İsfendiyar Zülfikari: "Fenerbahçe Uzakdoğu’ya açılacak"
Dergimizin bu ayki sayısına Fenerbahçe yönetimine son kongrede giren 36 yaşındaki genç yöneticimiz İsfendiyar Zülfikari’yi konuk ettik. Bir vizyon sahibi olduğunu ilk bakışta anlayabileceğiniz, 36 yaşındaki, reklam, pazarlama ve kaynak yaratmadan sorumlu Asbaşkanımız Zülfikari bize, bir ekonomik değer olarak Avrupa ve Dünya’da futbolun pazar paylarından, M.United, R.Madrid, Barcelona gibi kulüplerin marketing gelirlerinden bahsederek, Fenerbahçe’nin de bu kulüplerin yaptığı gibi Uzakdoğu’ya açılacağını, bu konuda gerekli altyapı çalışmalarına başladıklarını ve yoğun bir taleple karşılaştıklarını söyledi. Değerlendirme aşamasından sonra bu konuda açıklamalar yapacaklarını belirten Zülfikari,"Neden Fenerium Çin’de bir mağaza açmasın, Hindistan’da neden Fenerium ürünleri satılmasın?" dedi. Markasının değerini artırmak isteyen tüm şirketlerin reklam ve sponsorluk tekliflerine açık olduklarını da belirten ve kendi tabiriyle "Taraftarın ihtiyaçlarına cevap veren" yeni ürün ve projelerinin bulunduğunu belirten Zülfikari’yle ayrıca henüz küçük bir çocukken nasıl Fenerbahçeli olduğundan, yeni oluşan Fenerbahçe yönetiminin yapısına, Fenerbahçe’nin geleceğinden, sportif konulara kadar birçok konuda sohbet etme imkanı bulduk.
Röportajdan derlediğimiz spotlar şöyle:
01: Fenerbahçelilik 4,5-5 yaşlarında bir aile büyüğümün Fenerbahçe bayrağı hediye etmesiyle başladı. Benim için özel dikilen bu bayrağı halen anı olarak saklarım.
02: Fenerbahçe’de hedefler hiçbir zaman bitmez. Başkanımız çıtayı yükseltti ve kulübün potansiyelini bize gösterdi, bir ışık tuttu. Marka bilinirliğine önem veren, yeni ürün lansmanı düşünen, pazar penetrasyonu yapmak isteyen ve bu konuda etkin mecraları kullanmak isteyen şirketler için, Fenerbahçe’nin çok ciddi bir alternatif kanal olduğunu düşünüyorum ve biz onlarla her türlü işbirliğine hazırız. Bizim Fenerbahçe’de yapmak istediğimiz tüm taraftar topluluğuna hitap etmek, hepsine tek tek dokunmak, bu kitlenin bir parçası olmak ve taraftardan aldığımızı tekrar taraftara vermek. Taraftar bilincini ve algısını artırmak ve dolayısıyla onunla birlikte büyümek. Buna yönelik projeler üzerinde çalışıyoruz.
03: Avrupa’da futbol stratejik bir sektör haline geldi. M. United, Barcelona gibi kulüpler nasıl Uzakdoğu’ya gidiyorsa, biz de bu trendi yakalamalıyız. Benim hayalimdeki Fenerbahçe ulusal bir spor kulübü olmakla beraber gücünü bütün dünyadan almalı. Global bir dünyanın parçası olacağız ve buna göre projeler üretmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük spor kulübü ve dünya markası olma yolunda ilerliyoruz.
04: Aziz Başkan döneminde Fenerbahçe hep ilkleri yapan kulüp oldu. Dolayısıyla Çin Seddi’ne bayrak asan Fenerbahçeli, herhangi bir ülkede bulunan derneğimiz, bizim için temas noktası olacak. Yakın gelecekte Fenerbahçe ürünlerini Çin’de ve Hindistan’da görürseniz şaşırmayın.
05: Benim gördüğüm kadarıyla son 10 yılın en iyi transferleri yapılmış durumda. Rekabet ettiğimiz diğer kulüplerle mukayese ettiğimde, aynı derecede bir kaliteyi göremiyorum. Dolayısıyla bizim çok daha iyi yerlerde olacağımızı inanıyorum. Aykut Hoca ve talebelerine yönetim olarak inanıyoruz.
06: Aslında birçok kulübe bakarsanız, vitrin erkek futbol takımıdır. Erkek basketbol takımı da giderek önem arz etmektedir. Aziz Başkan döneminde voleybolda bayanlarda Avrupa şampiyonu olduk, bayan basketbol takımı da Avrupa 4.’sü oldu. Diğer taraftan Fenerbahçe olimpiyatlara en fazla sporcu veren kulüp haline geldi. Dolayısıyla biz dünyadaki bütün kulüplere örnek bir kulüp haline geldik. Bence tüm olimpik branşlarda Fenerbahçe’nin bulunması lazım. Belki şu anki branşlarımız ve faaliyet alanlarımız yeterli görülebilir ama ileride arta da bilir. Milli sporcuların gelişimini sağlayan kulübümüz Fenerbahçe’ye devletin destek olması gerekiyor ki; bu sporcular sadece bugünün başarısı olarak kalmasın, gelecekte de yetişip ülkemizi en iyi şekilde temsil etsin.
07: 3 Temmuz’dan itibaren taraftarımızın desteğiyle Kulübümüz ayakta kaldı. Bu süreçten çok güçlü çıktığımıza inanıyorum. Bizler, taraftarımızdan güç alıyoruz ve onlara yönelik destek kampanyalarını yönetecek birimin başında da ben varım. Sportif başarı da geldiğinde herkes geleceğe yönelik daha parlak düşüncelere sahip olacak. Günübirlik başarılar, başarısızlıklar olur; yenilirsin, berabere kalırsın ama önemli olan doğru işleri yapmak. Ben Fenerbahçe’nin etkin ve yetkin insanlar tarafından yönetildiğini düşünüyorum.
Alex de Souza
O Fenerbahçe'ye geldiğindendir büyük işler yaptı, bireysel olarak verebileceği şeyin çoğunu kazandırdı her gülün dikeni olur Alex için değil ama önünde olan oyuncular için o diken çok ağır oldu. Takımın başına hangi hoca gelirse gelsin bu adama mahkum olarak takımı oynatmak zorunda kaldı. Başarılı olanı da oldu başarısız olanı da. En büyük ceremeyi de ileride kaderine terk edilen tek forvetler çekti. Fenerbahçe'ye geldikleri zaman en iyi dönemlerini yaşayan oyuncular Alex'e dayalı bu sistemin kurbanı oldu. O geldikten ve takım ona göre oynamaya başladıktan sonra
Hooijdonk, Anelka, Kezman, Güiza, Niang, Sow en çok eleştirilen oyuncular arasında zirveye oynadı, bu adamların hepsi mi kötüydü ? 2. plana atılmaktan korkan egosu yüzünden olan hep forvetlere ve hocalara oldu yine öyle olacak...
Aykut Kocaman
O bu takımın en büyük golcülerinden, Fenerbahçe tarihinin büyük oyuncuarından biri. Fenerbahçe'yi çalıştırmaya başladığı günden bu güne bu takım 1 şampiyonluk 1 lig ikinciliği bir de Türkiye Kupası kazandı. Kağıt üzerinde baktığınızda başarılı sonuç ama sahadaki futbol hiç bir zaman taraftarı rahat ettirmedi. Takımın zorda olmadığı zamanlarda oynadığı savruk futbol taraftarı illallah ettirirken işler tamamen zora girince oynanan gaz futbolu istenileni vermesine rağmen her maç taraftara tırnak yedirtti. Taraftar artık bu futbol anlayışını kabul etmezken onun inadı geçmek bilmiyor. Bir şey olmuyorsa olmaz...
Aziz Yıldırım
Fenerbahçe tarihinin en verimli başkanlarından en önde gelenidir. Bu kulübü alt yapıdan kurumlaştırmaya kadar çoğu noktada çok ileriye taşıdı, örnek oldu. Yaptıkları yadsınamaz ama konu futbol olunca Fenerbahçe tarihinin en iyi yöneticisi yine aynı tarihin en kötü futbol idarecisi konumuna geldi. Geçen sene kulubün başına gelen felaketin baş mimarı. Bunu o suçludur veya suçlu değildir diye demiyorum. Gerekçeli kararda ne diyordu ? Aziz Yıldırım'ın bilmem kaç sene şampiyonluk sözü vermesi ve başarısızlığa tahammülü olmadığı için...
Eğer Aziz Yıldırım Fenerbahçe futbol takımı üzerinde bu kadar etkili olmasa, takımın idaresinden heyetine bu kadar karışmasa belki gerekçeli kararda belirtilen şüphe durumu kökten olmayacaktı ama Aziz Yıldırım, o kadar çok takım işlerine karışıyor ki sonunda hem kendi hem de kulübün başını yaktı. Dün gece yine soyunma odasındaymış...
Bu kulüp için değerli 3 şahsiyet her zaman bizim kalbimizin bir köşesindedir ve öyle kalacaktır. Onlara yakışan ise bulundukları yere saygı gösterip bu kulüpten kendini soyutlamaları. Bugün Aykut İstifa diyen diller yarın sahada Alex'i yuhalar Yönetim İstifa diye bağırır. Böyle durumlar sonrası gitmektense sular seyrindeyken bırakmak en mantıklısı olacaktır. Bu yolun sonu yok.
...
Geri dön , geri dön , ne olur geri dön...
![]()
taraftar birligi baskani gibi yazmissin,basin aciklamasi gibi olmus. sende bu potansiyel var, degerlendirmelisin
fbnin uzerinde bir olu topragi var maalesef, bunu nasil cozerler bilmem ama birseylerin yapilmasi gerektigi acik. kafamizi daha fazla kuma gomemeyiz.
aykut kocaman dunku mac sonrasi istifayi dusunuyordu bence. ama aziz baskan buna izin vermedi buyuk ihtimal. herhalde avrupa liginden de elenmeyi bekliyorlar. kesin bir kan degisikligi gerekiyor, bu belli.
aykut hoca delikanlı adamdır yapışmaz takıma , bir maçı kaldı , engelleseler de istifa eder.
alex olayı takımı bitirdi , suç tamamen alex'in olmasına rağmen , alex'in değeriyle beraber kriz iyi yönetilemedi , alex kadro dışı bırakılıp , cezalandırılamadı , bu vesileyle de takım disiplini kayboldu.
artık bu saatten sonra ikisi de gitmeden düzelmez gibi duruyor , benim aklıma geldikçe üzülücem çünkü çok inanıyordum kocaman'a uzun zamana ihtiyacı var , yine inanıyorum ama maalesef bu olayların sonucunda , gereken neyse o olacak.
Daum'u istiyorum hep sevdim o herifi , çok küfür ettik , onla alakası yok ama gitmesi lazım dedim son giderken ama gelsin be seviyoruz o adamı nedense=)
"Fenerbahçemiz, UEFA Avrupa Ligi C Grubu ikinci mücadelesinde, 4 Ekim Perşembe günü, Borussia Park Stadı’nda B.Mönchengladbach ile oynayacağı maçın hazırlıklarına, Can Bartu Tesisleri’nde bugün sabah saatlerinde yaptığı antrenmanla başladı.
...
...
Kasımpaşa maçının ilk on birinde görev alan oyuncularımız, bir rejenerasyon çalışmasıyla antrenmanı tamamladı. Diğer oyuncularımız ise üst sahada koşu ve ısınma hareketleriyle başladıkları antrenmanı, dar alanda yaptıkları pas organizasyonlarıyla sürdürdü"
http://www.fenerbahce.org/fb2008/det...ontentID=31004
Türkiye'de 7/24 pas antrenmanı yapıp rakip sahada en kötü organize olan, rakip sahada en çok pas hatası yapan takım olarak tarihe adımızı altın harflerle yazdırmaya devam ediyoruz. Takımın ayakta duracak hali yok hala pas, pas, pas... Sahada da 2 pas yapamazlar, bu kadar gayriciddi yönetilen takımdan ne beklenir ? B.Mönchengladbach dün Dortmund'tan 5 yedi ama o takım, bu zihniyetle yönetilen Fenerbahçe'ye 5 atar.
...
Fenerbahçe kötü giderken normaldir bunlar antrenman programlarını bile biz düzenleyelim ister taraftar. İyi giderken hangi antrenmanlar yapılıyormuş acaba en çok?
alex varken istersen madridden mourinhoyu getir başırılı olamaz
dün akşamki maçtan sonra bitmiştir alex
Sezon başındadır istisnasız her gün aynı programla çalışıyor. Bunu 2 hafta önce de dile getirmiştim sezon başında da. Geçen sene yine aynı şekilde çalışıyorduk. Futbolcular antrnemanlarda çok rahat sonra niye maçta mücadele etmiyorlar. Nasıl edecekler ? Her gün Fbtv'de antrenman canlı olarak gösteriliyor. Ya 5'e 2, ya dar alanda kısa paslaşma ya uzun pas antrenmanı vs. Maça bakıyoruz. Hasan Ali Yobo'ya o Egemen'e Egemen tekrar Yobo'ya Yobo Volkan'a Fenerbahçe %55 topla oynamış off kral.
Fenerbahçe'nin aynı şeyi çalıştığını bilmek için benim gibi sık takip etmeye de gerek yok. Google'ı açıp "Fenerbahçe pas antrenmanı" diye aratırsak takımın farklı günlerde aynı şeyi sürekli çalıştığını görmek zor olmayacaktır.
...
Dönmesin zaten..
O resimde dönebilecek bir kişi varsa o da Roland Koch'tur. Onun döneminde canavar gibi olan takımın fizik gücü şimdi kedi misali mübarek.
...
Zico, Daum falan.. komik olmayın arkadaşlarWerner Lorant'ı da yazarsınız yakında
yav feneri uzakdoguda nasil tanitacaklar acaba merak ediyorum ? kasimpasaya bile yenilen bir takima uzak doguda kim ilgi gösterecek? he böyle 2-3 star oyuncun olur tüm dünyada taninan yada ne biliyim her sene sl de en az ceyrek final 1-2 kerede yari final oynamis olasin ki sana ilgi göstersinler..
burda komik olan bir durum yok zicoda daum da aykut kocamandan daha iyi hocalar.. isin taktik ve teknik yönünü ondan daha iyi yapiyorlardi.. hadi daum 2 kere son macta sampiyonlugu kacirdi diye kiziyoruz ediyoruzda zico ya bari ayip etmeyin adam fenerbahcenin tarihinde görmedigi bir basariya imza atti.
tamam senide anladik artik her konuya alex ile ilgili yazi yazmayi biraksan iyi edersin.. fazla olmaya basladi.
komik derken o hacaları gelmesini tartışırız belki ama böyle bir kadro o hacalara hiç verilmedi biliyormusun bu imkanlar bu destek hiç gösterilmedi ona rağmen bu kadar kötü futbol oynatmadılar derby lerde bu kada ezilmedik hala neyi konuşuyoruz başkan ın koltukları altında nereye kadar gidecek göreceğiz ...
zico iyi taktisyendi demeyin lütfen.adamın taktikle falan alakası yoktu.
Daum tek forvet kültürünü Fenerbahçe'de ilk uygulayan hocaydı zaten. Ondan sonra da o hastalıktan vazgeçemedik. Zamanında "korkak Daum" diye az eleştirmedik kendisini. Şimdi gelse yine Sow'u kanatta kullanır eminim. 4-5-1 taktiğinden devam eder yine. Daum'un tek iyi özelliği kondisyondan geçiyor ki onu da Roland Koch'a borçluydu.
Zico taktik kıtı bir adamdı. Deplasmanda veya iç sahada her zaman aynı taktik, aynı dizilişle oynardı ki artık biz de usanmıştık o futboldan. Takım deplasmanlarda şuanki gibi koşmuor,mücadele etmiyordu ki şampiyonluğun kaybedilmesi deplasmandaki kötü karneye bağlıydı zaten. Onun zamanında çok iyi hatırlarım Deivid oyundan çıksa Kazım girer, Alex çıksa Ali Bilgin girer, Gökhan çıksa Önder girerdi, takım gerideyken bile tek forvet sisteminden taviz vermezdi.
Şimdi bu eleştirileri Aykut Kocaman'a yöneltirken, zamanında aynı konularda daha ağır eleştirdiğimiz adamların adını zikretmek bence komiktir. Çok çabuk unutuyoruz olayları. Daum 2 kere geldi bu kulübe hala Daum gelsin deniyor
Konuya eleştiri yapmak içimdekileri dökmek için girmedim. Tek bir şey söylemek için girdim, 3 Temmuz sürecinde takımı verdiği destekle ayakta tutan, rakip takım taraftarlarının bile bazılarından takdir toplayan taraftarımız bu adımına karşılık bir adım görmediğinde bazen tepki gösterebiliyor. Aşırı dozda olmadığı sürece hak veriyorum.
Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük, bir başka bahar için, sadece yaprak döktük.
İBRAHİM SETEN @ibrahimseten
KESİN BİLGİ: Alex, süresiz kadrodışı.. Aykut Kocaman F.Bahçe'nin başında olduğu sürece ilk 11'de oynama ihtimali de yok..
ultrAslan UNI ! ultrAslan UNI ! ultrAslan UNI !
Bir forum aktifliğini kaybettiği zaman üyeler gider, adamlar kalır. | Pavel Nedved
haber doğru ise yerinde bir karar.
"İngiltere'de 2 büyük takım vardır. 1-Liverpool, 2-Liverpool Genç Takımı" Bill Shankly
haber doğru heralde , 12numara yazıyor birşeyler.
Eğer adaletsizlik karşısında tarafsız kalıyorsanız, zalimin tarafını seçmişsiniz demektir.
ibrahim setenin söyledikleri genelde doğru çıkıyor zaten
Alex'in Aykut Kocaman ile yıldızı hiç barışmadı nedense. Bu çekişme Fenerbahçe'ye çok zarar verdi, ikisinden biri bu takıma artık fazla gibime geliyor.
Canım FEDA olsun sana !
bir takıma ben daha iyisini bilirim diyen 2 tane teknik direktör çok fazla