@perpetua

Yazdıkların daha önce yazdığın aşağıdaki mesajın bir açılımı olmuş gibi

Quote Originally Posted by perpetua View Post
Hatalarin giderildigine inanmayin.

Hala bir cok sorun var mac motorunda. Yeni yama ile de olmaya da devam edecek.

Daha once karsilastiginiz sorunlar azalmis veya ortadan kalkmistir. Ama baska sorunlar ortaya cikmistir ve gelecek yamalarda o sorunlari gidermek icin calisilacaktir. Maalesef ilerleme ancak boyle gerceklesiyor.
Yazdıklarının çoğumuz için yorumlama açısından faydalı bilgiler içerdiğini düşünüyorum, cevap için teşekkür ederim.

Özet olarak şunu anlıyorum; maç motorunda örneğin "forvet oyuncularım yeterince şut çekmiyor/çekemiyor" tarzı bir problem algıladığımda ve bunun genel bir sorun olduğunu öğrendiğimde bunun oyuncularımın yetersizliği veya taktiksel tercih hatam olmadığını, daha çok maç motorundan kaynaklandığını anlıyorum. Sonrasında bu yazdıklarına benzer bir mantık kurarsam, ısrarla forvetlerime şut çektirmeye çalışmak yerine başka alternatiflere yani maç motorunun zayıf yönlerine odaklanmamın daha doğru olacağını görüyorum. Böyle bir durumda forvetimin ne bileyim daha geriye gelerek veya sağa sola açılarak oynamasını sağlayarak ondan başka açılardan (maç motorunun zayıflıklarından yararlanmama katkı sağlayacak şekilde) faydalanmaya çalışmak daha mantıklı olacakmış gibi görünüyor.

Ve buradan da şunu anlıyorum; bir arkadaş Ersun Yanal'ın oyun sistemini yansıtmak istediğini yazmıştı ancak bu her FM versiyonunda mümkün değil, o versiyondaki maç motorunun izin verdiği ölçülerde mümkün sadece. Ya da ne bileyim X takımın oyun sistemini yansıtmaya çalışıyoruz ve o takımın oyun sistemi kanatları kullanamaya dayalı. Ancak mevcut maç motorunda (atıyorum) kanat oyuncuları çok etkisiz kalıyor. Böyle bir durumda da o X takımın oyun sistemini yansıtmamız imkansız oluyor haksız mıyım?

Özetle; bizler taktik yaratırken öncelikle maç motorunu çözmek zorundayız. Güçlü ve zayıf yönlerini iyice anlamalıyız. Bunlara önlem almayı veya faydalanmayı öğrenmeliyiz ki iyi bir taktik yaratma ihtimalimiz artsın. Bu da oyunun simulasyon olmaktan çıktığı andır herhalde...

Peki diğer simulasyon oyunlarında neden aynı şikayetlerde bulunmuyoruz? Onlar çok mu hatasız yoksa örneğin gerçekte hiç uçak uçurmadığımız için bir uçuş simulasyonunda olan hataları farkedemiyor muyuz? Futbol deyince iyi kötü hepimiz oynamışızdır (maç motoru), tv'den veya stattan izlemişizdir (taktikler, istatistikler vs...), kulüp haberlerini takip etmişizdir (transferler vs...). Bu yüzden oyunda bunlarla ilgili gerçeğe uzak şeyler olduğunda bunu hemen farkedebiliyoruz.

Bence tek çare Football Manager'ı simulasyon değil arcade tarzı bir oyun olarak kabul etmek. O zaman şikayetlerimiz azalacaktır diye tahmin ediyorum.