Bir kac not:
Hakan Sukur kariyerinin zirvesinde CA olarak 160-165 civari bir seviyedeydi. Burak'in ondan en az bir gomlek dusuk yapilmis oldugunu gozardi etmeyelim.
Burak'in bir cok kisiye antipatik geldigine suphem yok. Gecen sene de yazmstim, bu sene de fikrim degismedi. Ben de bir Burak hayrani degilim. Futbolunun, ozelliklerine bakarak gorebilecegin gibi, tek boyutlu oldugunu dusunuyorum. Ama hayrani olmak/olmamak baska, yapabildiklerini gormemek baska.
Burak'i top hakimiyeti iyi olan bir oyuncu yapmis olsak elestirilere katilacagim. Veya Burak'i oyunu zekasiyla oynayan bir oyuncu yapmis olsak, o zaman da katilacagim. Ama boyle bir oyuncu da yapmamisiz.
Bana gore Burak'in profiline gelen elestirilerin cogunlugu Burak'tan insanlarin hoslanmamasindan kaynaklaniyor. Oyun icindeki hareketleriyle antipatik bir yapiya sahip oldugu icin muhtemelen. Bir cok kisi bence hikayelerde veya fimlerdeki kotu adam olarak goruyor Burak'i. Daha sicak bakanlar ise bir antikahraman olarak goruyor. Bu da Burak mevzusu acildiginda bir cok kisinin sert goruslere sahip olmasina neden oluyor.
Senin muhtemelen daha cok saygi duydugun, daha fazla kahraman ozellikleri barindiran Selcuk icin yazdiklarin da, yorumlarin oyuncularin iyi yaptiklari ve kotu yaptiklari uzerinden degil oyunculari sevmek veya sevmemek hislerinin uzerine insa edildigini gosteriyor. Iyi yaptiklari kucumseniyor. Kotu yaptiklari da abartiliyor.
Ote yandan kahraman olarak gorunenlerin iyi yaptiklari abartilirken, kotu yaptiklari da gozardi ediliyor. Salih basliginda cabuklugunun ve savunma hamlelerinin yukseltilmesini istemek gibi. Selcuk, Ilkay kalitesinde olsa daha az tepki ceker demenin de kaynaginda bence bu yatiyor.
Burak'in en iyi yaptigi savunma arkasina kosulari bile elestirilir hale geldi. Tabii bunun sorumlusu da Burak. Mac icinde Umut gibi mucadele etse ve surekli ayakta kalmaya calissa herkesin hayran oldugu bir oyuncu olacak. Ama Burak bu degil. Burak'in bu olmamasinin da bitiriciligi veya dayanikliligi veya topsuz kosulariyla alakasi yok.
Arastirmacilarin bu kahraman, antikahraman veya kotu adam hislerini bir kenara birakarak davranmasi daha dogru. Zaten bir oyuncunun kahraman, antikahraman veya kotu adam'in sahip olmasi gerken kisisel ozellikleri de belirleyebiliyoruz. Oyuncu ozelliklerinde aslolan mac icinde neler yapabildigi ve yapamadigi.
Benim oyunda gordugum Burak, oyunda savunmacilarin ikili mucadeleye girmedigi durumlar disinda, gayet gercekci bir Burak. Gerek top ona geldikten sonra ben simdi ne yapacagim der gibi duraksamasi. Gerek garip acilardan sut denemesi. Gerek savunma arkasina yaptigi kosular ve gol vuruslari.