Cok basit.
Su anda Turkiye'de satilan miktar Turkiye'ye yaptiklari yatirimi karsilamiyor.
Ne yatirim mi yapiyorlar? Turkiye liginin oyunda olmasi, lig kurallarinin kodlanmasi, test edilmesi, verilerin toplanmasi hep onlara bir maliyet. Tabii isin kolayi da var. Turkiye ligini cikartirsin oyundan, Turklerle hic ugrasmazsin olur biter. Ingiltere liginin bilmem kac seviyesi bosuna mi eklendi? Neden eklediler? Tabii ki Ingiltere'de bu oyunu alan ve bu alt ligleri oynayan bir suru kisi oldugu icin. Ayni zamanda bir cok kisi Misir ligini de istiyor yillardir. Ama alici yoksa, lig de yok.
Onlar da istiyor TFF'den, kuluplerden lisans almayi, kulup logolari, oyuncu resimlerini eklemeyi, Turkce'yi oyuna eklemeyi ve bu sayede satislari arttirmayi. Ama gorunurde daha cok satis yok. Riski almislar bir defa Turkiye ligini ekleyerek ve kazigi yemisler. Satislar nal topluyor. Bir dahaki yatirimlarindan once yogurdu ufleyerek yemeleri dogal degil mi? Tabii bir de bu piyasaya giren diger sirketlerin yedigi kaziklar var.
Bunlari soyleyince gururunuz mu kiriliyor? Moraliniz mi bozuluyor? Dilenciye sadaka verir gibi Turkce eklenmesini yediremiyormusunuz? Kusura bakmayin ama bunun ayibini SI'da aramak, kirmizi kartlik hareket yapip sonra hakeme sari kart gosterdigi icin itiraz etmekten baska bir sey degildir.
Adamlar Turkiye'den zarar etmelerine ragmen 10 yildir Turkiye ligini tasiyor ve diyorsunuz ki SI risk alsin. Neden alsin yahu? Bir mantikli neden gosterin bana. Bu sefer degisti mi Turkler? Bu sefer soz mu? Satin alacaklar mi?
Eh imza atmak da o sozu vermek ile esdeger.
90 lira fazla mi?
Peki 60 liradan verelim.
O da mi olmadi?
43 liradan verelim?
Olmadi, olmadi, olmadi.
Eh fiyatlar size uymuyorsa, o zaman umariz ki oyunu Turkiye'de oynayan 200 bin kisinin icinden fiyatlari uygun bulan 10 bin kisi cikar. Bu siz veya Ahmet veya Mehmet veya Mustafa olmak zorunda degil. Ama bir Sinan vardir belki alacak, veya bir Orhan.
Sizin yazdiklariniz, eminim ki bu oyuna zaten 43 TL veya 60 TL veya 90 TL veremyecek kisilerin yararina degil. Onlar zaten veremeyeceklerini bilerek ona gore davranirlar. Bu parayi verebilecek ancak ne gerek var, zaten bedavaya korsan olarak kullanirim diyen kisi sayisi cok olsun istiyorsaniz, zaten yazdiklariniz cok yerinde. Nasil olsa birileri herhangi bir karsilik beklemeden Turkce yama cikartiyor. Degil mi ama? 43 veya 60 veya 90 TL'yi veremeyenlere de bir yardimi dokunur belki Turkce eklenmesinin. Yani bu parayi verebilecek refahta olanlarin, bu parayi veremeyecek olanlara bir yardimi dokunur.
Ama tabii herkez kendi acisindan bakmayi seviyor olaylara.
Hep biz hakliyiz ama SI haksiz. Su yapiyor da bu neden yapmiyor. Crysis soyle yapmis ama XYZ yapmamis. Oyle bir ballandira ballandira anlatiliyor ki sanki Turkce oyun cikartmayan tek sirket SI. SI'i korumak icin soylemiyorum bunlari. Aksine gercekleri sizin yuzunuze soyluyorum ki masallar dunyasinda yasamayin.
Bugun ben SI'in yerinde olsam, Turkce'yi eklemek yerine oyuna Yunanca'yi eklerim. Yunanistan'da duzenli ve Turkiye'den yuksek sayida satis var. Hem de bir kac yuz degil, bir kac bin adet fazla satis var. Turkiye'ye harcayacagim zamani ve parayi, Yunanistan'a harcarim daha iyi. Ne de olsa yatirimimin karsiligini alma konusunda Yunanistan daha guvenli bir yer. O zaman neden Turkiye ile zaman ve belki de para kaybedeyim? Sonucta elimdeki tek secenek Turkiye degil. Turkceyi eklemek isteyen de ben degilim. Eklememi isteyen Turkler ne de olsa.
Yani hem benden hic planimda olmayan bir sey isteniyor, hem de bunun maliyetini benim karsilamam isteniyor. Mesela bu bana telefon edip, "Abi beni Istanbul'dan Ankara'ya kadar gotururmusun" deyip sonra benzin parasini bana odetmeye benziyor. Hadi kardesime, agabeyime, can ciger dostuma yaparim. Ya peki arabam parkta oldugu zamanlarda benzin depomdan surekli yuruten tanimadigim birisi icin yaparmiyim? Neden yapayim ki?