Ilk olarak transfer degerlerini ulke ici transferler icin giriyoruz. Yani orada gordugunuz deger, ulke icinde yapilacak transferler icin odenmesi ongorulen ortalama transfer bedeli. Ornegin diyelim ki Turkiye icin 150 CR'lik oyuncunun degeri 12 milyon Euro. Ingiltere icin ise 24 milyon Euro. Ingiliz kulubu, bu kalitede bir oyuncuyu alirken veya satarken normal fiyatin 24 milyon Euro civarinda oldugunu dusunuyor. Turk kulubu ise 12 milyon Euro. Eger Turk kulubunun satma zorunlulugu yoksa veya yonetim satmaya istekli bir yonetim degilse isi yokusa surup fiyati yuksek tutmaya calisabiliyor. Bu nedenle rakamlarin nasil olacagini degerlendirirken daha cok ulke ici odenen bonservis bedellerine bakmak gerekli.
1. Bu oyuncularin istisna oldugunu dusunuyorum. Bence bu futbolcularin bu kisilik ozellikleri Turkiye'nin genelinden daha cok ciktiklari alt yapilarla iliskili. Yani bu kuluplerde, o donemde calismis olan genclik gelisim direktorleri ve antrenorler.
2. Toplam cikan oyuncu kalitesi oldukca gercekci ancak mevkilerde sorun var bence. Oyunda cok kaliteli Turk DR/DL/DC/ST'ler cikabiliyor ancak gercekte bizim yetistirdigimiz futbolcular bu mevkilerde yuksek potansiyelli olabilecek fiziksel ozelliklere sahip olmuyor. Ornegin hem cok hizli, hem cok guclu, hem de cok teknik ST'ler pek cikartamiyoruz. Su anda en potansiyelli forvetimiz Enes'in hala cok ciddi fiziksel zaaflari var. Stoperlerimiz de genelde ya cok yavas ve tek hamleli, veya cabuk, hamleli ancak gucsuz. Bunlarin hepsini iceren ve yuksek potansiyele sahip olacak stoper cikartamiyoruz.
Bence bunun nedeni alt yapida futbolcu secimlerinin fiziksel gelisim potansiyeli olan oyunculara futbol ogretmeye dayali degil bir egitim sistemi degil, yetenek sahibi futbolculara asgari fiziksel gelisimi saglamaya dayali bir egitim sistemine sahip olmamiz. Yani yetenekli oyuncuyu parlatiyoruz ama yeteneksiz ama fiziksel kapasitesi olan bir oyuncuya futbol ogretemiyoruz.
3. Bunu belirleyecek olan alici kuluplerin odemeyi kabul edecegi bedeller.
4. Bu konuda iki ayri seye deginmem gerekli.
a) Diger ulkelerin transfer tercihlerini diger ulkelerin arastirmacilari belirliyor.
b) Transfer tercihlerinin bizim icin ne kadar dogru olduguna emin degilim ve hatta azaltilmasi gerektigini dusunuyorum. Bu tercihler daha cok birbirleri arasinda ozel baglar olan ulkeler icin gecerli. Ornegin Ingilizlerin futbolu genelde fizige dayali oldugu icin uzun yillardir Iskandinav ulkelerinin en yetenekli futbolculari Ingiltere'ye transfer olur. Veya Portekiz'in Brezilya'da cok genis bir agi oldugu ve ortak dil yuzunden Brezilyali futbolcularin buyuk cogunlugu Portekiz uerinden Avrupa'ya giris yaparlar.
Ancak bizim boyle bir tandansimiz yok. Transferlerimizi genelde menajerler belirledigi icin her yerden transfer yapiyoruz ama hic bir ulke ile ozel iliskimiz yok. Sadece Almanya'daki Turk futbolculari Turkiye'ye getirme gibi bir tandansimiz oldugu soylenebilir. Onun disinda her yerden, her turlu transferi yapiyoruz. Yani aslinda transfer tercihlerini dusurmek cok daha dogru olacak.