1 ile 30 arası toplam 598 sonuç

Konu: Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

Hybrid View

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

4411 de 2 tane hücum görevli kanat oyuncum var. Merkezde ise 1 tane defans görevli DLP kullaniyorum. 10 no pozisyonunda da Enganche. Bana lazim olan bu oyunculari tamamlayacak bir rol. En mantiklisida box to box geldi bana.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by hknshr View Post
    4411 de 2 tane hücum görevli kanat oyuncum var. Merkezde ise 1 tane defans görevli DLP kullaniyorum. 10 no pozisyonunda da Enganche. Bana lazim olan bu oyunculari tamamlayacak bir rol. En mantiklisida box to box geldi bana.
    Box to Box uygun. Ben Ball Winning Midfielder (defend) tercih ederim (takıma ve genel oyun sistemine bağlı). 2 komutanın var (DLP ve Enganche), yanlarına 1 asker vermen işin savunma boyutunu daha iyi dengeleyecektir. 2 kanada da hücum görevi verdiğin için orta alanda kalacak, o bölgeyi pek boşaltmayacak bir oyuncu bana daha mantıklı geliyor. Ama FM bu, mantık bir yere kadar tabi Deneme yanılma yapmak lazım. DLP'ye savunma anlamında pek güvenmiyorum çünkü öncelikli görevi değil. Ortadaki ikiliden birine öncelikli görevi savunma olan bir rol vermek gerekir diye düşünüyorum.

Orta saha hattındaki dörtlü için şu tarz varyasyonlar bana daha mantıklı geliyor:

DESTEK, SAVUNMA, DESTEK, HÜCUM
    DESTEK, SAVUNMA, HÜCUM, DESTEK

Bunlar asimetrik bir yerleşim sağlıyor ve oyuncular arası pas verimini arttıracak üçgenler ortaya çıkarıyor (standart roller bu asimetrik hareketlenmeye daha çok olanak sağlıyor). Tabi bekleri de buna uygun görevlendirmek lazım. Mesela destek görevli kanat oyuncusunun arkasındaki bek hücum görevlinin arkasındaki bekten daha defansif olabilir. Şöyle;

DL(savunma)-ML(destek) / DR(destek)-MR(hücum)

Ama kanat oyuncuları AMR ve AML mevkilerinde kullanılıyorsa o zaman tavsiyem asimetrik dağılımdan vazgeçip kanat oyuncularına beklerden daha ofansif bir görev vermemek. Yani;

DL(hücum)-AML(destek) / DR(hücum)-AMR(destek)
    DL(destek)-AML(destek) / DR(destek)-AMR(destek)

gibi...

Tekrar 4'lü sisteme dönersek, bahsettiğim tarz görevlendirme her ileri çıkan oyuncunun arkasında onun açığını kapatacak bir oyuncu bulundurmayı sağlıyor. Mesela DESTEK, SAVUNMA, DESTEK, HÜCUM dağılımını ele alırsak;

MCL hemen önündeki hatta yer alan ML ve MCR'nin arkasına atılacak toplara hamle yapma şansına sahip. MCR de hemen önündeki hatta yer alan AMC ve MR'nin...

ML ve AMC, MCL'nin önündeki boşluğa, AMC ve MR de MCR'nin önündeki boşluğa hamle yapma şansına sahip. Dikkat edersen hamle yapılamayacak alan yok. Ayrıca; MCL-ML-AMC / MCL-AMC-MCR / MCR-AMC-MR olmak üzere ortaya çıkan üçgenlere dikkat.

Şimdi diyeceksin ki başta BWM (defend) tercih ederim dedin, bu dağılıma ters. Bence değil çünkü bazı istisna roller var, BWM de bunlardan birisi. Defensive Winger, Defensive Forward ve Trequartista diğerleri... BWM standart rollerden 4x daha yüksek pres talimatı alıyor. Standart rollerde savunma görevliler destek ve hücum görevlilerden daha düşük pres talimatı alırken BWM'de savunma görevli de destek görevli de aynı değerde pres talimatı alıyor.

Enganche'yi de farklı bir yere koymak lazım. Hücum görevi alıyor ama forvet arkasındaki yerini koruyor genelde. Bu açıdan bakınca destek görevli gibi oynuyor da denilebilir.
    Last edited by Walter Sakana : 17.Eylül.2014 at 17:50
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Mesaj Yetkileri