-
04.Temmuz.2006, 18:56
Can Bartunun Zico hakıkındaki Hürriyet Gazetesindeki yazısı..
En iyisi Beyaz Pele
Can BARTU
Futbolculuk döneminde "beyaz pele" lakabını alan Brezilyalı hoca Zico, Fenerbahçe’ye faydalı olur. Futbolcular ile diyaloğu çok iyi. Japonya’da çalışması kötü hoca olduğu anlamına gelmemeli.
Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü kim olmalı?
FENERBAHÇE’de yeni teknik direktörün kim olduğuna yönetim kurulu karar verecek. Muhakkak birileriyle temas halindeler. İtalyanlar bana göre gelmez. Çünkü çok büyük para kazanıyorlar. Capello’yu Real Madrid de istiyor.
Bence adaylar arasında en mantıklısı Brezilyalı Zico. Burada sorun şu. Futbolcu veya antrenör alırken, Dünya Kupası veya Avrupa Futbol Şampiyonası döneminde alamazsın. Daha evvel bunu ayarlamak lazım. Eski yönetici Hakan Bilal Kutlualp "çift zamanda transfer yapılmaz" demiş. Doğru söylemiş.
Elindeki futbolculara göre en iyisi Zico. Seyirci futbolcuların serbest oynamasını istiyor. "Beyaz Pele" denilen Zico, bazı futbolculara! topu nasıl oynayacağını da öğretir. Japonya’da çalışması kötü hoca olmasından değil. Futbolculuk kariyeri ve vereceği şeyler önemli. Seyirci nereden tanıyor, neden istemiyor anlamıyorum. Bir kere antrenör yanında ekibiyle gelecek. Antrenör futbolcunun sırdaşı, babası olmalı. Futbolcu onu sevmeli. Takımı iyi tanımalı. Sahadaki oyuncuları seçmesini bilmeli. Karşı takımı tanıyacak. Futbolcusunun kabiliyetini bilerek, değişikliği iyi yapacak.
Kenarda sevinmeli, paylaşmalı. Fransa ve Brezilya’nın hocası sevimli ve heyecanlı değil. Portekiz ve Almanya’nın hocalarını hem taraftar, hem futbolcular seviyor. İngiltere’nin İsveçli hocası futbolcusu sahada kendini parçalarken, ikide bir elinde pet şişe ile su içiyor. Ne zaman ekrana gelse, elinde su içen bir adam görüyorsun. Saha ile iletişimi yok, oyuna katkısı hiç yok.
Fransa, Brezilya’ya karşı iyi oynadı. Bunu antrenör sağlamadı, futbolcular gerçekleştirdi. Domenech’in Fransa’ya önemli katkısı yok. Zidane ve arkadaşları, hırsları ve tecrübeleriyle yoluna devam etti.
Ben Zico’nun olmasını isterim. Başkanın danışmanları ayrı telden çalıyor. Menajerler ayrı telden çalıyorlar. Fenerbahçe’nin kadro yapısına en uygun isim Zico. Zaman ne gösterir bilemem.
Mesaj Yetkileri