Bu iş biraz da eskisi gibi yıldızların olmamasından kaynaklı. Mesela ben Shearer, Fenomeno, Owen, Nuno Gomes seven biriydim. Menajerlik oyunlarında bunları takımıma getirmek için yırtınırdım. Premier Manager 98'de mesela Ronaldo'yu bir türlü getirememiştim. Kafama taktım yıl 2012-2003 falan oyunu yeniden kurdum ve adamı getirdim bu sefer Onları takıma katmak, oynayışlarını görmek; böyle transferler yapabilmek çok güzeldi. Haricinde eskiden kulaktan kulağa oyuncular yayılırdı, forumda sayfalarca oyuncu tartışılırdı. Şimdi ne gerek var aç Genie Scout'ı bak. Hatta var olan yıldızları almakla da uğraşma regen bekle. Kısacası bilginin insandan insana paylaşımının önemi azaldı FM için.

Yine aynı şekilde taktik işleri var, taktiği de tartışırdık öğrenirdik. Açıkçası taktik işi de biraz zordu yani. Öyle barlar marlar, oyuncu antrenmanlarındaki barlar; ayarlamalar. Şimdi epeyi kolaylaştı, antrenmanı ayarlanmıyoruz desek yeri. Taktikte de artık daha ne kadar kolaylık sağlayabilirler bilemiyorum. Bundan da kolaylaştırmazlar umarım.

Bir diğeri İngilizce meselesi, eskiden İngilizce bilen insan sayısı daha azdı. Ondan yerel forumlara doluşurduk. Bir iki kişi çeviri yapınca herkes epey sevinir okurdu. Şimdi çoğu kişi İngilizce biliyor, esas forumlara gidip bakıyor.

Bir de nesil farkı var tabi, biz geçen 30-40 saatin ardından şampiyon olamamayı kaldıran aylardır oynadığı kariyerde penaltılarla şampiyonlar ligini verince üzülen ama oyundan soğumayan insanlarız. Yeni nesiller ya editör, ya save-load ya bilmem ne ile başarıları patır patır toplayıp ondan sonra sıkıldım deyip bırakıyorlar.

Yalnız en sonuncusu da şu ki, daha çok paylaşımcı olmamız lazım. Geçen bir konu açtım, yanlış anlamasınlar cevap veren arkadaşlar oldu ben de tekrar başka soru sordum hâlâ cevap bekliyorum. Bununla birlikte başka sitelerden aldığımız dosyaları da koysak da bir bütünlük sağlasak eskisi gibi hiç fena olmaz sanki. En olmadı sohbete muhabbete geliriz. Benim 3 kişilik bir watsapp grubum var sürekli FM tartışıp oyuncu öneriyoruz, taktik tartışıyoruz, ss'leri birbirimize atıyoruz falan Onun gibi bir sohbet forumuna dönebiliriz sanki.