Bu mesele yuzunden bu baslik altinda zaman zaman birbirimizi kirdik, zaman zaman birbirimizin okumaktan hoslanmadigi seyleri yazdik. Bu yuzden gecmis olsun.
Bu olay ilk ciktiginda benim temeniim bu olaylar TFF acisindan cozumlenene kadar bir tane bile macin oynanmamasi idi. Maclar oynandi, Super Final sirasinda insanlar hayatini kaybetti. Taraftarlar cinnet gecirmis sekilde sahanin icine saldirip futbolcu dovmeye kalkti. Az daha bir benzin istasyonunu havaya ucuruyorlardi. Bununla bitmedi, olaylar yuzunden saha kapatma cezalari geldi. Kulupler bu nedenle gelir kaybetti.
Bu isin ustunun kapatilamayacagi, kapatilmasina biz iceride izin versek de UEFA'nin vermeyecegi cok belliydi benim icin. Hatta talimat degisikligi bile yaptilar bu isin ustunun kapatilmamasi icin. Bu yonde yorumlar yerine bir kac tane TV sovmeninin insanlarin yuzune baka baka yaptiklari manipulasyonu dinlendi.
Taraftarlar ve genel kurullar 4 Temmuz 2011'de bu ise karisanlari savunmak yerine, kellelerini o gun isteseydi bu isler buraya gelmezdi. Ama yapamadilar. Cunku kisiler, kurumlardan daha onemli hale gelmisti.
18 Temmuz 2011'de TFF tarafindan kararlar verilip, cezalar verilseydi bugun hem Fenerbahce hem de Besiktas su anki durumlarindan daha guclu halde olurlardi. Benim derdim o donemde Fenerbahce, Besiktas ve diger kuluplerin bu meseleden en kisa zamanda ve en az hasarla cikmasiydi. Hasarsiz cikartilmak istendi ve yuze, goze bulastirildi. Daha cok hasar oldu.
Bu nedenlerden dolayi gecmis olsun. Herkese, her farkli gorus sahibine.
Artik, futbolcularin dedigi gibi, "onumuze bakacagiz".
Ben artik gelecege daha fazla umutla bakiyorum cunku bu cezalarin en buyuk getirisi kuluplere yarar saglayabilecek veya zarar getirebilecek kisilerin (ve genel olarak liderlerin), artik sadece alkislanacak kisiler degil, elestirilecek kisiler olmasi gerektigi ogrenilmis olmasidir.
En agir elestiri iceriden gelmelidir.
Cunku disaridakiler seni, kotu yolda oldugunda, elestirmez.
Birakir ki battikca batsin.
Iceride elestireni eger aforoz edersen, kotu yolda gittiginde seni uyaracak kimse kalmaz.
Kotu yolda gittiginde seni uyaracak kimse kalmazsa . . .