1 ile 30 arası toplam 1479 sonuç

Konu: Galatasaray SK

Hybrid View

Nesil
    2008
    Yer
    Sanliurfa

Fenerbahce'nin gelirlerinin gunumuzde Galatasaray'dan fazla olabilir. Sebebi ise yukardada belirtilmis oldugu uzere Stadyum. GS Seyrantepe'deki stadina kavusur ise aradaki bir fark kalmicak, hatta GS bir adim daha once gececek gibime geliyor.

Kaldiki su anda Fenerbahce'nin borc durumu GS'ye gore daha az olmali. Cunku GS'de arsa ve gayrimenkul sahibi bir klup. Yanilsmiyorsam FB'de bu sayi yok denecek kadar az.

Bu gayrimunkullerden en onemlisi su anda Riva olarak gorunuyor, ve Riva'ya yanilmiyorsam Ispanya'da ikamet eden bir Turk Isadami su anda 400 MN $ veya € veriyor. Yonetim bu konu uzerinde calisiyor.

Bu arada hafizamin koselerinde kalan kucuk bir not.

Real Madrid Zidane'i almadan onceki sezonda borc batagina girmis, hatta o donem Roberto Carlos gibi birkac yildiz parasini alamadigindan antrenmanlara cikmama karari almisti.

O Donem Madrid yonetim bir karar aldi ve Antrenman tesislerinden birisini satti. Satilan bu tesis yalnis hatirlamiyorsam 200 MN $ idi. Madrid bu para ile hem borclarini kapatti hemde arta kalan para ilede Zidane'i getirdi. (Tam emin degillim ama boyle hatirliyorum, yalnisim varsa duzeltiniz)

stada güvenen arkadaslar acaba suaralar önünden geçti mi hic? o stad biterse (uzun zamanı var gıbı daha ) genede galatasarayın fenerbahceyı gelır kapsamında gecmesını gozonune almıorum. Ben bı besıktaslıyım ama fenerbahcenın para basacak olan yerlerınıde gozardı edemıcek kadarda realıstım bugun kac tane fbstorelar varken gsnın kac tane var yada besıktasın? fenerbahce seyırcısı dıer takımların seyırcısıne gore daha cok takımını maddı olarak desteklıo buda halıyle daha cok gelır saglıo.

Saygilar,

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by MaliKaya View Post
    Fenerbahce'nin gelirlerinin gunumuzde Galatasaray'dan fazla olabilir. Sebebi ise yukardada belirtilmis oldugu uzere Stadyum. GS Seyrantepe'deki stadina kavusur ise aradaki bir fark kalmicak, hatta GS bir adim daha once gececek gibime geliyor.

Kaldiki su anda Fenerbahce'nin borc durumu GS'ye gore daha az olmali. Cunku GS'de arsa ve gayrimenkul sahibi bir klup. Yanilsmiyorsam FB'de bu sayi yok denecek kadar az.

Bu gayrimunkullerden en onemlisi su anda Riva olarak gorunuyor, ve Riva'ya yanilmiyorsam Ispanya'da ikamet eden bir Turk Isadami su anda 400 MN $ veya € veriyor. Yonetim bu konu uzerinde calisiyor.

Bu arada hafizamin koselerinde kalan kucuk bir not.

Real Madrid Zidane'i almadan onceki sezonda borc batagina girmis, hatta o donem Roberto Carlos gibi birkac yildiz parasini alamadigindan antrenmanlara cikmama karari almisti.

O Donem Madrid yonetim bir karar aldi ve Antrenman tesislerinden birisini satti. Satilan bu tesis yalnis hatirlamiyorsam 200 MN $ idi. Madrid bu para ile hem borclarini kapatti hemde arta kalan para ilede Zidane'i getirdi. (Tam emin degillim ama boyle hatirliyorum, yalnisim varsa duzeltiniz)
    Hiç katmadığınız bir şey var, amatör giderleri kulüp gelirlerinden karşılanıyor.

Seneye Fenerbahçe ÜlkerCity bittiğinde salondan senelik min. 15M$ gelecek ki (+AVM de 15 yıl sonra %50 ortak), tüm amatör giderlerini amorti edecek.Bu yaz FenerCenter projesi de başlıyor, oradan da en az beklenen 20M$/yıllık.

Ayrıca 5 yıllık satıyor Gs tüm kombineleri acil faiz ödemeleri nedeni ile.Bu dönemde de yine borçlanmaya gidilecek.Borç borç ile ödenmeye devam ediyor.

Bu düşündüklerinizin daha vahim olduğunu görebiliyorum: Tıkla

Yıllık gideri 100M€ aşağı yukarı olan bir kulübün yeni stadı ve CL dahil biimum gelir ile dengelenmesi demek faiz ödemeleri konusunda yine sıkıntı demek.
    En az 10 yıl transfer konusunda sıkıntı demek ki, bu sayede az para harcayarak gidecek Galatasaray için 10 sene bir şey değişebileceğini pek sanmıyorum.

Riva 400M€ edecek bir yer değil, üst kullanım hakkını satarak bu kadar gelir elde edilemez.

Fenerbahçe 2 arazi satın aldı.
    Birine tesis yaptı, diğerine de yapıyor. (Ankara ve Tuzla)
    Fenerbahçe ÜlkerCity arazi kullanım hakları (tapu da alınacaktı) ve Kadir Has Lisesi tapusunu aldılar (FenerCenter).

Unuttum, ek olarka yazayım stad tapusu yeni çıkacak kanun ile 'kendi tesislerine belirlenecek değerler üzerinden yatırım yapan spor kulüplerine' belirlenecek yüzde ile tapu satışı gerçekleşecek.Yaklaşık 10M€'ya satın alınması düşünülüyor.
    Stadyum miladını tükettiğinde İstanbul dışından bir arazi satın alınarak, şu an bulunan araziye AVM kısmı dikmeyi düşünüyorlar, FenerCenter'daki AVM kısmı küçültüldü.Stadyum ise bir sonraki planda 100bin kişi.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2003

Cengiz: Yukarida da yazdigim gibi, gelir uretilirse bu borclarin pek anlami kalmaz.

%39 taraftar orani.. Memlekette yaklasik 70 milyon insan var. Yani 27 milyon potansiyel musteri. Bunun avantajini kullanacak sekilde proje uretirsen, borclarin ustesinden gelinir.

Galatasaray'in onunde iki onemli gider kapisi var su anda. Ilki kapatilmasi gereken banka borclari. Ikincisi Futbol A.S. ile Sportif A.S.'nin birlesmesi icin Sportif A.S.'nin hisselerinin geri satin alinmasi. 1 yil once bunun maliyeti 100 milyon dolardi (yani 10 yillik stat isim satisi ve 5 yillik forma reklami civarinda). Su anda stat ve Riva gelirlerini bu amaclar icin kullanmayi dusunuyor Galatasaray. Transfer icin ise yeni gelir kaynaklari yaratmaya calisiyor.

Diger borclari cok dert etmem cunku borc dedin mi, Arda'nin kontrati da Galatasaray icin borctur. Ama Arda'nin Avrupa'ya satilmasi durumunda kasaya para girmekle beraber, Arda'ya kontrat suresince odenmesi tahakkuk edilmis para da borclardan silinir. PAF takiminda oynayan oyuncular da dahil, butun oyuncular icin bu sozkonusu. Hatta gelecek 3 yil icin alinmis reklam geliri bile borc olarak gorunur bilancoda.

2008 yilinda Galatasaray Turk Telekom ile 10 yillik stat ismi icin anlasma yapti. Hatta 5 yillik da forma reklami anlasmasi yapti. Bundan 100 milyon dolar civarinda gelir bekleniyor. Bu da Galatasaray'in borcudur mesela. Galatasaray gelecek 10 yil icin stadini Turk Telekom olarak tanitmakla yukumludur ve bu bilancoda borc olarak gorunur. Gelecek 5 yil formasinda Turk Telekom reklami yapmak yukumlulugundedir. Bu da Galatasaray'in bilancosunda borc olarak gorunur.

Verdigin Hakan Can imzali yazidaki gelir gider farkina bakarken farkli bir sekilde bakmak da mumkun. 2006 yilindan beri gelirler 5 kat artmis, ama giderler 3 kat artmis. Gelir-gider farki buyuyor ama gelirlerin buyume hizi giderlerin buyume hizindan daha fazla. Ustelik gelirlerin cogunun TL, giderlerin onemli bir kisminin da Euro/USD oldugu ve bu nedenle 2008 yilinda kur farkindan dogan gelir/gider farkinin da olmasi muhtemel. Ama tabii verdigin yazida birbiri ile kopuk bir cok sey yazili. Yazar bir analiz yapip durum hakkinda okuyucunun karar vermesini saglamak yerine tarafli bir yazi yazmayi tercih etmis. Isin sadece bazi boyutlarina bakmis, bazi seyleri de gozardi etmis. Ne de olsa ulkemizdeki gazetelerin cogunun amaci tiraj yapmak.

Edit:
    Galatasaray, Telekom Arena’da 87 loca sattı 130 milyon doları bulacak

Türk Telekom Arena’daki inşaatın zaman zaman durmasına rağmen Galatasaray taraftarı yeni stadın localarına büyük ilgi gösterdi. Kulüp 15 günde 30 milyon dolarlık loca satışı gerçekleştirdi. 149 locanın 87’si 15 günde satıldı. Galatasaray, loca ve VIP koltuk satışlarından 130 milyon dolar gelir beklemeye başladı. Ceyhun KUBURLU

GALATASARAY taraftarları ekonomik kriz ve Türk Telekom Arena’da inşaatın zaman zaman durmasına rağmen yeni stadyumda en güzel yeri kapmak için loca ve VIP koltuk satışına akın etti. Nisan ayının son günü satışa çıkan localardan Galatasaray 15 günde 30 milyon dolar gelir sağladı. Taraftarlara 3 yıllık kiralanan 149 loca ve 4 bin 700 VIP koltuktan Galatasaray toplam 130 milyon dolar kazanmayı bekliyor.

15 bin dolardan başlıyor

21 Nisan’da tanıtımı yapılan Türk Telekom Arena’nın loca ve VIP koltuk satışlarına büyük ilgi olduğunu söyleyen Galatasaray Stat A.Ş. Genel Müdürü Ebru Köksal, şu bilgileri verdi: "Stadyumdaki locaların tanıtımını 21 Nisan’da yaptık. Bu gecede ortadaki 21 loca için teklif aldık. Bu teklifleri yönetim kurulumuz değerlendirdi. Daha sonra 30 Nisan’da tüm locaların satışına başladık. 15 Mayıs’a kadar 87 adet loca sattık. Bu localardan 30 milyon dolara yakın gelir elde ettik. Stadyumdaki loca fiyatları 15 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında değişiyor."

Kombine kart satacağız

Türk Telekom Arena’daki diğer kombine kart satışlarının sonbahara doğru başlayacağını açıklayan Ebru Köksal, şöyle konuştu: "Bu stadyuma her kesimden taraftar gelecek. Önümüzdeki dönemde kombine kart satışları için yeni paketler de hazırlayacağız. En iyi hizmeti vermek için yabancı firmalarla da anlaşmalar yapıyoruz. Bu firmalar arasında dünyanın en ünlü stadyum ve konser alanlarının işletmesini yapan AEG firmasıyla anlaştık. Stadyumun bakımı, güvenliği ve onarımından bu firma sorumlu olacak. Londra, ABD ve Almanya’daki büyük stadyumların işletmesini yapan bu firma stadyumdaki birçok organizasyona imza atacak."

Satış sonrası hizmet

Loca, VIP koltuk ve kombine kart sahiplerine satış sonrası hizmet de verileceğini söyleyen Ebru Köksal, "Satış öncesi hizmetlerimiz nasılsa, satış sonrası da bu hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Özellikle loca sahiplerinin yaşayabileceği sıkıntılara anında çözümler sunacağız. Türkiye’de en iyi hizmetin verildiği stadyum olacak" dedi.

Rakamlarla Türk Telekom Arena locaları

Toplam 149 loca bulunuyor.

Bu locaların fiyatları 1 milyon dolara ulaşıyor.

En küçük loca 6, en büyüğü 30 kişilik.

94 loca doğu ve batı tribününde yer alıyor.

55 loca kale arkalarında bulunuyor.

Dünya standartlarına göre satış yapıyoruz

LOCA satışlarında erken davranıldığı yönündeki tartışmalara da değinen Ebru Köksal, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dünyanın her yerinde böylesine önemli stadyumların koltuk ve loca satışları 1-1.5 yıl öncesinden yapılır. Fiyatları belirlerken yapılan kriterler de dünya standartlarında gerçekleşti. Tüm sezon boyunca satışlar devam edecek. Ekonomik kriz satışlarımızı etkilemedi. Loca ve VIP koltukların satışları dışında diğer tribün gelirleri de çok önemli. 52 bin kişilik stadyumda satılacak kombine kartlardan da yılda 25 milyon dolar gelir bekliyoruz."

6 bin kişiye ücretsiz yemek ve içecek verilecek

STADYUMDA verilecek yiyecek hizmeti için de ihale yapıldığını anlatan Ebru Köksal, şu bilgileri verdi: "İhalede 12 catering firmasından teklif aldık. Bunun değerlendirmesi henüz sonuçlanmadı. Firmalardan bazı taleplerimiz var. Bu hizmeti verecek olan firma stadyumun mutfak yapımını üstlenmesi gerekiyor. Bunun bedeli de 3 milyon dolara yaklaşıyor. Galatasaray kulübüne de belli bir gelir aktaracak. Loca ve VIP koltuk sahiplerine de burada ücretsiz yemek hizmeti vereceğiz. Bu ücretsiz hizmetten yaklaşık 6 bin kişi yararlanabilecek. Yemek mönüleri ve içecek mönüleri için de bazı çalışmalar yaptık ancak henüz tamamlanmadı."

Loca ve VIP koltuk sahiplerinin hakları

Otopark ücretsiz kullanılıyor.

Yiyecek ve içecek ücretsiz veriliyor.

Konserleri locadan izleme fırsatı sunuluyor.

Stattaki localar hafta içi kullanılabiliyor.

Bilet satışlarında öncelik tanınıyor.

Örnek loca yapılacak

TÜRK Telekom Arena’nın satışlarının yapıldığı merkezin önümüzdeki dönemde yeni bir konsept kazanacağını açıklayan Ebru Köksal, "Şu an Ali Sami Yen Stadyumu’nun karşısında kurulan bir merkezde satış yapıyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde örnek bir loca yapacağız. Bu loca gezilerek satışlar gerçekleşecek. Bu da bizim için çok önemli" dedi.

www.hurriyet.com.tr
    Last edited by perpetua : 25.Mayıs.2009 at 14:41

Nesil
    2008
    Yer
    Sanliurfa

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Ayrıca 5 yıllık satıyor Gs tüm kombineleri acil faiz ödemeleri nedeni ile.Bu dönemde de yine borçlanmaya gidilecek.Borç borç ile ödenmeye devam ediyor.

Yıllık gideri 100M€ aşağı yukarı olan bir kulübün yeni stadı ve CL dahil biimum gelir ile dengelenmesi demek faiz ödemeleri konusunda yine sıkıntı demek.
    En az 10 yıl transfer konusunda sıkıntı demek ki, bu sayede az para harcayarak gidecek Galatasaray için 10 sene bir şey değişebileceğini pek sanmıyorum.

Riva 400M€ edecek bir yer değil, üst kullanım hakkını satarak bu kadar gelir elde edilemez.

Unuttum, ek olarka yazayım stad tapusu yeni çıkacak kanun ile 'kendi tesislerine belirlenecek değerler üzerinden yatırım yapan spor kulüplerine' belirlenecek yüzde ile tapu satışı gerçekleşecek.Yaklaşık 10M€'ya satın alınması düşünülüyor.

Stadyum miladını tükettiğinde İstanbul dışından bir arazi satın alınarak, şu an bulunan araziye AVM kısmı dikmeyi düşünüyorlar, FenerCenter'daki AVM kısmı küçültüldü.Stadyum ise bir sonraki planda 100bin kişi.
    Aslinda cok guzel birkac noktaya deginmissin. Oncelikle GS borclarini borc ile kapatiyor bu dogrudur. GS'nin zaten mali krizde olmadigini kimse iddaa etmiyor. Bizler bu mali krize ragmen cok kaliteli bir kadro kurmayi basardik. Buda ne kadar mali krizde olursan ol dedigin gibi illa ki transfere butce bulabiliyorsun.

GS 10 yil kendine gelemez demek gidisatin kotu oldugu anlamina gelmez. Su sekilde gelmez ki Omer abinin soyledigi sekilde GS gelirlerini 5 kat arttirirken giderlerde ise sadece 3 kat artislik var. Yani bir nevi GS gunumuzde giderlerini karsilayabiliyor. Aradaki 2 katlik fark ilede borclarimiza odedigimiz faizlerimizi karsiliyoruz dusunelim ve GS nin stadyum ve stadyum icersindeki aktivitelerin gercek hayata donusmesi ile gelecek yuklu miktardaki maddi kaynaga bakaraktan onunun acik olduguna deginelim.

FB 2 arazi almis diyorsun ve yeni stadyum projesi var! Sormak istiyorum FB bu yeni stad projesini ne zaman hayata gecirecek? Eger ki bu 10 yili askin bir sure icinse mevcut durumun gelirler ve giderler arasindaki dengenin/dengesizligin degismeyecegidir. Burada hem FB hemde GS esit sartlara sahip bir bakima.

GS nin yonetiminden Polat, Ustunel bir takim transferleri karsilayacak demissin, kabul. Ancak unutulmamasi gereken bir olay Aziz Yildirim'in FB nin su anda gelir elde ettigi mevcut kaynaklarinin Aziz Yildirim'in kisisel katkilarinin yuksek oranda olmasiyla olustu.

Su anda GS icin hersey cok iyi gidiyor gibime geliyor. Sadece TR'de Teknik direktorlere guvunmek lazim. Buda gunumuz yonetim mentalitesi degismedigi surece imkansiz gibi.
    Yonetimleri anlamak bazen gercekten imkansiz. Basarili adami gonderip, yerine guvenrek getirmis oldugunuz adama yarim sezon birle sabretmemek pek akillica bir is degil...

Buraya oyuna yansitilabilecek projeler ve katkilarin tartisildigini biliyorum, bu nedenle ozur dilerim.

Bahsetmis oldugun, askanlarin kisisel dusuncelerinin oyuna yansitilmasi olayi bence imkansiz gibi, cunku Dunya capinda butun liglerde Sampiyonluk hedefi olan takimlar basarisiz oldugu zaman bir onceki sezona istinaden daha fazla yatirim yapiyorlar diye dusunuyorum. Ancak oyunda gercekcilikten bahsediyorsak kazanamadigin bir parayi zaten harcayamazsin. Senin soylemis oldugun olayi yanilmiyorsam su anda SUGARDADDY ile hallediyoruz. Bunuda her klube uygulamak buyuk bir sacmalik olur

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Bu düşündüklerinizin daha vahim olduğunu görebiliyorum: Tıkla

Fenerbahçe 2 arazi satın aldı.
    Birine tesis yaptı, diğerine de yapıyor. (Ankara ve Tuzla)
    Fenerbahçe ÜlkerCity arazi kullanım hakları (tapu da alınacaktı) ve Kadir Has Lisesi tapusunu aldılar (FenerCenter).
    Ben sadece olayın bu kısmı için yorum yapacağım. GSnin denetleme kurulunca 2008 yılı sonu borcu 197,8 milyon ABD Doları. Bu borçlara şimdi yeni borç gelmediğini hesaba katalım. Nasıl mı?

GSnin 2008 yılı borcu ne kadar.

O yazıya göre 2008 Gelir:194,765,203TL Gider:275,246,154TL -80,480,951TL

Yani GS 2009 yılı itibarı ile gelir-gideri eşitleyebilirse ortada sadece taklaşık 200M dolar borcu kapatması gerekecek. Faizleri falan var tabii. GSnin yeni stadıyla beraber Loca,VIP koltuk ve kombine gelirleri ile beraber gelir-gider farkını kapatabilecek gibi gözüküyor. Hatta önede geçebilir bu şekilde. Beklenen gelirler sponsorluk gelirleri vs. hesaba katıldığında gelirer artıyor. Zaten Ömer abide 4 yılda gelirler 5 katına çıkarken, giderler 3 katına çıkmış. Sonuç olarak stad GSye gelir-gider eşitliği sağlayabilecek gibi duruyor.

Diyeceksiniz ki 200M dolar borç ne olacak. Tmm riva belki 400M€ etmez ama çok rahat 200M$ı geçecektir. Muhtemel bir riva satışıyla GS şu anki borçlarını da kapatma durumuna geçebilecektir diye düşünüyorum.

Bu işlemler bir arada yapılmazsa yani mesela riva satılmadan borç kapatılmaya çalışılırsa, 200M$ ödenir belki beklenen gelirlerle ama 3-5 yıllık loca satışları, VIP koltuk satışları, 10 yıllık sponsor anlaşmaları falan borcu kapatmak için kullanılacağı için gelecek yıllar için gelir azalmış gibi gözükürken gide artacak. Sonuçta ortaya dediğin gibi borçlanma çıkacaktır. Bunun olmaması için giderleri arttırmak gerekir. Ömer abinin de dediğinden yola çıkarak basit bir mantıkla 5x elbette birkaç yılda önünde bulunan 3x yakalayacaktır. Tabii bu hızla gidilirse..

Nesil
    2003

Bu da simdi gozume tekrar ilisti. Riva Galatasaray'in tapulu mali.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Bu da simdi gozume tekrar ilisti. Riva Galatasaray'in tapulu mali.
    Arazinin üzerinde imar ile ile ilgili düzenlemeler var.
    İstediğin herşeyi yapamazsın, herkes almaz.
    Satsan da o arazi çok düşük paralara gider.

Herkes için söylüyorum, maddi olarak net cevabını bulamadığınız birşeyi bana kanıtlamaya çalışıyorsunuz, ne diyeyim..
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Mesaj Yetkileri