aslında bu konu forumdaki en yararlı konulardan biri.
fm'ye yeni başlayan birine çok faydalı olabileceği gibi tecrübeli olanlara da değişik bakış açıları yaratması bakımından önemli.
menejerlik oyunlarını 7-8 yıldır oynuyorum.fm'ye ise 2006 ile başladım.fakat ev arkadaşlarımın tecrübelerinden epeyce faydalandım ve şimdi iyi sayılabilecek düzeyde yönetebiliyorum bir takımı.

oyuna başlarken:

öncelikle bi harita belirlemek gerek.yani nasıl bir takım istiyoruz?önceliklerimiz neler?vs vs.
Bikaç model var aslında.
Finansal açıdan çok iyi bir takım alıp yıldızlarla doldurabiliriz mesela.ama bu durumda başarı gelse bile çok zevkli olacağını sanmıyorum.(şu sıralar chelsea’nin yaptığı gibi)
Finansal açıdan iyi bir takım alıp genç yeteneklerle doldurabilir ve birkaç sene içinde onları yetiştirip takıma monte edebiliriz.sürekli yeni gençler keşfedip yaşı geçenlerin yerine onları kadroya dahil ederiz ve böylece bir döngü yakalamış oluruz(alex ferguson’un 20küsür yıldır man.utd. da yaptığı gibi)
Diğer bi seçenek ise yıllardır başarılıymış gibi görünen fakat elle tutulur pek bi başarısı olmayan bir takımla oyuna başlamak.valencia,arsenal,roma,fiorentina gibi takımlar ki bence çok zevkli bi seçenek bu.hem iyi sayılabilecek bi kadro oluyor elinizde hem de takviye yapabilecek bir bütçe.daha ne olsun.takımı bikaç yıl içinde lig ve avrupada söz sahibi bir konuma getirmek tamamen sizin elinizde.yıllardır gelmeyen başarıyı yakalamaya çalışıyorsunuz.
Orta sıra takımlarıyla başlayıp orta vadede iyi yerlere gelmek ise bir başka seçenek.işte oyun sabrınızın sınırlarını burada sınamaya başlıyor.örneğin ingiltere liginde west ham gibi,tottenham gibi ya da WBA gibi.ya da ispanya’da getafe,deportivo vs.
Sabır taşı olmanızı gerektirecek seçenek ise alt sıra takımlarını başarıya ulaştırmak.ben pek denemesem de çok zevkli olsa gerek.yıllardır düşmemeye oynayan takımlardan birini alıp uzun vadede başarı yakalamak.
Son olarak ise alt liglerde bir takım alıp idealist davranmak.yıllarca bıkmadan usanmadan çalışıp çabalamak.herşeyi sıfırdan kurmak.eğer başarırsanız ne ala.bi takımı 2. Veya 3.ligden alıp yıllarınızı verdikten sonra bi yerlere geldiğinizi görmek acayip hisler uyandırabilir.
Finans:
İşte bunlardan birini seçtikten sonra planlarınızı yapmaya başlamalısınız.en başta unutmamanız gereken bişey var para olmadan ancak bi yere kadar...bu yüzden finans önemli.oyunculara ödediğiniz paralar,stad gelirleri,transfer gelirleri vs vs. Başarı kazandıkça para geliyor evet ama tam olarak bir doğru orantı söz konusu değil tabi.aslında oyunda finans çok da size bırakılmış değil.sponsorluklar alma,bilet fiyatları belirleme vs. şansınız yok.transferler,ödemeler ve başarı üçgeninde bir finans söz konusu.
Transfer:
Transfer politikasına gelince.başta belirttiğim gibi bu sizin düşüncenize kalmış.kimi hazır adam ister.gençlerle uğraşamaz.örneğin mustafa denizli.aylardır bir tane genç yeteneğe şans verdiğini gördünüz mü?,kimi ise genç yetiştirmek ister. Arsene wenger gibi.tercih sizin.benim tercihim gençlerden yana.scoutlarınızı dünyanın dört bi tarafına yollayın ve genç yetenekler keşfedin.çok para ödemeyin.hem böylece bikaç yıl sonra bi maç izlerken herkesin ağzı açık izlediği adamı 2-3 yıl önce keşfetmiş olmanın dayanılmaz mutluluğunu yaşarsınız J
Antrenman ve koçlar:
Antrenman sisteminiz taktiğinizle uyumlu olmalı.90 dakika pres yapan,koşan bir takım isteyorsanız sezon öncesi kondüsyon yüklemeniz mantıklı olur.sezon içersinde de fiziksel antrenmanları yüksek tutup oyuncularınızın dayanıklı olmalarını sağlayabilirsiniz.her mevkiye farklı antrenman gerek tabi.eğer kendiniz bir antrenman sistemi oluşturamıyorsanız forumda yer alanlardan birini kullanabilirsiniz.koçlar meselesine gelince.alabildiğinizin en iyisini almaya çalışın diyorum.önemli çünkü.
Taktik:
Bence her maça farklı taktikle çıkmak yerine düzgün bir taktik kurup sabretmek ve taktiğin oturmasını beklemek mantıklı.oyuncular taktiğe uyum sağladıktan sonra uğraşmanıza gerek kalmıyor.sadece maç içersinde dizilişle oynamadan birkaç müdahale ile maçı kontrol etmeniz mümkün.zaten futbol bilginiz düzeyinde oyunu kontrol etme şansınız da artıyor.örneğin kendi sahanızda küçük bir takıma karşı oynuyorsanız rakibin ilk hedefi gol yememek olacak doğal olarak stoperleri çıkmayacak.e siz ataktayken bekleri de geride olacağı için boş alan yakalama şansınız pek yok.bu yüzden hızlı forvetle çıkıp araya atılacak toplarla gol bulmaya çalışmak pek mantıklı olmayacaktır.kanatlardan yüklenip bekleri dışarı çıkarmak ve yan toplarda etkili forvetlerle oynamak çözüm olabilir.dediğim gibi tamamen futbol bilginize ve düşüncelerinize kalmış.oyun büyük ölçüde imkan veriyor taktiklerinizi uygulamak için. Oyuncu komutları da önemli tabi.bu yüzden oyuncularınızı iyi tanımanız,neler yapabileceğini neler yapamayacağını bilmeniz gerek.örneğin stamina ve natural fitness ı düşük beklerle oynuyorsanız ve sürekli ileri çıkarırsanız 60. Dakikadan sonra çıktıkları ataklarda geri dönemeyebilirler.ve tehlike kaçınılmaz olur.oyuncularınızı iyi tanıyın.ona göre komutlar verin derim ben.

Şimdilik bunları söyleyebildim.eğer yardımcı olabileceğim konular olursa elimden geldiğince sorularınızı cevaplamaya çalışırım.herkese iyi eğlenceler.