Fatih Terim ile 2008'de 3. olduk. Rusya da Hiddink ile aynı turnuvada 3. oldu. Sonra 2 hoca da aynı takımla yollarına devam ettiler ve ikisi de takımlarını Dünya Kupası'na taşıyamadı. Fatih Terim başarısız denirken, aynı şeyleri yaşamış Hiddink yerine getirildi üstelik Fatih Terim'in aldığı maaş tartışılırken onun 2 katı 3 katı fazla paraya.

Fatih Terim'i de sevdiğim anlaşılmasın, durum tespiti yapıyorum.

Hiddink maçların olduğu dönemleri çıkarırsak yılda 10 gün kalmaz Türkiye'de. Bu şekilde de başarı gelmez, biz böyleyiz, hoca bizi iyi bilecek, tanıyacak ve bu özelliklerine göre cesaretlendirecek. Verdiği en iyi taktik de olsa, o coşkuyu oyuncuların içinde yaşatması gerekiyor ki, o anlattığı taktik başarılı olsun yoksa çok zor.

Hiç sanmıyorum ama Hiddink bir ekol oluşturmak istiyorsa (ilk gündeme geldiğinde böyle bir niyeti olmadığını, alacağı paraya bakıp, o anda oyuncu seçimi yapacağını söylemiştim, gençleri yetirştirmek gibi bir derdi yok henüz) bu ülkede daha fazla zaman geçirmeli. Stadda çok maz izleyip, oyuncuların özelliklerini iyi tanımalı, kasetten 2 maç izlemekle, 15 günde 1 gelip maç izlemekle bu oyuncuları tanıyamaz. Her hafta maç izlemeli, televizyon izlemek ile stadda izlemek farklıdır. Hatta maç izlemekle kalmayıp, hafta içinde takımların antremanlarını ziyaret etmeli, orada oyuncuları izlemeli, hocalarıyla görüşüp oyuncular hakkında daha fazla bilgi almalı.

Oyuncularımızı ne kadar çok tanırsa, o kadar başarılı oluruz. Ama A milli takım hariç, diğer tüm kategorilerin sorumlusu olan Ersun Yanal ile bile daha yakın zamanda tanışıp görüşen birisi Hiddink. Buna bakınca, diğer takımları ziyaret etmesi pek olası gelmiyor.

Kaybedilmiş bir şey yok aslında. Avusturya maçları artık önem kazandı. Ben 2.lik için hala umutluyum, Hiddink de işlerin kolay olmadığını anlamıştır ve daha çok çabalayacaktır. Hollanda maçında gençlere şans verecektir ve 2011 ile birlikte takımlarımızın da yakalayacağı form durumuna göre daha iyi maçlar çıkarırız.