Galatasaray'ın Top 8 takımı olduğunu hiç düşünmüyorum. Elbette ki Top 16 yapacaklar. Bana göre kötü de oynadılar. Fazlaca Carlos Arroyo takımı oldu ki çok büyük problem. Fiziksel düşüş ya da sakatlıkta organizatör yok. Arroyo yokken setler çuvallıyor. Olympiacos da tam bir Spanoulis takımına dönüştü ama onlarda bu işi paylaşan ve eksiğini aratmayacak Sloukas var. Spanoulis gibi yıldız olunca onun üzerine kurmak zorundasın zaten, yoksa kalmaz, gider. Örn. Kobe gibi. Şuta dayalı takım olursan spacing ile isolation yapman da işe yaramaz ön alanı iyi paylaşan takımlara karşı. Nitekim zaman zaman agresif savunma yaptığında kolay şuta izin vermedi Olympiacos. Bu şutlar girmedikçe de panik şutları gelmeye başladı ve işin ucu iyice kaçtı. Ne zaman uzunlara indirilen toplar geldi, o zaman Olmypiacos'un zayıf karnına oynandığı için maç dengeye gelmeye başladı. O aşırı efor da maçın sonunu Olympiacos'un istediği hale getirdi.
Keza herkes biliyor artık Avrupa'da ama 3. periyot sonu şunu yazdım:
"Olympiacos son çeyrek takımıdır. 3. çeyrekte savunmada düşmüş olmaları tamam kazandık düşüncesini getirirse facia olur. Birazdan anlaşılır."
https://twitter.com/cengizhaskan/sta...68954800553984
Olympiacos'un en büyük problemi oyun içindeki aktif dinlenmeleri. Maçın ilk 3 çeyreğini tamamen sete dayalı oynayıp başa baş götürüp son çeyrekte tempoyu hızlandırarak spacing ile şut buluyorlar ve Spanoulis müthiş seçimleri ile gerek asist, gerek şutları ile fişi çekiyor. Bu 3 çeyrek performansı akılda kalıcı olduğundan şampiyonlukta rakiplere riskli takım görüntüsü vermiyor.
Daha 4. çeyrekte skor başa baş iken şunu yazdım:
"Galatasaray'ın fiziksel olarak pili bitmek üzere. Aşırı efor sarfetti. Olympiacos birazdan ipi çeker. Bir anda 10 sayıyı bulunca maç kopar."
https://twitter.com/cengizhaskan/sta...73357406273536
Akabinde de 10-0lık seri geldi. O kadar çok ezberlendi ki bu, hoca değişse bile oyun değişmiyor Olympiacos'ta. Ivkovic'in yarattığı düzeni bozmaları zor. Ekol oldular. Cılız yeni uzunlar kötü oynayan Jawai'yi bile savunamadılar, hatta boş bırakıp başkasına yardıma gittiler. Çok kolay sayılar buldu Jawai. Takımın en kötü halkası bence. Jamont Gordon ayrı bela, iki ucu keskin bıçak, onu hiç katmıyorum. Dudley'i zorlamaya çalıştılar. Sırf pick&roll için mobil uzunlar almışlar. Pick&Rollden çıktıktan sonra 1 sn sonra potada smaçlarken görüyorsun. Ne Cedric Simmons, ne de Brent Petway'in normalde yüzüne bile bakmazsın bile ama devam eden bir sistemi işletiyorlar. Acil Mirza Begic'e ihtiyaçları var ki onun da oyununu hiç sevmem. Bu işi yazın Stephane Lasme'yi alarak düzeltebilirlerdi, o kadar da gündeme geldi ayrılması ama yapamadılar. 2+1 yıllık sözleşme yeniledi Panathinakos ile. Tam Olympiacos oyuncusuydu. Nokta atış olurdu Kyle Hynes yerine. Komple zayıflamış gibi görünüyor Olympiacos. Barcelona ve CSKA Moskova karşısında bu oyun ile tel tel dökülürler. Zaten Euroleague'de 2 senedir ciddi gerileme var.
Olympiacos'ta Shermadini, Kyle Hynes ve Pero Antic gidince iyice delik deşik çuvala dönmüşler. Savunma takımı olmaktan yardımlaşan takıma dönmüşler. Zaten Joey Dorsey gidince Shermadini onun eşsiz savunmasını yapamamış, problem yaratmıştı. Onun eksiğini de 4 numarada şut atamadığı için problem yaratan Kyle Hynes'ı 5 numaraya çekip savunma performansı alarak, Shermadini'yi de rotasyonda kullanıp süreleri ayarlamışlardı. Pero Antic'e de bol süre vermek demek oluyordu bu da. Yıldız oldu sayesinde, NBA gördü.
Galatasaray en önce uzundan kaybediyor. Ne mobil bir uzun, ne de ciddi bir savunma tehditi. Fizik olarak karşısında durabilecek kalıplı savunma uzunları, Galatasaray kısalarının da daha kolay marke edilebilmesine sebep verir. Savunmadan boş dönünce hücum konsantrasyonu çok zor. Run&Gun takımı yaratmak daha kolayken Ergin Ataman'ın takıntıları takımı sabote etmeye devam ediyor. Galatasaray'ın geçen sezon içinde evrilmesinin bir numaralı sebebi Ndong'un eşsiz savunma tehditi hale gelmesiydi. Kısaların daha fazla aktif dinlenmesine ve takımın ritim kaybetmemesine yol açıyordu. Daha sezonun başında Ndong'un bütün görevlerini Furkan Aldemir'e verirsen o sezon hiç bitmez.
Galatasaray'ın bundan ne uzayıp ne kısalacağını düşünüyorum. Zaten takım uzun süredir beraber kampta çalıştıkları için erken form tutmuş durumda. Erken form tutmak artık iyi bir şey değil 2 dönem grup elemeli Euroleague formatına geçildiğinden beri. Aralık ortası itibari ile yükseliş, Ocak - Nisan arası tam form ideal hali. Çünkü ilk gruplar ve Ocak'a kadar olan süre, alışma temposu oluyor Avrupa'da. Sonrasında başlıyor risk alamayacağın dönem. Erken form tuttuğundan ligin yarısı 2. düşüşe geçersen geri dönüşü yok bu işin.
Last edited by Cengo : 25.Ekim.2013 at 03:38
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı