Quote Originally Posted by mehmetd View Post
ikisi de olabilir mi acaba?
yani bi taraftan yalan mı oldu diye soruyorum ve fikrimi belirtiyorum bu konuda sizlerin yorumunu istiyorum.
abi yaş durumunu şimdi gördüm. öncelikle kusura bakma arkadaşım diye hitap ettim. anlatmak istediğim abi yani ben o verdiğin örneği anlamadım. sonradan biraz üstüne yoğunlaşınca şöyle bi durum çıkardım. eğer doğruysa beni tasdikle.

c.a sı 130 olan bi st oyuncusu var ve st pozisyonuna uygunluğu %65

c.a sı 110 olan bi st oyuncusu var ve st pozisyonuna uygunluğu %80

şimdi bu oyunculardan c.a sı iyi olanmı daha iyi oyuncudur yoksa pozisyona uygunluk yüzdesi iyi olanmı daha iyi oyuncudur??

bana kalırsa c.a da uygunluk yüzdeside çok önemli değil. st oynatacağın oyuncunun hangi rolde oynayacağı önemli.

ben bi örnek verecek olursam 2016 yılındayım ve ibrahimoviç boşta. genie scoutda c.a sını 169 gösteriyo. benim şuanki forvet oyuncumdan c.a sı 25 puan daha yüksek. ama baktığımda hız hızlanma güç dayanıklılık gibi özellikleri oldukça düşmüş. ve şuanki c.a sına rağmen benim oyunumda ve taktiğimle iş yapamaz bi halde.

umarım doğru anlatabilmişimdir. kısacası ben bu p.a c.a olayına pek takılmıyorum. kullandığım tek nokta almak istediğim 16-17 yaşındaki bi oyuncunun ne kadar gelişim gösterebileceğini görmek acısından p.a sına bakmak.

şimdi daha parlak bi örnek verecek olursam 17 yaşında p.a sı 180 olan bi dmc oyuncusu var diyelim. mevcut özellikleride (teknik pas yaratıcılık baya bi düşük) onun bi anchor man olacağını gösteriyo. 4-5 yıl sonra 180 c.a ya ulaşan bu oyuncumuz bütün gelişimini top kapma pozisyon alma markaj gibi özelliklerini geliştirerek geçirmiş. ve aynı yılda bulduğumuz başka bir dmc oyuncusunun c.a sıda maksimuma ulaşmış olsun (diyelimki 160) ama onun pas teknik yaratıcılık gibi oyuncuları bu arkadaştan daha yüksek ve deep lying playmaker olarak kullandık bu oyuncuyu. c.a sı daha düşük olmasına rağmen diğer oyuncudan daha faydalı oldu takıma.

şimdi abi sen diyceksinki benim sorumla ne alakası var?? bende şu şekilde bi cevap vericem sana. feldkampın c.a sı ne kadar yüksek olsada onun gözlemciler için gerekli olan özellikleri öbür verdiğin sözlemcilerden daha düşük olabilir. ve o yüzde bu yüzden düşer. her ne kadar feldkamp oyunda gözlemci olarak görünsede biliyoruzki feldkamp gerçekte bi teknik direktör. bu yüzden gözlemci yüzdesi diğer arkadaşlardan daha düşük. feldkampı ve aynı adamları asistan manager moduna alırsak feldkampın yüzdesi 80 olurken diğer arkadaşlarınki 50 ye inecek.

baya uzun oldu ama. inşallah açıklayıcı olmuştur.