Originally Posted by
IcedEarth
Kendi adıma konuşursam sadece bu olayın bile bir miktar hareketlenme getireceği kanaatindeyim.
Yabancı sınırının daha esnek olduğu ortamda Türk futbolcular bu kadar rahat davranamayacak. 1 sene adam gibi oynayıp sonrasında "Ben oldum." tavırlarına girerlerse kesik yiyeceklerinin bilincinde olacaklar, ve sürekli kendilerini geliştirmeye çalışacaklar. Burada uçuk miktarlarda anlaşma imzalayamayacakları için ve takımların da eli daha rahat olduğu için yurt dışına çıkışları kolaylaşacak. Çoğu genç yaşlarda olsa da orta sıra takımlarında bile olsa oynama fırsatı bulacak, ve futbol yelpazemiz genişleyecek.
Altyapı eğitimi tabii ki önemli, o da geliştirilmeli. Ama hangi konuda eğitim düzgün ki Türkiye'de? En basitinden mühendisler bile piyasaya girene kadar neredeyse hiçbir bilgiye veya donanıma sahip olamıyor. Bu ülkede eğitime kimsenin önem verdiği yok, ve bunun değişme ihtimali olduğunu sanmıyorum. O zaman bırakalım bu çocuklar genç yaşlarda Avrupa'ya gidebilsin, düzgün futbol eğitimi alabilsin.
Ben oldum psikolojisinden çok, doğru fiziksel gelişime açık oyuncular seçilmemesi, yeterli eğitim verilmemesi, taktik bilgi öğretilmemesi, oyun disiplinini geliştiren maç sertliğinde antrenman dozajının olmaması çok büyük etken.
Oyuncu yeterince iyi değil ki ben oldum diye salınca kendini geliştirmek yerine düşüş eğiliminde olsun?
Bu şartlarda sürekli ihraç etsen de alttan gelecek oyuncunun giden oyuncudan pek farkı olmaz.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı