Korner hatasini elestirene bir kelime yazdim mi? Haksizsin dedim mi?
Sen yamayi elestirmedin. Beta test yapanlara birakmaya calistin ihaleyi.
Bence korner sorunu cok da onemli bir sorun degildir. Bu da benim dusuncemdir.
Muhendis ≠ SanatciHah, diyelim ki var olduğunu biliyordu bu hatanın testerlar yama çıkarken, o zaman belirteceklerdi. Ve SI da açıklama yapacaktı, maç motorundaki eksikleri mazur görün diye yama çıkarken.
Şimdi Ömer, sen bilirsin belki, mühendislikte safety factor diye bir şey vardır. Bunu nasıl dökersin bu işe, şöyle dökersin. Adama sorarsın kaç haftada yaparsın diye, sana 3 dedi diyelim. Al sana 5 hafta, ama bana hatasız yama teslim et dersin. Veya hatası varsa da bunu düzelttik ama bu sefer de şöyle bir şey çıktı de dersin. Benim kendi işimde tasarımcılarımla sıkı bir ilişkim var. Ben tasarımcılarımla sıkı ilişkide olmasam onlardan gelen datayı zamanında timeline'a işleyemem. İşleyemezsem de Ford benim kaba tabiriyle ağzıma eder. Ford ağzıma ederse ben işimde olurum.
Sen 3 isteyene 5 verebildigin icin 5 veriyorsun.
Ya peki 10 isteyene sadece 2 verebiliyorsan ne olur? Yorgan ornegine geri donduk.
Evet oyun pazarliyor. Egelenmek icin kullaniliyor bu program. Eger korner sorunu egelenceni bozuyorsa, korner hatasini kullanmama firsatina sahipsin. Tabii oynamama hakkina da sahipsin. Tabii ki bu sorunun cikmasindan kimse memnun olmaz. Ama biraz da olaya biraz mantik ile bakiyorum. Bu sorunu bilmesem, benim oyunumu hic etkilemeyecekti. Sen de SI forumlarinda gormesen, belki de aylarca oynadiktan ve oyundan zevk aldiktan sonra fark edecektin.Şimdi sen bir oyun pazarlıyorsun. Pazarladığın oyunda ben maçları nasıl kazanacağımı biliyorum. O da bir korner taktiği ile oluyor. Ben müşteriyim arkadaş. Ben işin nasıl yürüdüğüne bakmam. Bu hata var derim, neden bunu düzeltemediniz derim. Kem küm dinlemem. 1 haftada farkedilmiş bir de bir haftada.
Zaten oyunda ne hata var acaba diye aranmak, bence hatalarin kendisinden daha buyuk bir hata. Sorunun varliginin bilgisi, oyunu oynayan bazi insanlarin zevk almasinin onune geciyor. Ben ise bu sorunlarin zevk almamin onune gecmesine izin vermek istemiyorum. Cunku oyunda hatalardan kat kat daha fazla zevk veren seyler var.
Elma ile armut'u karistiriyorsun.İyi o zaman, defans closing down yapmıyor diyelim, cevapları closing down yapmadan zevk alın olsun. Korner hatası var diyelim, cevapları kullanmayınız olsun. Yarın Beşiktaş'ta Bobo yok diyelim, Bobo olmadan da zevk alınır değil mi?
Defansin yeterince pres yapmamasi, hem senin hem de yapay zaka rakibinin sorunu. Rakibin bundan faydalanabildigi gibi sen de bundan faydalanabiliyorsun.
Korner hatasini sadece sen kullanabildigin icin faydalanan da sadece sensin. Bu hatayi kullanmayarak oyununa devam edebilirsin. Oyun zevkini de onemli bir boyutta etkilemez bence.
Bobo'nun Besktas'da olmamasi ise bunlardin en hafifi bence. Editor'u kullanarak duzeltebilecegin ve herhangi bir sorun yokmus gibi devam edebilecegin bir hata.
Bu ucu de nitelik olarak birbirinden cok farkli. Ilki oyun zevkini alt ust edebilecek, ikincisi biraz rahatsizlik verebilecek ama hatayi yaratan komutlari kullanmayarak gozardi edilebilecek, ucuncusu ise 10 saniyede duzeltilebilecek bir hata. Ucunu de ayni sepete koymam ben.
Mazeret uretmedim.Yorgan çek ayakların açılsın olayı mazeret değil. O zaman yamayı yayınlarken de yorganımız ayaklarınızı açıkta bırakır demeyi bileceksin. Son diyeceğim de budur. Uzatarak mutabakata varmak güç.
Senin (ve baskalarinin) sectigi hedefin yanlis oldugunu soyledim.
Yazdiklarimin satir aralarina bakarsan sizin yaptiginiz elestirilerden cok daha sertini yaptim. Yorgan ornegini tam olarak kavrayamadigin, bunun bir mazeret degil bir elestiri oldugunu anlayamadigin benim mazeret urettigimi dusunmenden belli.
Eger mazeret uretmek olarak korner hatasini cok onemli bulmamamdan bahsediyorsan, kendi dusuncem bu sekilde. Katilmak zorunda degilsin.