Originally Posted by
carlito94
Öncelikle taktiğinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Ben bu taktiği 2. sezonumda galatasaray ile denemekteyim.Çok pozisyon bulup çokta pozisyon yiyorum.İşin garip tarafı her maç geriye düşüyorum ve her defasında da maç galatasaray lehine dönüyor.Bazen 25-30 şut graiğini elde ederken bazen de 8-10 şut arası verim alıyorum.Acaba bu bir geçiş dönemi mi yoksa böyle mi devam edecek?
Esenlik dilerim.
Kadroyu değiştirmediniz ve yeni denemeye başladınız ise çok güzel ama orta sahaya takviye yapmanızı öneririm. 2 MC ve DMC'nin work rate, team work ve aggressions değerleri önemli aslında.
Determination da olsa iyi olur ama o kadar da önemli değil.
Positioning defansif, Off the Ball hücumda ne kadar iyi yer tuttuklarını gösterir, bu da zorunluluk değil ama ne kadar iyi olursa oyuncu o kadar iyi doğru iş yapar, doğru yerelere koşar, doğru pozisyon alır.
Çok pozisyon yemeniz pek normal olmasa da çok ofansif taktik olduğu için dengeli-kaliteli ve üst takımlara karşı normal. Eğer önde baskıyı tüm oyuncular yapmıyorsa bir yerden kırılabilir, rakibi çıkartmamak önemli olan. Bu da pozisyon vermenize sebep olabilir ya da pas yapan oyuncuların teknik kapasiteleri kısıtlıdır. Yaratıcılıkları (creativity) düşüktür pas alanlarını göremez, baskı altında basit paslar atarak kaçarlar. Composure düşüktür, sakin kalamazlar, baskı altında acele ederler, dengesiz işler yaparlar, güvensiz hissederler. Bunlardan bir ya da birkaçı da bazı oyuncularda sebebiyet verebilir.Yeteri kadar hücumda yetenekleri kullanmazsak ve önde baskıyı yapamazsak bu sefer etkisiz kalıp topu rakibe oynattırmaya başlayıp biz pozisyon verebiliriz.Çünkü siz ne taktik verirseniz verin oyuncu ne alabiliyorsa, sahada ne kadar yeteneğini kullanabiliyorsa o kadar oynarsınız.
Kanat oyuncularında + olarak finishing ve technique çok önemli çok pozisyona giriyorlar, gol kaçırmamaları lazım. Acc-Pace ne kadar iyi olursa o kadar daha fazla kaleye gidiyorlar ayrıca, bu da o kadar çok gol demek. Onlar da prese katkıda bulunuyorlar, hadi gölge defans yapıyorlar- stamina, aggression, work rate orta seviye diyelim en azından team work biraz yüksek olsun.
Uzaktan şutları kıstım, açarsanız daha fazla şut atabilirsiniz ama şutlar genelde gol olmadığı için (30 şut çekip 3te 1i bile zor kaleyi bulduğu için) tercih etmedim. Genelde 15 şut ortalaması ile oynarsınız (5-6 kaleyi bulur), dengeli takımlarda 8-10 şut ile oynarsınız. Dolayısı ile az pozisyona girip golü bulmanız lazım, kapalı takımları aşmak için çok pas yapıyoruz ve çok ileride oynuyoruz. Uzun pas atarak uzun santraforlara ceza sahasında top indirip pozisyon arasak, yani direct pass yapsak daha fazla pozisyona gireriz belki ama her takıma tutmaz, hele uzun savunmacıları olanlara hiç tutmaz. Pas yaptıkça süre ilerlediği için pozisyon sayımız azalabilir direkt sistemlere göre. O yüzden tamamen yerden oynuyoruz. Oyuncular ne kadar kaliteli ile o kadar efektif oynuyorsunuz ve az sayılabilecek pozisyonlarda sonuca gidiyorsanız problem olmuyor. Çünkü gerçekten %100 gollük pozisyonlara giriyoruz her maç taktikte. Yalnız şu an her maçı çeviriyorsunuz farkındaysınız 
Anadolu takımlarına çok fazla pozisyon vermemeniz lazım. Hatta bir maç hiç şut bile atamadılar, %70 civarı topla oynadım, rakibin alayı sıfırdı değerlerinin. Dediğim gibi oyuncularınız savunma anlayışları ile ilgisi olabilir.
Savunmacılarınız biri lütfen hızlı olsun, soldaki cover oynuyor oraya koyun. Onun kademelere girip araya atılan topları temizlemesi lazım. Beklerin de kademe hatası yapmaması, kaçan rakip açık oyuncularını takip edebilmesi lazım. Yavaş bekler ile olmaz, çünkü çok ofansif oynayıp açık gibi çizgiye kadar iniyorlar. Şu an sanırım Galatasaray'da yaratıcılık ve yavaşlık sorunu yaşıyorsunuz bence.
Last edited by Cengo : 07.Mayıs.2011 at 16:14
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı