Milliyet'te bugün bir haber gördüm Shakhtar Donesk CEO'su Sergei Palkin ile yapılmış röportajdan (Tıkla). Türk basını yalan habere bayılıyor tabi. Merak edip Sergei Palkin'i araştırınca haberin gerçek kaynağına ulaştım. Milliyet yalan haber yapmamış gerçekten ama bu Ukrayna kaynağının Sergei Palkin'in ağzından yalan haber yapmama ihtimali olduğu anlamına gelmez tabi.
Google Translate kullanarak Rusça'dan İngilizce'ye, sonra da bireysel olarak İngilizce'den Türkçe'ye çevirdim. Ukraynaca diye bir dil varken hâlâ Rusça kullanan basın organları var Ukrayna'da. Gerçekten çok tuhaf.
Aşağıda paylaşıyorum. Biraz yorucu oldu çevirisi. Hem biraz da Ukrayna'nın durumundan kesit verir, siyasi haber olarak düşünebilir sanıyorum.
Notlar:
- Ukrayna'nın en üst ligi Ukrayna Premier League adı ile oynanıyor. İngiltere ile karıştırmayalım.
- FFU: Ukrayna Futbol Federasyonu
- Igor Surkis: Dynamo Kyiv Başkanı
- Ihor Kolomoyskyi: Ülkenin 2. büyük zengini, PrivatBank eş-kurucusu, FC Dnipro Başkanı
- Rinat Akhmetov: Shakhtar Donetsk Başkanı, Tatar Türkü, Müslüman, Siyasetçi, İş Adamı
- Donetsk, çevresindeki kömür madenleri nedeni ile bir madenci şehri. Shakhtar Donetsk'in da gayrıresmi lakabı gibi bir nev'i. Şehrin gayriresmi sembolü olan madenci anıtı: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...shahter_01.jpg
- Edward Sable: Shakhtar Donetsk altyapı oyuncusu, 17 yaşında.
Orjinal kaynak:
http://www.sport-express.ua/football...rvyj-shag.html
Sergei Palkin: "Premier League ve FFU ilk adımı atmalı"

Sergei Palkin. Fotoğraf: shakhtar.com
CEO, Doğu Ukrayna'nın durumunun madencilerin Shakhtar'taki hayatını nasıl etkileyebileceğini anlattı.
Sergei Tsyba
"Intercontinental" otelinden
- Premier League'de oynamak için hazır 15 kulüp var. Başka bir ekip nasıl bulunabilir? diye soruldu Palkin'e.
- Nasıl seçeriz ve nereden alırız bilmiyorum. Tartışılan: On altı takımı istemek mi, istememek mi? Çok açık ki biz istiyoruz. Bütün takımlara soruldu. Federasyon ile Premier League'in lisanslama için kriteri kaldıracağını düşünüyorum ve izleyecekleri ise şunlar: altyapı, finans.
Şimdi siyaset işin içine girecek. Doğal olarak, hiç kimse birini seçmek için sorumluluk almayacak. Bu konuya hakim yetkili makamlar tarafından karar verilmeli.
Şimdi yapılmalı bu karar - Hemen yarın olsun, - Olmasın.
- Igor Surkis, Shakhtar'a gerekirse Dynamo'nun stadyumunu ve antrenman sahalarını temin etmeye hazır. Teklifi kabul ediyor musunuz?
- Shakhtar için bir sorun yok. Çoğu kulüplerin sahası alttan ısıtmasız. Bu sorun olacaksa 30 ekip oynayamaz ve Ocak'ta oynanırken bu sayı 32 ya da 34 olur, ki bu sadece futbola değil. Keza altyapılara da. 16 kulüp, lig şartları ve finansman açısından ileri sürülen kriterleri kabullenmeye istekli değil. Ve artık kulüp sahipleri de dahil olmak üzere herkes konuyu bütünü ile anlamalı. Evet, şimdi, birinci lige dönersek de kriterleri kabullenmeye istekli 3 ya da 4 kulüp bulabilirsiniz. Sonrasında ne olacak? Premier League'in pazarlanabilir bir ürün olarak değerinin artması gerekli. Bunu bütünü ile anlamak gerekir.
- Yine de 16 takım yönünde oy kullandınız. Neden?
- Premier League ve FFU'daki dizginleri kim kontrolde tutabilir? Çıkıp dikte edebilirler tabi ve durumu yeterince incelediğimizde 12 kulübün buna dahil olabileceğine kanaat getirdiğimizi söyleyebilirim. Katılmaları nedeni ile sorumlu tutululamaz bu kulüpler elbette. Peki oynamayacağınızı söyleyebileceksiniz değil mi? Bunu yapmaya herhangi bir hakkımız var mıdır ki? Bugün ilk tahminlere göre 12 kulüp Premier League'e katılabilir. Aslına bakarsanız; genişleme, molleküllerine kadar parçalanma sürecinde. Sonrasında 4 tur üzerinden farklı bir formatta oynanılabilir. Ardından ürünün değeri ve reytingi büyüyecektir, dönüştürülebilecektir.
Eğer kulüpleri sıralamada altınıza alıyorsanız, onların seyirci ortalamaları dört, beş bin kişi azalıyor. Bu çoğunlukla utanç vesilesi, gülünç bir durum. Fakat herkes masaya oturuyor ve biz hazırız diyor. Eğer Premier League ve FFU sorumluluk almazsa bütün bunlar sona eremeyecek. Turnuvanın formatı düzgün oluşturulursa Premier League kuvvetlenecektir ligin gücü ikinci plandayken. İlk adımı atmak zorundayız. Bunu ana sorunumuzdur. Eğer çözemezsek bu böyle her sene devam eder.
- Burada bizim varsayımımız: Premier League'in 12 takımlı olması konuşuluyor ve Kolomoysky bütün oyların 16 takım için verildiğini hatırlatıyor. Ne yapmalı?
- İşin aslı şu ki, hiç kimse ne Kolomoysky'e ne de Akhmetov'e hayır diyebilir. Kulüplerin şampiyona katılımı sağlayabilecekleri ve sona erdirebilecekleri karar organları bulunuyor. Şimdi %100 on altı kulüp ile başlayacağız ve birisi şampiyonayı tamamlayamayacaktır. Bu hepimiz için utanç verici olur. Premier League ve FFU'yu anlıyorum; bu sefer sert tedbirler alamazlarsa ya da korkarlarsa da herhangi biri sorumluluk almak zorunda. Eğer bunu yapmazsanız, hiç de iyi bir sonu olacağını düşünmüyorum.
- "Madenciler" evindeki maçları nerede oynayacak?
- Durum böyle devam ederse, seçeneklere bakacağız. Şehir bazında herhangi bir şey söylenemez. Dürüst olmak gerekirse, içtenlikle inanıyoruz ki sona eriyor. Sorunun müzakereleri henüz istenilen ölçüde değil. 26 Temmuz'da durumun en iyi şekilde çözüleceğine inanıyoruz. Aksi bir şekilde sonuçlanacağını düşünmek istemiyorum.
- "Shakhtar transfer pazarında etkili olacak mı, ya da bu durumda niyet olmayacak?"
- Henüz değil. Biz bir karakalem sanatçılarıyız, düzenli çiziyoruz. Fakat son adımlarımız henüz yapılmadı. Genel olarak, Doğu Ukrayna'daki durum ile kulübün faaliyetleri arasında bağ bulunmuyor. Maçları Donbass Arena'da oynayamazsak sorunlar çıkabilir. Bu mesele farklı zamanlarda akademinin maçlarının oynanması vb gibi de sürüklenecektir. Aynı ana kadro planlandığı gibi 17 Haziran'da Avusturya'ya gidiyor ve sezon hazırlıkların başlayacak.
- Yabancı medya Mircea başka bir kulübe gidebileceğini bildiriyor. Doğru mudur?
Bu söylentilerin nereden geldiğini bilmiyorum. İlk olarak, bu meselede ondan asla talep olmadı. Onunla konuştum ve dedi ki: "Böyle bir durumda takımdan asla ayrılmam." Lucescu Shakhtar'a hayatının on yılını verdi, ve zor zamanda basitçe ayrılmayı yapamaz.
- Edward'ın sözleşme yenileme planı?
- Menajeri ile konuşuyoruz. Anlaşırsak uzatacağız ...
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı