Merhaba ben bir üniversite öğrencisiyim.. Aylık 450 lirada kazancım var alalha şükür..250 kira kaldı 200 oyuna verilse 90'anı 110 kaldı 1 ay nasıl geçinceksin...
Benim gibi çok kişi var.
Merhaba ben bir üniversite öğrencisiyim.. Aylık 450 lirada kazancım var alalha şükür..250 kira kaldı 200 oyuna verilse 90'anı 110 kaldı 1 ay nasıl geçinceksin...
Benim gibi çok kişi var.
Yanlis anlamayin ama amacim durumunuzu degil, mantiginizi elestirmek.
Aylik 450 liralik kazanci olan birisi her ay 3-4 oyun almiyordur/alamiyordur herhalde/umuyorum (200 TL bir oyuna vermeniz bende bu dusunceyi yaratti).
450 x 12 = 5400 TL eder yilda
bu toplam paranizin %2'sini egelenceye ayirsaniz ve bu egelenceyi bilgisayar oyunu olarak belirleseniz, bir yilda 108 TL bir veya bir kac oyuna harcayabilirsiniz demektir.
Bu butceyi yaptiktan sonra karar verilmesi gereken ilk sey, bu parayi tek bir oyuna mi harcayacaginiz, yoksa bir kac oyuna mi harcayacaginiz.
Eger tek bir oyuna harcayacaksaniz, bu oyun pek tabii sizin butun yil oynayabileceginiz bir oyun olmalidir. Yani size bir yillik egelence saglayacak oyun olmalidir. Eger sizin icin FM bu oyun profiline uyuyorsa, oyunun fiyati satin almamaniz icin bir neden degil.
Ancak tek bir oyun yetmiyor, 108 TL'lik butcenizi bir cok oyuna ayirmak istiyorsaniz. O zaman yapacaginiz tabii ki daha ucuz oyunlara yonelmek. Bu konuda CM onemli bir firsat bu yil icin. Buna ek olarak FIFA 2010 alabilirsiniz ve ustune yaklasik 40TL'lik bir oyun daha satin alabilecek paraniz kalir.
Hatta FM 2010'u zavvi'den satin almak ve buna ek olarak Fifa 2010'u almak da bu 108TL'lik butce ile pekala mumkun.
Onemli olan bu harcamayi Ekim ayinda yapacaginizi bilerek ona gore daha onceki aylarda bir kenara para koymaniz. Simdiden baslayip, her ay bir kenara 9 lira koyarak gelecek yil hem orjinal FM, hem de orjinal Fifa sahibi olabilirsiniz pekala.
Insanoglu bir seyi satin almak istedigi zaman bu sekilde dusunur. Araba almak icin de ayni sekilde dusunur, ev almak icin de. Bu disiplini saglayamayanlar ise hayat boyu borc icinde yasar. Maasinizin %1'i egelence icin harcanacaksa da benzer bir hesap yapmak gerekir, maasinizin %10'unu egelence icin harcayacaksaniz da benzer bir hesap yapmak gerekir.
Bu hesabi yaptigim icin hayatimda cok defa bir kosede ayak ustu birseyler yemek yerine kendi kendime yemek yapmayi ogrettim. Ben de 17 yasimdan beri yalniz yasiyorum. Ben de 17 yasimdan beri elimdeki parayi butceleyerek kullanmak zorundayim. Bu yaslarda her gun fis toplar, neye ne kadar odedigimi bilmek icin excel'de tablo yapardim. Bu sayede masraflarimi bilir, neleri kisabilecegimi bilirdim. Boylece ay sonunda elektrik faturasi, sigorta faturasi vs. aksamazdi. Ay basinda istedigimi yiyip icerken, ay sonunda kuru ekmek ve su ile yasamak zorunda bu sayede kalmazdim. Cok para sahibi olup bunu carcur etmek bir basari degildir. Aksine, az para ile cok is yapmayi ogrenmek hayatta her konuda ise yariyacak bir seydir. Ogrenmesi pek de zor degildir. Sadece ogrenmeye acik olmak gerekli.
Oyunun fiyatinin 90 TL veya 500 TL olmasi benim kontrolumde olan bir sey degil. Benim kontrolumde olan, kazanacagim maas ve egelence icin ayirabilecegim butce ise fiyat uzerinde yogunlasmak yerine butcem uzerinde yogunlasmak cok daha mantikli degil mi?