Hali hazırdaki kavramlar derken, bazı şeyleri benim yorumladığım gibi yorumlayıp, bunu "hali hazırdaki yaygın kavram" olarak nitelendirmişsin.
Sırayla gideyim, wing back, dediğin gibi "ofansif kanat oyuncusu" olamaz çünkü ofansif kant oyuncusunun karşılığı bildiğin am rl. wing back daha çok 3-5-2 kullanan bir oyuncunun kanattaki oyunculara vereceği görev olur. Her ileri çıkan bek'i wing back olarak nitelendirmemen gerekir. Adamına göre değil, taktiğine göre oyuncuları böyle nitelendirebilirsin.
Roberto Carlos ve Cafu örneğini verdim çünkü 2002 dünya kupası aklıma geldi. 3-5-2 oynayan Brezilya vardı ve kanatlar RC ve Cafu'ya emanetti. Hatta 2003'de Türkiye şampiyonu olan Beşiktaş'ta da İbrahim Üzülmez aynı görevi uyguluyordu. Ama real madrid'de Roberto Carlos wing back değil, back olarak oynardı Cafu da Roma'da back oynardı. Aynı şekilde Lucescu gidip, Beşiktaş defansı dörtleyince, İbrahim Üzülmez de DL moduna geri döndü.
Mesela Hakan Balta'dan beklenen şey nedir? 4-4-2 dizilişinde verimli olması. Ama geçen seneye kadar bunu gerçekleştiremiyordu. Bu sene biraz verim alınmaya başlamışken (verimden kastım, hücuma da iyi yardım etmesi) sakatlandı falan. Ama taktiğin veya 4 lü savunmanın önünde herhangi bir kanat oyuncusu olmasa bile, Hakan Balta'yı Yırtıcı Bek yapamazsın. Ama Sabri'yi yaparsın
Buradaki sıfatları oyunculara bindirmeye çalışmaman gerekir. Taktiğine göre bu sıfatları oyucularına yüklemen gerekir. "Diğer türlü bek verimsiz mi?" gibilerinden soru bence biraz saçma olmuş. Zaten 2 görev var yükleyebileceğin. Verimli olmasını istersin, ya da yırtıcı olmasını istersin.
Bunların arasındaki farkı bir kez daha tekrarlayayım. Verimli bek, ileri çıkar arada. Önünde adam olur. Ama yırtıcı bek'e bütün bir kanadı emanet edersiniz.
Kısacası Wing Back, ofansif kanat oyuncusu olamaz. Defansif görevlerinin bir şekilde vurgulanması gerekiyor ve bunu sağlayacak kelime, kısa ve öz olarak "bek" olur.
Advanced Forward, Yaratıcı olarak, Deep Lying Forward ise Yardımcı Forvet olarak çevirdim.
Bunları çevirirken Motamot çeviri yapmadım. Motamot yapsaydım çok saçma olurdu. Açıklamalarındaki kavramlara göre uyarlamaya çalıştım. BleedingMoon, teşekkür ederim fikirlerin için. Merak etme ben spor medyasında çalıştım uzun senelerdir ve az çok "hali hazırda" şeyleri biliyorum. Ama bek oyuncuları için söylediğin şeyler bu hali hazırda şeyleri karşılamıyor. Diğer konularda ayarlama yapabilirim. Fırsatçı Golcü yapabilirim mesela. Ama bek konusunda sıkıntı var .)
Bek oyuncuları hakkında söylediklerini, biraz bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Verimli ve Yırtıcı gibi terimleri normalde kullanmazdım ama Full Back ve Wing Back'in açıklamalarına göre bunları uygun gördüm. Yaptığım açıklamalardan sonra aklına daha uygun bir şey gelirse düzeltebilirim.
Tekrar teşekkür ederim