Originally Posted by
uAburak89
@ABOOO
Bizim ligimizin seviyesi ve kalitesi ortada, 4-4-2'nin etkisi için çok uzaklara gitmemek lazım geçen sene maçlara nasıl domine ettiğimiz belli. Doğru oyuncu tipleriyle çok da güzel işledi. Ben Fenerbahçe için tek yol 4-4-2 demiyorum ayrıca, aynı taktik, aynı isimler sürekli, değişmiyor. Kurtaran, puanı getiren yapılan değişiklikler oluyor sistemde veya oyuncuda, ama bir sonraki maç bu sıfırlanıyor. Semih Alex kadar değil ama Baroni'den iyi oynar, 4-4-2 dümdüz eder diyorsun, bugün çıkan takımda düz olmayan kim vardı ? Sow - Kuyt. Biraz da Meireles. Neyse ben futbol konuşmayı sevdiğim için yazıyorum sonuçta Fenerbahçe'nin iyi ve başarılı olmasını istediğim yok, böyle devam ederse dediğim gibi şampiyon da yapsa ne kendi taraftarının tamamen güvenini kazanır, ne rakiplerine korku salar, tedirgin eder.
Meireles 4 sene toplam maliyet 21-22 milyon euro yapar, bonservis maç başı yıllık ücret, Sneijder 3.5 senelik 24-25 yapıyor. Çok mu fark var ? Rakamları kimse söylemiyor zaten ortada, abartıp niye yazayım, hesap basit. Üstelik Sneijder isim olarak Meireles'den daha öndedir ve yaşı küçük 1 yaş da olsa. Elden çıkarma konusunda da sıkıntı yaratmıyor yani.
Geçen sene bizim kadromuzun zayıflaması, şike iddiaları davasının yarattığı psikoloji ile Fenerbahçe ve Beşiktaş ciddi problem yaşadı. Trabzonspor da kadrosu dağıldı. Karşılaştırılması doğru değil. Adil bir lig yarışı olmadı.
Toplam maliyet nedir? Bir oyuncuya bonservis ödemiyorsun, diğerine ödüyorsun. Her sene transfer bütçesi ortalama benzer rakamlarda ayrılır. Mesele transfer yapmak değil, bütçeleri aşmamak. Transfer bedellerini katmayın. O bedelleri her sene aşağı yukarı ödüyorsun zaten.
Toplam maliyet diye bir mantıkla gidilirse sonu Beşiktaş olur. Maaşlara sınır koymak zorundasın. Zamanla her gelen yüksek maaş istemeye başlar. Yeni sözleşmelerin maaşları yükselir. Bundan sonra her takım yüksek bedeller ile gönderir oyuncusunu. İş pazara döndü, ittiren ittirine. Herkeste borç var.
Transfer gerekince bonservis vermeye gelince ne kadar zorlanacağın ortaya çıkacak. İleride yine para harcayacaksın. 4er, 5er Milyon Euro'ları sayarsan işin sonu vahim olur. Kimse iyi oyuncusunu bedava göndermez. Kenneth Anderson'ı 6-7 Milyon Dolar gibi bir para vermiştik yıllık. Oradan toparlaması çok uzun zaman aldı.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı