En azindan iyi bir baslangic.
Oyun oynarken takilanlar (sadece bu oyun degil, her turlu oyun) internet uzerinde baska kaynak arayislarina girer normalde. Bu konuda da internet uzerinde bir cok yazi var. Benim yazdigim herseyi cevaplayan bir rehber de degil. Bu kadarlik bir rehber yazmaya zaman ayirabildim ve yazdim.
Oyunun mac motorunda en ufak bir detayi atlamamak gerekiyor yorumuna da katilmiyorum. Ilk basta oyleymis gibi gorunebilir ama mantikli bir taktik oturduktan sonra gayet iyi islemeye basliyor. Yapay zeka da seninle beraber basliyor takimina taktik oturtmaya sonucta.
1- en bariz saçmalık rakip yuzde 60 topa sahip diyelim, rakip misal 10 kişi kalıyor kırmızıyla, sevinçten havaya uçuyorum ama gel gör ki maçın sonuna kadar onlarca dakika yuzde 60 ın altına düşmemeye devam ediyor.
2- work ball into box yapmama yani uzaktan vurmayın dememe ve displinli yani rigid uygulamama rağmen bomboş arkadaşları varken ceza sahası önünde tonla şut çekmeye devam ediyor oyuncularım. gel de kısa paslı oyun oyna. gel de kilitli defansı aç. sorarım size böyle bir saçmalık varken rakip yarı sahada paslaşmak diye birşey kalıyor mu? organizasyon kalıyor mu? yahu zaten uzaktan gol DİYE BİR ŞEY YOK ARTIK, oyunda uzaktan gol görmedim daha YEMİN EDERİM. 19 long shotluk adamların bir tane golünü görmedim daha. bizi deli etmeye mi çalışıyorlar? sinirden kendinizi yiyin mi diyorlar?
bakın bir saçmalık daha anlatacağım. benim sol bekim geride pozisyon almış, basmıyor, markaj bölgesi de boş oldugu için default duruyor markaj da yapmıyor. benim dl'nin 10 metre önünde rakip amr veya mr herneyse o var. uzak oldugu için sol bekim bekliyor. göbekte rakip o sağ kanat adamına pas atabilecek pozisyonda ve rahatsız eden yok. benim sol açığım ise rakip dr ile rakip sağ kanadın arasında ortada. göbekteki top sahibi alıyor bekliyor benim sol açığım ne yapıyor biliyor musun? gidiyor rakip dr'yi marke etmeye koşuyor. yahu mal mısın? onu geçtim hep mi böyle olur hepiniz mi malsınız? rakip dr'ye top gelse ne olacak? rakip sağ kanatı niye tutmuyorsun? hadi onu yapmadın önünü niye iyice boşaltıyorsun?
SORU- defans çizgisini aynı varsayalım, atak mantalite ile defansif mantalite arasında defans oyuncuları için ne fark var? genişlik dışında?
Demek ki geride bol bol pas yapiyorlar ve sen rahatsiz edemiyorsun. Ayrica topu rakibe kolay verdigin icin onlarin ekmegine yag suruyorsun.
Bu tip durumda tempoyu dusurup, daha az ofansif oynayip, bol pas yapman ve rakibin top gormemesini saglaman lazim. Ama sen direkt ve ofansif bir oyun dusundugun icin (kisa paslarla oyna desen de ofansif oynuyorsan fark etmez cunku tempo yuksek olur) topu rakibe cabuk veriyorsun.
Rakip 10 kisi ile geriye yaslanacak. Yani senin orta sahadan ceza alanina sizacak oyuncularla gol bulma sansin, ileride cok oyuncu bulundurup gol bulma sansin daha fazla
Fazla hucum oynuyorsun belli ki.2- work ball into box yapmama yani uzaktan vurmayın dememe ve displinli yani rigid uygulamama rağmen bomboş arkadaşları varken ceza sahası önünde tonla şut çekmeye devam ediyor oyuncularım. gel de kısa paslı oyun oyna. gel de kilitli defansı aç. sorarım size böyle bir saçmalık varken rakip yarı sahada paslaşmak diye birşey kalıyor mu? organizasyon kalıyor mu? yahu zaten uzaktan gol DİYE BİR ŞEY YOK ARTIK, oyunda uzaktan gol görmedim daha YEMİN EDERİM. 19 long shotluk adamların bir tane golünü görmedim daha. bizi deli etmeye mi çalışıyorlar? sinirden kendinizi yiyin mi diyorlar?
Oyuncularinin cogu rakip ceza alaninin icindeyse, pas yapacak adam bulamiyorsa, uzaktan sut ceker. Bu oyunun degil, o anda kullandigin oyun anlayisinin ortaya cikarttigi bir durum. Oyun uzaktan sutlari gostererek seni uyariyor esasinda.
Muhtemelen AML/AMR kullaniyorsun. O mevkideki oyuncular forvettir. Defansif gorevleri onlerindeki beki kontrol etmek. Nasil santrafor stoperleri kontrol ederse, kanat forvetleri de bekleri kontrol eder.bakın bir saçmalık daha anlatacağım. benim sol bekim geride pozisyon almış, basmıyor, markaj bölgesi de boş oldugu için default duruyor markaj da yapmıyor. benim dl'nin 10 metre önünde rakip amr veya mr herneyse o var. uzak oldugu için sol bekim bekliyor. göbekte rakip o sağ kanat adamına pas atabilecek pozisyonda ve rahatsız eden yok. benim sol açığım ise rakip dr ile rakip sağ kanadın arasında ortada. göbekteki top sahibi alıyor bekliyor benim sol açığım ne yapıyor biliyor musun? gidiyor rakip dr'yi marke etmeye koşuyor. yahu mal mısın? onu geçtim hep mi böyle olur hepiniz mi malsınız? rakip dr'ye top gelse ne olacak? rakip sağ kanatı niye tutmuyorsun? hadi onu yapmadın önünü niye iyice boşaltıyorsun?
Rehberde bunun cevabi yazili.SORU- defans çizgisini aynı varsayalım, atak mantalite ile defansif mantalite arasında defans oyuncuları için ne fark var? genişlik dışında?![]()