-
20.Ağustos.2011, 18:39
Malesef bu konu ben bu oyunu oynadığım günden beri konuşuluyor. Hep aynı argümanlar etrafında dolaşılıyor. İşin tuhafı herkesin haklı olduğu konular var. O yüzden net bir çözüm önerisi sunulamıyor ya da bulunan çözüm yeterince destek görmüyor.
Ben, takip edebildiğim kadarıyla Turksportal ekibinin Türkçe Fm çalışmaları adına gösterdikleri çabayı yeterli ve yerinde görüyorum. Çeviriyi yetiştiremediğinizi söylüyorsunuz fakat o iş kolay iş değil. Çeviri yapmak önemli değil aynı zamanda o cümlede gerçekten bahsedilen şeyi Türkçe yazabilmek önemli. Ufak nüansları gözetmek lazım. Anlamı çok değiştirebiliyor.
Burda tek haklı görmediğim kurum oyunun yapımcısıdır. Açıkçası korsan kullanım ve orjinal satış rakamlarını bence bahane olarak kullanıyorlar. Bu bahane öyle güzel bir bahane ki hem onların bu işi ertelemesine veya çalışmamasına destek sağlıyor hem de satışlarını arttırıyorlar. Ama dediğim gibi bu bir bahane benim görüşüme göre. Eminim ki istenen rakamlara ulaşılsa "gözünüzün üstünde kaşınız var" denir ve yine ertelenir bu iş.
Kaldı ki gerçekten dil desteği vermeye niyeti olan bir firma bu işi sizlerin üstüne yıkmaz. Bu adamlar profesyonel adamlar. Gerçekten dil desteği sağlayacak olsalar kendi çevirmenlerini kendileri ayarlarlar. Sizin çevirilerinize güvenmezler. Yanlış anlaşılmasın siz yanlış çevirirsiniz demiyorum. Onlar bu işi ciddiye alsa siz (biz) sadece oyunu oynayan kesim oluruz, çalışan kesim değil. (doğal olanı yani)
Bu oyunda dil, oyunun bel kemiği. Her ne kadar oyunu oynarken anlamadığım tek bir yer olmasa da bu oyunu gerçekten güzel bir Türkçeyle oynamak kadar zevkli bir şey olamaz bence.
Şunu da belirtmek siterim ki oyun Türkçe olduğu zaman hiç düşünmem Orjinal alırım. Bir çok sevdiğim yerli ve yabancı sanatçının diskografileri orjinal olarak bende mevcuttur. Ancak beni adam yerine koymayan bir firmanın ürününe para basmak istemem. Demek istediğim kültürümüzde böyle bir korsan kullanım olduğu gerçeğine katılsam bile bu oyunun Türkçe çıkması halinde orjinal olarak alacak insanların gerçekten kayda değer sayıda olacağına inanıyorum.
Uzun oldu biraz, okuyanlara teşekkür ederim.
Mesaj Yetkileri