bunun mantığı üniversite okumalarıydı.
hangi mantıkla futbola sokmuşlar anlamayadım ama kötü de olmamış.
Kolej Ligi var mı bilmiyorum, var ise aynı mantığa çıkar NBA - NCAA mantalitesi ile.
Yani üniversite okusun diye üni. takımların oynadığı bir lige seçilirsin, büyük ihtimal burslu olursun 
Orada hocalar yeteneği eğitmeye önem verir, fundamental olarak gelişirsin.Daha az maç oynar ama daha fazla yeteneğe dayalı, Avrupai yetiştime sistemine yakın oynarsın, tekniğin gelişir.
NBA'e geldiğinde güçlenme lazımdır, orada artık güç geçerlidir.Avrupa gibi değildir, takım oyunu daha alt plandadır, gücünü elde ettiğin tekniğin ile birleştirirsen superstar olursun.
Draft sistemi de üniversiteden, Avrupa'dan ve dünyadan (şimdilerde ABD liselerinden de) küme düşmesi olmayan 80 küsür maç oynadıkları bir lige geçiş yapmaları içindir.Kapalı bir ligdir, bu yüzden draft olmaları için bir yaş sınırları vardır.Draft için başvurmuş yada belirli kriterleri yakalamış oyuncular seçilmezlerse undrafted (seçilmemiş) statüsünde de sözleşme imzalayabilirler.
Sabonis seçilip Avrupa'da devam etmiş, 31 yaşında NBA'e gitmiş, yıldız olmuştu 
Ayrıca bu yapılarda her sene takımlara en fazla şu kadar toplam maaş verebilirsiniz, fazlasında tamamı üzerinden oranla yüksek gelir vergisi ödersiniz denilir.
Genel 45-50 Milyon $ civarı olur toplam maaş bütçesi, pek aşmamaya özen gösterir takımlar.
New York Knicks gibi istisnalar hariç 
Her sene üçe katlıyorlar o sınırı, gene de ligi sonlarda bitiriyorlar eheheh :=))
Yazık yardım eden başkent New York zenginlerine..
anlamışsınızdır sistemi, ilk 3 için çok büyük beklentiler vardır.
çaylaklar eskilerin pis işlerini yaparlar, ayakkabı boyar bisküvi getirirler ilk sene eheh.
draft listesine isimlerini yazdıran oyuncular istedikleri takımlar ile görüşüp takımlar onaylarsa kamplara katılırlar.
seçim sıralaması belirlendiğinde, takımlar 2 tur boyunca sıra ile oyuncu alırlar bir kaç oyuncu seçmiş olurlar.
transfer ücreti yoktur, oyuncular çoğu zaman takas olur.
takas edilen oyuncu takım için maaş bütçesinden düşen bedel olur, o bütçe büyütülmeye çalışır ki kontratı biten yenilemeyen yıldızlara yüksek paralar ödenebilsin. ( 7 yıl için 90 Milyon $ ortalama değer gibi.. yıllık 12,8 M $ gibi bir değer eder 90 M $..)
vs vs..
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı