Quote Originally Posted by perpetua View Post
Elestiriler icin tesekkurler.

2. Lig ve 3. Lig arastirmasinin ozellikle cok zayif oldugu bir gercek. Maalesef 3. Ligi tek bir kisi, 2. ligi ise az sayida arastiriyor. Bu ise gerektigi ciddiyetle yaklasacak arastirmaci bulmak da pek kolay olmuyor. Acikcasi bu liglerin arastirmasinin zayif olmasi da biraz isimize geliyor. Boylece oyunu oynayan ve bu ligleri daha iyi bilen birileri ekibe katilmak isteyecegini umuyoruz. Bu nedenle de yapilmasi gerekenin asgarisini yapiyoruz.

Elestirinin geri kalanina gelince bence degindiginiz iki konu birbiriyle celisiyor. Onumuzde Caner gibi bir ornek var deyip, Emre/Sezer/Engin konusunda neden bu kadar israrcisiniz demeniz gibi. Ote yandan Kerim, Ahmet, Ogulcan orneklerini veriyorsunuz ve Batuhan/Sercan orneklerini gozardi ediyorsunuz. Soyle ki bence bu bahsettiginiz oyuncularin cok ust duzey oyuncu olma ihtimali cok dusuk. Bu oyuncular ligimizde belki iyi oyuncu olacaklar belki vasat oyuncu olarak kalacaklar. Biraz da onlarin kendi tercihleri, nasil bir kariyerlerinin oldugunu gosterecek. Oyunda olmasi beklenen de bu zaten.

Ben hala Batuhan'a oldukca yuksek potansiyel verilmesinin de taraftariyim. Belki ilk umdugumuz gibi 200 uzerinden 160-170lik bir oyuncu olmayacak artik Batuhan. Ancak 27-28 yaslarina geldiginde ligimizde 19-20 gol atan bir oyuncu olursa da sasirmamak gerekli bence. Ne yazik ki alt yapilarda yeterince egitilmemis futbolculari uste cikartip onlardan basarili olmasini bekleyerek hata yapiyoruz. Belki bir sure bu futbolcular iyi gidiyor ancak eninde sonunda egitimlerinin eksikligi ortaya cikiyor. Bir yerde tikaniyorlar. Eger tikandiklari yerde kendilerini zorlayip daha ileriye gidemezlerse de geriye gidiyorlar kanimca. Bu nedenle de Turkiye'den her cikan oyuncuya suphe ile yaklastigim gibi, Turkiye'de bir kulube gelmeyi tercih eden genc yabanci futbolculara da suphe ile yaklasiyorum.

Ek: Ingilizler gibi arastirma yapmamiz pek de mumkun gorunmuyor. Orada ufak mahallelerin takimlarinin statlari bile doluyor cunku insanlarin sadece 3 veya 4 buyuk takima endeksli yasadigi bir ulke degil Ingiltere. Bir cogu hayatlarini hafta sonu egelencesi olarak kendi mahallelerinin macina gitmeye endeksli olarak yasiyor. Bizde ise boyle degil. Boyle olmadigi icin de 2. ve 3. lig takimlarini en son detayina kadar arastiracak insan kaynagi yok. Olanlar da herhalde kendi ozel hayatlarinin yogunlugundan FM oynama ve FM arastirmasi ile ilgilenmiyorlar.
Caner ve Sercan/Batuhan eleştirileri oyunun gerçekliliğine yönelik örnek gösterme amaçlıydı. Bir eksikliği dile getirdim. Bu söylediklerim araştırmacılara göre değil oyunun yapımcılarına yönelik bir eleştiri. Dediğimi daha da açmak gerekirse mesela caner'in ca/pa değerleri 150/165 ise bu potansiyele ulaşmak için veya oyuncunun bu potansiyelde kalmasını sağlamak için, oyuncunun saha dışı yaşantısı, takımdaki ilişkileri, taraftarın oyuncuya bakışı ve hatta takımın personel kalitesi oyuncunun bu potansiyele ulaşmasını etkilemeli. Bunun için ca/pa değerleri yetersiz. Oyuncunun kariyer akışını yönlendirebilecek bir takım ek değerle de bulunmalı. Süreklilik ve Duraklama gibi.

Engin/Emre/Sezer konusundaki eleştirilerim ise oyunun mevcut durumuyla ilgili. Bu oyuncular oyundaki profillerinin çok gerisindeler ama nedense son 3 seride ısrarlarla aynı değerlerle karşımıza çıkıyor. Kerim, Oğulcan, Şevki, Ahmet ve Emre örneklerini vermemin sebebi ise bu oyuncuların en az diğer üç oyuncuya göre daha genç ve potansiyelli olmaları ve takımlarında daha çok şans bulmaları.Ben Kerim dışındaki bu 4 oyuncunun 4'ünde önümüzdeki 3 yıl içinde 5 büyük takıma transfer yapacak potansiyelde olduğunu düşünüyorum.

Araştırmacı eksikliği konusunda haklısınız. Ama bu da giderilmeyecek bir şey değil. Özellikle son 3 serinin Türkiye satışları düşünüldüğünde FM bu bölüme daha fazla kaynak ayırırsa bu işi gayet iyi yapabilecek çok insan olacağını düşünüyorum.