Originally Posted by
ABOOO
Ben maçı izlemedim babamın 52si vardı ama o kadar iyi tanıyorum ki, evet bunu yapıyor. Tek maçla değerlendireceksek işimiz iş.
30-40m mesafe varsa bu Mehmet'in sorunu değil, hocasının sorunu. Taktik dizilimde hata yapıyorsan, Mehmet'e pasla hücum oyununu başlat diyorsan elbette yapamaz. O zaman Emre'nin, Arda'nın görevi ne? Fenerbahçe'de hiç izlemediniz, anlaşılıyor.
Mehmet topu ileri taşımaz, oyunu açan yaratıcı paslar atmaz. Alır yanındakine ya da önü açıkken ilerideki hücumcuya verir. Hiç Sergio Busquets'i izlemediniz mi? Amaç o aradaki alanı kontrolsüz bırakmamak, rakibin orada çoğalmasını engelleyip rakip hücumcuyu çizgiye sıkıştırmak için baskı yapıp hücumlarını bozmak.
Emre, Selçuk, Jem Karacan, Nuri, Mehmet Ekici gibi oyuncular hücuma katılıp savunma önündeki pozisyonlarından ayrılırlar. Dolayısı ile git gel mesafesi uzar. Eğer araya bir kesici koymazsan stoperler korkudan iyice geriye çekilirler. Orta saha açılır. Orta sahadaki hücumcular git-gel yapmaktan çok yorulurlar. Kontrada iki stoperden biri ortaya katedip rakibi karşılarsa açık verirsin, mutlaka verirsin. Futbolun realitesi bu. Rakibi kanata itmen lazım. Bunu da bir bek ve önlibero ile karşılayıp pasla gelen oyuncuların alanlarını kesip kanata doğru itersin. Sıkışınca afallar, bekler ya da çalım yapmaya kalkar. Açık alan kalmaz.
Ayrıca Mehmet'in pasları hiç de kötü değildir. Üst düzey teknik beklememek gerekir. O bölgedeki çoğu önliberodan çok daha başarılı pas yapar.
Milli Takım 433 oynamaya çalışıyor, 442 nereden çıktı? Hangi maçları izlediğinizden emin değilim. Önceki maçta da Umut sağ açık oynadı, yine 433 oynandı. Bakıyorum bu maçta da 433 oynanmış.
442 de oynasan da mutlaka kesiciye ihiyacın var. Ne zaman kesiciye ihtiyacın azalır, rakip baskı kuramıyorsa sana karşı ve santraforların iyi pres yapıyorsa orta sahada pozisyon açığı vermeyeceğin için eksiğin olmaz. Dengede oynanan oyunda mutlaka savunma rolü olan oyuncular kullanılıyor. Koca Real Madrid, Sami Khedira yerine hücum oyuncusu kullanmayı bilemez miydi? O mevkide savunma görevinin yanına ne kadar çok hücum ekleyebilirse o kadar pahalı oluyor işte, Patrick Viera, Michael Essien, Alexandre Song.
Her takım aynı değil, savunmaya top bile gelmeyecek maçların olacak ama bu durum yüzünden sıralamayı belirleyecek nokta maçlarda kaybetmeni sağlayacak şekilde savunma görevlerinden vazgeçemezsin.
Mesele bu da değil aslında. Hücumda iyi bir santraforumuz yok. Hareketli tek hücumcu Umut. Onu da ileride tek kullanınca orta saha hantal kalıyor. Kanat oyuncuları hızlı ve güçlü olmalı. Arda aslen kanat bile değil, ofansif orta saha. Kanatları Gökhan dışında kullanan da yok. Öyle olunca top ortada dönüp duruyor, ileride tutamıyorsun. Kaleye gelen topu da vuramayınca maç bitiyor bu temposuzlukla.