Sayfa 3 / 3 İlkİlk 123
61 ile 74 arası toplam 74 sonuç

Konu: İlhan'ın Yeri (Yeni makale 9 Mayıs 2007'de eklenmiştir. Yorumlarınız bekleniyor...)

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by dinaMYt View Post
    türkçe ibadet insanların kendilerine bulduğu en basit bahanelerden biri.efendim kuranı arapça anlayamıyorsan türkçe meali var zaten aç oku.okuduğun çeviriyi de anlamıyorsan al bir tefsir kitabı aç oku.onu da anlamıyorsan aç bir ilmihal oku.ama okumak mı?biz türklere çok uzak bir eylem o,bahane üretmek varken neye gerek okumak çaba göstermek.

türkçe ezan konusunda ise bence o 40larda okunan türkçe ezanı bir dinleyin arkasından hangi dilde ezan dinlemek insanı hoşnut ediyor öyle karar verin.yok müezzin "haydin namaza" deyince içinizden namaz kılmanın geçeceğini düşünüyorsanız neye nasıl inandığınızı da bir kere daha düşünün derim.olay müezzinin hangi dili kullandığıyla değil sizin kalbinizden ne geçtiği ile ilgili çünkü.

lafın kısası nasıl ülkelerin kendi anadillleri varsa islamın da anadili arapçadır.boşuna kendimizi paralamanın lüzumu imtihan dünyasında boş bahaneler üretmenin manası yok.
    Zaten olan şeyi değiştirmek güç görünüyor. Ancak insanlar anlamadıkları şeyi tınlamıyorlar, özellikle yeni gençlik böyle. Anlamadığın şeyler söyleniyor devamlı, hem namazda, hem ezanda, bunlar anladığın şeyler olsa daha etkili olur, çünkü genelde okunan namaz sureleri Allah'ın büyüklüğü ve hikmetinden bahsediyor.

Açıkçası sözünüz makaleyi yazan olan banaysa, benim hayatımın bir bölümü 5 vakit namaz kılarak geçmiştir. ancak sonradan sonraya heves gitti. Ben asla bahane uydurmuyorum. Kuran'ın aslından haberdarım, korunması da gerek bence, ancak namazlarda mealinin okunması, duaların Türkçe olması işin amacını, mantığını değiştirmez, işi zorunluluktan çıkarıp mantıklı bir hale getirir.

Açıklamalar hep yorumdur, ancak bir şeyi düşünün bence. Allah'a secde ederken anlamadığınız kelimeler kullanmak ne kadar mantıklı olur? Namaz kılmanın anlamı nedir? Ben neden namaz kılmalıyım diye sorgularsanız, bence benim fikrime biraz daha yaklaşırsınız.
    Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi

S-B-Z Misafir

İLHAN ZATEN ANLAMADIĞIMIZ KELİMELER DİYE BİRŞEY YOK.
    namaz kılan bir insan zaten namazda okuduğu herşeyin manasını bilir.

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by şampiyon View Post
    İLHAN ZATEN ANLAMADIĞIMIZ KELİMELER DİYE BİRŞEY YOK.
    namaz kılan bir insan zaten namazda okuduğu herşeyin manasını bilir.
    Ancak çoğu insan secdede iken dediği sözün anlamını bilmiyor mesela. Keşke herkes senin kadar duyarlı olsa Ömer abi. Ancak kimse okuduğu sözlerin manasını bilmeden okuyor.
    Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi

S-B-Z Misafir

Quote Originally Posted by peluk View Post
    Ancak çoğu insan secdede iken dediği sözün anlamını bilmiyor mesela. Keşke herkes senin kadar duyarlı olsa Ömer abi. Ancak kimse okuduğu sözlerin manasını bilmeden okuyor.
    zaten meselede bu.biz yaptığımız hiçbir işi bilinçli olarak bilincine vararak yapmıyoruz ki.O yüzden başımıza her türlü bela geliyor.O yüzden ne ibadetimizden feyz alabiliyoruz,nede dualarımız makbul oluyor.

aRİf36 Misafir

Smile

merhaba arkadaşlar
    topic deki mesajları başından beri okudum ve çok dikkatimi çekti. Öncelikle böylesi bir yazışmayı başlattığınız için özellikle peluk arkadaşa teşşekkür ederim ve böylece toplumun yarası olan konuya temas ettiğinden dolayı tebrik ediyorum. Toplumun yarası derken bir çok insanın kafasında yer eden, bu konu daha doğrusu neden ben dinimi türkçe olarak anlamayayım ve anlayarak yaşamayayım. Yerden göğe kadar haklısınız çünkü din, anlamak ve yaşamak içindir. Anladığım kadarıyla birçok arkadaşında değindiği gibi dinimin bana ne anlattığını eğer ben anlamasam bu din bana göre anlamsız ve değersiz olur, görüşünü sezinliyorum. Eğer böyleyse gelin konulara baştan göz atalım. yazışmayı karşılıklı anlayış ve hoşgörü içerisinde anlamaya ve anlatmaya çalışalım. Eğer niyetiniz gerçekten araştırıp öğrenmekse? yazımın başında sizlere hem teşekkür etmiş ve hemde tebrik etmiştim. neden? çünkü sizin bu sorunuz inançlı olduğunuzu belirtmektedir. Ama anladığım kadarıyla kafanızı bulandıran anlayamama çelişkisi inancınıza gölge düşürmekte. Eğer bende buna bir nebze açıklık getirebilirsem, ne mutlu banaki sizin gibi düşüncelere takılıp kalanlara yardımcı olabileceğim. Sizi tebrik ediyorum dememdeki gayem bu soru inancın bir gereği olsa diye düşünmemdir. Çünkü kur'an da allahu teala "ey iman edenler, ey akıl sahipleri" diye hitap ediyor bu özelliklere sahip insanları karşısına muhattap alıyor ve bende sizde bu özellikleri gördüğüm için tebrik ediyorum ve bunun muhabbetimize bir sebep olacağını düşünüyorum. Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum "hiçbir zaman bir hırsız boş eve girmez mutlaka gireceği yerden birşeyler almak ister. İşte inancı olanada şeytan bir düşünce kafasına koymak için uğraşır. Daha sonra bunların doğrultusunda inanan kişinin inancına zarar verir. Sorularınızı ve görüşlerinizi bekliyorum. SAYGILARIMLA

Nesil
    2005
    Yer
    istanbul

Zaten olan şeyi değiştirmek güç görünüyor. Ancak insanlar anlamadıkları şeyi tınlamıyorlar, özellikle yeni gençlik böyle. Anlamadığın şeyler söyleniyor devamlı, hem namazda, hem ezanda, bunlar anladığın şeyler olsa daha etkili olur, çünkü genelde okunan namaz sureleri Allah'ın büyüklüğü ve hikmetinden bahsediyor.

Açıkçası sözünüz makaleyi yazan olan banaysa, benim hayatımın bir bölümü 5 vakit namaz kılarak geçmiştir. ancak sonradan sonraya heves gitti. Ben asla bahane uydurmuyorum. Kuran'ın aslından haberdarım, korunması da gerek bence, ancak namazlarda mealinin okunması, duaların Türkçe olması işin amacını, mantığını değiştirmez, işi zorunluluktan çıkarıp mantıklı bir hale getirir.

Açıklamalar hep yorumdur, ancak bir şeyi düşünün bence. Allah'a secde ederken anlamadığınız kelimeler kullanmak ne kadar mantıklı olur? Namaz kılmanın anlamı nedir? Ben neden namaz kılmalıyım diye sorgularsanız, bence benim fikrime biraz daha yaklaşırsınız.

öncelikle yazdıklarımda seni hedef almamıştım,söylediklerim genel çerçeve içindi.

bugün gençlerin özellikle bazı şeyleri anlamadığı için tınlamadığı konusunda sanırım hemfikiriz.ama bu durumun islam dininin kitabının arapça olmasından kaynaklandığını pek sanmıyorum.durum daha çok dinin gençlere anlatılmamasından onlara bu tür olanaklar sunulmamasından alakalı. zaten önüne birşeyler hazır getirilmediğinde aramaya,araştırmaya vakit ayırmayan gençlerin okullarında haftada en fazla 1 saat gördükleri(dersin kalitesi ve içeriği de ayrı tartışılır) din dersiyle islamı öğrenmeleri imkansız.

namazda ezanda okunan dualardan önce islamın felsefesini insan hayatına neler kattığını öğrenmek gerekli.kuru kuruya ben arapça anlamıyorum dinin dili kendi dilim olsun demek bence biraz bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.zaten inanmanın özü de islamı ve anlattıklarını anlamak değilmi?islama arapça indirilmiş olan kurana inandıktan sonra kalkıp ben bu dediklerimden birşey anlamadımki demek biraz abes kaçıyor.evet namaz dualarının ezanın manalarını bilmek önemli ama türkçe manalarını getirip namazın içine sokmak hem sünnete karşı gelmek hem de islamın kendi özünü orijinalitesini bozmaktır.

işte o islamın özünü anlamak için dinde türkçe çeviri kullanılıyor daha fazlası için değil.bugün hem kuran-ı kerimin hem hadis-i şerif kitaplarının çevirileri ve birçok kaynak kitap elimizin altında.öğrenmek anlamak istedikten sonra bulmak çok zor değildir zaten.

yani diyeceğim şu ki elde zaten anlatılmış açıklanmış halde kaynaklar varken ben hala problemin ezanın türkçe okunması değil varolan türkçe kaynakların bile okunmaması olduğunu düşünüyorum.dine türkçeyi yerleştirme çabası ise yarardan çok zarar verir.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul/Bostancı

İbadet allah ile kul arasındaki bir şeydir.bunu turkce olmasının arapça olmasınının ne onemi varki.eğer ibadet ederken allaha ne dediginizi bilmek istiyorsanız açarsınız mealleri ve ogrenirsinizi yeter ki içinizden gelsin anlamını ogrenmek istemek.başka bir konuya değinmek istiyorum.

Ataturk un son yapmak istedigi şey turkçe ibadet konusudur.Ben de emeklı subay olan mıllı guvenlık hocamdan ogrenmıstım .Ataturk sanırım 10 -12 yıl ezanı turkce okutturmus ve bu yuzden dolayı ona bazı şahıslar kotu sıfatlar takmıştır.Vefatından sonra,ezan tekrar arapça okunmaya başlanmıştır.

alakasız bir yazı olduysa özur diliyorum.

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Default Çoktan Seçmeli Dert

Hayat zor. Bu sınav sistemi bize kim bilir ne zorluklar getirdi, koydu önümüze. Robot olduk. Çoktan seçmeli bir hayatımız oldu. Konumuz çoktan seçmeli ve tek olan sınav sisteminin ülkemiz geleceğine getirdiği zararlar, ve üretebileceğimiz çözümler.

OKS ve ÖSS Türkiye’de okuyan bir öğrencinin en önemli iki virajı. Bu virajları kayıp devrilmeden alabilmek için kim bilir kaç öğrenci kaç saat harcıyor. Kaç test kitabı bitiyor, kaç tane deneme sınavına giriliyor, ve daha kaç vs…

Kendi yaşamım çok iyi bir örnek. Daha 4. sınıfa giderken tanıştım dershanelerle. 4. sınıfta ve 5. sınıfta gittim. Sonrasında girdiğim Anadolu Liseleri sınavıyla Bursa Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’ne yerleştim. Tabi bitmedi çoktan seçmeli hayat. 7. ve 8. sınıfta zorlu bir marathon, ve çözülen yaklaşık 50000 test sorusu sonucu girilen OKS sınavı (o zamanlar adı farklıydı) ve kazanılan Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi. Biter mi çoktan seçmeli hayat? Sonrasında 9., 10., ve 11. sınıflarda uzun bir dershane maratonu ve çözülen yaklaşık 100000 test sorusu sonucunda kazanılan ODTÜ. Geriye dönüp baktığımda verimli bir eğitim göremiyorum, çünkü öğretilen şeyler genelde aynı hep. Sadece zorlaşıyor yıllar geçtikçe, o kadar. Lise 3. sınıfa giden öğrenciler 2. dönem hiç ders görmüyorlar, gördükleri de ÖSS hazırlık. Neden? Çünkü herşeyi o, aslında çok basit, zeka ölçmeyen sınava dayamışız. Her yıl kim bilir kaç tane okul birincisi barajı aşamıyor sınavda. Bundan büyük bir rezalet mi olur?

Eğitim sistemimiz çökmüş, yanmış, bitmiş… Dünyada ilk 500’e giren bir üniversitemiz yok.

Ne yapabiliriz arkadaşlar, forum kurallarına uygun bir biçimde yorumlarınızı yazın.

Nesil
    2007
    Yer
    Newcastle

Yeni üniversiteler açılıyor bu saydıkların dertler dururken İlhan.Türkiye'de eğitim öğretim diye birşey yok herşey dediğin bu sınavlara bağlı.Bu sınavlarda aldığın dereceler hayatını etkiliyor.Oysaki ne kadar yanlış...Ancak düzeltmek için kimsede bir icraat yok aksine yeni üniversiteler açılıyor sanki olanlarda eğitim çok kaliteliymiş gibi.Bu bir devlet yanlışıdır bence.Yeni üniversite açmakta kullanılan bütçe var olanı iyileştirme yönünde kullanılmalı.Ancak sağ sol şu görüş bu görüş ne olursa olsun bu düzen değişmez gibi geliyor bana.Neden??

Üniversite'yi sadece üniversite'ye gidiyor yada üniversite bitirdi desinler diye okuyan çok tabi bunlardan birşey beklemekte olanaksız.Üniversite demek düşünen kafa yoran insanlar demek olmalıyken maalesef şuanda çoğunda bundan eser yok.Ve birde devlet yöneticileri tabi bir insan ne kadar çok öğrenci kalırsa onlar için iyi çünkü okul bittiğinde bu adam iş ister iyi yaşam koşulları ister.Devletin elinde olsa liseden çıkmış herkesi üniversite okutur bence.Yeni üniversite açılma nedenleride bence tamamen bu.

Biraz düşünmeye çalışan sesi çıkan okuldan uzaklaştırılır hemen.Devlet yöneticileri tekrar söylüyorum görüşleri önemli değil fikir üreten sesi çıkan gençler istemiyor.Hazır yiyen etliye sütlüye karışmayan sinmiş öğrenciler istiyor ve maalesef bunuda başardılar gibi...

Nesil
    2006
    Yer
    Başkent

Hayat zor. Bu sınav sistemi bize kim bilir ne zorluklar getirdi, koydu önümüze. Robot olduk. Çoktan seçmeli bir hayatımız oldu. Konumuz çoktan seçmeli ve tek olan sınav sisteminin ülkemiz geleceğine getirdiği zararlar, ve üretebileceğimiz çözümler.

OKS ve ÖSS Türkiye’de okuyan bir öğrencinin en önemli iki virajı. Bu virajları kayıp devrilmeden alabilmek için kim bilir kaç öğrenci kaç saat harcıyor. Kaç test kitabı bitiyor, kaç tane deneme sınavına giriliyor, ve daha kaç vs…

Kendi yaşamım çok iyi bir örnek. Daha 4. sınıfa giderken tanıştım dershanelerle. 4. sınıfta ve 5. sınıfta gittim. Sonrasında girdiğim Anadolu Liseleri sınavıyla Bursa Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’ne yerleştim. Tabi bitmedi çoktan seçmeli hayat. 7. ve 8. sınıfta zorlu bir marathon, ve çözülen yaklaşık 50000 test sorusu sonucu girilen OKS sınavı (o zamanlar adı farklıydı) ve kazanılan Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi. Biter mi çoktan seçmeli hayat? Sonrasında 9., 10., ve 11. sınıflarda uzun bir dershane maratonu ve çözülen yaklaşık 100000 test sorusu sonucunda kazanılan ODTÜ. Geriye dönüp baktığımda verimli bir eğitim göremiyorum, çünkü öğretilen şeyler genelde aynı hep. Sadece zorlaşıyor yıllar geçtikçe, o kadar. Lise 3. sınıfa giden öğrenciler 2. dönem hiç ders görmüyorlar, gördükleri de ÖSS hazırlık. Neden? Çünkü herşeyi o, aslında çok basit, zeka ölçmeyen sınava dayamışız. Her yıl kim bilir kaç tane okul birincisi barajı aşamıyor sınavda. Bundan büyük bir rezalet mi olur?

Eğitim sistemimiz çökmüş, yanmış, bitmiş… Dünyada ilk 500’e giren bir üniversitemiz yok.

Ne yapabiliriz arkadaşlar, forum kurallarına uygun bir biçimde yorumlarınızı yazın.

Kesinlikle haklısın. En basit örneğinden öğrenciler öğrenmek için değil sınavda çıktığı için bazı konuları ezberliyor veya bazı konulara çalışıyor. En basitinden hoca bu konu ÖSS'de çıkıyor diye başladığı cümleleri herkes çok dikkatli bir şekilde dinlerken, belki en az daha önceki konu kadar önemli ama sınavda çıkmayan bir konu anlatılırken kimse dinlemeyebiliyor. Hayatımız 3 saatlik bir ÖSS sınavına bağlı. Bir insan muhteşem zeki olabilir,o sene çok iyi derste çalışmış olabilir ama o gün hasta olduğunu düşünelim veya kolunun kırıldığını bu insanın 1 senesi buharlaşır. Ama bu sisteme nasıl bir çözüm getirilebilir ülke şartlarında orasıda ayrı bir problem. Sınavlar problem,çözüm getirmekte en az onlar kadar problem.
    Fenerbahçe Cumhuriyeti

Nesil
    2006
    Yer
    -

İlhan abi konuyla alakasız ama şu senin imzana bayıldım

''Türklerin elinde Kur'an olduğu sürece onları yenemezsiniz. Türkleri yenmek için önce Kur'an'ı elinden alacaksınız.''

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Değerli yorumlarınız için sağolun arkadaşlar. Peki ne türde çözümler üretebiliriz?

Dün sabah yorum yazdım tam gönder diyecektim ki elektrikler gitti. Akşam'a gönderirim dedim halı saha maçımız vardı. Kısmet şimdiyeymiş.
    Ilhan benim edebiyatçı yanım ağır bastığı için ilk önce dil bilgisi yönünden baktım. Noktalamaları bazı yerler hariç iyi kullanıyorsun. Cümleye hangi sözcük ile başlayacağını çok iyi biliyorsun.

Konu ile ilgili yorumuma gelirsek Ilhancığım.
    Ben ÖSS'nin altını üstünü her şeyini bilirim. Şimdi moda yeni üniversiteler açmak oldu. Açsınlar tebrik ederim. Kontenjan artacak ve Türkiye'de üniversite mezunu kişi sayısı artacak; lakin bu mezunlar nerede çalışacak ? Yılda 7500 Tarih mezunu öğrenci veriyorsun MEB Tarih'ten yılda olsa olsa 1500 öğretim görevlisi alıyor belki de bu kadar bile yok. Kalan 6000 mezun ne yapacak tabii ki özel sektöre kayacak. Özel sektör de bunların 2000'i aldı. Kaldı 4000. Her sene 4000 açık verilirse vay bu ülke'de öğretmenlik okuyan vatandaşıma. Bu problem nasıl aşılabilir diyorsanız. Iş olanakları artırılacak. Buna da nasıl diyorsanız ? Devlet kafayı kullanmıyor. Etüt merkezleri açacak. Şu an da dershane sektöründeki en büyük kurumlar Etüt merkezi sistemine kayıyorlar. Devlette büyük şehirler'de bunu yaparak hani hepsini değil ama açıkta kalan 4000 öğretmenin hiç değilse 3000 tanesini yerleştirebilir. Ben kendi açımdan baktım konuya. Buradaki bir öğretmen değil de mühendis olabilir ya da başka meslekler. Benim burada anlatmak istediğim bu ülke'de sorun ÖSS değil, ÖSS'i çalışıp kazanırsın. Bu ülke'de asıl problem mezun olduktan sonra ne yapacağın ?

Nesil
    2006
    Yer
    İzmir

Bir insanın hayatını belirlemesi için ülkemizde iki sınava girmesi gerekiyor.Eğer o sınavlarda başarılı olamaz ise zaten bu insanın yaşam seviyesi düşüyor.Diyelim kazandı ve üniversiteye girdi mezun oldu.Eee hani iş yok niye yok neden yok?Çünkü plan yok program yok.İstihdam yok,Yeni işalanları yok.Herkes belli hedefler yönünde günümüzde azalsada eskiden beri süregelen iki meslek var aile tarafında baskı yapılan öğretmenlik-doktorluk(hemşirelik).İnsanlar kendi okumak istedikleri dersleri okuyamıyor yada meslek sahibi olamıyor.Resime veya müziğe yeteneği olmayanlar bile bu dersleri görüyor.Gördükleri derste birinde ''Flüt çalmak'' ve hocanın verdiği bi konuyu resme dökmek bu sanatlar bu kadar kolay mı yahu.bu sistemin değişmesi ancak 3 kuşak boyu üniversiteli olunursa anca o zaman değişir

Sayfa 3 / 3 İlkİlk 123

Mesaj Yetkileri