BAZI DETAYLAR !
1- İyi Bir Asistanın Faydaları:
Hatırlarsanız ara transfer döneminde Erdi Bakırcı'yı Asistanım Massimo Neri'nin tavsiyesi üzerine transfer etmiştim.
Takım raporu istediğim yardımcım, kadromuzun derinliğinden çok memnun olduğunu ancak buna karşın en zayıf bölgemizin defans olduğunu belirterek bu bölgeye bir oyuncu alınmasının faydalı olacağını söylemişti. Tavsiye olarakta bonservisi elinde olan Erdi'yi önermişti.
Bende asistanımı dinledim ve kadroda alternatif olması açısından Fenerbahçe altyapısından yetişen bu genç oyuncuya teklif götürdüm.
Ve o Erdi şu ana kadar forma verdiğim maçlarda hiç ummadığım bir performans göstererek takıma çok büyük bir katkı sağladı. Çok gol yiyen bir takımken son 4 maçta kalemizi gole kapattık.
İşte Erdi Bakırcı'nın profili:
Gördüğünüz gibi ilk bakışta gayet sıradan bir stoper özelliklerine sahip. Hatta Süperlig düzeyinde olmadığı bile söylenebilir. Ancak bir stoperin sahip olması gereken özelliklerine dikkatle bakınca;
Markaj, Top Kapma, Zıplama, Kafa Vuruşu, Konsantrasyon, Pozisyon Alma, Karar Verme, Ön Sezi, Güç, Denge, Hız ve Hızlanma gibi bir stoperin kalitesini belirleyecek özelliklerinin standart değelere yakın olduğunu görüyoruz. İşte ilk bakışta dikkat çekmeyen bu özellikleri onu görevini yapan, istikrarlı bir defans oyuncusu yapmaya yardımcı oluyor.
Erdi Bakırcı'nın form grafiği:
Gördüğünüz gibi forma giydiği 6 maçta hep yüksek ratinglerle oynadı. Açıkçası bu oyuncuyu ilk 11'de düşünmüyordum ama performansıyla formayı kaptı.
2- ÖZELLİK herşey değildir, yüreğini sahaya koyan başarılı olur !
Oyuncu transfer ederken yada kadro kurarken hepimizin genelde dikkat ettiği şey oyuncunun özelliklerinin ne kadar yüksek olduğudur. Moral durumunu, karakterini, form durumunu vs.vs.. gözardı ederiz bir çoğumuz. Yada bilmeyiz ki bir oyuncunun iyi oynaması, takıma katkı sağlaması sadece özelliklerine bağlı bir şey değildir.
İşte kadromda özellikleri vasat ama performansları yüksek olan oyuncularım:
Ali Küçik : Standart bir bitiricilik, vasatın altında teknik, top sürme ve topsuz oyun özellikleri. Tek ön plana çıkan özelliği, zıplaması. Ancak böyle bir oyuncudan onu doğru kullandığınız taktirde iyi bir verim alabilirsiniz. Şu ana kadar 9 golü var, bunun yanısıra kafayla indirdiği toplarda bir çok gol pozisyonu bulduk. Ben Ali'yi forvette köprü rolünde oynatıyorum, yani orta saha ile en ileri uçtaki golcüm arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Sık sık orta alana yaklaşıp top alıyor, şut pozisyonu bulduğunda kaleyi yokluyor ve havadan atılan paslarda ve ortalarda boy ve zıplama avantajını çok iyi kullanarak etkili oluyor. Takımın oyun sisteminde çok önemli bir yeri var ve kendisinden çok memnunum.
Necip Uysal : Bu oyuncumunda öyle ilk bakışta dikkat çeken pek bir özelliği yok. Defansif bir orta saha oyuncusu olarak özellikleri vasat yada vasatın altında.
Ancak formuna baktığımızda ne kadar faydalı ve istikrarlı bir oyuncu olduğunu görüyoruz. Top kapma girişimlerinde neredeyse %100'lük performansı, maçta en çok topla buluşan oyunculardan biri olması, oyun kuruculuk görevi olmamasına karşın kritik pasları, gol pasları ve 2 maç dışında yüksek olan ratingleriyle orta alanda çok faydalı bir oyuncu oldu.

Caner Şen : En çok gelişme kaydeden oyuncularımdan birisi. Özellikler düşük değil, bir savunma oyuncusu için standart özelliklere sahip. Hız ve hızlanması bir savunmacı için iyi denebilecek bir düzeyde ve maçlarda bunun faydasını çok görüyor.
Ofansif özelliği olmadığından Caner'i kendi sahamdaki maçlarda stoper, deplasmanda ise sol bek oynatıyorum. Deplasmanlarda beklerim ileri çıkmadığından o bölge için çok iyi bir seçim oluyor ki zaten Caner'in "natural" pozisyonu DL.
Önsezileri, konsantrasyonu, pozisyon alması ve hızı yeterli düzeyde olduğundan maçta bir çok "interception (atağı kesme)" yapıyor. İşte Caner'in formu: 4.9 ve 4.4 ile oynadığı maçlarda yenilen golün faturası ona kesildiğinden düşük rating aldı, yoksa o maçlarda da kötü oynamadı.
10'un üzerinde interception yaptığı maç sayısına dikkat:
Fatih Atik : Bu oyuncumda özellikleri fena değil ama çok iyi de diyemeyiz. Ancak 3 sezondur gösterdiği performansla takımın en önemli yıldızlarından birisi oldu. En çok memnun olduğum oyuncularımın başında geliyor.
Son dönemdeki form durumu:
Son derece hırslı ve yükselmek isteyen bir oyuncu. Başarısının sırrı bu olsa gerek.
İşte 3 sezon boyunca performansı: Bedavaya alınan bir oyuncu için son derece iyi ne dersiniz?
3 sezondur ligin en iyi top süren ve en çok asist yapan oyuncularından birisi.
Ofansif olarak her bölgede oynatabileceğim çok yönlü bir oyuncu:
Ve birde müthiş özelliklerine karşın bir türlü beklediğiniz performansı alamadığınız yıldızlar var. Bu oyuncunun özelliklerine ilk bakışta "wonderkid" demez misiniz?
Bazı maçlarda iyi oynasada istikrarsızlığı ile kadro seçimimde ilk 11'e alsam mı almasam mı diye beni düşünmeye iten bir oyuncu.
Tabi çokta üstüne gitmemek lazım
devre arasında kendisine gelen transfer tekliflerini reddettiğimiz için biraz moralsiz ve kendini veremiyor. Ancak gene de maç başına "adam geçme" sayısı daha yüksek olmalıydı bu özelliklere sahip bir kanat oyuncusunun.
3- Takımdaki sorunlara doğru teşhisler koymanın faydaları:
Ligin ilk yarısında işler fena gitmese de bazı sıkıntılarımız vardı. Kazanabileceğimiz bir çok maçı özellikle kalecilerimizin tecrübesizliğinden dolayı kazanamadık. Ayrıca neredeyse her maç gol yedik. Gol atma konusunda pek bir sıkıntımız olmadığından bu sorun çok göze batmasa da önemliydi ve çözmemiz gerekiyordu.
Bizde ara transfer döneminde henüz süperligin ağırlığını kaldıramayan iki genç kalecimizin yerine daha tecrübeli bir kaleci arayışına girdik. Bu arayışta pek istediğimiz sonuçları alamadık ve en sonunda Trabzonspor'un yedek kalecilerinden Onur'u kadromuza kattık.
Onur'un kaleci özellikleri pek umut vermese de en azından diğer iki kaleciden daha verimli olacağını düşünüyordum. Ve öyle de oldu, Onur forma giydiği 8 maçta 8 gol yesede (gol yediği maçlar BJK-5 ve FB-3) tam 6 maçta kalesini gole kapattı. Takımımız son 4 maçtırda gol yemiyor. Bunda savunmamızla birlikte Onur'unda önemli payı var tabi ki.
Buda bizim için yerinde bir transfer oldu.
Bir başka sıkıntımızda Fatih dışında ileri top taşıyan oyuncumuzun olmamasıydı. Kokoev'den beklediğimiz verimi alamadığımız için bu yönde bir oyuncu arayışına girdik ve Gökdeniz'i transfer ettik.
İşte Gökdeniz'in şu ana kadar forma giydiği maçlardaki katkısı:
Evet şu anda ikinci yarı bizim için iyi gidiyor ancak ne olacağı belli olmaz. Tüm bu paylaştığım olumlu şeylere karşın belki de kötü bir form dönemine girip düşüşe geçeriz. Ancak önemli olan başarıdan çok doğru işler yapmak. Doğru adımlar sonrası başarı zaten eninde sonunda gelir, önce altyapıyı, temeli sağlam kurmak gerekir ki başarı kalıcı olsun.