O kadar iyi olsa Fenerbahçe'den daha büyük bir kulüpte oynar tıpkı Lucio, Juan, Alex ve Luisao gibi...
O kadar iyi olsa Fenerbahçe'den daha büyük bir kulüpte oynar tıpkı Lucio, Juan, Alex ve Luisao gibi...
So what?
Saike
Saçma ve komik bir yorum diye düşünüyorum.
Alex: PSV'de oynuyor.
Lucio: Bayern Münih'de oynuyor.
Juan: Bayer Leverkusen'de oynuyor.
Luisao: Son aday kadroda yok. Tıpkı Edu gibi. Benfica'da oynuyor.
Bunların içinden bir tek Bayern Münih Fenerbahçe'den büyük kulüptür. Diğerleri ya eş değerdir, ya da daha düşüktür. Bu kısmı pek önemsemiyorum, asıl kısma geliyorum.
Bir oyuncunun iyi futbolcu olması için illa büyük bir kulüpte oynaması gerekmiyor.
Şu an Quaresma var mesela, Porto'da oynuyor. Ribery var, Marsilya'da oynuyor. Şimdi bunların kulüpleri ahım şahım kulüpler değil, Avrupa'nın güçlü kulüpleri değil ve daha büyük kulüplerde (Man Utd, Milan, Liverpool vb.) aynı mevkiilerde oynayan futbolcular var. Şimdi büyük kulüplerde oynayan futbolcular, Ribery ve Quaresma'dan daha mı iyi? Mesela Liverpool'daki Zenden, Inter'deki Maxwell...
Kulüplere takılmamayı anlatıyorum. Brezilya'da ne oyuncular var, Brezilya takımlarının hepsinden güçlü takımlardaki oyunculardan iyi...
Şimdi şöyle mi demeliyiz?
"Quaresma, o kadar iyi olsa Porto'dan daha büyük bir kulüpte oynar tıpkı Zenden, Maxwell gibi..."
Nadiren de olsa katiliyorum.
Iyi bir futbolcunun illa büyük kulüplerde oynamasi gerekmiyor.Güney Amerika´ya bakarsak bunu daha iyi anlayabiliriz.
Ama Edu konusuna gelirsek ben Edu´nun bir Lucio,Alex,Luisao,Cris,Juan´dan iyi futbolcu oldugunu düsünmüyorum.Edu Brezilya Milli takiminda oynayamaz.5 tane stoper var ondan daha iyi.Edu bu isimleri kesemez.Zaten milli takimda 6 tane stoper olmasi sacma ve komik olur.
Yalniz Brezilya kücük takimlarla mac yaparsa,bu oyunculardan 2-3 tanesi kadroda olmazda bir nedenden dolayi,Edu cagirabilir Milli takima.Oynayacagini gene sanmiyorum ki Gana macina cagirilmis ve oynamamisti.
Yani kisaca Edu Brezilya Milli takiminda oynayabilecek kapasitede bir futbolcu degil.
Edu zaten Fenerbahçe'ye gelmeden milli takım forması giydi, Konfederasyon Kupası'nda... Cruzeiro'da iyi performans sergilediğinden milli takıma davet edilmişti. Brezilya'da gösterdiği performansla altın karmaya girdi. Türkiye'de bu sene kötü performans göstermedi, hataları olabilir, özellikle ilk haftalarda çok kötüydü. "Nereden buldular bunu?" diyorduk, ama adaptasyon sürecini atlatınca başarılı oldu. Önümüzdeki sene çok daha iyi olacaktır. Zaman tanınması gerekiyor bazı oyunculara. Şu an Edu 25-26 yaşında, yaşı daha genç, kendini geliştirecektir. Şu an 32-33 yaşındaki stoperler kariyerlerinin zirvesinde, Edu da o yaşlarda zirveye ulaşacaktır muhakkak. Lucio mesela 29 yaşında, Edu'dan 3-4 yaş büyük bir futbolcu, Edu'nun o yaşlarda nasıl oynayacağını kimse bilemez.
Takım kıyaslamasının önemsiz olduğunu yazmıştım yukarıda, esas olan şeyi yazdım. Bence Fenerbahçe sadece Bayern Münih'ten kötü takım, diğerleriyle eşdeğer ya da daha iyi. Bunu yapmanın anlamı yok, esas benim belirttiğim nokta başka çünkü.
Edu ile ilgili dadas22'ye yazdığım mesajları buraya aynen yazmama gerek yok, orada belirttim birkaç şey. Buraya da ilave yapayım.
Lucio, Alex, Luisao, Cris, Juan isimleri geçmiş. Bu 4 isim de Edu'dan iyi, kesinlikle daha iyi. Bunu herkes söyler zaten, ben de bir Fenerbahçeli olarak söylüyorum, çünkü görünen köy kılavuz istemez.
Ancak Edu da gelecek vaad eden bir oyuncu, 25-26 yaşında, daha bu Avrupa'daki ilk senesi. Olympiakos'ta oynamıştı fakat 6 ay oynayabildi sadece, Fenerbahçe'de tam sene oynadı, giderek formunu arttıracaktır. Lucio yıllardır Avrupa'da oynayan bir oyuncu, aynı şekilde Juan da öyle. Edu Turkcell SüperLig gibi kalitesiz bir ligde oynarken, Lucio Bundesliga'da, Alex Hollanda Ligi'nde, Luisao bwin Portekiz Ligi'nde, Cris Fransa Ligi'nde, Juan Bundesliga'da oynuyor. Edu ileride daha iyi olacaktır.
Luisao da çok kaliteli bir futbolcu fakat son aday kadroda yer almıyor. Aynı şekilde Lyon'un başarılı defans oyuncusu Cris de çok kaliteli bir futbolcu fakat o da son aday kadroda yer almıyor. Lucio da son aday kadroda yok. Son aday kadro da Edu da yok ve Edu da mı kalitesiz şimdi?
Edu'da bir ışık görülmüş ki, daha genç yaşında Konfederasyon Kupası'na davet edilmiş, bir ışık var ki, Gana maçı kadrosuna çağrılmış, bir ışık var ki, Pele tarafından övülmüş.
Şu an en iyi Brezilyalı 10 stoper içine girer Edu.
1. Lucio
2. Juan
3. Alex
4. Luisao
5. Cris
6. Naldo
Aklıma gelen 6 isim, geriye kalan 4 isim içine mutlaka girer Edu Dracena.
Şu an Brezilya Milli Takımında oynayamaz, banko oynayamaz, stoperde ben olsam Alex - Lucio ikilisini veya Lucio - Luisao ikilisini tercih ederim, fakat iyi bir yedek olur. Üç yıl sonra 2010 Dünya Kupası'nda durumlar değişebilir, Edu kadroya çağrılabilir, belki daha genç ve yetenekli yıldızlar çıkar, onlar çağrılabilir.
Daha büyük klüp derken alex chelsea den psv ile özel bir antlaşmayla gitti galiba eğer psv büyük klüpse juan da b.leverkusen de bence bu 2 klüple fenerbahçe arasında karşılaştırılsa fenerbahçe daha ağır basar bütçeye bakın yeter zaten...Gerçi uefa kupasını da sevilla aldı bu iş bütçeye bakmıyor sevilla nın bütçesi fenerbahçe den fazla mı hayır ama daha iyi alt yapısı olduğu kesin...
Tabiki bence edu da diğer arkadaşlarımızın dediği gibi Brezilya'da oynacabilecek kapasitede değil..