ayagina bilerek basma, çelme takma, rakibe tükürme vs.)
saha dışı özelliklere gelecek olursak semih'e 16 dirtiness verilmiş ki bence çok haksız bir değer.semih bunlardan hangisini ne sıklıkta yapmış ki böyle bir değer alıyor? daha iyi anlaşılması için bazı oyuncuların dirtiness özelliğklerini vereceğim:
lincoln(14),diego lugano(19),emre aşık(19),milan baros(14),servet çetin( 6),mehmet topuz(12),volkan demirel(15),emre belözoğlu(16),ayhan akman(14)... bu örneklerle karşılaştırınca semih'in değil 16,çift haneli bir değer alması bile haksızlıktır.
yine aynı şekilde diğer örneklerle karşılaştırınca alex'e verilen 12 dirtiness değer çok fazla.bunun dışında alex'e argues with officials ppm si eklenmiş.alex'in özellikle bu sezon kaptanlığın etkisiyle bazı pozisyonlarda hakemlere bazı pozisyonlarda aşırı tepki verdiğini söyleyebilirim.fakat bu pozisyonlar genelde bariz fauller ve çoğumuzun tekrarında izlediğinde açıkça faul olduğu görülen net faullerdir.alex in kendine bile yapılan sert faullerde hakeme veya rakibe çıkıştığını görmedim.o bakımdan bence olmaması gerekn bir ppm.eğer alex bunu hakediyorsa o zaman oyunda bir çok oyuncuya daha bu ppm nin eklenmesi daha doğru olacaktır.
son olarak da lugano'dan bahsetmek istiyorum.concentration olarak 17 değeri verilmiş.bence lugano'nun en az 19,hatta 20 gibi bir değer alması gerekir.lugano'nun şimdiye kadar istisnasız hiç bir maçta hiçbir zaman konsatrasyonunu bıraktığını hatırlamıyorum.belki ligimizin standardı düşünüldüğünde biraz fazla değer gelebilir ama lugano dünyada bu değeri en çok hakeden oyunculardan biridir kanımca.
Mesaj Yetkileri