1 ile 30 arası toplam 42 sonuç

Konu: Turk Vatandasi Olma Yılı

Hybrid View

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Link bile vermiştim konuda ama ona göz gezdirmediniz herhalde.

http://sporvizyon.zaman.com.tr/?hn=11963

Bunu yazan kim diye soracak olursanız.. Ömer Altay

Bir tane ders alarak bir konuda uzman olunmuyor maalesef. Ders kitaplarında öğretilenlerin dışına çıkmak, araştırmak gerekiyor. Bunu da böbürlenmek olarak tanımlıyorsanız, böbürlenmiş olayım. Benim için dert değil.
    ben halen söylediğimde iddialıyım... Yazıda vatandaşlıga geçmek için 5 yıl yaşamakta aynı fikirdeyiz fakat türk statüsünde oynamada başvurudan 5 yıl sonra demiş... Buraya kadar bir yanlışlık oldugunu düşünmüyorum... Değil mi Ömer Altay... Şimdi bu milli takımda oynamış futbolcuyu geldiği ilk gün başvuru yapmaktan alıkoyan şey nedir? Geldiği gün başvurur 5 yıl kesintisiz yaşar hem TC vatandaşı olur hem Türk statüsünde oynar.... Değil mi?

Buda senin linkinden alıntı...
    "Önceden Türk vatandaşı oldukları tarihten itibaren beş yıl bekliyorlardı. Şimdi ise başvuru tarihinden itibaren 5 yıl bekledikten sonra yerli oyuncu statüsünde oynayabilecekler."

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by senolyagnl View Post
    ben halen söylediğimde iddialıyım... Yazıda vatandaşlıga geçmek için 5 yıl yaşamakta aynı fikirdeyiz fakat türk statüsünde oynamada başvurudan 5 yıl sonra demiş... Buraya kadar bir yanlışlık oldugunu düşünmüyorum... Değil mi Ömer Altay... Şimdi bu milli takımda oynamış futbolcuyu geldiği ilk gün başvuru yapmaktan alıkoyan şey nedir? Geldiği gün başvurur 5 yıl kesintisiz yaşar hem TC vatandaşı olur hem Türk statüsünde oynar.... Değil mi?

Buda senin linkinden alıntı...
    "Önceden Türk vatandaşı oldukları tarihten itibaren beş yıl bekliyorlardı. Şimdi ise başvuru tarihinden itibaren 5 yıl bekledikten sonra yerli oyuncu statüsünde oynayabilecekler."
    Başvuru yapmanın ön koşulu ne peki?

Bunu da vatandaşlık kanunu cevaplıyor zaten...

MADDE 10 – ( 1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz.

Başvuru için aranan şartlar
    MADDE 11 – ( 1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
    a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
    b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
    c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,
    ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
    d) İyi ahlak sahibi olmak,
    e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
    f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
    g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır.
    veya

MADDE 12 – ( 1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
    a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.
    b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
    c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.
    Bakanlar kurulu, milli takımda oynayamayacak bir oyuncunun sportif alanlarda olağanüstü hizmet verebileceğine karar verirse, bu kişinin 5 yıl beklemeden vatandaşlığa kabulü sözkonusu olabilir. Bunun istisnai bir durum olduğuna göre, her oyuncunun Bakanlar Kuruluna vatandaş olmak için başvurmasını varsaymamız (ve bu varsayım üzerine oyunda vatandaşlık kazanma süresini her oyuncu için 5 yıldan kısa bir süre yapmamız) pek de doğru olmaz.

Yani:
    Yabancı ülkede milli olmuş oyuncu vatandaşlığa başvurmak için 5 yıl kesintisiz Türkiye'de oturuyor. Süreyi doldurduktan sonra hemen vatandaş olmak için başvuruyor. Bundan 5 yıl sonda da yerli statüsünde oynayabiliyor. Yani toplam 10 yıl.

Yabancı ülkede milli olmamış oyuncu, Türk milli takımında oynama hakkına sahip olduğu an yerli statüsünde oynayabiliyor. FIFA kurallarına göre bir ülkede 5 yıl oturmamış futbolcu, o ülkeyi milli takım seviyesinde temsil edemiyor. Yani Bakanlar Kurulu kararı ile erken vatandaş olsa bile Milli takımda oynayamıyor. Yani Türk statüsünde 5 yıldan önce oynayamıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Kanunları, TFF kuralları ve de FIFA kuralları bir araya getirildiğinde ortaya çıkan tablo bu.

Not: Ben Ömer Altay değilim.
    Last edited by perpetua : 19.Haziran.2009 at 12:11

Mesaj Yetkileri