Geçmişten örnek vermek belki anlamsız gibi durabilir ama eskiden ön eleme oynanıyordu. Şampiyonlar ligine gidip gitmeme bu maçlar sonunda belli oluyordu. Şampiyonlar liginden elendiğinde oyuncu satan hiç olmamıştı. Tabi dediğim gibi bu dönemde direk bir katılım ve direk gelen para vardı ama Fenerbahçe gibi bir kulübün buradan gelecek paraya bel bağlamış olacağını sanmıyorum.
Oyuncuları satma konusunda ise düşmüş bir takımın oyuncuları ile Süper Lig'de olan bir takımın oyuncularını aynı paraya almak mümkün değildir. Düşen bir kulüpte Volkan Demirel gibi bir oyuncu ücretinde indirim yapabilir ama yabancılar ucuz ücretlere oynamazlar. 5'e satacakken ligden düştükten sonra satmaya kalkarsan 5'e satmak biraz transfer becerisi isteyecektir.
Niang ile Bienvenu'nün aldıkları ücret aynı mı? Benim anlayışıma göre Niang, Bienvenu'den daha kaliteli bir oyuncudur. Santos'ta Ziegler'e göre daha tercih edilebilir bir oyuncuydu. Çıkan para aynı ise kalitelileri verip daha düşüklerini neden alsınlar ki. Demek ki takımda bir küçülme işlemi uygulanıyor. Sanırım burada aynı yönde düşünüyoruz.
Bende diyorum ki bir takım sırf Şampiyonlar ligine gidemedi diye oradan gelen ücretten mahrum kaldı diye oyuncusunu satmaz. Fenerbahçe'nin geçmişte Şampiyonlar ligine gidemediği olmuştur. Oyuncularını sattığını yani küçülmeye gittiğini hatırlamıyorum.
Herhangi bir takım için konuştuğumuzda normal şartlarda oyuncusunu satarken avantaj kendisindedir. Oyuncu kaliteliyse eğer bu kaliteyi kullanarak istediği fiyata anlaşmaya çalışabilir. Normal şartların dışında herhangi bir takım zor durumdaysa mesela mali krizdeyse ya da ligden düştüğü zaman elindeki avantajı kaybedebilir. 7 milyonluk oyuncuyu 7'ye satamayabilirsin. Oyuncunun yüksek maaşını ödeyemeyeceğin için satma zorunluluğun vardır. Alan takımlarda bunu kullanır.