1 ile 30 arası toplam 102 sonuç

Konu: FM 14 Eleştiri Başlığı

Hybrid View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Aydin View Post
    Benim kastettiğim şu abi: Tekrardan aynı örneği vereceğim ama biraz da açarak vereceğim bu örneği: Ubisoft, ps4 bundle yapmasına rağmen oyunu erteledi. Ve erteleme sebebi olarak "oyunu biraz daha cilalayacağız" dediler ancak çoğu otorite GTA V ile rekabet etmek istemediklerinden ötürü çıkış tarihini ertelediler ve oyunun mevcut haline albenisi olan birkaç yenilik daha ekleyeceklerine eminim.

Ubisoft gibi paragöz, Assassin's Creed serisini her sene çıkartarak Call of duty gibi seriyi batırmaya niyetlenen bir şirketin kendi prestijini yaralayacak bir karar aldığını görebiliriz bu örnekle. Benim demek istediğim de bu aslında.

SIgames'in oyundaki hataları çözme konusunda sarf edilen çaba konusunda diğer firmalardan oldukça üstün olduğunu biliyorum. Ama benim derdim çaba değil.

Maç motorundan tatmin olan kesimi bir kenara koyuyorum. Ama tatmin olmayan kesimin büyüklüğü de göz ardı edilemez. Bu firmanın rakibi olmadığı için, satışlarını tehdit eden bir unsur olmadığı için oyunu buglarla dolu iken oyunu çıkartma rahatlığını kendinde bulabiliyor. Benim kastettiğim şey bu.

SIgames dese ki "ben oyunu 1 sene çıkartmayacağım, maç moturunu adam edeceğim" diye burada kim gıkını çıkartır ki?

Mesela pes 14 bu sene çıkarttığı maç motoru ile batırdı. Millet fifaya kaydı ki bu söylediklerim subjektif şeyler değil. Konami şimdi daha iyisini yapmak için eminim pes 15 için daha sağlam bir maç motoruyla çıkacaktır piyasaya. Ama fm maç moturunu buglı çıkarttığında bile hedefledikleri satışa ulaşabiliyor. Neden? Çünkü alternatif yok.

Ubisoft gibi bir firma oyunu ertelediğinde para kaybeder çünkü meydan rakiplere kalır. Ayrıca firma prestij de kaybetti. Ama düşüncesi "ben oyunu salayım piyasaya, nasıl olsa updatelerle belini düzeltirim" olsaydı şu an kaybettiğinden daha da fazla prestij kaybederdi.

SIgames ise alternatifi piyasada yokken oyunu maç motorunu updatelerle düzeltmeye çalışıyor ama bu bir simülasyon oyunu. Simülasyon oyunlarındaki hatalar FPS veya TPS oyunlarla karşılaştırılamaz.

Bu oyun 1 Kasım'da tam sürüm çıkacak dendiğinde de maç motorunun durumu hakkında "güncelleyerek belini doğrultacağız, şu an tam sağlıklı değil" diye bir bilgi veriliyor mu? Verilmiyor. O zaman Bu oyundaki sorunlar da oyunu tam sürüm simülasyon oyunu olarak para verip alan kişileri bağlamaz.
    Hatalar nasil olsa ileride yama cikartir ve duzeltiriz lakayitligi yuzunden ortaya cikmiyor.

FIFA/PES gibi oyunlar 10, bilemedin 12 dakikalık bir maç motoru ile çıkıyor. Maçı bitirdiğinde en çok pas yapan oyuncu 15-20 pas yapmış oluyor. Kaleye, atıyorum, 10-12 şut atılmış oluyor. Yani sıkıştırılmış bir maç motoru hazırlanıyor. Topun bütün maç oyunda kaldığını varsaysak bile 12 dakika nerede, gerçek bir maçta 60 dakika topun oyunda kalması nerede?

Bu gerçek dışı durum bilerek yapılıyor. Çünkü kimse oturup 90 dakika maç oynamaz. Ama oynamaya kalkarsan da maçta değil 10-12 şut, 50-60 şut olacak. 15-20 pas, 90-120 pas olacak. Bu maç motorunu FM'e koysan herkes ne biçim iş yapmışlar, bu ne rezillik diyecek.

En son FIFA/PES oynayalı 3-4 yıl oldu. O yuzden son zamanlarda 90 dakikalık bir maç oynatmadım ama bunun değiştiğini sanmıyorum. Peki 90 dakikalık bir maçta 50-60 tane şut olması ne demek? Bu oyunlarda savunma berbat demek.

Tabii amacım FIFA/PES ile FM'in maç motorlarını karşılaştırmak değil ama bu oyunlar arasındaki bakış farkını göz ardı etmek hata olur bence.

Her yıl bitmemiş bir oyun oynadığınızı hissediyorsunuz çünkü oyun zaten maç motoru bitmiyor. Bitmesi de zor zaten. Çünkü amaçları 10-12 dakikada eğelenceli olan ve gerçekçi skor üretmek için futbolun bir çok yönünü gözardı eden bir oyun yaratmak değil. FM'de amaç 90 dakikalık gerçek futbolun bir benzerini yaratmak.

Rakip olsa, bence bu kadar iddialı bir proje üzerinde çalışamazlar. Hatalar oyunun satışını söylediğin gibi etkileyecekse, daha sağlamcı bir strateji benimsenmez mi? Bu sağlamcı strateji de gelişimi yavaşlatmaz mı?

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Hatalar nasil olsa ileride yama cikartir ve duzeltiriz lakayitligi yuzunden ortaya cikmiyor.

FIFA/PES gibi oyunlar 10, bilemedin 12 dakikalık bir maç motoru ile çıkıyor. Maçı bitirdiğinde en çok pas yapan oyuncu 15-20 pas yapmış oluyor. Kaleye, atıyorum, 10-12 şut atılmış oluyor. Yani sıkıştırılmış bir maç motoru hazırlanıyor. Topun bütün maç oyunda kaldığını varsaysak bile 12 dakika nerede, gerçek bir maçta 60 dakika topun oyunda kalması nerede?

Bu gerçek dışı durum bilerek yapılıyor. Çünkü kimse oturup 90 dakika maç oynamaz. Ama oynamaya kalkarsan da maçta değil 10-12 şut, 50-60 şut olacak. 15-20 pas, 90-120 pas olacak. Bu maç motorunu FM'e koysan herkes ne biçim iş yapmışlar, bu ne rezillik diyecek.

En son FIFA/PES oynayalı 3-4 yıl oldu. O yuzden son zamanlarda 90 dakikalık bir maç oynatmadım ama bunun değiştiğini sanmıyorum. Peki 90 dakikalık bir maçta 50-60 tane şut olması ne demek? Bu oyunlarda savunma berbat demek.

Tabii amacım FIFA/PES ile FM'in maç motorlarını karşılaştırmak değil ama bu oyunlar arasındaki bakış farkını göz ardı etmek hata olur bence.

Her yıl bitmemiş bir oyun oynadığınızı hissediyorsunuz çünkü oyun zaten maç motoru bitmiyor. Bitmesi de zor zaten. Çünkü amaçları 10-12 dakikada eğelenceli olan ve gerçekçi skor üretmek için futbolun bir çok yönünü gözardı eden bir oyun yaratmak değil. FM'de amaç 90 dakikalık gerçek futbolun bir benzerini yaratmak.

Rakip olsa, bence bu kadar iddialı bir proje üzerinde çalışamazlar. Hatalar oyunun satışını söylediğin gibi etkileyecekse, daha sağlamcı bir strateji benimsenmez mi? Bu sağlamcı strateji de gelişimi yavaşlatmaz mı?
    abi peki bi sorum olacak...
    geçen gün bi hesaplama yapıp yazmıştım buraya... normal koşullarda, fizik kurallarının geçerli olduğu bi ortamda kaleye gönderilen şutların ortalama % 1,5'inin direğe çarpması lazım. üstelik bunu çok büyük bi yanılma payı ile hesapladım.
    oyundaki herşey çeşitli şekilde açıklanabilir. oyuncunun pas vermek yerine şut atması, pozisyon alamaması, yanından geçen oyuncuya müdahale etmemesi vs...
    peki tamamen fizik kuralları dahilinde gerçekleşen top hareketi nasıl açıklanabilir?
    örnek verdiğiniz oyunlarda en azından bununla ilgili muazzam bi gelişme söz konusu. çünkü çok somut bi durum var ortada. topun fiziksel özellikleri belli, dünyada geçerli olan fizik kuralları belli...
    üstelik bunu dijital ortama mükemmel olmasa da mükemmele yakın yansıtabilenler de var. örnekler mevcut yani.. buna rağmen o topun saçma bi şekilde her maçta 3-5 kez direğe çarpması nasıl açıklanabilir...
    fizik kurallarının dahi geçerli olmadığı bir oyunda gerçek futbolun benzerinden nasıl bahsedebiliriz ki.

Mesaj Yetkileri