Sozlesmesi bitecek oyuncunun kafasindan bu gecer zaten. Yani 3 senelik kapi gibi sozlesmesi olan, her sart altinda gelecek 3 senesini garantiye almis bir kisi toplara daha da sert girer, kendini sahada basarili olmak icin daha da paralar.
Ama 4 ay sonrasini goremeyen insan kendisine dikkat etmek zorundadir. Ozellikle bu insan ilk olarak sagligi sayesinde para kazaniyorsa.
Ingiltere'de onemli oyuncularla yeni kontrat konusmalari, kontrat bitmeden 1.5 sene once baslar. Eger 6 aylik sure icinde anlasma olmazsa, o oyuncu sozlesmesi bitmeden 1 sene once pazarlanir ve gerekirse yerine adam alinir. Bu kadroda gormek istedigin oyuncuyu motive etme, o oyuncuya deger verdigini gosterme taktigidir. Ozellikle Manchester United bu konuda cok hassastir.
Burada sucu Alex'in ustune yikmak bence cok yanlis. Yaptigi forma ve takim ruhuna uyuyor mu? Kesinlikle uymuyor. Ama o takima Alex'i baglamasi, kendisini futbola vermesini saglamasi gereken kisiler 15 dakikalarini ayirip bunu halen yapmadilar anladigim kadari ile.
Frikik konusuna gelince. Onumde istatistikleri yok ama hissettigim kadari ile Fenerbahce'nin kazandigi frikik sayisi azaldi. Ozellikle defans oyunculari ile bogusan Nobre gittikten sonra ve daha cok cizgiye dogru topla giden Deivid ve Kezman geldikten sonra iyi pozisyonda kazanilan serbest vuruslar azaldi. Yani atiyorum.. eskiden Alex her mac 3-4 frikik deniyorsa ve 1 tane atiyorsa, simdi Alex 1-2 tane atiyor. Ayrica hafta sonu mactan once (veya bir onceki macti, hatirlamiyorum) takimlarin artik Fenerbahce karsisina daha uzun boylu ve fiziksel olarak yuksek duzeyde oyuncularla cikilmaya baslandigini anlatildi. Bu da kornerlerde ve frikiklerde Alex'in isini zorlastiracak seyler (daha uzun boylu defans, daha uzun boylu baraj).
Daum, tahminimce duran top calismasina cok ozen gosteriyordu. Hatta gunde 1 saat buna ayiriyorsa hic sasirmam. Bunun sonucunda da her mac duran toplarda Fenerbahce cok tehlikeli oluyordu. Bu Daum'un elestirilmesine neden olsa da (Fenerbahce'nin futbolundaki diger eksiklikler nedeniyle), kapanan rakiplerinin acilmasini saglayan cok onemli bir silah'ti duran toplar. Boylece duran top sayesinde Fenerbahce one gectikten sonra cok daha rahat oynuyordu veya geriye dusup, kapanan rakibine baski kurdugunda en azindan faul kazanip, duran toplardan tehlike yaratiyor, gol(ler) bulabiliyordu.
Acikcasi bunda da hatayi bence Alex'de aramak yanlis. Alex hic bir zaman cok mucadele eden, cok fazla on planda olan bir oyuncu olmadi. Ama Alex arada cikip ozel birseyler yapip kahraman oluyordu. Ozellikle duran toplarla Fenerbahce'yi cok rahatlatiyordu. Ama Zico'nun duran toplari bir Daum kadar onemsedigini dusunmuyorum.
Zico isterse Alex'in yerine adam oynatir, veya yonetim'e baski kurar ve Alex'in kontratinin uzatilmasini talep eder. Yine bunlar yonetim ve Zico'nun yapmasi gereken isler. Yani Alex'in yuhalanmasini gerektiren, tepki almasini gerektiren seyler degil.
Batuhan sen de haklisin ama soylediginin tam tersi de halen gecerli. Bu maclarda iyi oynayip, cok mucadele edip sakatlanirsa Luciano gibi yollanilmayacagini nereden biliyor Alex?
3 senelik kontrati olsa, cikip savasir.. Sakatlanirsa da Fenerbahce'nin ona bakacagini bilir, kazanacagi parada eksiklik olmayacagi garanti altindadir. Ama sakatlanir ve kontrati yenilenmezse bu nedenle de aldigi paranin yarisina bir kontrat imzalamak zorunda kalirsa veya sakatligi cok ciddi olur ve bir daha futbolcu olarak hic para kazanamazsa ne olacak? Alex'in ailesine Fenerbahce bakacak mi? Bakacaksa neden simdiden kontrat yenilemesin? Bakmayacaksa neden Ocak ayinda Alex satilmadi?