Bu tip oyuncular tabii ki gelecek ve kaliteyi arttiracak. Ben Campbell ve benzeri kaliteli oyuncularin gelmesine karsi degilim. Ancak sadece takimda Campbell olsun diye takim dengelerini, futbolcularin kazandiklari paralar arasindaki ucurumlari buyutmenin mevcut Fenerbahceli futbolcularin maas isteklerinde patlama yapacagini dusunuyorum. Yani belli bir sablona uyacak oyuncular alinirsa veya daha kaliteli oyuncular o belli fiyata gelmeye baska yollardan ikna edilirse daha yararli olacagi dusuncesindeyim.Originally Posted by paceywitter
Gecmisteki basarilara gore kontrat verme taraftari degilim cunku kontrat'in amaci bir calisan'a gelecekte bir sirket veya futbol takimina vereceklerinin karsiligidir. Futbolcu degil de tenkik direktor olarak bakalim olaya. Bir teknik direktor 3 Samp. Ligi, 2 de duyna kupasi kazanmis, yani gecmiste cok basarili. Ancak artik futbol felsefesi gunumuzun futboluna aykiri veya yaslandikca daha once yapabildigi hamleleri yapamiyor. Bu teknik direktore sadece gecmiste yaptiklarina bakarak onu dunyada en fazla para kazanan teknik direktorler arasina koyacak bir kontrat vermek dogru olmaz. Bir futbolcuya da gelecekte takima ne gibi seyleri verebilecegi goz onunde tutularak kontrat verilmelidir. Bunun da riski vardir, bir futbolcu tahmin edildigi kadar iyi oynamayabilir ve aldigi paraya gore daha dusuk bir performans sergiliyebilir.
Vizyon gelistirmek icin ilk asamada bir felsefe olusturulmalidir. Ne tip bir futbol oynanacagi ve de ne tip bir takim kululacagini bilmektir. Teknik direktor secimi ve futbolcu secimi de bu felsefeye gore yapilir. En basidinden bir takim bir sezon 3'lu libero'lu defans, diger sezon 4'lu defans oynarsa istikrar saglanamaz, futbolcular her sezon yeni taktigi benimsemek icin caba sarfetmek zorunda kalirlar ve bu da sahada basariyi engeller. Bu felsefe teknik direktoru yerine yerlestiren yonetim'den gelmelidir. Yani yonetim'in futbol'dan anlayip kendi dusuncesine gore goze hos gelen bir futbolu oynatacak teknik direktorleri bulmasi gerekir. Ozellikle buyuk takimlari kucuk takimlardan ayiran en buyuk etken bence budur. Her felsefe dogrumudur? Kesinlike hayir. Daha once ornek olarak veridgim Zidane'lar ve Pavon'lar felsefesi ozellikle takim ici surtusmeler ve guruplasmalardan dolayi basarisiz olmustur, cunku futbolcular arasinda kalite ve aldiklari para acisindan ucurumlar vardir. Bu gibi bir yanlisa Fenerbahce'nin dusmesi dogru olmaz.Originally Posted by paceywitter
Karamsar ornekleri verdigimi biliyorum ancak ben hesapli risklerin altina girilmesi gerektigini dusunuyorum. Eger Campbell gibi bir oyuncuyu ille de takimimda gormek istiyorsam ya takimin geri kalanindan cok daha fazla ucrete kontrat yapmam, veya takimimin diger onemli oyuncularini da o yuksek seviyeye cikartir, takim icinde surtusme olma ihtimalini azaltirim. Simdi ben Campbell'i 60,000 GBP'ye alayim, sonra Alex sorun cikartirsa onu da hallederiz deyip Alex'in bir sure aklinin dagilmasina izin vermem.![]()
Buyuyecekse bir takim, bu buyumenin cok hizli ve hesapsiz olmasi sonrasinda gelecek dususu de hizlandirir. Istisnasiz her cikisin bir inisi vardir ancak o inisin ne kadar tahammul edilebilir seviyede olacagi, cikisin ne kadar saglam temeller ile yapildigina bagli olacaktir. Fenerbahce finansal olarak saglam temeller ustunde olabilir ancak kadro yapisina bakildiginda, ozellikle en cok para kazanan ve vurdumduymaz tavirlari ile tepki ceken Anelka'dan sonra takimin diger oyuncularini gozardi edip yeni bir maceraya girmek bence dogru olmaz.