Sayfa 15 / 20 İlkİlk ... 51314151617 ... SonSon
421 ile 450 arası toplam 598 sonuç

Konu: Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

1. Default

Takımım Borussia Dortmund, her maç şut sayısı 30'un üzerinde olmasına rağmen takım çok az gol atıyor ve aşırı derecede iyi kötü bütün takımlardan 15 küsür şut yiyor ne yapmalıyım direktifleri mi yanlış verdim acaba anlayamadım

Az önce'de Furth ile oynadım 52 şut çektim 3-3 bitti maç penaltılarda kazandım.Sezon başında üst üste hazırlık maçları yaptım o yüzden gol sıkıntısı çekiyor olabilir miyim?
    Last edited by William Rookwood : 12.Nisan.2014 at 14:08

Daha önceki oyunları uzun süreler oynamış biri olarak FM14 e henüz yeni başladım ve taktik sistemi beni hayal kırıklığına uğrattı bazı şeyleri yanlış yorumladığımı düşündüğüm için sormak istiyorum, özellikle oyuncu komutlarında anlayamadığım bir çok nokta mevcut;

1- DMC ye koyduğum bir adama ön libero ve savunma görevi veriyorum oyun anlayışında "Daha fazla top sür" ve "Fazla top sürme" seçenekleri inaktif üzerine geldiğimde seçili rol ve görev için uygun değil diyor bu bana oldukça saçma geldi şimdi bu adam top sürecek mi sürmeyecek mi ben bunu nereden anlıyorum ? Ya da ben bu özelliğe neden karışamıyorum.

2- Sağ açığa koyduğum adam için savunma yaparken seçeneğinde "Daha fazla pres" seçeneği inaktif üzerine geldiğimde zaten bu rol ve görevde yazıyor ancak hemen altındaki daha az pres seçeneğini de seçebiliyorum böyle bir durumda bu adam daha fazla mı pres yapacak daha az mı pres yapacak ? Aynı durum riskli pas direktifi içinde geçerli.

3- Aynı kanat oyuncusu için içe kat eden kanat oyuncusu rolünü seçiyorum içe kat et direktifi inaktif oluyor üzerine geldiğimde seçili pozisyon için uygun değil yazısı çıkıyor hem adamı içe kat et seç hem de içe kat et direktifinde böyle bir yazı çıksın bu adam içe kat edecek mi etmeyecek mi ?

Bu yazdıklarım gibi bir çok açık kalan konu mevcut bunların mantıklı bir açıklaması var mı acaba ?

Quote Originally Posted by AhmetBilgin View Post

Taktigimiz bu sekilde. Rakibe top oynatmiyoruz. Kaleye gitmede de bir problem yok. Uzaktan sut nadir atiyoruz ama gel gelelim gol yok. Bunun caresi varsa oneri alabilirim.

Gözüme çarpan ikilemi belirtmek isterim ama bu ikilem senin tercihlerin ile ilgili değil maç motorunun bu tercihleri ne şekilde değerlendiriği ile ilgili...

Hem topa sahip olmayı seçmişsin hemde takımı yüksek tempoda oynatıyorsun. Normalde yanigerçek hayatta bile sadece en iyi takımların dahi kendilerinden 2-3 gömlek küçük takımlara karşı gerçekleştirebildiği bu taktiği maç moturu nası oluoda sanki normal bir denklemin paydalarının çözümü gibi kabul edip taktiği başarılı kılabilecek bir şekilde oynatıyor?

ÖZeti topa sahip olurken nası yüksek tempoda oynayabilirsin ki? Topa ancak sakin yavaş bir tempoda dar bir alanda paslaşarak ve futbolcuların yaratıcılık özelliğini ön plana çıkarmasından ziyade takım oyunu özelliğinin ön pland olan paslaşma ve yardımlaşma özelliklkerinden faydalanarak başarılı olabilirsin diye düşünüyorum...

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by magicstigvolki View Post
    Daha önceki oyunları uzun süreler oynamış biri olarak FM14 e henüz yeni başladım ve taktik sistemi beni hayal kırıklığına uğrattı bazı şeyleri yanlış yorumladığımı düşündüğüm için sormak istiyorum, özellikle oyuncu komutlarında anlayamadığım bir çok nokta mevcut;

1- DMC ye koyduğum bir adama ön libero ve savunma görevi veriyorum oyun anlayışında "Daha fazla top sür" ve "Fazla top sürme" seçenekleri inaktif üzerine geldiğimde seçili rol ve görev için uygun değil diyor bu bana oldukça saçma geldi şimdi bu adam top sürecek mi sürmeyecek mi ben bunu nereden anlıyorum ? Ya da ben bu özelliğe neden karışamıyorum.

2- Sağ açığa koyduğum adam için savunma yaparken seçeneğinde "Daha fazla pres" seçeneği inaktif üzerine geldiğimde zaten bu rol ve görevde yazıyor ancak hemen altındaki daha az pres seçeneğini de seçebiliyorum böyle bir durumda bu adam daha fazla mı pres yapacak daha az mı pres yapacak ? Aynı durum riskli pas direktifi içinde geçerli.

3- Aynı kanat oyuncusu için içe kat eden kanat oyuncusu rolünü seçiyorum içe kat et direktifi inaktif oluyor üzerine geldiğimde seçili pozisyon için uygun değil yazısı çıkıyor hem adamı içe kat et seç hem de içe kat et direktifinde böyle bir yazı çıksın bu adam içe kat edecek mi etmeyecek mi ?

Bu yazdıklarım gibi bir çok açık kalan konu mevcut bunların mantıklı bir açıklaması var mı acaba ?
    Eski serileri oynamış olanlar ve eski taktik sistemini bilenler için olay biraz daha anlaşılır. Ama eski sistemi bilmeyenler için hangi komutun nasıl verildiğini anlamak daha zor.

Eski sistemde hatırlarsan bazı komutları nadiren (rarely), ara sıra (sometimes) ve sık sık (often) olmak üzere 3 farklı şekilde verebiliyorduk. Şimdi gene aynı şey geçerli ancak bu sefer görevlere bağlı olarak bazı kısıtlamalar söz konusu. Şöyle ki;

savunma (defend) görevi verilen bir oyuncu otomatikman nadiren (rarely) top sürme talimatı alıyor. Daha az top sür (Dribble less) talimatını bu yüzden seçemiyoruz. Bu oyuncuya savunma (defend) görevi verildiği için de sık sık (often) top sürmesi yönünde yani Daha fazla top sür (Dribble more) talimatı veremiyoruz. Çünkü daha fazla top sürmesi oyuncuya verilen görevi savunma olmaktan çıkarıp destek veya hücum görevine dönüştürüyor.

hücum (attack) görevinde ise iş biraz daha karmaşık. Çünkü hücum görevi verilen tüm oyuncular sık sık (often) top sürmesi yönünde talimat almıyorlar. Burada oyuncuya verilen rol daha önem kazanıyor. Örneğin hücum görevi verilen Standart Bek (Full Back) oyuncuyu ara sıra (sometimes) top sürmesi yönünde talimat alırken Ofansif Bek (Wing Back) ise sık sık (often) top sürmesi yönünde talimat alıyor. Bu yüzden Standart Bek için hem Daha Fazla Top Sür hem de Daha Az Top Sür talimatları seçilebilir olurken Ofansif Bek için Daha Fazla Top Sür talimatı otomatikman verildiği için inaktif oluyor ve sadece Daha Az Top Sür talimatı seçilebilir oluyor.

Bunları biraz eski sistemi hatırlayarak biraz da oyuncunun rol ve göreviyle ilgili açıklamaları okuyup mantık yürüterek tahmin etmek mümkün.

Pres (Close down) ile ilgili şunu söyleyebilirim; Daha Fazla Pres (Close Down More) ve Daha Az Pres (Close Down Less) seçeneklerinden biri inaktif diğeri seçilebilir ise inaktif olan seçenek geçerlidir yani oyuncu o yönde talimat almıştır.

Emin olmamakla birlikte benim anladığım şu şekilde; oyuncu otomatikman yüksek pres talimatı aldığı bir mevki veya roldeyse (orta saha ve hücum bölgesindeki oyuncular) Daha Fazla Pres seçeneği inaktif, Daha Az Pres seçeneği ise seçilebilir oluyor. Oyuncu otomatikman düşük pres talimatı aldığı bir mevki veya roldeyse (savunma bölgesindeki oyuncular) Daha Az Pres seçeği inaktif, Daha Fazla Pres seçeneği ise seçilebilir oluyor. Bazı rollerde verilen pres talimatı değiştirildiği taktirde farklı bir rol ortaya çıkartacağı için her iki seçenekte inaktif oluyor. Örneğin Savaşçı Orta Saha (Ball Winning Midfielder), 10 Numara (Trequartista), Half Back ve Kaleci. Oyuncuların otomatikman orta düzeyde pres talimarı aldıkları rollerde (Defansif Oyun Kurucu, Oyun Kurucu, İki Yönlü Orta Saha gibi...) ise her iki seçenekte seçilebilir oluyor.

İçe Kat Et (Cut Inside) veya Çizgiden Top Sür (Run Wide With Ball) talimatlarının seçilebilir olması veya olmaması tamamen oyuncuya verilen rol ve mevkisi ile alakalı. Örneğin oyuncuya Kanat Oyuncusu (Winger) rolü verdiğinizde otomatikman Çizgiden Top Sür talimatı alıyor ve bu yüzden her iki seçenekte inaktif oluyor. İçe Kat Eden Oyuncu (Inside Forward) rolü verildiğinde otomatikman İçe Kat Et talimatı alıyor ve bu yüzden her iki seçenekte inaktif oluyor. Çünkü Kanat Oyuncusuna İçe Kat Et talimatı verirseniz verdiğiniz rol İçe Kat Eden Oyuncu rolüne, İçe Kat Eden Oyuncuya Çizgiden Top Sür talimatı verirseniz verdiğiniz rol Kanat Oyuncusu rolüne dönüşmüş olur. Bunu önlemek için her iki seçenekte inaktif yapılıyor.

Diğer yandan bazı roller hem içe kat etmeye hem de çizgiden top sürmeye uygun oluyor. Örneğin Hedef Kanat Oyuncusu (Wide Target Man) rolü bunlardan birisi. Bu durumda her iki seçenekte seçilebilir oluyor.

Oyuncunun mevkisi savunma hattı hariç sahanın orta bölgelerinden birindeyse (SW, DMC, MC, AMC ve FC) o zaman İçe Kat Et komutu otomatikman inaktif oluyor ve sadece Çizgiden Top Sür talimatı seçilebilir oluyor. Kanat bölgelerde (DRL, WBRL, MRL, AMRL) ise bunu belirleyen şey yukarıda da değindiğim gibi oyuncunun rolü oluyor.

Toparlarsak ve sorularını yanıtlarsak;

1- Ön Libero (savunma) görevindeki oyuncun savunma görevinde olduğu için otomatikman Daha Az Top Sür talimatı almış durumda ve bundan başka bir şey seçemiyorsun. Bu yüzden her iki seçenekte inaktif.

2- Kanat oyuncun otomatikman yüksek pres talimatı aldığı Daha Fazla Pres talimatını seçemiyor ama diğerini (Daha Az Pres) seçebiliyorsun. Pas talimatı derken kastettiğin Daha Fazla Riskli Pas ve Daha Az Riskli Pas talimatları olsa gerek çünkü Dikine Pas ve Kısa Pas seçeneklerinin her ikisi de seçilebilir durumda. Kanat oyuncusu için konuşursak; oyuncu destek görevi aldığında otomatikman Daha Fazla Riskli Pas talimatı almış olur, bu durumda bu seçenek inaktif olur. Oyuncu hücum görevi aldığında ise Riskli Pas yani eski sistemdeki adıyla Ara Pasları (Through Balls) talimatı arka planda ara sıra (sometimes) olarak verildiği için her iki seçeneği de seçebiliyorsun.

3- Yukarıda açıkladım tekrar edersek; İçe Kat Eden Oyuncu için otomatikman İçe Kat Et talimatı verilir, bu talimat bu yüzden inaktiftif. Çizgiden Top Sür talimatı ise bu role uygun olmadığı için seçilemez.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by afumetsu View Post
    Teşekkürler cevap için. Bunları denedim ama istediğim sonuca ulaşamadım maalesef ve o yüzden sordum.

Adam hala kanat oyuncusu gibi duruyor sahada. Evet içeriye kat ediyor ama o kadar. Southampton ile oynarken Barca maçım vardı. Messi AMR olarak gözüküyor ama adam sürekli benim ceza yayım çevresinde. Bildiğin AMC hatta ST oynuyor. Ortalama pozisyon ekranından da baktım AMR gözüken Messi ST ile önlü arkalı gözüküyor. IF(S) ya da AP(S) olduğu aşikar ama aynen Messi örneğinde olduğu gibi kanatta oynattığım bir adamı nasıl bu şekilde kullanabilirim? Bunun için oyuncuya hangi özel rolleri vermem gerekir? Hatta takım komutlarından hangisini kullanırsam bu sonuca ulaşırım? Bunun MC de oynayan oyuncularla bir alakası var mı? sorular... sorular....

Ayrıca bu kanatta oynatacağım oyuncunun içeriye girmesi neticesinde arkasındaki bekin de aut çizgisine kadar topla inip içeriye sık sık orta kesmesini yada topsuz olarak taç/aut çizgisi köşesinde pas alternatifi olmasını nasıl ayarlayabilirim? Şuan adam gidiyor sonra saçma sapan bir şekilde pas atmaya çalışıyor halbuki orta açsa yada geriden ceza alanına giren adama pas çıkartsa olay bitecek...

Konuyla ilgili yardımlarını beklerim
    Ben sadece ortalama pozisyon ekranına değineceğim.

Bilgisayarın yönettiği takımlar genelde kanat oyuncularını yer değiştirterek kullanıyor. Yani maç içinde belirli bölümlerde sol kanat oyuncusu sağa, sağ kanat oyuncusu ise sola geçiyor. Ortalama Pozisyon ekranında kanat oyuncularının sahanın orta bölümlerinde görünmesinin sebebi bu.

Bir maçta sen de dene. Kanat oyuncularına maç içinde birbirleriyle yer değiştirmeleri yönünde talimat ver. Maç sonunda ortalama pozisyon ekranına bak, ikisi de ortalarda görünecek.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Eski serileri oynamış olanlar ve eski taktik sistemini bilenler için olay biraz daha anlaşılır. Ama eski sistemi bilmeyenler için hangi komutun nasıl verildiğini anlamak daha zor.

Eski sistemde hatırlarsan bazı komutları nadiren (rarely), ara sıra (sometimes) ve sık sık (often) olmak üzere 3 farklı şekilde verebiliyorduk. Şimdi gene aynı şey geçerli ancak bu sefer görevlere bağlı olarak bazı kısıtlamalar söz konusu. Şöyle ki;

savunma (defend) görevi verilen bir oyuncu otomatikman nadiren (rarely) top sürme talimatı alıyor. Daha az top sür (Dribble less) talimatını bu yüzden seçemiyoruz. Bu oyuncuya savunma (defend) görevi verildiği için de sık sık (often) top sürmesi yönünde yani Daha fazla top sür (Dribble more) talimatı veremiyoruz. Çünkü daha fazla top sürmesi oyuncuya verilen görevi savunma olmaktan çıkarıp destek veya hücum görevine dönüştürüyor.

hücum (attack) görevinde ise iş biraz daha karmaşık. Çünkü hücum görevi verilen tüm oyuncular sık sık (often) top sürmesi yönünde talimat almıyorlar. Burada oyuncuya verilen rol daha önem kazanıyor. Örneğin hücum görevi verilen Standart Bek (Full Back) oyuncuyu ara sıra (sometimes) top sürmesi yönünde talimat alırken Ofansif Bek (Wing Back) ise sık sık (often) top sürmesi yönünde talimat alıyor. Bu yüzden Standart Bek için hem Daha Fazla Top Sür hem de Daha Az Top Sür talimatları seçilebilir olurken Ofansif Bek için Daha Fazla Top Sür talimatı otomatikman verildiği için inaktif oluyor ve sadece Daha Az Top Sür talimatı seçilebilir oluyor.

Bunları biraz eski sistemi hatırlayarak biraz da oyuncunun rol ve göreviyle ilgili açıklamaları okuyup mantık yürüterek tahmin etmek mümkün.

Pres (Close down) ile ilgili şunu söyleyebilirim; Daha Fazla Pres (Close Down More) ve Daha Az Pres (Close Down Less) seçeneklerinden biri inaktif diğeri seçilebilir ise inaktif olan seçenek geçerlidir yani oyuncu o yönde talimat almıştır.

Emin olmamakla birlikte benim anladığım şu şekilde; oyuncu otomatikman yüksek pres talimatı aldığı bir mevki veya roldeyse (orta saha ve hücum bölgesindeki oyuncular) Daha Fazla Pres seçeneği inaktif, Daha Az Pres seçeneği ise seçilebilir oluyor. Oyuncu otomatikman düşük pres talimatı aldığı bir mevki veya roldeyse (savunma bölgesindeki oyuncular) Daha Az Pres seçeği inaktif, Daha Fazla Pres seçeneği ise seçilebilir oluyor. Bazı rollerde verilen pres talimatı değiştirildiği taktirde farklı bir rol ortaya çıkartacağı için her iki seçenekte inaktif oluyor. Örneğin Savaşçı Orta Saha (Ball Winning Midfielder), 10 Numara (Trequartista), Half Back ve Kaleci. Oyuncuların otomatikman orta düzeyde pres talimarı aldıkları rollerde (Defansif Oyun Kurucu, Oyun Kurucu, İki Yönlü Orta Saha gibi...) ise her iki seçenekte seçilebilir oluyor.

İçe Kat Et (Cut Inside) veya Çizgiden Top Sür (Run Wide With Ball) talimatlarının seçilebilir olması veya olmaması tamamen oyuncuya verilen rol ve mevkisi ile alakalı. Örneğin oyuncuya Kanat Oyuncusu (Winger) rolü verdiğinizde otomatikman Çizgiden Top Sür talimatı alıyor ve bu yüzden her iki seçenekte inaktif oluyor. İçe Kat Eden Oyuncu (Inside Forward) rolü verildiğinde otomatikman İçe Kat Et talimatı alıyor ve bu yüzden her iki seçenekte inaktif oluyor. Çünkü Kanat Oyuncusuna İçe Kat Et talimatı verirseniz verdiğiniz rol İçe Kat Eden Oyuncu rolüne, İçe Kat Eden Oyuncuya Çizgiden Top Sür talimatı verirseniz verdiğiniz rol Kanat Oyuncusu rolüne dönüşmüş olur. Bunu önlemek için her iki seçenekte inaktif yapılıyor.

Diğer yandan bazı roller hem içe kat etmeye hem de çizgiden top sürmeye uygun oluyor. Örneğin Hedef Kanat Oyuncusu (Wide Target Man) rolü bunlardan birisi. Bu durumda her iki seçenekte seçilebilir oluyor.

Oyuncunun mevkisi savunma hattı hariç sahanın orta bölgelerinden birindeyse (SW, DMC, MC, AMC ve FC) o zaman İçe Kat Et komutu otomatikman inaktif oluyor ve sadece Çizgiden Top Sür talimatı seçilebilir oluyor. Kanat bölgelerde (DRL, WBRL, MRL, AMRL) ise bunu belirleyen şey yukarıda da değindiğim gibi oyuncunun rolü oluyor.

Toparlarsak ve sorularını yanıtlarsak;

1- Ön Libero (savunma) görevindeki oyuncun savunma görevinde olduğu için otomatikman Daha Az Top Sür talimatı almış durumda ve bundan başka bir şey seçemiyorsun. Bu yüzden her iki seçenekte inaktif.

2- Kanat oyuncun otomatikman yüksek pres talimatı aldığı Daha Fazla Pres talimatını seçemiyor ama diğerini (Daha Az Pres) seçebiliyorsun. Pas talimatı derken kastettiğin Daha Fazla Riskli Pas ve Daha Az Riskli Pas talimatları olsa gerek çünkü Dikine Pas ve Kısa Pas seçeneklerinin her ikisi de seçilebilir durumda. Kanat oyuncusu için konuşursak; oyuncu destek görevi aldığında otomatikman Daha Fazla Riskli Pas talimatı almış olur, bu durumda bu seçenek inaktif olur. Oyuncu hücum görevi aldığında ise Riskli Pas yani eski sistemdeki adıyla Ara Pasları (Through Balls) talimatı arka planda ara sıra (sometimes) olarak verildiği için her iki seçeneği de seçebiliyorsun.

3- Yukarıda açıkladım tekrar edersek; İçe Kat Eden Oyuncu için otomatikman İçe Kat Et talimatı verilir, bu talimat bu yüzden inaktiftif. Çizgiden Top Sür talimatı ise bu role uygun olmadığı için seçilemez.
    Öncelikle ayrıntılı cevap için teşekkürler ancak yinede anlam veremediğim bazı noktalar var şöyle ki, 1. örnekten yola çıkarsak savunma görevi verilen ön libero eğer daha az top sür talimatı alıyorsa o zaman bu direktifin üzerine geldiğimiz "seçili rol ve görev için uygun değil" seçeneği yerine "zaten bu rol ve görevde" yazması gerekmiyor mu ? Acaba burada bir çeviri hatası mı söz konusu ? Sonuçta her iki seçenek içinde bu rol ve görev için uygun değil uyarısı çıktığı durumda ben hangisini uygulayacağını nereden anlayacağım ? Bunu tahmin etmek zorunda mıyım ? =) Hem bu sene neden taktiklerde böyle bir kısıtlama var ki ben hem ön libero hem de savunma görevi verip top sür görevi de veririm oyun bana böyle bir kısıtlama getirmek yerine bu bana puan kaybı olarak dönse çok daha iyi olur. Aynı durum içe kat eden kanat oyuncusu içinde geçerli ben bu adamın otomatikman içe kat et direktifi aldığını nereden bileceğim çünkü içe kat et direktifinin üzerine geldiğimde bu rol ve görev için uygun değil yazıyor zaten bu rol ve görevde dese bende diyeceğimki haa bu adam zaten içe kat edecek ayrıca bir direktif vermeme gerek yok ama durum öyle değil.

Taktik yapısı bu hali ile oldukça kısıtlayıcı ve anlaşılmaz bir hale gelmiş.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

@magicstigvolki

Ben İngilizce oynuyorum. Talimatların üzerine gelince şunlar yazıyor:

Unavailable for position selected - seçilen pozisyon için kullanılamaz
    Already active for this role and duty - zaten bu rol ve görev için etkin
    Unavailable for role and duty selected - seçilen rol ve görev için kullanılamaz
    Conflicts with .... - .... talimatı ile uyuşmuyor

Bu açıklamalar gerekli bilgiyi veriyor aslında. Bunlardan farklı şeyler yazıyorsa çeviri eksikliği olabilir dediğin gibi.

Eskiden talimatları istediğimiz gibi düzenliyorduk ama yaptığımız şey aslında çoğu zaman seçilenden farklı bir rol veya görev yaratmak oluyordu. Şimdi bu yaptıkları şey rolün tanımını korumak adına doğru ama bize de bazı kısıtlamalar getirmesi açısından can sıkıcı olabiliyor. Bunu ortadan kaldırmak için bir tane de hiçbir talimat verilmemiş ve tüm talimatların seçilebilir olduğu "custom (özel)" rol koysalardı ve bunun üzerinde biz kendimiz vereceğimiz talimatlarla kendimize özel bir rol yaratabilseydik herşey cuk oturacaktı.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Quote Originally Posted by magicstigvolki View Post
    Öncelikle ayrıntılı cevap için teşekkürler ancak yinede anlam veremediğim bazı noktalar var şöyle ki, 1. örnekten yola çıkarsak savunma görevi verilen ön libero eğer daha az top sür talimatı alıyorsa o zaman bu direktifin üzerine geldiğimiz "seçili rol ve görev için uygun değil" seçeneği yerine "zaten bu rol ve görevde" yazması gerekmiyor mu ? Acaba burada bir çeviri hatası mı söz konusu ? Sonuçta her iki seçenek içinde bu rol ve görev için uygun değil uyarısı çıktığı durumda ben hangisini uygulayacağını nereden anlayacağım ? Bunu tahmin etmek zorunda mıyım ? =) Hem bu sene neden taktiklerde böyle bir kısıtlama var ki ben hem ön libero hem de savunma görevi verip top sür görevi de veririm oyun bana böyle bir kısıtlama getirmek yerine bu bana puan kaybı olarak dönse çok daha iyi olur. Aynı durum içe kat eden kanat oyuncusu içinde geçerli ben bu adamın otomatikman içe kat et direktifi aldığını nereden bileceğim çünkü içe kat et direktifinin üzerine geldiğimde bu rol ve görev için uygun değil yazıyor zaten bu rol ve görevde dese bende diyeceğimki haa bu adam zaten içe kat edecek ayrıca bir direktif vermeme gerek yok ama durum öyle değil.

Taktik yapısı bu hali ile oldukça kısıtlayıcı ve anlaşılmaz bir hale gelmiş.

İçe kat et direktifinin çevirisinde sıkıntı var.Eski sistemde kendimiz oyuncuya iki görev verebiliyorduk.Move İnto Channels(Kanallar içinde boş alana hareketlenir) ve Cut İnside(İçe kat eder).Şimdi oyuncu talimatlarında içe kat eder direktifinin İngilizcesi "Move İnto Channels" yani kanallar arasındaki boşluklara hareketlenir.İçe Kat Eden oyuncu zaten "Cut İnside" direktifini otomatikman aldığı için "Move İnto Channels" direktifini veremiyoruz.Senelerdir alıştığımız çeviriden farklı bir çeviri olunca kafa karışması normal ama oyun dinamikleri içinde bir çelişki yok.

9. Default

4-2-3-1 ve 4-1-1-3-1 sistemlerinde hücum dengeli varyasyonunda başarı sağlayamıyorum . Oyuncu rolleri;

GK(Kaleci)

DR(İYB-H) DC(SS-Durdurucu) DC(PDS-Sıkı Defans) DL(İYB-H)

DM-MC(SOS-S)

MC(OK-D)

AMR(KO-H) AMC(Gizli Forvet-H) AML(KO-H)

ST(FG-H)

Bu taktik(ler) için bilgisi ve önerisi olan varsa fikir alışverişinde bulunmak isterim .

Nesil
    2010
    Yer
    Eskişehir

14.3.1 güncellemesinin ardından hiçbir taktikle istediğim oyunu oynayamıyorum oynasam bile saçma işler oluyor ne olduysa eski sürümlerde faydalandığım taktiklerin önü kesilmiş sanki(hazır taktik de değil)...

Nesil
    2008
    Yer
    İzmir

Quote Originally Posted by fbdevil190737 View Post
    4-2-3-1 ve 4-1-1-3-1 sistemlerinde hücum dengeli varyasyonunda başarı sağlayamıyorum . Oyuncu rolleri;

GK(Kaleci)

DR(İYB-H) DC(SS-Durdurucu) DC(PDS-Sıkı Defans) DL(İYB-H)

DM-MC(SOS-S)

MC(OK-D)

AMR(KO-H) AMC(Gizli Forvet-H) AML(KO-H)

ST(FG-H)

Bu taktik(ler) için bilgisi ve önerisi olan varsa fikir alışverişinde bulunmak isterim .

Walter Sakana'nın bana önerdiğini deneyebilirsin.

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Takım Komutları:

Anlayış: Hücum / Kontra
    Akıcılık: Çok Akıcı

Dar Alanda Oyna
    Savunmayı Orta Sahaya Yanaştır
    Ayakta Savun
    Yüksek Tempo

Oyuncu rolleri ve komutları:

GK- Libero Kaleci (savunma)
    DR- İki Yönlü Bek (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Hücum Çıkın / Topla Geniş Alanda Oyna / Geniş Alanda Oyna / Daha Az Pres
    DCR- Pas Dağıtan Stoper (savunma)
    DCL- Standart Stoper (savunma): Sıkı Markaj Yap
    DL- İki Yönlü Bek (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Hücum Çıkın / Topla Geniş Alanda Oyna / Geniş Alanda Oyna / Daha Az Pres
    DM- Ön Libero (savunma)
    MCR- Standart Orta Saha (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Pres Yap
    MCL- Savaşçı Orta Saha (destek): Mevkiden Ayrılma
    AMR- İçe Kat Eden Oyuncu (destek): Dikine Pas Yap / Mevkinden Bağımsız Oyna
    AML- Oyun Kurucu (hücum): Dikine Pas Yap / Mevkinden Bağımsız Oyna / Daha Fazla Pres Yap
    ST- Çalışkan Forvet (destek)

Alternatif:
    DRL- Standart Bek (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Hücum Çıkın / Topla Geniş Alanda Oyna / Geniş Alanda Oyna / Daha Az Pres
    DM- Half Back (savunma)
    MCR- Standart Orta Saha (destek): Dikine Pas Yap / Mevkiden Ayrılma / Daha Fazla Pres Yap
    MCL- Savaşçı Orta Saha (savunma)
    ST- Komple Forvet (destek)

12. Default

Takımım Borussia Dortmund hucum futbolu oynarim ve daima her oynadigim takimi hucumcu bir takim yaparim.

Kaleci: Weidenfeller
    Def: Mats Hummels (Pas dagitan stoper)
    Def: Sokratis Papastathpoulos (Standart Stoper - Durdurucu)
    Sağ Bek:Lukasz Piszczek (İki Yönlü Bek - Atak)
    Sol Bek:Marcel Schmelzer (İki Yönlü Bek - Atak)
    Orta Saha:Nuri Şahin (Defansif Oyun Kurucu - Destek)
    Orta Saha:İlkay Gundogan (Defansif Oyun Kurucu - Destek)
    Sol Kanat:Marco Reus (İçe Kat Eden Oyuncu - Atak)
    Sağ Kanat:Jakub Blaszczykowski (Kanat Oyuncusu - Hücum
    Ofansif Orta Saha:Henrikh Mkhitaryan (Serbest Oyuncu - Atak)
    Forvet:Robert Lewandowski (Firsatci Golcü)

Beklerin,Kanat Oyuncular inin ve Forvetin paslarini dikine pas diğerlerinin kisa pas yaptim yanlis birşey varsa söylerseniz sevinirim.Bu arada aşırı derecede fazla şut cekiyorlar kaleme

13. Default

Arkadaşlar 4-4-2 oynayan veya deneyeniniz var mı?

İlk sezonun sonrasında takım aynı taktikle oynadığında bariz bir durgunluk oluşuyor. Başka birisi yazmıştı taktiğine karşı rakipler tarafından önlem alma durumu oluşuyor diye sanırım o yüzden.Neyse ben de bu yüzden ekstra bir taktik daha deneyeyim istedim. Elimdeki oyunculara da en uygun format için çift forvetli bir sistem düşündüm ve taktiği kurdum ancak orta sahada çok boşluk oluşuyor.Sayıca eksik kalıyoruz. Kanatlardaki oyuncuları Defensive Winger ya da Wide Midfielder oynatıyorum ancak içeriye destekleri yetersiz oluyor sanırım. Yine de aldığım sonuçlardan memnunum. 3-5 maçta bir oynatıyorum ya da oyun içinde geriye düştüğümde risk almak için geçiş yapıyorum.

Acaba forvetlerden birini Target Man yapıp oyuncularıma da daha direkt oynayın uzun top atın vs desem orta sahadaki eksikliği telafi etmek adına doğru bir şey olur mu? yoksa uzun topların dönüşlerini toplayacak orta saha olmadığı için sorunu daha da mı büyültmüş olurum.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by mmllhh View Post
    Arkadaşlar 4-4-2 oynayan veya deneyeniniz var mı?

İlk sezonun sonrasında takım aynı taktikle oynadığında bariz bir durgunluk oluşuyor. Başka birisi yazmıştı taktiğine karşı rakipler tarafından önlem alma durumu oluşuyor diye sanırım o yüzden.Neyse ben de bu yüzden ekstra bir taktik daha deneyeyim istedim. Elimdeki oyunculara da en uygun format için çift forvetli bir sistem düşündüm ve taktiği kurdum ancak orta sahada çok boşluk oluşuyor.Sayıca eksik kalıyoruz. Kanatlardaki oyuncuları Defensive Winger ya da Wide Midfielder oynatıyorum ancak içeriye destekleri yetersiz oluyor sanırım. Yine de aldığım sonuçlardan memnunum. 3-5 maçta bir oynatıyorum ya da oyun içinde geriye düştüğümde risk almak için geçiş yapıyorum.

Acaba forvetlerden birini Target Man yapıp oyuncularıma da daha direkt oynayın uzun top atın vs desem orta sahadaki eksikliği telafi etmek adına doğru bir şey olur mu? yoksa uzun topların dönüşlerini toplayacak orta saha olmadığı için sorunu daha da mı büyültmüş olurum.
    442 zaten direkt oyuna daha uygun bir dizilis. Gol yaratma sorumlulugu en cok iki santraforunda (zaten bu nedenle iki santrafor ile oynuyorsun) ve bu nedenle topu onlara ne kadar cabuk tasirsan, o kadar cok etkili olabilirler.

Ama bol kisa pasli, yan pas yapan bir oyun tarzi icin orta sahanda 4 oyuncu yeterli olmaz. Ille de cift santrafor kullanacagim ama kisa paslarla oynamak istiyorum diyorsan, 352 ve turevleri daha uygun olabilir.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by sancak319 View Post
    Takımım Borussia Dortmund hucum futbolu oynarim ve daima her oynadigim takimi hucumcu bir takim yaparim.

Kaleci: Weidenfeller
    Def: Mats Hummels (Pas dagitan stoper)
    Def: Sokratis Papastathpoulos (Standart Stoper - Durdurucu)
    Sağ Bek:Lukasz Piszczek (İki Yönlü Bek - Atak)
    Sol Bek:Marcel Schmelzer (İki Yönlü Bek - Atak)
    Orta Saha:Nuri Şahin (Defansif Oyun Kurucu - Destek)
    Orta Saha:İlkay Gundogan (Defansif Oyun Kurucu - Destek)
    Sol Kanat:Marco Reus (İçe Kat Eden Oyuncu - Atak)
    Sağ Kanat:Jakub Blaszczykowski (Kanat Oyuncusu - Hücum
    Ofansif Orta Saha:Henrikh Mkhitaryan (Serbest Oyuncu - Atak)
    Forvet:Robert Lewandowski (Firsatci Golcü)

Beklerin,Kanat Oyuncular inin ve Forvetin paslarini dikine pas diğerlerinin kisa pas yaptim yanlis birşey varsa söylerseniz sevinirim.Bu arada aşırı derecede fazla şut cekiyorlar kaleme
    Ilkay ve Nuri iki tane defansif olarak yetersiz oyuncu. Orta saha degil, DM olarak kullansan bir nebze savunma sorunlarini giderirler.

Ama oraya esasli bir tane rakibin oyununu bozacak oyuncu daha faydali olur. Tabii bu oyuncuya savun gorevi vermek de dogru olur.

16. Default

Dizilişim,Takım Direktiflerim ve Oyuncu Rollerim böyle sorunum şu,aşırı derecede çok şut yiyorum rakibim kim olursa olsun.Bu takım ve bu dizilişe Hücum futbolu mu yoksa topa sahip olma mı uygun olur?

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Taktiğini hücum yapmışsın. Ileri dortlune de tamamen hücum görevleri vermişsin. Bu 4 oyuncu verilen direktifler doğrultusunda pek savunma yapmayacak. Bunun yanında kendini çok ileri atacaklarindan pas oyununa da yeterli katkıda bulunmayacak.

Mantiken kopuk bir takım olmanı beklerim. Topu ileri oyunculara taşımak ve rakibi karşılama iki MCye kalmış. Ama çok orta saha ile oynayan rakipler orta alan üstünlüğü kuracaktır. Bu iki oyuncun DMde duymadığı ve defend duty de verilmediginden rakipler çok kolay boşluklar bulacaktır. Çok şut yemen normal bence.

LG-D802TR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by sancak319 View Post
    Dizilişim,Takım Direktiflerim ve Oyuncu Rollerim böyle sorunum şu,aşırı derecede çok şut yiyorum rakibim kim olursa olsun.Bu takım ve bu dizilişe Hücum futbolu mu yoksa topa sahip olma mı uygun olur?
    Taktiğini 4411 veya 2DM'li herhangi bir 4231 türevine çevir ve takım komutlarını tekrar gözden geçir derim.

19. Default

Hiçbir türlü olmuyor ne var bu takımda anlayamadım Topa Sahip Ol,Kısa Pas,Düşük Tempo yapıyorum gol pozisyonu yok,dikine pas,hızlı tempo yapıyorum yine pozisyon yok üstüne en kötü takımdan bile saçma sapan goller yiyorum.En iyisi Chelsea kariyeri açayım orada taktik yaratayım.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Bence taktiğini değiştir. Oyuncu rollerini de. Daha dengeli bir taktik olmalı. Senin taktiğin sıkıntılı.

4 2DM ML MR AMC ST şeklinde oynat.

DMye çektiğin MCler defans önünü daha iyi kapar. ML MR geriye gelir kanadı daha çok savunur. Defansif açıdan seni rahatlatır. AMC Advanced playmaker olabilir. Lewo da support rolü iyi iş yapar. Çok beğendiğim forvetlerden. Kendi atar servis de yapar. Oyundan kopmamasi için support rolü ver. Takımın ileride cogalmasina yardımcı olur.

LG-D802TR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

21. Default

Merhaba arkadaşlar,
    Atletico Madrid'in özellikle bu sezon Barcelona karşısında rakibi kitlediği oyun stratejisini FM14'e uygulamak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Nesil
    2011
    Yer
    Ankara - Eskişehir

Quote Originally Posted by atmaca97 View Post
    Merhaba arkadaşlar,
    Atletico Madrid'in özellikle bu sezon Barcelona karşısında rakibi kitlediği oyun stratejisini FM14'e uygulamak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
    Bu maç motoruna o biraz zor

Nesil
    2008
    Yer
    Tarsus/Mersin

Merhaba benim taktiğim aşağıdaki gibi yalnız ben çok gol atıyorum ama çokda gol yiyorum. Bir yardımcı olurmusunuz.

Nesil
    2013
    Yer
    Ankara

Quote Originally Posted by pusathan01 View Post
    Merhaba benim taktiğim aşağıdaki gibi yalnız ben çok gol atıyorum ama çokda gol yiyorum. Bir yardımcı olurmusunuz.

CM pozisyonundaki oyuncularını DM'ye , AMR ve AML pozisyonundaki oyuncularını MR ve ML ye çek, farkı görürsün.

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by jevox06 View Post
    CM pozisyonundaki oyuncularını DM'ye , AMR ve AML pozisyonundaki oyuncularını MR ve ML ye çek, farkı görürsün.
    İmzamı atarım.

Nesil
    2008
    Yer
    Tarsus/Mersin

Haklı diyorsunuzda peki gol atma yönünde sıkıntı yaşayabilirmiyim. Geçen sezon en çok gol atan bendim ama liğin en çok gol yiyen 3. takımıda bendim.

27. Default

Arkadaşlar Ancelotti' nin oyun anlayışını, formasyonunu sizce nasıl oyuna adapte edebilirim?

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by iceman06 View Post
    Arkadaşlar Ancelotti' nin oyun anlayışını, formasyonunu sizce nasıl oyuna adapte edebilirim?
    Carlo şu an Madrid'e özellikle büyük maçlarda aşırı organize kontra atak futbolu oynatıyor. Anlayış-Kontra Felsefe-Akıcı seçebilirsin. Takım ve oyuncu direktifleri senin takımdan istediklerine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca savunma kurgusu ve ataklara çıkış oyuncularına vereceğin roller de çok önemli.

29. Default

Quote Originally Posted by hknshr View Post
    Carlo şu an Madrid'e özellikle büyük maçlarda aşırı organize kontra atak futbolu oynatıyor. Anlayış-Kontra Felsefe-Akıcı seçebilirsin. Takım ve oyuncu direktifleri senin takımdan istediklerine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca savunma kurgusu ve ataklara çıkış oyuncularına vereceğin roller de çok önemli.
    Çok akıcı felsefe düşünüyorum hocam ama anlayışa tam olarak ne yapsam bilemedim.

Kontra veya savunma anlayışları büyük maçlarda işe yarabilir ama orta düzey takımlarla maç yaparken çok kısır maçlar olabilir diye düşünüyorum. dizilişi 4-3-3 (DM- MC- MC- AMR- AML) olarak düşünüyorum.

Bekleri standart bek rolünde destek görevinde.

DM' de DLP rolünde savunma görevinde

İki MC' yi de box to box olarak düşünüyorum çünkü özellikle münih maçlarında gördük ki Modric ve Di Maria hem savunmaya hem de hücuma deli gibi destek veriyor.

AMR ve AML' yi inside forvet gibi oynatmayı düşünüyorum hücum görevinde.

İleriye de Komple forvet destek görevinde.

Direktifler dar alanda oyna, geriye yaslan, disiplinli oyna, rakibi rahatsız et, sadece hücuma odaklan, koşu yoluna pas, savunmanın üstüne git, sıkı markaj, kanatlar yer değiştirsin, yerden sert orta.

Felsefe çok akıcı oyun anlayışı hücum bu arada. Zorlu maçlarda Kontra ve bir kaç ufak değişiklik yapmayı düşünüyorum.
    Last edited by iceman06 : 02.Mayıs.2014 at 16:21

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Çok akıcı felsefe düşünüyorum hocam ama anlayışa tam olarak ne yapsam bilemedim.
    Bence akıcı ve çok akıcı felsefeleri 2 ayrı taktik yaparak ayrı ayrı gözlemle. Tabi taktiğe uyumun full olması lazım sağlıklı bir gözlem için

Kontra veya savunma anlayışları büyük maçlarda işe yarabilir ama orta düzey takımlarla maç yaparken çok kısır maçlar olabilir diye düşünüyorum. dizilişi 4-3-3 (DM- MC- MC- AMR- AML) olarak düşünüyorum.
    433 diziliş tercihin doğru. Zaten Real Madrid gibi bir takıma savunma oyun anlayışını benimsetmek fazlaca mantıksızlık olur. Ligde Barça'ya karşı veya CL'de çok büyük maçlarda (mesela gerçek hayatta oynanan Bayern maçı) kontra birincil tercihin olmalı. Geriye kalan maçlarda ise gerekli seslenmelerle kontrol veya hücum oyun anlayışını tercih edebilirsin.

Bekleri standart bek rolünde destek görevinde.
    DM' de DLP rolünde savunma görevinde
    İki MC' yi de box to box olarak düşünüyorum çünkü özellikle münih maçlarında gördük ki Modric ve Di Maria hem savunmaya hem de hücuma deli gibi destek veriyor.
    AMR ve AML' yi inside forvet gibi oynatmayı düşünüyorum hücum görevinde.
    İleriye de Komple forvet destek görevinde.
    Bekler, DM, 2 MC den 1 tanesi (Di Maria) ve Forvet için verdiğin roller konusunda hemfikiriz. Ama AMRL pozisyonları için düşüncelerine kökten katılmıyorum. Eğer kontra oyanayacaksan bence AMRL 'yi direk olarak MRL pozisyonlarına çek. Böylelikle hem savunma anlamında rahatlamış olursun hem de bloklar arası kopuklukları en aza indirgersin. Rollerini de Winger (Attack) verirsen takım özellikle kontra atağa çıktığında topu hızla hücuma taşıma konusunda müthiş verim alırsın Ronaldo ve Bale'dan. Burada da Modric devreye girer. Modric'i benim fikrim AP (Support) oynatmalısın.

Direktifler dar alanda oyna, geriye yaslan, disiplinli oyna, rakibi rahatsız et, sadece hücuma odaklan, koşu yoluna pas, savunmanın üstüne git, sıkı markaj, kanatlar yer değiştirsin, yerden sert orta.
    Direktiflerde bence darlığı takımın tamamına değil sadece bek oyuncularına bireysel seslenmelerle ver hatta pozisyonunu koru bile diyebilirsin kontra oynarken. Çünkü sağ ve sol kanat oyuncuların kontra şansı yakaladıklarında geniş alana ihtiyaç duyacaklardır. Kontra zaten orijin olarak geriye yaslanan bir anlayış bu yüzden takımı aşırı derecede geriye yaslama. Ama stoperlere sıkı markaj ve ayakta savun talimatları verebilirsin. Çok fazla pres top kapmanı kolaylaştırabilir belki ama savunmada boşluk bırakmana neden olur bu yüzden kontra oynarken rakibi rahatsız et komutunu verme. Oyuncuların zaten kendi yarı alanlarında pres yapacaktır. Koşu yoluna pas, topu kanatlara yolla, kanatlar yer değiştirsin ve yerden sert orta seslenmeleri mantıklı seçimler.
    Ayrıca Xabi Alonso'yu daha uzun ve dikine oynaması için teşvik edebilirsin.
    Last edited by hknshr : 02.Mayıs.2014 at 21:27 Reason: Eklenti

Sayfa 15 / 20 İlkİlk ... 51314151617 ... SonSon

Mesaj Yetkileri